A zas je otazka co je pricina a co nasledok. Staci si pripomenut, ze na rozvoj turizmu sa dalo z eurofondov v prog odbdobi 2007-13 hadam polovica penazi do ZA kraja (tie tabulky tu boli zverejnene tak pred pol rokom). Dalej samozrejme to, ze vsetka zeleznicna aj cestna infrastruktura vedie do ZA a PO. V porovnani s dostupnostou ZA kraja, ak sa turista chce dostat napr. na juh Nizkych Tatier alebo do Krasu, tak je jasne, ze na Slovensku o takeho turistu nie je zaujem.
A to, ze zilinske letisko dostalo prakticky rovnake dotacie (12mil EUR) za r 2007-12 ako BA, pricom zo Ziliny nikto nelieta, nemusime ani rozoberat (vid diskusiu pri letiskach).
Cize keby sa Slovensko snazilo rovnako o pritiahnutie turistov z Madarska a Rakuska, ako sa snazi o Cesko a Polsko, ti turisti by zas potrebovali prist po inej ceste a inych zelezniciach nez naokolo blizsie. To u nas ale nateraz malokoho zaujima. Ale ako ukazuje aktualny vyvoj na letisku Kosice, potencial tu napriek vladnej ignorancii je. A rast turistov v KE kraji bol v minulom roku vacsi nez v ZA kraji, aj ked sa sem prakticky nemali jak dostat (kosice.korzar.sme.sk/c/7171998/k … rokov.html).
OK, 819.016, napr. 90% autami. otazka kolko ludi na jedno auto. priemerna 4 clenna rodina alebo par. dajme tomu traja na 1 auto. to je 748 aut denne v pripade ze vsetci prisli smerom od ZA cize realne este trochu menej lebo poliaci, madari, rusi, ukrajinci atd. prisli z inych smerov resp. o nieco viac ked pocitame sukromia ktore pises. takze za tymito cislami sa neskryvaju take intenzity ktore by boli rozhodujuce.
[quote=“DrX”]
Dalej samozrejme to, ze vsetka zeleznicna aj cestna infrastruktura vedie do ZA a PO.
Nehnevajte sa, ale čo má železnica s tým spoločné? Postavili ju ešte za cisára pána ako Košicko-Bohumínsku dráhu a za ČSSR ju zdvojkoľajnili, pričom ťažisko bolo v nákladnej doprave a dopravné väzby boli silnejšie do Čiech. Žilinský železničný dopravný uzol bol mimo Pražského uzla najväčší v ČSSR. A ak sa pozriete na mapu, bola to cesta pre výstavbu dráhy najkratšia a najjednoduchšia, lebo ide kotlinami, pretože pri výstavbe železnice sú trochu iné požiadavky na polomery zákrut a stúpania. Za to, že sa zmenili dopravné toky tá železnica predsa nemôže, rovnako ako to, že diaľničné prepojenie medzi ČR a SR ostalo len na D2, hoci
to má k ideálu ďaleko a väčšina doprav medzi SR a ČR ide inými cestami.
Nesľubujme si od výstavby diaľnice, že pritiahne investorov, aby sme nedopadli ako Španielsko. Riešme aj to, kde je doprava teraz. Nanič Vám aj tak bude, ak pôjdete do BA po R2+R1, keď stvrdnete pred BA len preto, že D1 Košická-Senecká je 2+2 a nie 3+3 (čo považujem doslova za anti-koncepciu, že sa to takto postavilo).
simsalabim, vidim ze si tu relativne novy, takze tu si tykame, tak ako na vacsine for. nie je to znak neucty ani nic podobne.
zeleznica bola postavena za R-U ktora by sa bez tohto spojenia kludne zaobisla ale ako je vidno vtedy sa nestavalo podla politickych motivacii. zeleznica s tym ma tolko spolocne ze ide o dvojkolajovu elektrifikovanu trat ktora by mohla byt vyuzivana viac a lepsie, takze by mohla konkurovat individualnej automobilovej doprave. zial npr. trat 150 je len pomala jednokolajova a npr. do NR vedie tiez len neelektrifikovana jednokolajovka.
