Grecko - Greece

ved o tom pisem - parita kupnej sily znamena, ze sa beru do uvahy cenove hladiny - kedze v parite kupnej sily su HDP Grecka a CR podobne, v Grecku by museli byt dvakrat vyssie ceny ako v CR, aby Grecko realne malo dvakrat vyssie HDP ako CR.
Na tvoj povodny prispevok som reagoval preto, lebo sa mi nezdalo, ze Grecko ma realne dvakrat vyssi HDP ako CR - vyssi urcite ma, ale dvakrat asi nie …

wazari,

donutil si ma k tomu, ze som si zistil presnejsie cisla.

Tak najprv - Grekov je o cca. 500-800 tis. viac ako Cechov.

A HDP ma Grecko na urovni 240 mld. USD, kym CR ho ma na urovni 150 mld. USD. V prepocte na obyvatela (nie na paritu kupnej sily a viem co to znamena) CR ma 15 000 USD, Grecko 22 000 USD. A samotna zivotna uroven je v Grecku cca. o 10-15% lepsia nez v CR.

Moje zdroje: eiu.com/

Adoas,

army v Greece je mensia podla mna. Army ma podla mna 150 000 vojakov. A plan je mat 120 000 vojakov. Modernizacia prebehne vo vsetkych fazach a oblastiach - vyzbroj, pocet vojakov, profesionalizacia - ale ide to pomaly.

Army je oblast, kde sa da setrit a riesit financie. Ale problemom je Turecko ktore tiez ma velke vydavky na army.

Ale vzhladom na tvoje vedomosti o Grecku a armade to nie je podstatne. :stuck_out_tongue:

Prejavil si iny nazor nez ja ohladom cisiel. OK. Preco by to nemalo byt podstatne?

Ale pravda je v tom, ze kym Turecko bude mat velku armadu tak Grecko bude davat vela penazi na svoju armadu. :wink:

suhlasim, len ten dvojnasobok, ktory si uviedol na zaciatku, sa mi nezdal :wink:

OK. A teraz wazari, ake je HDP SR - to celkove :question: A aka je zivotna uroven SR v ramci priemeru EU :question:

Aby sme dosiahli skutocne porovnanie medzi SR a CR a medzi Greckom a tymito 2 statmi. :wink:

priznam sa, neviem - tusim pred dvoma rokmi prekrocilo bilion korun.
niekde v polovice urovne a niekde v poslednej skupine statov :wink:

a to, ze CR ma 3x vacsi HDP ako SR, s tym v podstate suhlasim - CR ma vacsie HDP na hlavu a je 2x vacsia ako SR
ale ja som porovnaval iba CR a Grecko, kedze ten tebou uvedeny dvojnasobok sa mi nezdal :wink:

wazari,

SR ma HDP cca. 1 500 mld. SKK.

Uznavam, ze Grecko nema 2x vacie HDP nez CR, ale mozes si preratat svoje porovnanie - Grecko 240 mld. USD, CR 150 mld. USD a to je urcite vacsi rozdiel nez 10-15% z hladiska zivotnej urovne.

Tym chcem ukazat skutocnu velkost hospodarstva - lebo len toto je udaj ktorym sa da porovnat hospodarstvo statu - to ostatne ako parita kupnej sily sluzi hlavne pre ukazku lepsieho porovnania HDP medzi statmi pri vplyve na obyvatelstvo. Ale keby prisli ine problemy - tak rozhodujuce je to, co cela ekonomika vyprodukuje. :wink:

ak si to myslel tak, ze rozdiel zivotnej urovne je cca 15%, ale rozdiel absolutnych cisel HDP je daleko vacsi, tak suhlasim :wink:

No konecne sme dosli k dohode. :wink:

Cely dopravny system dnes v Grecku skolaboval. Od hlavneho mesta cez regiony na severe krajiny ale aj na ostrovoch. Letiska, namorna doprava, cesty, dialnice - okrem metra je cele Grecko “v zime”. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2648

Tieto info su zo stranky www.euroinfo.gov.sk :arrow_right:

Grécke kulinárske umenie má už 4 tisíc rokov a prekypuje rozmanitosťou. Preto sú grécke reštaurácie na všetkých kontinentoch. Je to kuchyňa v podstate jednoduchá, ľahká a zdravá. Jedlá sú zásadne z čerstvých surovín, využíva veľa zeleniny (rajčiny, hlávkový šalát, cibuľa, mrkva, petržlen, cesnak), koreniny, kvalitný grécky olivový olej, ktorý má blahodárny vplyv na ľudské zdravie. Šaláty sú väčšinou pripravované so syrom feta (známy kozí a ovčí syr) a olivovým olejom.

Mnohé pokrmy sa pripravujú na grile s dreveným uhlím. Tradičným jedlom je moussaka, nákyp z baklažánov a mletého mäsa, pečený v trúbe. Po dopečení sa zaleje bešamelom a ochutí škoricou. Suvlaki sú voňavé na ohni pečené kúsky jahňaciny či bravčoviny na ražni. Sordalia je zemiakové pyré s olejom a množstvom cesnaku, keftedakia sú fašírky z hovädziny. Aj z našich gréckych reštaurácií či bufetov poznáme gyros, plátky jahňacieho (môže byť však aj kuracina a bravčové) opekané na zvislom otáčajúcom sa ražni. Opečené kúsky sa môžu zabaliť do kornútku či chlebovej placky s kúskami zemiakov a poliať s caciki, zálievky z jogurtu, uhoriek, oleja a cesnaku. Na stole sú aj ryby a dary mora na mnoho podôb. Špecialitou je taramosalata (ružová paštéta z ikier s citrónovou šťavou).

Grécke múčniky sú veľmi sladké. Kataifi je závin s orechami a sirupom, galaktoboureko sú krupicové koláčiky s lieskovým cestom a sirupom, loukoumades pečivo z kysnutého cesta s medom a škoricou.

Gréckym bohom plodnosti, extázy a vína je Dionýzos alebo Bakchos (po latinsky Bacchus). Grécke vína patria medzi najlepšie na svete a nesmeli chýbať na stoloch významných európskych panovníkov. Najznámejšie vína boli z ostrovov Chios a Thassos, Grécko má však 20 oblastí, kde sa rodí špičkové víno. Špecialitou je retsina, víno s ľahkou príchuťou borovicovej živice, ktorú získalo zo sudov, kde dozrievalo. Živicovú chuť si Gréci tak obľúbili, že sa do vína aj pridávala.

Krajina má aj vlastné „tvrdé“ nápoje. Ouzo je destilát s chuťou anýzu. Keď sa do pohára s ouzom pridá troška vody, nápoj zbelie. Ďalšou pálenkou je ovocná rakija (zo sliviek, hrozna a pod.). Veľmi ostrým pitím je rakija, ktorá sa kedysi používala aj ako ľudový liek na dezinfekciu. Metaxa je zlatisté po mede chutnajúce grécke brandy. Grécka káva (kafes) sa podáva v maličkých šáločkách, je silná, veľmi sladká, podobná arabskej.

Hoci fast food nie je grécke slovo, Gréci mali fastfoodové jedálne dávno predtým, než prišiel do Európy fast food americký. Sú to kiosky s gyros, suvlaki a ďalšími špecialitami. Na dobré jedlo a pohár vína si možno sadnúť do taverny, obdoby nášho grilu.

Viac info aj tu: gourmed.gr/

V Aténach prepadli a ťažko zranili významného predáka odborov. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2739

A keď už je tu taká prítomnosť znalcov na Grécko, tak by ma zaujímalo, že či to je normálne tiato rôzne útoky na rôzne štátne inštitúcie alebo aj teraz na toho odborára atď., lebo v poslednej dobre je to v Aténach horúce. Ale možno som si to len nevšimol. Má Grécko nejaké problémy ako napríklad Španielsko s oragnizáciou ETA? A čo je zaujímavé je fakt, že turisti chodia aj do Španielska aj do Grécka aj napriek týmto rôznym útokom.

