História výstavby českých diaľnic

Uvádzam linku, sú tam aj názorné obrázky (mapy, súčasné stavby):

ceskedalnice.cz/historie.htm

… dobrá linka, pretože tam nie je len história. :laughing:

Historie je taky na dalnice.com/historie/historie.htm

Z historie by sa mal clovek asi hlavne poucit. Nemusi sa riadit starymi planmi, ze co sa kde malo stavat, ale mal by sa poucit - robit a investovat viac do studi, projektov atd.

Teraz je vsetkym jasne, ze ceska dialnica D1 nebola postavena dobre. je to najkratsia trasa, ale prave preto ma problemy, pretoze je pretazena.

Poucenie: Dnes uz sa pocita s tym, ze bude treba rozsirovat, robia sa studie, lepsie nadmosty atd. :wink:

Zajímavou raritou, je navždy nedostavěný dálniční most Borovsko: dalnice.com/fotogal/d01/boro … o_most.htm
Mohla by to být zajímavá turistická atrakce, ale bohužel, nachází se v I. ochranném pásmu zdroje pitné vody, kam je veřejnosti vstup přísně zakázán.

Nedávno (11.4.) uplynulo 67 let od zahájení výstavby dálnice Wien - Wroclaw. V ČR má vést po trase Mikulov - Brno - Mor. Třebová - Králíky. Dodnes nejenže nebyla dobudována, ale na území ČR je zatím zprovozněno pouze cca 10% (jižně od Brna jako R52). Trasa však nebyla vypuštěna z územních plánů a počítá se s postupným dobudováním, úplné dokončení však lze očekávat nejdříve kolem r. 2025. Ví někdo o dálnici, která by byla ve výstavbě delší dobu nebo je to světový rekord?

Historie je rovněž i na stránkách ŘSD :arrow_right:

rsd.cz/rsd/rsd.nsf/Edit/Siln … torie&lng=

Historickou zajímavostí je i dálniční most u Hulic (viz: libri.cz/databaze/mosty/heslo.php?id=2705 ), který byl dokončen již v r. 1942, ale nikdy nebyl (a s největší pravděpodobností ani nikdy nebude) zprovozněn. Kvůli ochraně pitné vody v přehradní nádrži Švihov (Želivka) totiž bylo v tomto úseku při dostavbě dálnice D1 rozhodnuto o změně trasy proti původním plánům z období 1. republiky.

Velmi zajímavou historickou raritou je i novějším mostem podélně přemostěný starý dálniční most přes Želivku u Píště viz: libri.cz/databaze/mosty/heslo.php?id=3084 . Po starém dálničním mostě je nyní vedena silnice III. třídy Hořice - Vojslavcice a D1 je vedena po novějším mostě nad ní.
(Fotografie z výstavby starého mostu z r. 1942 je na stránce ŘSD, na kterou výše odkazuje Lenny.)

Známější jepod označením zatopený most u Borovska

Borovsko jsem zmínil výše. Oni jsou tam mosty dva. Velký most Borovsko zůstal nedokončen, tady odkazuji na menší most Hulický, který byl dokončen, ale nebyl zprovozněn.

ok toho jsem si nevšiml

Na webu www.ceskedalnice.cz je uveřejněna publikace Dálnice 1967–2007, zpracovaná Michalem Prášilem z ŘSD.

Další z článků o Hitlerově dálnici v tisku:

cestovani.idnes.cz/po-stopach-hi … gcechy_skr

Do fotogalerie jsem přidal 4 foto ze svého cestování po dálnici z Vídně do Vratislavi u Boskovic

dialnice.info/album_page.php?pic_id=5216
dialnice.info/album_page.php?pic_id=5215
dialnice.info/album_page.php?pic_id=5214
dialnice.info/album_page.php?pic_id=5213

Ahojte,
prosímvás…píšu diplomku, ve které se zmiňuju o historii D1 a jejím posledním vymezením trasy…já se s tím už lámu OPRAVDU několik dnů jen a pouze touto záležitostí:
Potřebuju zjistit na základě jakých dokumentů byla vymezena poslední trasa D1. Ano,vím, na této krásné adrese dalnice-silnice.cz/prilohy.htm No ale stejně mi to z toho není jasné - nikde není napsané jasně, že D1 vede až k Polským hranicím.
Usnesení vlády z 10. dubna 1963 č. 286 jako poslední usnesení jasně vymezuje trasu D1(tedy aspoň na mapě, v té textové části to taky není explicitně řečeno)
Pak tam mělo být Usnesení vlády ze dne 16. října 1996 č. 528, které D1 utlo u Kroměříže(Hulína) a ke slovenským hranicím má vést R49.
Usnesení vlády České republiky ze dne 21. července 1999 č. 741 byl konec dálnice D1 posunut až k Lipníku. …vždyť to tam ale nikde není napsané! z čeho mám vydedukovat že se D1 posouvá až k Lipníku?
Na jakém základě došlo k přejmenování D47 na D1(až bude D47 dostavena)(tedy trasa D1 až k polským hranicím), jsem zjistil po dotazu na ministerstvo dopravy toto: poslali mi ofocený dvoustránkový dopis z MD čr do ředitelství silnic a dálnic , kde je prostě žádáno o přejmenování D47 na D1(po jejím dostavění)…co to je z anesmysl? žádné vládní usnesení? nechápu…
Za cokoliv budu velmi vděčný…už nad tím sedím takovou dobu a diplomku musím za pár týdnů odevzdat.
diky

Zeptej se tady: forum.ceskedalnice.cz/viewforum.php?f=18

Kolega co se tím zabýval ti určitě do pár dní odpoví, případně napiš i e-mailem na info@ceskedalnice.cz

Podle toho, co jsem zaslechl já, to není na základě žádného vládního usnesení a děje se tak z vůle ŘSD jako správce komunikace se souhlasem MD.

Na 99% na to žádné vládní usnesení není …

tak řekněme že přejmenování D47 na D1 bych chápal, že to je z vůle řsd-o tom vypovídá i můj příběh s dopisem.
V tom případě posledním vymezením D1 se stává Usnesení vlády České republiky ze dne 21. července 1999 č. 741 a právě v něm jaksi to vymezení nevidím…

Do minulosti sem pridám mapu od mapmana - klikacia mapa postupnosti výstavby:

mapy.ceskedalnice.cz/postup-vystavby/

Výstava - dálnice za 20 let

dalniceza20let.cz/

Je tam zopár fotiek na porovnanie minulosť - súčasnosť. Neexistujú podobné foto aj zo slovenských úsekov?