OK. Sme tu síce mimo témy, ale Košicko-Bohumínska železnica bola vyťažovaná predovšetkým nákladnou dopravou koksu a žel. rudy, preto ju aj zdvojkoľajnili (takže to nazveme rozhodnutie ekonomické?). Aj by som bol za, aby sa presunula doprava na koľaje, ale hlavne nákladná, leže dnešným systémom “just in time” to nevyhovuje. Železnica do NR je čistá katstrofa, rovnako PD, ZM atď, ale s tým už rozkradnutá republika veľa nespraví. Jednoduchšie je ministrovi financií mať DPH a spotrebné dane z automobilov a PHM + mýto, ako stavať železnice, vykupovať pozemky atď. Chýba dlhodobé plánovanie a koncepcie. V tomto štáte sú antikoncepcie a plánovanie po najbližšie vrecko a voľby.
nemyslel som just in time po zeleznici, okrem toho nie cela ND je just in time. ale pozeram ze osobna doprava ZA-MT existuje len s prestupmi a celkovo len par vlakov denne. prestup vo vrutkach zo zvolenskych Zr na KE rychliky, cas 35 min. bez prestupu s jednou zastvakou vo vrutkach trva 25 min. autom ta ista trasa medzi stanicami 30 min. ja viem ze vsetci aj tak nepojdu vlakom ale co by sa stalo keby keby taketo priame vlaky jazdili vo frekvencii ako RJ medzi BA a dunajskou stredou ?
Devil, obávam sa, že pravidelné spoje ZA-MT nie sú až tak potrebné, ako sa zdá. Cestujúci do MT zo ZA vystúpia vo Vrútkach, prejdú sa cca 2-3 minúty na zastávku a odvezú sa MHD-čkou(spojov Vrútky - Martin je dosť, povedal by som, že tvoria základ MHD-čky, len samotná MHD-čka je pomalá). Neviem ako teraz, ale v minulosti MHD-čka nechodila pravidelne v istý čas(nebol tam takt), ako sú spoje prispôsobené netuším. Ľudia, čo cestujú za MT smer TR musia rýchlo prestupovať(ak je možnosť) na vlak do Štubne príp BB alebo ZV. No a martinská stanica(v dezolátnom stave) je troška naboku(inak je umiestnená nie tak ďaleko od centra) keďže hneď v jej blízkosti sa nenachádza zastávka MHD.
Ale železničná doprava MT-ZA pre osobnú dopravu funguje. Tí, čo dochádzajú z MT do ZA chodia MHD do Vrútok a odtiaľ do ZA. Ono ak máte na stanicu v MT dôjsť MHD (a možno práve opačným smerom, t.j. smerom na TR), dôjdete rovno do Vrútok a ušetríte si prestup. Vrútocká stanica je väčšia, bližšie pri zastávke MHD s početnosť spojov MHD v zásade rovnaká v smere na obidve stanice (Martin s Vrútkami sú jedna aglomerácia a ak do preženiem ad absurdum, väčšina spojov ide trasou A, niečo trasou B, ale obidve obslúžia obidve stanice - Martin je viac dlhý ako široký, jedna cesta hore mestom, jedna dolu mestom. Tí, čo chodia autom, poväčšine sú to viacerí z jedného pracoviska a jazdia spolu. Preferuje sa vlak, tomu zarúbané Strečno nevadí (ak nie je taká kombinácia trasy, že kombinácia MHD-vlak-MHD je už moc na hrane). Ak niekto ide do ZA po úradoch alebo za obchodom a nie do práce, ide ako mu lepšie vyhovuje. Aj priame spoje chodia (sem-tam, ale sú aj také), Vrútky sú uzol, ťažisko trate je ZA-KE, trať z Vrútok na juh je aj historicky aj významovo iná (iné číslo), preto toto riešenie je trochu iné ako BA-DS, kde je to jedna trať. A ako píše jarino, dochádzková vzdialenosť je lepšia pri použití MHD z Vrútok, dokonca niektorí pri ceste z BB do MT vlakom volia trasu na Vrútky a odtiaľ MHD. Zastávky MHD v Martine pre smer juh-sever sú dosť ďaleko od žst a ŽSR odmietli zriadiť novú zastávku v m.č. Kosúty (blízkosť zastávky Priekopa, ktorá ale neobslúži sídliská Košúty a Sever), kde by to ľuďom zlepšilo dochádzkové trasy. Takže spoje ŽSR sú, sú hojne využívané, občas stojíte nie na svojej nohe, prípadne v piatok keď sa vracajú študenti z BA aj na WC, lebo viac miesta nie je. Pravidelné dochádzanie za prácou naozaj Strečno až tak nezaťažuje, nikto nechce riskovať, že tam stvrdne nadlho (hlavne v zime).