Dy,

normalne to na 100% nie je, pretoze su to vnutorne/v ramci statu tetoristicke utoky. Neviem ci sa to da porovnavat s Spanielskom (ETA) alebo s Velkou Britaniou (IRA), ale problemy tu su a uz dost dlho. Grecko ma rozne velmi radikalne anarchisticke skupiny, ktore ukazuju v poslednej dobe svoju silu spolu s tym ako prebiehaju rozne reformy v krajine (a to su este podla mna prilis slabe a malo razantne) a ked vychadza do ulic 40% pracujucich ludi strajkovat (strajky v doprave nie su nic zvlastne ani inak) a cielom anarchistov sa stavaju statne symboly v krajine ako je Hlavna posta, banky, ministerstva a aj teraz odborovy sef. Turisti sa nemaju coho obavat, pretoze toto su de facto cielene a dobre pripravovane utoky na konkretne statne ciele a osoby tak aby turisticky rozvoj nebol nijako ohrozeny. Nie su tu unosy turistov, nie su tu utoky na turistov ani na turisticke centra s vynimkou hlavneho mesta. Ale policia a army robia max. na znizenie rizika. :wink:

Adoas, ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď. Zrhnul si to veľmi dobre.

Ale zlé správy pribúdajú, toto je skôr šok: V Grécku odhalili odpočúvanie mobilov vládnych činiteľov, konkrétne predseda vlády, ministerstva obrany a to v čase OH 2004. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2747

Ak by ti prekážalo, že to nie je o diaľniciach, tak to kľudne vymaž. :laughing:

Toto je dobrý odkaz:

e-grammes.gr/flags_en.htm

Dy,

OK - ja nechavam akekolvek prispevky v tejto teme, ktore su aj mimo dialnicnej problematiky. 90% uzivatelov nepozna politiku v Grecku a tak tu nie su ziadne problemy.

Odpocuvanie … problem celeho sveta … treba to riesit … ale podstatne je, ze cez Hry sa nic nestalo, naklady na bezpecnost boli 1 mld. EUR, … Grecko bolo kritizovane lebo boli prekrocene 3% v schodku rozpoctu a Grecko ma dobre bezpecnostne sily, ale … ma este lepsie bezpecnostne zlozky, investovalo sa hlavne do “akcnych” policajtov".

A ten odkaz - tam je velmi dobre vidiet podla tych map ako sa Grecka risa menila. :wink:

V Grécku našli najväčšiu macedónsku hrobku. Z miesta, kde sa narodil Alexander Velky. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2854

Štrajk v lodnej doprave v Grécku spôsobil chaos. To by ma zaujímalo ako to môže byť účinné, keď nie je turistická sezóna. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2895

Dy,

je to z tohoto dovodu :arrow_right:

Grecko ma velke prijmy z cestovneho ruchu, ale mat pracu mimo turistickej sezony je hlavne na mensich ostrovoch dost problematicke a je vela ludi ktori za pracou cestuju do velkych miest ako hlavne mesto ale potom aj mesta na severe Grecka. K tomu este treba priratat aj studentov. Namorna doprava je v Grecku velmi dolezita - zabezpecuje aj zasobovanie na vsetky ostrovy.

Ked je strajk tak lode nepremavaju alebo len minimalne. Cely proces je naruseny. Na pevnine su potom velmi dolezite autobusy ktore jazdia vsade a cez turisticku sezonu aj velmi casto.

Letecka doprava je zamerana hlavne pre turistov a zeleznice v Grecku nie su vybudovane po celej krajine.

Namorna doprava je strategicka - aj osobna aj nakladna. Grecko ma najvacsiu obchodnu flotilu v EU a 5. najvacsiu obchodnu flotilu na svete. Nechcem hovorit kto ale jeden clovek (uz nezije :confused: ) vytvoril na tejto flotile cca. 20% z celeho lodstva. Teraz to mierne klesa.

Dalej. Strajky. Je to dost casty jav v Grecku - su tu 2-3 velke odborove organizacie ktore zdruzuju takmer vsetkych pracujucich ludi a ked su prostesty tak bezne protestuje 40-60% Grekov - a je to cela verejna doprava po celej krajine (toto je velmi silny tlak na vladu v case turistickej sezony), dalej posty, banky a aj niektore sukromne firmy. Dovodom strajkov je zlozenie vlady, ktore je od stredu do prava a je tu snaha setrit. Tak aby sa znizil statny dlh a zaroven aby sa setrilo aj v beznych vydavkoch - statny dlh GR je viac ako 100% HDP (to je podobne ako Taliansko - pristup k EURO bol povoleny) a schodok je stale vacsi ako 3%, … raz su Hry, potom pomaly prebiehaju reformy a taketo strajky vlada nedokaze nijako zastavit a vzdy vlada nejako musela nakoniec ustupit pretoze takymito strajkami su obrovske financne straty a sposobuje to aj problemy pre turistov atd. ale zodpovedna je vlada - nie odbory.

