Maximálna povolená rýchlosť

To myslis vazne alebo srandujes? Kolko percent slovenskeho vodicstva podla teba ma tusenie, ci prave ide po ceste druhej alebo tretej triedy?

Pokiaľ viem, tak v zákone sa hovorí, že max. rýchlosť v obci je 60 km/h, ak dopravnou značkou nie je povolená rýchlosť vyššia. Max. rýchlosť mimo obce je 90 km/h. Bodka.

Takže zákon v obci pripúšťa zvýšenie MPR dopravnou značkou, mimo obce nie.

Keď som bol kedysi vo Fínsku, tak tam mali na každej ceste mimo obce MPR určenú dopravnou značkou. Väčšinou to bolo 80 alebo 100, podľa kvality cesty.

Jednak existuje take ze tabulka s cislom cesty a kilometrovniky :slight_smile: , ale dalo by sa nejakou znackou, ale davat po kazdej krizovatke novu, to by bolo dost drahe a mozno aj zbytocne.
Uviedol som to len ako priklad a len som sa pytal na vas nazor, ci by ste boli proti, nie na detaily :open_mouth:

inak ja som az dnes dosiel na to ze po 22:00 hodine je na Bratislavskom obchvate 100kmh :smiley:

ale sranda ze cez den je 80kmh a vsetci letia 120 a v noci tam je 100 a vsetci isli 80

Stovka nie je na celom, 80-ka je takto vecer na moste Lafranconi a dalej smerom k tunelu. A zrejme aj ostane, neviem ci v noci v Sitine bude povolena stovka.

To vazne? Myslel som, ze dialnica v obci ma maximalku 80km/hod cely den. Takze od 22:00 do 6:00 je max. rychlost 100km/hod?

Diaľnica má v obci maximálku 80km/hod celý deň, pokiaľ nie je upravené značením inak. V tomto prípade ide o zmenu max. povolenej rýchlosti pomocou premenlivého dopr. značenia.

Aha, uz by som po Kosiciach frcal stovkou :slight_smile:. Ale je zaujimave, ze premenlive znacenie si vodici nevsimnu a ide stale 80-kou.

Vie niekto logicky vysvetliť, aký zmysel má vo všeobecnosti to obmedzenie rýchlosti na diaľnici v meste? Keď si zoberieme napríklad obchvat v BA (napr. od Prístavného mosta po Lafranconi), možnosť útoku detičiek s kameňmi je tam zhruba rovnaká ako kdekoľvek inde mimo mesta a hustota premávky je určite nižšia než medzi BA a TT. Čo by sa stalo, keby na obchvate bola celý deň aspoň tá stovka? Myslím si, že ani takých 120 by nebol problém. Aj tak tam každý tretí vodič jazdí 120 a nehodu som tam ešte osobne nikdy nevidel.

TomasPO: Maximálna povolená rýchlosť neznamená, že presne ňou musíš ísť, keď niekomu vyhovuje 80, tak nech si ide 80. :slight_smile:

2 andy: kvoli zvyseniu priepustnosti. pri nizsej rychlosti mas mensie rozostupy, viac aut sa ti vmesti do 1 km. je to sice subjketivne pomalsie, ale objektivne sa da prepravit za tu istu jednotku casu podstatne viac osob/nakladu.

pri 60kmh by mala ta ista dialnica este vacsiu priepustnost. samozrejme stale za predpokladu zachovania plyunulosti.

este lepsi priklad je, ze nemci pod tunelmi v alpach dokazali preniest niekolkonasobne viac materialu ako sa deje teraz. dovod bol v ultradlhych vlakoch, ktore sice isli mozno 20kmh, ale sustavne za sebou.

inak 80kmh je v mestskych okruhoch bezna vec. jeden z dovodov je aj velke mnozstvo exitov.

taky priklad, medzi milanom a bergamo v taliansku je 4+4 a je tam maximalne 100 km/h a miestami 80 km/h .. presne z tych istych dovodov ..

Mne v BA tá 80-ka moc nevonia, už som tam aj platil, no ale čo už.

V Praze (a všeobecně v ČR) je na vnitřím okruhu taky 80. Ale od 23-05 je na Jižní spojce zvýšena na 100 km/h a naopak v tunelech je 70, pokud se nemýlím. Loni v létě měla zmizet oblíbená policejní 50 ve Zlíchovském tunelu, ale nevim jestli zmizela.
Mně prostě 80 ve městě přijde normální, ať už kvůli propustnosti, tak i kvůli vysoké hustotě exitů (klidně 1-1,5 km od sebe).

aquila: Ďakujem za vysvetlenie, toto som si doteraz neuvedomil :slight_smile: