Mal som tú česť byť posledný týždeň v Nórsku. Tak len doplním pár informácií, aké tu ešte nie sú. 
Nórsko má dosť málo diaľnic. Je to pár 100 km, aj keď vo výstavbe je okolo 140 km, ale aj to sa skôr jedná o prestavbu viacpruhových ciest. Viacpruhových ciest je dosť vo väčších mestách a v okolí Osla. Na diaľniciach sa aj tak jazdí väčšinou len 90 km/h, málokde je povolených 100-120 km/h, pravidelne je umiestnená informácia o úseku, kde sa aj meria. Existujú záchytné miesta, kde sa vážia kamióny, ale aj autobusy a kde sa kontroluje technický stav osobných áut. Ak je podozrenie na zlý technický stav, polícia vám zhrabne doklady a zakáže jazdu autom ďalej, potom už sa dá auto len odtiahnuť do servisu.
Značná časť ciest má pri sebe dopravné značky informujúce o tom, že v zimnom období sú úseky uzatvorené. Týka sa to hlavne ciest horšej kategórie a na sever od Osla. Vždy je tam aj dodatok s textom, že prečo … napr. pre sťaženú údržbu, pre nebezpečenstvo zrútenia lavín a skalných útesov. Na cestách existuje prakticky skoro pri každej križovatke buď kruhový objazd, alebo MÚK alebo odbáčací pruh, ak tak nie je, tak obojstranne existujú značky informujúce o blízkej križovatke a nad cestou býva výstraha v podobe svetelnej signalizácie.
Domáci mi povedali, že veľa ciest a chodníkov v Osle je vyhrievaných, takže v zime je jednoduchšia údržba a zjazdnosť ciest.
Prakticky všetky cesty, ktoré som videl, aj do tých najzapadnutejších dediniek majú asfalt a dovolím si povedať, že veľkej kvality. Čo som videl je aj cestný vlak, veľmi dlhá súprava rôznych áut, ktorá frézovala vozovku a hneď za tým pokladala nový koberec a v priebehu 2 dní úsek o dĺžke cca. 20 km bol úplne nový. A takýchto opravovacích sústav som videl viac, pričom sú vo vlastníctve štátu. Stav vozoviek je veľmi dobrý a aj pri tej najmenšej nerovnosti je vopred značka a znížená rýchlosť, ale sú to také nerovnosti, ktorým sa u nás ani nikto nevenuje.
Na diaľniciach sa platí mýto. To sa ale platí aj vo vybraných tuneloch na normálnych cestách, platí sa aj za dlhšie mosty a platí sa aj za vjazdy do centier miest ako Oslo, kde konkrétne tá cena bola 30 nórskych korún pre autá do 3,5t, do najužšieho centra 45 nórskych korún.
Pri parkovaní platí zásada, že sa nemá stáť v strede križovatky v tvare T, ak nie je inak upravené, treba na križovatke vykonať STOP, lebo ako hlavná cesta je označená vždy, takže zásada pravej ruky v uličkách neplatí, ak nie je inak spravené, dávate prednosť, je to dosť chaos, keď sa nevie komu presne. Ďalej platí zásada, že sa má parkovať min. 2 metre od hydrantu, inak hrozí odtiahnutie vozidla a masná pokuta (4.250 nórskych korún). Inak vôbec za nesprávne parkovanie sa pokuta pod 800 nórskych korún nedostane.
Povolená rýchlosť v obci je 50 km/h, mimo obce 80 km/h, na diaľnici 90 km/h. Všetko je upravené značkami a tak aj v obciach je často až 30 km/h, iba na hlavných ťahoch je 70 km/h, mimo obce je bežne 60-70 km/h a na diaľnici ako som povedal, býva niekde aj 110 km/h. V pruhu pre pomalé vozidlá je 50 km/h.
V Nórsku sa nejazdí rýchlo a prednosť majú chodci. A to platí hlavne v obciach, že treba byť na maximum ohľaduplný voči iným účastníkom cestnej premávky. Množstvo ciest a hlavných ťahov je monitorovaných kamerami a existuje aj úsekové meranie.