Reformy su potrebne takmer vsade - skolstvo, zdravotnictvo, infrastruktura, … aj army.

V skolstve treba investovat do lepsej kvality a riesit prirastok studentov z inych statov.

V zdravotnictve (ktore je jedno z najlepsich na svete, Greci ziju velmi dlho a zdravo a najvacsie rizika su na cestach :confused: ) je potrebne mierne riesit situaciu tak aby aj ludia vedeli ze to nie je zadarmo. Kvalita zostane ale ludia budu platit viac a stat menej.

V dochodkoch treba riesit situaciu. Socialny system je relativne siroky a treba tu riesit situaciu a setrit.

Armada. Narocna a tazka oblast, existoval plan ze do r. 2010-2015 prebehne velka reforma v celej armade. Investicie boli naplanovane na cca. 10 mld. EUR (este naviac k tomu co army ma kazdy rok) a army sa mala zmensit o 20-40 000 vojakov na cca. 120 000 vojakov. Toto sa stale nedari riesit - nie je tu podpora zo strany ludi a situacia s Tureckom a teraz aj problemy s karikaturami atd. skor sposobuje neriesenie stavu a udrziavania velkej vyzbrojenej modernej armady ako keby sme mali zajtra zacat vojnu s nejakym statom. S army suvisi aj policia atd. - GR potrebuje mat silne ozbrojene sily aj pre vnutorny poriadok - problematicke su hranice s Albanskom, problemom su rozne anarchisticke skupiny - a problemy su aj s Tureckom atd. A s tymto suvisi aj diplomacia - v zahranici sa nachadzaju miliony Grekov a nasa vlada sa o nich stara (najviac je to v USA, v CR je to cca. 10 000) od skolstva cez socialny system atd.

Infrastruktura. Teraz je stredne silny rast HDP, ale je to podporovane na 50% turistami (ale to je stale) a na 50% (dokonca cez Hry to bolo este viac) statom cez megalomanske projekty v infrastrukture. Takmer sa prebudovala cela doprava v hlavnom meste, stavia sa jedna s najdlhsich dialnic v EU s pomocou EU, PPP tu realizovalo niekolko velkych projektov (Rio-Antirio) atd. a toto treba uz zastavit alebo aspon spomalit pretoze tu vznikaju 2 rizika: stavia sa vela a to aj nieco stoji a hlavne za 20-40 rokov bude potrebne modernizovat velmi vela roznych stavieb naraz a to bude financne extremne narocne.

Velky problem su samozrejme ludia: Nikto nechce platit viac za sluzby ktore dnes dostava lacnejsie alebo uplne zadarmo. Je to logicke, ale treba si uvedomit ze raz tieto reformy budu nutne a cim neskor sa spravia tym horsie to bude pre danu generaciu - nechcem teraz by “zly” ale v SR sa reformy spravili na poslednu chvilu. GR ma z coho financovat reformy a investicie - prijem z cestovnecho ruchu, statny majetok a sukromne firmy su dostatocny prijem.

Dalej. Danovy system. Aj toto je taka zaujimava zalezistost: Dane klesaju - v celom GR spravy, ale realne zo stavaju stale velmi vysoke.

Realita ja taka ze GR je jedna z najchudobnejsich krajin zo starych statov EU a napriklad CR a SLO sa blizia k Grecku. SR a vela dalsich este nie.

Takze mozu tu byt rozne info o strajkoch, daniach, reformach, … ja vzdy mozem reagovat ale vela sa toho zatial nemeni. EU uz velmi silno tlaci - vlada GR by aj chcela - ale cely narod je proti tomu. A v GR (nechcem tym povedat ze v inych statoch nie) je silna demokracia a sloboda prejavu a narod je respektovany.

Staci takto :question: