Nový tunel na M85 - simulácia veľkej nehody…odovzdanie motoristom pravdepodobne ako darček na Vianoce
magyarepitok.hu/aktualis/2024/1 … rlat-fotok
Debrecín ako druhé najvýznamnejšie hospodárske centrum v HU (a druhé hlavné mesto)…ohlásené ďalšie veľké investičné projekty (dopravné investície priamo v meste a v aglomerácii, nový východný obchvat mesta, pokračovanie rozšírenia cesty 471 na 2x2, pokračovanie výstavby M4 a ukončenie do 2030, plus prestavba I/47 na R2x2 medzi Békešská Čaba a Debrecínom, veľká rekonštrukcia celej železničnej trate medzi Debrecínom a Nyíregyháza)
magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2 … ebrecenben
K Debrecínu sa viaže ďalšia zaujímavá správa. Kvôli posilneniu štatútu tohto mesta sa presúvajú dva významné múzeá z BP. Jedným z nich je Dopravné múzeum.
Boli vyhodnotené súťažné návrhy na novú budovu a vyhrala zaujímavá koncepcia. Vzniknúť má neďaleko nového závodu BMW.
zopár fotiek…
magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2 … ebrecenben
magyarnemzet.hu/belfold/2024/10 … esi-muzeum
Predpokladám,že Debrecen je bašta Orbanovych voličov (ako aj iné mestá na východe), takže logické investície.
bašta Orbánových voličov okrem BP je prakticky celý vidiek, pri posledných komunálnych voľbách získali aj mestá kde vládla opozícia…ale niečo aj stratili, investície sa snažia rozdelovať do všetkých regiónov, ale je pravda, že juhovýchod posilňujú najviac pretože je tam nižšia úroveň hospodárstva voči priemeru EU (prevažne poľnohospodárska oblasť, snažia sa tam dotiahnuť priemysel čo sa im aj darí)
Ďalší príklad pre tento región…
Projektovanie I/47 na 2x2 medzi M44 Békéscsaba a M35/M4 Berettyóújfalu
magyarepitok.hu/utepites/2024/1 … savos-utat
A aktuálne pre región Békéscsaba (teraz tam bol minister pre výstavbu a rozvoj a ohlásil rôzne investície)
vg.hu/vilaggazdasag-magyar- … k-a-kezdet
Podrobný priebeh prác na 80 km rozšírení M1 (začiatok 9/2025)
magyarepitok.hu/utepites/2024/1 … en-interju
Zaujímavý článok o výnose z mýta verzus výstavba diaľnic (cez optiku opozície)
g7.hu/vallalat/20241031/annyit- … esre-kolt/
zaujimave, M15 zaraba iba cca. polovicu v porovnani s M2. a iba tretinu oproti M30. cize aj dlhy suvisly a menej vytazeny usek zarobi nasobne viac ako kratky a viac vytazeny.
npr. 25 km hp-ll-visnove-dubna skala s nakladmi za 1 mld. eur. pri 5.000 kamionoch denne platiacich 0,2 eur/km zarobi 9,1 milionov/rok.
pre porovnanie 40 km R2 od ZV vychod po tomasovce + 21 km buduci obchvat KE saca-haniska-olsany za velmi podobnu cenu. pri iba 2.000 kamionoch denne platiacich 0,2 eur/km zarobi 8,9 milionov/rok.
Ale to je snáď celé akurát o tom, že cena rastie lineárne s prejdenou vzdialenosťou. Nikde nie je vytesané do kameňa, že to tak musí byť (a naopak je plno dobrých dôvodov, prečo by to tak byť nemalo).
Záťažové skúšky na nových mostoch na M44
magyarepitok.hu/utepites/2024/1 … z-m44-esen
Dnes prebehlo slávnostné odovzdanie posledného úseku na M85 (4,2 km) s tunelom (780 m) pod Viedenským kopcom pri meste Sopron
magyarepitok.hu/utepites/2024/1 … -sopronnal
vg.hu/vilaggazdasag-magyar- … -szakaszat
Napojenie na Rakúsku diaľničnú sieť je zatiaľ bez šance pretože obyvatelia okolitých obcí už roky blokujú výstavbu (vraj kvôli ekológii), hoc sa jedná o cca 7 km na A3/S31 alebo cca 12 km na S4/S31
uzky deliaci pas, uzka,resp. ziadna krajnica. a nikomu to nevadi. tu by niektori skakali 3 metre nad zemou. mentalne 10rocia pozadu. nejaka R17 “nemoze” konkurovat C11,5 alebo R11,5.
