Europa - Macedonsko - Macedonia

Dalsi stat Europy. Macedonsko. Zaujimava krajina, skor problematicka dnes, ale historia tohto statu je urcite zaujimava. Podobne aj sucasnost.

Ponukam linku na Spravu narodnych a regionalnych ciest:

roads.org.mk/ - po anglicky :wink:

Z obsahu:

Mapy - roads.org.mk/maps.htm

roads.org.mk/Road_Network.ppt:sunglasses:

Osobne odporucam. :sunglasses:

Adoas, myslím, že Macedónci majú diaľnicu od srbských hraníc až k hraniciam s Gréckom - s odbočkou do Skopje.

Nemajú už teda diaľničnú sieť vybudovanú, teda skoro :wink: Fakt je, že v bývalej SFRJ sa niektorým úsekom venovala pozornosť - jeden z nich bola aj diaľnica Slovinsko-Macedónsko, resp. hranica s Rakúskom-hranica s Gréckom.

Pravdepodobne už robia iba údržbu a rekonštrukcie existujúceho ťahu.

Mapa diaľničnej a cestnej siete Macedónska:
www.athens2004-mk.gov.mk/html/map2.htm

Chodim tam casto, zda sa mi dost pokojna krajna. neml som problemy. Od SCG-MK hranic chyba tam asi taky 9km usek dialnice a potom az do Skopje je to dialnica, aj ked v horsom stave nez srbske.

eucitizen,

Macedonia je relativne bezpecna krajina, ale zaroven tu su dost znacne problemy, to snad uznas. Albansko, Kosovo. To je dost velky problem. S Greckom je to celkom dobre medzi ludmi, ale politici niekedy dokazu spravit problem.

Ja osobne povazujem Macedoncov za priatelskych ludi, ktori maju tak vela moznych rizik z hladiska politiky+bezpecnostne rizika, ze je to skorej smutne. Ale je to OK krajina.

Macedonsko raz bude statom NATO a EU.

Dialnice este nemaju dobudovane, maju ich relativne dobre udrziavane. :wink:

Keď som tento rok cestoval autobusom do Grécka cez Maďarsko a Srbsko. Macedónsko sa však obišlo - vraj z toho dôvodu, že sa tam platia víza 20 Eur/osobu. Obchádzka viedla cez Bulharsko, kde bola mimochodom úplne zrekonštruovaná celá cesta od Sofie po Grécke hranice - tunely, viadukty, zárezy… :slight_smile:

NO kedy si tam isiel?Od leta MAcedonsko docasne(zatial) zrusilo vizum pre Slovakov.:slight_smile:

Bolo to niekedy v polovici jula a pokial viem, tak vsetky autobusy, ktore smerovali do Grecka, Macedonsko obchadzali…
Ak zrusili viza, urobili mudro, pretoze vsetci ich takto obchadzali, nedostali od nikoho ani halier, takto ziskaju nieco aspon z vyberu myta :wink:

Toto som nepochopil. Ked ide niekto autobuśom zo SR do Grecka, tak je to najlepsie ist cez Macedonsko. Je tam relativne dobra dialnica a od Grecka je potom velmi dobra dialnica od hranic.

Cez Albansko neodporucam cestovat a cez Bulharsko - zalezi kam tym autobusom cestujete.

Neodpustim si poznamku: Velmi vela turistov zo strednej aj zapadnej aj severnej Europy chodi na Grecke ostrovy systemom, ze idu autobusom/lietadlom do Italy a odtial potom lodou. :wink:

Tak ja ako zakaznik cestovky som si cestu nevybral… len vodica autobusu som sa pytal, preco nesiel cez Macedonsko, vraj kvoli vizam. A takisto to robili vraj vsetky cestovky - pri meste Nis zabocili k Bulharsku (na hraniciach sa cakalo 3 hodiny :angry: :exclamation: ), ale od Sofie to uz bolo v pohode.
Tie viza boli vraj 20 EUR :wink:

