Ján Figeľ a jeho práca - minister dopravy (2010 - 2012)

Áno platia, je to aj v niektorom z článkov v monitoringu tlače.

Dnes som kupil rocnu znamku na OMV.

ELZ, už som písal, aj ja som dnes kúpil, tak som sa opravil.

Tahanie trasy okolo Hanusoviec, Domase a Stropkova je samozrejme logickejsie, aj ked je to o9km dalej, ale pomoze turizmu a stropkovu. Tahat trasu takto ma vacsiu nadej na zobudenie tejto doliny, ktora ma predsa vacsiu sancu na ekonomicky prinos ako dolina vedla. A samozrejme uz tu opakovanu vec, zeby to hned lepsie poriesilo trasu na Vranov. Miesto rodiska min. dopravy by nemalo hrat v tom ziadnu rolu.

Usek R4 od Lipnikov po Svidnik je daleka buducnost, takze netreba stracat cas hadanim sa o variantoch a radsej pripravovat ten potrebny usek, ktory je rovnaky pre oba varianty. V programe vystavby ciest 2011-2014 je uvedena aj priprava prelozky I/73 Giraltovce-Fijas-Rakovcik, cim by sa vyriesili zle parametre cesty a R4 tam bude potrebna az niekedy po roku 2025. Medzi Kapusnami a Lipnikmi je potrebna uz teraz.

Dalsi s velmi pozitivnych krokov mindop
viewtopic.php?f=35&t=16271

Ján Figeľ hodnotí rok 2011 na ministerstve dopravy (Video)

youtube.com/watch?v=0bss9ZYg … ploademail

myslim, ze v tejto teme to môzem uviest - volebny program KDH v oblasti dialnic:

A pravdepodobne nas do volieb caka diskucia fica s figelom o vystavbe dialnic :slight_smile:

Osobne si myslím, že “duel” fico-figeľ o dialniciach nebude, lebo figeľ nie je partner pre fica ohľadne dialnic. Maximálne važny-figeľ, ale to by bolo zasa pod "úroveň pre figeľa.

A nič o cestách prvej triedy ?

Fico prijíma Figeľovu výzvu na diskusiu o diaľniciach a sociálno-ekonomických problémoch

Figeľ sa domnieva, že po zmene ekoduktu pre šelmy a pár farebných stenách pre vtáky bude EK naklonená schváliť aktuálnu trasu úseku Turany - Hubová.
Možno keby počúval Janeza Potočnika na tlačovej konferencii pozorne, tak by počul o “…some or other decision…”. Doporučujem počúvať Potočnika , nie jeho prekladateľa, ktorý dosť povynechával. Ak EK po niekoľkých rokoch doporučí urobiť nanovo enviromentálnu štúdiu dopadu (teraz neviem, či mysleli EIA nanovo, či len " dopady po zmenách", tak je to diplomatickým jazykom povedané: preboha, rozmyslite si to … . A slová Potočnika o stratách, ktoré už nikdy nebude možné vrátiť, hovoria samy za seba.
O rašelinisku nepovedali ani slovo.

vcera som si to pozrel..celkom zaujimave to bolo: ta3.com/clanok/8072/dialnice … licov.html

Ak som dostatočne pozorne počúval, tak jediné, na čom sa zhodli, bolo, že diaľnice a rýchlostné cesty treba ďalej stavať. Vo všetkom ostatnom mali rozdielny, alebo úplne protichodný názor. Fico prekvapil len tým, že vysúťažené a do stavby odovzdané úseky nespochybnil (len ich cenu). Figeľ ma zase prekvapil tým, že nesúhlasil s Ficovým návrhom na ďalšie urýchlené stavanie R2 ( Asi ho Fico príliš napálil s tými dvoma platbami pre Skansku za Sitinu a cestu z Oravskej Lesnej do Novej Bystrice, doslova to označil za klamstvá v priamom prenose), Síce hovoril o VO na obchvat Žiaru nad Hronom, Bánovciach, Zvolen-Pstruša- Kriváň, ale zaplietol tam aj Oravu, ktorá na R2 určite nie je. Čiže - Nezhodli sa na cenách, na prioritách, na trasovaní, ani na spôsobe financovania… Takže už môžu spolu vytvoriť vládu … :unamused:
Na záver Fico ubral, zrejme nechcel Figeľa rozzúriť do žeravobiela…

Za rozzurenie do zeravobiela mas 100 bodov :slight_smile:

fico nehorazne klamal. ako vzdy. zastavenie dialnic bez ohladu ze PPP1 by bolo dodnes blokovane, predrazenie cez dodatky. spochybnenie zlacnenia. figel mu dokazal oponovat vo vsetkom, bol dobre pripraveny.

Ale napriek tomu ficove argumenty beru aj pravicovi volici. A fico si pekne pripravuje dalsi gorili tunel v podobe PPP a znacna cast verejnosti mu pri tom aj zatlieska…

nechapem figela, ze mu ohladne dodatkov doslova nevytrel podlahu s dodatkami pre druhy balik PPP, kde boli dodatky pred vykopom za pol miliardy euro ..

dalej niekolkonasobne posuny terminov ..

Kebyze spocitame dodatky za PPP1-3 a myto, tak sa dostaneme k sume vyse 2 mld. €, co sa ani len neprestavalo za meciara a obe dzurindove vlady.

Posuny terminov za fica ? Ved slub do r. 2010 dokoncit BA-KE a 90 % chybajucich usekov sa ani len nezacalo stavat…

V diskusii sa spomenuli aj ceny za kilometer dialnice v tych ktorych usekoch. Mame nejake linky na stavby dialnic v Europe? (ceny za kilometer) Nech aj takto vieme porovnat cenove argumenty diskuterov.