Ďalší posun k výstavbe M100…vraj v Januári 2025 má byť vyhlásené znova VO (potvrdil to významný člen Orbánovho kabinetu), Ostrihom - M1
vg.hu/kozelet/2024/12/m100-autopalya-epites
starší článok z augusta 2024…pre osvieženie
vg.hu/vilaggazdasag-magyar- … asa-terkep
Ak to niekomu nevadi, tak len do momentu, kym na takej “dialnici” raz nedostane defekt a nevyskusa si odskakovanie pred kamionmi. Ekonomicky to nedava absolutne ziaden zmysel, stoji to skoro tolko co plnohodnotna dialnica, no uspora casu oproti ceste prvej triedy len polovicna (90 vs 110 a 90 vs 130).
mal som defekt ceste sirky 7,5m. zasiel som s autom tak daleko kde sa som uz nebol v jazdnom pruhu. pred nikym som nemusel odskakovat, nahodil som rezervu a za par minut som isiel dalej. ekonomicky nedava zmysel mozno na 10 km. na 100km alebo 500 km to uz dava zmysel. tato cesta je u nich odhadom taka 28. v poradi priorit. obdobou toho su nas nie je niektora dialnica ale nejaka jednotka alebo max npr. R3. a ktora je asi lepsia cesta, toto alebo obchvat tvrdosina a trstenej ?
Ja som si tri krat zazil odstavenie auta na D1 BA-TT (raz defekt, dva krat porucha) a aj ked zajdes na travu, stale cca polovica auta trci do jazdneho pruhu. Nie je to ziadna sranda, niektore kamiony sa spamataju v poslednej chvili a snazia sa natlacit do stredneho pruhu kde idu dalsie auta.
Toto nie je pravda. Postavit nakomplet cely druhy profil znamena navyse mosty, odpocivadla, pripadne druhe tubusy tunelov, atd… cize je to omnoho drahsie ako pridat 2 metre krajnice. Teda nakladovo to bude omnoho blizsie k plnohodnotnej dialnici ako k polprofilu, pricom usetrenym casom to bude blizisie k polprofilu (100 vs 110 vs 130). Rad by som si pozrel nejake porovnanie cien v madarsku (polprofil/lepsia jednotka vs dialnica bez krajnice vs dialnica s krajnicou) no obzvlast po rovine musi byt polprofil vyrazne lacnejsi.
suhlasim co pises, akurat to bolo myslene uplne inak. porovnal som ako riesia vyznamovo porovnatelne cesty. hlavne dialnice maju odstavne pruhy ako u nas na D26,5 alebo R24,5. ale “M” sa oznacuju aj ine cesty, ako RC alebo nieco podobne. tam je priorita aby boli 2x2.
tak sa opytam keby bola postavena R3 od RK po polsku hranicu alebo aspon od o. podzamku vsetky tie poloprofilove useky co je podla teba lepsie, suvisly poloprofil R11,5 ale okresana 2x2 bez krajnic ??
ohladom ceny neviem ale to vsetci vieme ze R11,5 sa stavaju s rezervou pre plny profil cize, nadjazdy sirsie aby sa zmestil druhy profil aj terenne upravy tam su. rozdiel v cene R11,5 kde maj sirsie objekty a tejto asi R17,5 si nemyslim ze je velky. uz len sirka 17 metrov je stred medzi 11,5 a 24-26 metrov.
Trochu som pogooglil, sirka tejto “okresanej” dialnice so strkovou krajnicou je 24,60 m v korune, rovnaka ako nase Rky kde je 130ka (ted.europa.eu/en/notice/-/detail/278453-2021).
Zalezi od ceny. Ak by cena nejakeho modeloveho useku Rky bola v plnohodnotnej podobe (130kmh) za 200M €, v madarskych parametroch so strkovou krajnicou (110kmh) za 190M €, bez krajnic za 170M € a v polprofile (100kmh) za 120M €, tak v zavislosti od vyhladovych intenzit by som bud staval plnohodnotny profil za 200M €, alebo polprofil za 120M €, pripadne zredukovany na lepsiu jednicku za 100M €. Stvorpruhova 17,5 bez krajnic bola este o nieco lacnejsia oproti inym plnym profilom, no tam to ide podla mna az prilis na ukor bezpecnosti, dost pochybujem ze by tam povolili vyssiu rychlost ako 90, mozno ani to nie.
Nesuhlasim. Predbiehacky a vytlacanie protiduceho su daleko castejsim a nebezpecnejsim javom ako defekt alebo porucha. Na jednu poruchu pripadne xy tiezvodicov co predbiehaju kde nemaju, 11,5 sa pre toto v niektorych krajinach nepouziva. Poloprofil bezne stoji 2/3 plneho. 17,5 mozno 80 percent plneho. Ale kapacitne, je 17,5 praktiky to iste ako dialnica zato aj nasobne viac ako 11,5. 11,5 by som volili len tam kde intenzity budú dlhodobo okolo 5000 aut. Tam to naozaj staci. 17,5 tam kde vyhladovo poloprofil nestaci ale nebudu intenzity ako na nosnych dialniciach.