Komárno - cestny most cez Dunaj

Už to vidieť i z oblohy: google.sk/maps/@47.7625134, … a=!3m1!1e3 .
Podľa tohto pohľadu: google.sk/maps/@47.765573,1 … a=!3m1!1e3 bude mať kruháč “vnútorný” priemer okolo 80 m. Na druhej strane zatiaľ ani ťuk.

ten “kruháč” je obchádzka …

Robert, vlastne polkruháč bude obchádzka s ~ R40 000 mm, dobre že si sa opýtal. Už som sa tešil na celkom veľký a “dobrý” priemer kruháča, ktorý by mal byť riadnou súčasťou prístupovej komunikácie k mostu. Zabudol som na to, i vtedy ma srdil ten piadikruháčik, čo bol navrhnutý, možno bude mať asi len Dv 20 000 (?). :unamused:
Pozri gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=21130 je modrou je nakreslená obchádzka, aby sa mohol stavať menší - maličký kruháč :confused: , čiže červenou je vlastná prístupová komunikácia.

asi sme sa nepochopili ja som to dal ako informáciu. modrá obchádzka sa zruší a ostane iba červený kruháč

[size=125]V lete sa môže začať výstavba nového mosta cez Dunaj pri Komárne[/size]
12:51 utorok 30.mája 2017 | MTI
O niekoľko mesiacov, už v lete sa môže začať výstavba nového mosta cez Dunaj pri Komárne, keďže úspešne sa dokončil proces verejného obstarávania pre realizáciu tohto projektu – v utorok to oznámila Národná (spoločnosť) pre rozvoj infraštruktúry (NIF).
Spoločnosť (NIF) informovala, že víťazná ponuka je od konzorcia H-M DUNAHÍD, ktorého členmi sú „Hídépítő Zrt.“ a „Mészáros a Mészáros Kft.“. Čistá suma na výstavbu je 91,2 miliónov EUR, t. j. asi 28,6 miliardy Ft. Uvedenie nového mosta a priľahlých cestných úsekov do prevádzky sa očakáva na jeseň 2019.
Po dokončení výstavby nového mosta nákladná doprava od diaľnice M1 k slovenskej hranici sa odkloní, pôjde mimo obcí, čím sa výrazne znižuje hlučnosť a zaťaženie životného prostredia v obývaných zónach, a zároveň sa zvýši rýchlosť a bezpečnosť dopravy.
Na 600 metrov dlhom cestnom moste budú 2 jazdné pruhy, taktiež chodník pre cyklistov a peších s verejným osvetlením. Vzhľadom k jedinečnej konštrukcii/výzoru bude (ozdobne) nasvietený pylón i nosné laná.
Most je jednopylónový s ortotrópnou oceľovou vozovkovou doskou zavesenou na šikmých lanách. Most má päť otvorov, z ktorých tri sú nad korytom a dvaja budú na nive na slovenskej strane. Vrchol pylónu bude 94,5 metrov nad vozovku.
Koordinátorom výstavby je Maďarsko, projekt je z poverenia Ministerstva národného rozvoja MR a Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR zadaný NIF, Zrt. a Slovenskej správe ciest (SSC), ktoré ho zainvestujú zo zdrojov EÚ, SR a MR.
Prístupové cesty postavené na oboch stranách budú dve samostatné investície, na maďarskej strane plánovaná cesta sa napojí cestu č 131., čo je južný (KN.SK: presnejšie juhozápadný) obchvat Komáromu. Na tomto úseku budú dva kruhové objazdy a dva menšie mosty. Na túto časť zákazky ešte prebieha výberové konanie, očakáva sa jeho úspešné ukončenie a oznámenie v júni.
NIF, Zrt. už skôr informoval, že nový dunajský most bude postavený 170 metrov západne od jestvujúceho železničného mosta. Teraz kamióny bez obmedzenia prechádzajú maďarsko-slovenskú hranicu vo Vámosszabadi (53 km obchádzka) alebo v obci Parassapuszta (180 kilometrová obchádzka).
Podobný jednostranne zavesený most, ako je plánovaný most pri Komárne, je len v Kanade. Po moste Apollo v Bratislave bude druhým najväčším/najdlhším mostom na Slovensku.

Zdroj prekladu: ujszo.com/online/kozelet/2017/05 … megepitese

Už mi to nedalo, tak som hľadal, prečo sa na druhej strane ešte nič nehýbe. Pre samotný most už vybral koordinátor (MR) “staviteľa” (vyzerá to na čisto maďarské firmy :unamused: ), no na pripájač k mostu na maďarskej strane ešte stále hľadajú (toho správneho) [počul som šumy, že možno až v auguste sa im to podarí].

Niečo sa chystá, možno nejaké ďalšie poklepkávanie, žeby teraz základného kameňa základov [size=85]M[/size]osta (?). Z diaľky, z I/63, cestou domov som videl pri päte hrádze povedľa železničného mosta “stavať”, “stáť” akési pódium a aj nejaké “schodisko” od päty na korunu hrádze.

Dúfam, že sa toto na novom moste nestane:
[album]37858[/album] Našťastie je staručký Alžbetin most uzučký… a príves sa mal o čo oprieť. :wink:

Mýlil som sa. Nič, len prípravné práce pre výstavbu mosta to boli. :wink:
Vraj dnes o 14.00 h bude oficiálny začiatok stavby nového mosta cez Dunaj. Majú byť prítomní premiéri Slovenska a Maďarska, R. Fico a V. Orbán, možno i niekto z EK príde.
Má sa to konať pri K. u. K. Fort Sandberg (Monoštorská pevnosť/Monostori erőd), na maďarskej strane:
[album]38294[/album]
Hádam už som dal správnu informáciu. :neutral_face:

Nezavádzal som (táto informácia bola len na stránke maďarského Komáromu, na komárňanskej som zatiaľ nič nenašiel):
facebook.com/events/8058570 … y%22%3A%22 :
A beruházó NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Slovenská správa ciest tisztelettel meghívja Önt az új Komáromi Duna-híd létesítésének nyitórendezvényére.
Időpont: 2017. október 17. (kedd), 14:00 óra
Helyszín: Monostori Erőd, Dunai-bástya (kikötői fogadótér)
Ünnepi beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke.

Investori NIF a SSC Vás zdvorilo pozývajú na “slávnostné podujatie” z príležitosti začiatku výstavby nového “komárňanského” mosta cez Dunaj.
Čas: utorok 17. októbra 2017 o 14.00 h
Miesto: Monoštorská pevnosť, Dunajský bastión/bašta (plocha pri prístavnom móle, pozri predošlý príspevok → obrázok)
Slávnostnú reč prednesú… (tomu isto rozumiete :smiley: )

Vsade citam, ze boli vylucene SVK firmy… Ale spomina sa len Hovnostav, ta potom bola vylucena jedna SVK firma, nie?

Áno. Len tam ešte zahrňujú dcérsku spoločnosť Doprastavu z Maďarska kvázi ako slovenskú firmu.

Pridal som zo(ne)pár obrázkov zo stavby. Dnes sa nepracovalo na oboch stranách. :neutral_face:
Už sa začalo so zakladaním oboch krajných “pilierov”. Urobil sa dosť hlboký zárez vo vysokom brehu s pilierom “jeden” (H) a “jama” pre pilier “päť” (SK). Možno sa niekedy pozriem na ‘maďarský breh’, ak nebude ohradený, tak ako na našej strane, pokúsim sa spraviť ďalšie snímky i odtiaľ.
Začína byť občas horší prejazd piadikruháčom pri Kauflande & spol. (Stáva sa to čoraz častejšie.) Dnes i včera sa stálo pred “mestom”, čo bude, keď cez mesto bude chodiť ŤNAD po otvorení tohto mosta… :unamused:

[size=125]Prajem Vám všetkým príjemné prežitie vianočných sviatkov a úspešný nový rok 2018!
Mnoho šťastia, pevné zdravie, veľa radosti…[/size]

Do vysokého pravého brehu sa po odstránení stromov poriadne zahryzli.
Minulý týždeň pribudli cestné smerové stĺpiky na dávnejšie vybudovanej 'obchádzke‘, ktorú postavili, aby sa mohol postaviť kruháčik, ktorým sa pripojí novobudovaný cestný most k I/63. Možno túto jar začnú s touto “módnou” pliagou :frowning:.
Aj nejaké nové obrázky zo stavby pribudli. Pozri gallery/album.php?album_id=277 .

Veľmi nerád pridávam tento príspevok. Žiaľ stalo sa, vyhasol ľudský život. :cry: Ľudia sú chybujúci, dúfam, že sa viac takéto neprihodí tu i nikde inde… Most, mosty treba stavať, a aj iné… Nebol by som rád, aby sa na tomto nik nijako nepriživoval, ako sa to občas stáva i na tomto fóre.
noviny.sk/slovensko/300573- … -robotnika)

sziakomarom.sk/ki-a-felelos-elet … gy-munkas/:
[size=77]Az új Duna-híd építése közben elhunyt munkás ügyében vizsgálatot rendeltek el. A szlovák felügyelőség több szabálysértést is észlelt, az európai törvények azonban nem engedték a büntetés kirovását – írja a noviny.sk.
Annak ellenére, hogy a komáromi új Duna-híd építése egy (szó szerint és átvitt értelemben is) határokon átnyúló projekt, az építést mégis magyar cégek végzik, szlovákok kizárásával. A haláleset körülményeit azonban a szlovák rendőrség, a szlovák mentőszolgálat és a szlovák munkabiztonsági felügyelőség is vizsgálta. A kivizsgálás során több komoly szabálysértést is tapasztaltak.
“Hiányzott az építkezésen használt bódék leföldelése, az elektromos berendezések megfelelő biztosítása, továbbá az árkok baleset mentesítése sem történt meg, valamint a munkaterületeken előírt védőberendezésekben is elmaradás volt” – informálta a noviny.sk hírportált Róbert Bulla, a felügyelőség igazgatója.
A felderített hiányosságok következtében a cég Szlovákiában nagyjából 200 000 eurós büntetést kapna. A kerítés mögött mindez azonban már nem érvényes. Az ok pedig egyszerű: az ügyben egy magyarországi vállalat az érintett, magyar állampolgárságú munkásokkal.
“A szlovákiai felett álló európai jog értelmében az építési területen a magyarországi jogszabályok az érvényesek“ – tette hozzá Bulla.[/size]

••• Počas vyšetrovania boli zistené viaceré vážne porušenia predpisov.
“Stavebné búdky/bunky na stavenisku nemali uzemnenie, elektrické zariadenia nemali dostatočné/správne zabezpečenie, výkopy neboli zabezpečené proti úrazu, ďalej chýbali v pracovných priestoroch ochranné zariadenia,” povedal riaditeľ inšpektorátu Robert Bulla pre Noviny.sk.
Na Slovensku by spoločnosť v dôsledku zistených nedostatkov dostala pokutu vo výške okolo 200 000 EUR. Za plotom však toto už neplatí, lebo ide o maďarskú spoločnosť s pracovníkmi s maďarskou štátnou príslušnosťou.
“V zmysle európskeho práva, ktoré je nadradené slovenskému, na tomto stavenisku platí právny poriadok Maďarska,” dodáva Bulla.

[album]38904[/album] a takto to bolo google.sk/maps/@47.7489972, … 312!8i6656 [a]
Nielen tieto padli google.sk/maps/dir/47.74907 … m2!4m1!3e0 [c]
a) [album]38907[/album] b) [album]38906[/album] c) [album]38905[/album].
Obrázky pripájam, lebo tieto podklady (googlemaps) sa časom aktualizujú! :wink:

Takže sa mohlo stavať v pre nás výhodnej východnej polohe (nebol by nutný dlhý a drahý obchvat Komárna, len či bude aj niekedy?), i tam (V) i tu (Z) sa muselo búrať u susedov.

Pri dnešnom túlaní sa na NIFe:
vizualizácia: nif.hu/app/uploads/2017/10/alap … 5_x264.mp4
a nejaké obrázky:
, väčšie obrázky sú tu: nif.hu/2017/10/megkezdodott-az- … telezese/; podľa “adries” obrázkov si myslím, že boli robené 6. okt. 2017. Tam je aj vizualizácia mosta.

Neviem, čo tam robí tá modrá šak to má barvy ako vlajka Izraela. Mohol to byť biely most.

Alebo farby Fínska… bez znaku aj San Marína… :wink:

To má aj most Apollo v Bratislave a aký je pekný. Hlinkovci z Ružomberka nevymreli :mrgreen:

Prvoplánové, nepremyslené ako 90 % vecí v tejto krajine. Žiadna identita. Z toho príští jednoduché inžinierske riešenie.
V UK je v každej inžinierskej stavbe prizvaný top world class architekt.

newcivilengineer.com/busine … 14.article

Ad Hlinka, mal rád Židov.