Myslim ze vizum zrusili okolo 15 jula a doteraz plati bezvizovi vstup.
Adoas to bolo vsetko kvoli vizam, aj preto ze MAcedonsko nevydavalo viza na hraniciach. Bohuzial len obcania starej EU mohli ist uz davno bez viz. Taliani dokonca aj na OP:)

Je pravda,že Macedónci v lete kôli turistickej sezóne víza zrušili. Ísť smerom na Saloniki cez Sofiu je zachádzka cez hory. A Bulhari sú na hraniciach pekní vypečenci. Chcú ísť do EU, ale odierajú ľudí na colnici. Zlatí Srbi. Ale to je len moja skúsenosť.

Inac, od 10 Novembra Macedonsko sa stalo kandidatskou krajnou na vstup do EU. Ich plan je vstupit okolo roku 2012, tak im gratulujem.:slight_smile:

Macedónsko má šancu vstúpiť do EÚ, to je krajina, ktorá sa veľmi snaží reformovať a vylepšovať svoj štát, aj keď tie susedné ho mierne destabilizujú a hlavne albánska menšina žijúca v Macedónsku.

Historicky Macedónsko a Grécko dosť patrili tak nejako k sebe a aj diaľničné prepojenie to dokazuje, Macedónsko má takmer celú krajinu už spojenú diaľnicou a Grécko nadväzuje aj v ostatnej cestnej sieti na túto krajinu. :sunglasses:

Caesar,

aj ked tu boli rozne spory tak dnes je to este stale hlavne na politickej urovni niekedy nestabilne, ale relativne sa to stale zlepsuje. Medzi ludmi inak takmer ziadne problemy s Macedonskom nie su, horsie je to s Albanskom.

Co sa dialnic tyka, tak ano, Macedonsko ma takmer celu dialnicnu siet hotovu ale vzhladom na hospodarsky stav tohto statu maju este co stavat. A zase hotovu ju maju takmer len s napojenim na Grecko, nie na Albansko napriklad. Takze ako sa to vezme. Napriklad Grecko ma dialnicu az k Turecku a Turecko az k Grecku aj napriek vztahom, preto aj Dialniciar hovoril, ze dialnice a vobec dopravne stavby spajaju. :wink:

Ja si inak nemyslim, ze turisti cestuju do Grecka cez Albansko. Alebo snad niekto z vas ano? … Cez HR nie je problem, cez BiH tiez nie je problem (aj ked su zle cesty), cez Ciernu Horu tiez nie je problem (tam su celkom dobre cesty), ale Albansko je celkovo dost nestabilny stat. :wink:

Ja si myslim ze malo kto cestule cez AL. Ludia isli doteraz cez BG ale od leta Slovaci mozu ist bez viz do MK a tak cesta bude urcite rychlejsia a pomoze to MK.

Ja si to tiez myslim, lebo aj ti, co cestuju do vyslovene zapadneho Grecka niekam na ostrovy atd., tak idu casto lodou. Ale keby malo Albansko dialnicnu siet so vsetkymi susednymi statmi a keby malo dobru cestnu siet, aj zeleznicnu a aj dobre letisko tak som presvedceny o tom, ze by ludia cestovali aj tam alebo aj tadial do Grecka. Inak co pocuvam nazory ludi, tak z Albanska maju strach. :wink:

Tu by som len rad ukazal ze to nie je Grecko, ktore ma vyhrady proti vstupu Macedonska do EU. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2227

Neni to proti Macedonsku, skor si myslim ze Francusko chce aby rozpocet bol co najviac positvny pre Francuzov. Hraje tam aj rolu NIE v referende o Euroustave. Ved uvidime na summite co sa udeje. To su typicke hry velkych krajin pred summitom.

Stejne si myslim ze ked to bude aktualne tak Grecko a Mecedonsko sa dohodnu.

A kedy sa nedohodli? :question: