Ten most je 1/2 profila dialnice, tam som zatila nevidel stavat druhy most…tak asi to nechaju na konci. No to v Belehrade by som nebral ako okruh, skor len pripojka medzi severnou dialnicoun a M1…Jasne jedna cast obchvatu je hotova ale zatial ide len na smer Mladenovac tak to pouzivaju len domaci.
V Čiernej hore neexistujú diaľnice, viacpruhové cesty však áno:
http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=1364.
Na druhej strane je v dobrom stave komunikácia z jadranského pobrežia na Cetinje - veľké stúpania, ale väčšina trasy je vedená ako trojpruh.
Čierna Hora dnes stojí na rázcestí. Ekonomika nie je silná a je vo veľkej časti založená na spolupráci so Srbskom. Rast však môže byť v turistickom ruchu. Chorvátsko stavia A1 Zagreb-Dubrovnik, dnes je po Split, v r. 2007 pribudne 37 km úsek po Makarsku. Plánuje sa stavať dlhý most cez pobrežie v oblasti Neum (BiH). Čierna Hora uvažuje stavať diaľnicu od chorvátskych hraníc cez pobrežie až k hlavnému mestu. Najlepšie z EU peňazí. Na druhej strane viac financií by priniesla diaľnica so Srbskom, Podgorica-Belehrad, pretože by to bolo napojenie na ďalšie krajiny na Balkáne. Ťažké rozhodnutie pre krajinu, ktorá nemá na obe riešenia do 20 rokov.
Tak som sa dopocul od srbskeho znameho ze vraj 1. Oktobra bude hotova na plny profile dialnica Novi Sad-Belehrad, samozrejme okrem mostu Beska, na ktorom uz bol tender a vyhrala ho rakuska firma.
Eucitizen, nevies kedy bude usek Novi Sad - Szeged? a ci otvoria ten hranicny prechod v Subotici? (btw. uz dva roky stoji, preco ho nechcu otvorit?)
Ike,
Otvorili ho 1. Augusta, aj ked zatial docasne, maju tam problemy. Vraj ho postavili na pohyblivu zem, niektore budovy su popraskane a zaplavene. Aeste nepreslo s kolaudaciou. Tak sa opravuje.
Ked tam pojdem tak dam vediet ci to je (este) otvorene alebo nie.
Akurat som nasiel par fotiek novej hranici na srbskom fore:
Rekonstrukce tunelu Vrmac na silnici Kotor - Budva nebude v letošní sezóně dokončena 20.4.2006
V polovině července letošního roku měl být zahájen provoz v tunelu Vrmac, který leží na jednom z nejfrekventovanějších úseků černohorské části Jadranské magistrály, mezi Kotorem a Budvou. Stanovený termín nebude možno dodržet, protože v zimních měsících došlo k velkému sesuvu půdy v tunelu. Předpokládá se zdržení o tři až čtyři měsíce, což znamená, že v letošní turistické sezóně nebude tunel zprovozněn. Samotný tunel je dlouhý 1637 metrů.
Rekonstrukce tunelu má pro zdejší region mimořádný význam nejen z dopravních důvodů, nýbrž i z vodohospodářského hlediska. Současně s dopravním tunelem se totiž buduje i hydrotechnický tunel, dlouhý asi 600 m, do něhož budou svedeny početné prameny pitné vody, na které je podzemí kopce Vrmac velmi bohaté. V první fázi se pitná voda soustředí do rezervoáru a šachet, z nichž pak povede tunelem do vodovodního systému města Kotoru. Tím bude současně vyřešen i stále naléhavější problém pitné vody Kotoru a přilehlých obcí.
Do dokončení silničního tunelu Vrmac bude doprava přesměrována přes Trojicu. Objížďka vede po regionální silnici plné zatáček.
© M. Zábský, M. Zábská, V. N. Heřmanová 2006
Předpokládám, že čekali na Maďarskou M5 až se dostavi do Roszke… každopádně v srpnu, když jsem tudy jel už dávno fungoval (slavnostní otevření bylo 31.3.2006)
Ja som tam isiel koncom juna a fungoval stale stary prechod to slavnostne otvorenie vobec nedoslo tom mesiacu. Akurat to otovril v lete.
Nasiel som ako ma vyzerat dalnicna siet Srbskej republiky:
Dialnica medzi Novom Sadom a Belehradom neni este hotova, aj ked termin mal byt 1. oktober. Isiel som okolo a myslim ze este take 2 tyzdne budu trvat tie prace. Cely usek uz ma polozeny asfalt a namalovane ciary, akurat dokoncuju prace okolo dialnice a nasadzuju dopravne znacenia.
Videl som aj informacne tabule o zacati stavby most cez dunaj Becka a o dalsom useku pri Novom Sade.
Len som chcel napísať, že Srbsko aj Čierna Hora už majú vlastné označenia motorvých vozidiel…
Čierna Hora: [size=200]MNE[/size]
Srbsko: [size=200]SRB[/size]
obe nahradia doteraz pouzivane SCG (videl som aj motoristov s YU)
Tému pravdepodobne rozdelím v najbližšom čase na sekcie Srbsko a Čierna Hora.
No nevím, nevím, aby bylo o čem v sekci Montenegro psát…
Bola vydana koncesia na vystavbu dialnice od Horgos (hranica s Madarskom) do Pozegy. Od Horgos do Noveho Sadu uz existuje 1/2 profil. Vyhrala to spanielska firma FCC, ktora odkupila rakusku firmu Alpinu.
Od Pozegy bude v buducnosti viest dalnica do Ciernej Hory.
EU citizen… ta cesta od Horgošu do Belehradu je len spojka medzi madarskou M5kou a Srbskou A1kou… dufam ze z toho ale spravia dialnicu… ako dialnica to zacina nieco za Novym Sadom, dotial je to cesta pre mot. vozidla v polovicnom profile, no je krasne vidno ze je pripravena na cely profil, akurat neviem ako chcu riesit tych par svetelnych krizovatiek pred NS… pridam nejake fotky do fotogalky
No tam kde su semafory pri NS, tak tam bude nova MUK.
Akurat pred par dnami odovzdali 19km dialnce medzi Novom Sadom a Belehradom. Teraz je kompletna na plny profil okrem most cez dunaj a par km pred vyjazdom do Noveho Sada.
Výborne. Je dobré, že v Srbsku sa diaľnice stavajú aj naďalej cez všetky možné problémy.