To som ani tym nechcel povedat, ze je to rozhodujuce, ale je to nezanedbatelny prispevok. A treba zobrat do uvahy, ze velka cast turistov prichadza zo zapadu, ale do hor aj zo severu. Tak ako je aj v clanku, ktory tu uviedol DrX:
“Najviac cudzincov prišlo z Česka (21,6 %), Maďarska (10,3 %), Ukrajiny (9,8 % ) a Nemecka (9,4 %). Do Košíc nahliadlo aj 637 Japoncov, 60 Indov, 95 Brazílčanov a 891 obyvateľov Izraela.” kosice.korzar.sme.sk/c/7171998/k … rokov.html
Nie je z toho jasne, kolko prislo turistov celkovo zo zapadu (CR, zapadna Europa), ale je to urcite velky podiel a cast z nich preslo aj cez zapadne Slovensko.
Podobne do PO kraja preslo vela turistov autami cez ZA kraj a zrejme aj do BB kraja. Cize turisti do PO,BB,KE krajov z CR,Nemecka, ciastocne aj z Polska mohli pridat dalsie stovky vozidiel denne prechadzajuce cez ZA kraj.
Včera som bol schvalne otestovat obchadzku kvôli mostu Zlatne-mimochodom obchadzka je kvalitne opravena a nič tragické sa tam nedialo,žiadne kolony,žiadne vyraznejšie zdržanie ani opačný smer nebol problem.čas prejazdu 15:10
Zaujímavé je, že v zmluve o zhotovení stavby mosta nie je ani zmienka o projektovej dokumentácii. Znamená to, že si ju dodávateľ zhotovuje alebo zabezpečuje sám? Nezdá sa mi to v nadväznosti na pevne stanovenú cenu za dielo!
Dnes som tadiaľ okolo 13.30 išiel smer Žilina a všetko úplne v pohode. Bolo to síce trošku pomalšie ale žiadna veľká tragédia. Na moje prekvapenie je obchádzková trasa prerobená na SVK pomery perfektne, uvidíme ale ako dlho to v takom stave vydrží.
Doprava je na obchadzke stale bez vacsich problemov, zdrzania vznikaju paradoxne tam kde vzdy - pri zuzeni pruhov v Strecne, stupani okolo Strecna, krizovatky v Ziline a pod. Po tomto lete su uz znatelne trhliny a hlbsie kolaje na relativne novom asfalte okolo Strecna, snad ta cesta vydrzi, pokial sa otvori tunel a nebude dovtedy potrebna vacsia rekonstrukcia.
Aj niektoré koľaje prednedávnom opravovali… Taktiež citeľne doprava spomalí vo Vrútkach. Tam je to podľa mňa najciteľnejšie medzi ZA a MT.
Ja sa len obávam, že mostov do otvorenia Višňového hodných opravy bude viac, napr.: google.sk/maps/@49.1775296, … uukyIQ!2e0 . A most Zlatné má ešte fajn obchádzku(len raz som tam stál, aj to bola búračka kamióna s osobným, inak sa ide pomaly ale plynulo).