Ľubomír Vážny a jeho práca - minister dopravy (2006 - 2010)

Akeho problemu?

No ten postup. :arrow_right:

1. Ty nenapíšeš na e-mail, lebo …
  2. Chceš od druhých, aby sem ministra dotiahli.

Ja som teraz zavalený IS-kami, prečo mám taký postoj. Ale nezmením ho. :laughing:

1. , lebo … jednoducho jeho email nemam a na info@telecom.gov.sk

2. nechcem. Dal som navrh. Prieskumny. Ponukol som platformu, kde by sa stretnutie ministra s obcanmi mohlo uskutocnit. Robim pokus so sirenim informacii na webe :sunglasses:

3. Aj ja som zavaleny IS-kami :unamused:

No hej ale s jednym balikom penazi postavis len polovicu na kazdom useku

Nie je D1 ZA-RK viac ako NR-BB. Cena pre R1 je lepšia, aj vzdialenosť, aj intenzity.

Stavba diaľnic stojí veľa, minister chce ušetriť. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=4711

Expert: Na stavbe diaľnic sa ušetriť dá. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=4712

Uvidíme, čo z toho bude. Ale v každom prípade, do r. 2010 sa zmeny neprejavia, lebo dovtedy sa dnes nové rozostavané úseky nestihnú otvoriť.

Hybe-Vazec sa este stavia??

Skor platí len “Uvidime čo z toho bude”. Pokial sú tam vyjadrenia typu tvrdenie proti tvrdeniu:

Zdanlivo vysoké ceny slovenských diaľnic v porovnaní s inými krajinami Jánošík zdôvodňuje najmä legislatívou, ktorá Národnej diaľničnej spoločnosti ukladá financovať nielen stavbu cesty, ale aj ostatných úprav, ktoré k nej patria - prekládky iných ciest, železničných tratí, ale aj tokov, čo sa v niektorých iných krajinách platí z iných zdrojov. Keby sa tieto náklady odpočítali, sme podľa hovorcu cenovo “absolútne porovnateľní”.

Palčák hovorí o lepšom odhade ceny na základe lepšej znalosti úseku. To znamená že firmy pre istotu nadsadia cenu lebo nevedia čo ich tam čaká?

To nech sa potom aplikujú na tento sektor princípy regulácie monopolov i ked sa jedná o quazi konkurenčné prostredie.
Nech firma odkryje ex-post zadavatelovi karty v podobe nákladov (zadavatel by musel mať experta schopného objektivne tieto náklady posúdiť) a k tomu sa im pripinkne miera zisku obvyklá v tejto branži.

Ak firmy zisk priemerujú - niekde zarobia menej, niekde viac tak im odpadnú nervy z priemerovania. Ak dosahujú zisky nadpriemerné, tak na túto hru samozrejme nepristúpia.

Interpelácie poslancov na ministra dopravy - Hodina otázok. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=4731

Veľmi dobré spracovanie, veľmi dobrý a konkrétny obsah.

Poučte ma ako laika. V jednej téme ste preberali prevádzkové náklady estakáda versus tunel; mam pocit, že záver bol, že tunel ich má menšie. Minister o Soroške tvrdí, že tunel ich má vačšie.

Ako to je? je to prípad od prípadu alebo už vláda robí delostreleckú prípravu na estakádu?

Je to od prípadu k prípadu. Je to veľmi diskutovaná téma dnes v stavebnom svete - čo je lepšie ???

Predsa len je to sekcia Tunely, tam by som odporučil nájsť tému dialnice.info/viewtopic.php?t=36 - a tu môžeme začať diskutovať.

Ja si ale myslím iné: NDS, a.s. nie je naklonená tunelovým riešeniam. Teda nechce ich ako štát stavať. Dôvodom je cena. Respektíve predraženie. Ale to sa deje aj pri iných, netunelových úsekoch. Ale NDS, a.s. má svoj názor a ja si preto myslím, že sa uvažuje, že tunelové riešenie nie je správne, ale ja zase na druhú stranu nepoznám geologickú stavbu v mieste Soroška. Dôkaz: nedokončenie severného obchvatu Nitry (musel by tam byť tunel), namiesto toho sa ide stavať oveľa drahší južný variant. V Prešove sa s tunelovým variantom váha. V PB tunelový variant neuspel. Toto sú mestá a tu je tunel ideálny. Ale keď nie je, tak nie je, len nech sa stavia. D1 ZA-RK - stavalo by PPP, aby si ustrážilo náklady.

Či tam bude tunel alebo estakáda - nech tam niečo je.

Čo sa týka Prešova bude sa stavať tunelový variant - tu je to už jasné, povrchový je mimo hry, a stále sa prehodnocuje aj Korbelka. Dokonca sa objavili aj názory, že na väčšine tunelov (aj dlhých) sa vybudujú rovno dve tunelové rúry, aby sa predišlo ku komplikáciám pri dostavbe jednorúrových tunelov na dvojrúrové, ktoré sa vyskytujú teraz pri Branisku a Horelici…

Dakujeme za info, urcite si mnohych z nas potesil :sunglasses:

MH, ak by toto ozaj bola pravda, tak by to bolo len a len dobre. snad sa tento zamer podari.

len skoda ze vlada skresala tak vydavky na infrastrukturu :frowning:

To vlády většinou tak dělají, že na začátku volebního období škrtají výdaje, aby pak mohly ukazovat svojí štědrost před příštími volbami.

Ano, je to tak úplne všade, žiaľ. :cry:

USA - ten istý prezident, ale škrtnutie všetkých mega-projektov, dnes sa to prehodnocuje
Kanada - spomalenie rozvoja verejnej dopravy, dnes sa realizuje
Taliansko - oddialenie prepojenia Sicílie s pevninou
Rusko - pozastavenie rozhodnutia o výstavbe diaľnic za 13 mld. eur
Nórsko, Švédsko, Fínsko - prechod verejných projektov na PPP
SR - zníženie financií na diaľnice z EÚ
ČR - plánovaný škrt na diaľnice bude možno nahradený z privatizácie ČEZ
Maďarsko - ohlásené šetrenie aj na diaľniciach
Ukrajina - spomalenie rozhodnutia o výstavbe v hodnote 2 mld. USD kvôli energetickým hrozbám
Konžská Demokratická rebublika - zastavenie projektu “Roads 2010” v hodnote 1,5 mld. USD (je tam nový prezident) - je to projekt pre lepšie prepojenie hlavného mesta s mestami, kde boli vzbury

Kontinuita je napríklad v:

Španielsko - diaľnice sú priorita
Portugalsko - začínajú byť problémy, ale efektívne sa prešlo hneď na PPP
Chorvátsko - diaľnice sú priorita
Rakúsko - začínajú byť zložité prípravné práce

Francúzsko - nedá sa hodnotiť, vláda odmietla ďalej financovať výstavbu diaľnic a tak predala diaľničné spoločnosti, tie chcú vo výstavbe pokračovať

SR aj keď zrejme nepôjde výrazne nahore, tak sa ani nestala situácia z r. 1998, že by sa použili termíny ako zastavenie+spomalenie+prehodnotenie výstavby diaľnic a ani tu nie je r. 2002, kedy sa stále diaľnice nestali prioritou. Dnes je dôležité, že sa bude pokračovať reálne tak, že sa stanovili reálne termíny D1 BA-KE 2013 a R1 TT-BB 2010, nie je dôvod financovať viac, keď nie je čo stavať. Osobne ma mrzí, že asi vypadne PPP z D1.

Nový pán minister sa mi naozaj páči, nedávno mu niekto operoval termínom naokolo bližšie .. tak mu minister vysvetlil že nech si uvedomí Slovensko má 3 horizontálne a 3 vertikálne dopravné ťahy a že momentálne je najdôležitejšie dobudovať vertikálu BA-ZA a horizontálu TT-ZV plus poriešiť bodové závady. A to že sa úsek BA-ZA-PO-KE volá D1 nie je podstatné môže sa to volať aj R7 a nič sa nezmení - ani dopravné prúdy ani dopravné priority :slight_smile:

Doplnenie daného rozhovoru:

Presne to kopíruje hospodársky rozvoj a dopravnú situáciu a hospodárske možnosti krajiny.

Dolezity moment z rozhovoru v Auto magazine

Takze prvykrat sa spomenulo, ze 100 km na D1 a nie spolu.
To som teda zvedavy, ci islo iba o preklep.

Uvaha:
Okrem rozostavanych +PB by teda malo pribudnut 2-3 dalsie useky?
(PB:9+HP:13 +Vazec:12+M-J:25+Svinia:7 =66 km cca, ostava cca 30 km na nove useky)

V týchto 30km, presnejšie viac, ako 30 km budú podľa mňa Hubová-Ivachnová - 15,25 km, kde sa spracuváva, možno už odsúhlasuje dokumentácia pre stavebné povolenie, rovnako to je aj pri úseku Jánovce-Jablonov 18,536 km.
A ešte menší úsek Studenec-Behárovce, tuším 3,5 km. Ten figuruje vo viacerých materiálov so začiatkom výstavby v budúcom roku.

Prial by som si, aby tam bolo aj Višňové a Dubná Skala-Turany - spolu 25 km, alebo aspoň hotová Dubná Skala-Turany, čo je asi 16 km. Tam sa má v najbližšom čase tiež vypracovať dokumentácia pre stavebné povolenie.