ETCS na Slovensku

“Odvratná výhybka, ktorá pri tuneli v Jablonove nad Turňou chýba, by podľa štátneho podniku mohla nehodu ovplyvniť skôr negatívnym spôsobom, keďže sa úsek trate, kde sa vlaky čelne zrazili, nachádza medzi hlbokým zrázom a svahom Sorošky.”

Čítajte viac: Obavy, rešpekt, alebo pohoda? Cestovali sme vlakom po trati, na ktorej sa zrazili dva - Korzár SME

spolocnost je mámená a ani netusi ze 160 km/h nie je priemerna rychlost ale maximalna. zeleznica konkuruje cenou aj bezpecnostou. nic natom nemeni ani tato nehoda. vlastne kolko aut jazdi na ceste a oproti vlakom. len cez sorosku cca 5.000 aut a touto tratou tak 1000 pasazierov v 2*9 vlakoch.

mimochodom precital som si debatu na vlaky.net aj ohladom tejto nehody a potom aj celu temu autoblok (AB) vs. automaticke hradlo (AH). zaujimave boli prispevky spred 20 (!) rokov kde namietali AH pri bratislave zveraj aj znizenim poctu oddielov a na celom koridore BA-ZA. a teraz sa ide zvysovat kapacita pridavanim navestidiel cize zvysenim poctu oddielov lol lol. pokial viem AH sa instaluje aj na reko uzol ZA aj pri spominanom PP s tym zevraj cely sever mal AB.

odcitujem jeden prispevok, autor zrejme rusnovodic:

Koľko vlakov tam oproti dnešku preženiete?
no určite viacej než pri AH. Prečo v ČR sa uhnem na AB rýchliku a ako prejde už na výstrahu odchádzam. Kolkorát ešte ani poriadne nepostojím už okolo mňa preletí rýchlik. A kolkokrát mi GSM-R zavolá dispečer ,ale “ihned zaberte za vámi už jede další”.
Stačí si len posedieť pár hodín niekde ked “neberú” a sledovať ako tie vlaky tam idú za sebou.To na AH nejde, a výhybne sú zbytočné, to už viem,aj IC idúce 160 má problém predbehnúť náklad,lebo najprv musí pribrzdiť na 100 aby prešiel z kolaje na kolaj, než zase zrychlí , to už rovno može ísť aj za ním a postáť tam kdesi u návestidla.Nedaj bože že chytí na ETCS stoj to je koniec sveta.
Raz sa mi stalo že ma dali v Šenkviciach proti srsti ,že predbehnem zmeškaný rýchlik, predbehol som ho na Vinohradoch , lebo tam postál. takže systéme AH -Vyhybňa AH-stanica AH atď si myslím svoje. Zbytočnosť. načo tam sú tie výhybne? lebo AH-AH byť nemôže , toť vsjo.

AB verzus AH je pomerne zložitá diskusia, v ktorej je hromada jednoduchých záverov. Naviac v odcitovanom príspevku je viacero nepresností.

Napr. výhybne sú hlavne kvôli kapacite pri výlukách a AH-AH tiež byť môže (akurát prvý dostatočne dlhý úsek, kde by to dávalo zmysel bol až Púchov - Považská Bystrica, kde by bolo tiež lepšie postaviť výhybňu, ale nebolo úplne kde, pretože to tam je most-tunel-most-tunel).

Naviac sa na to nedá dívať dnešnou optikou. V tej dobe nebolo k dispozícii ETCS L2 a s ETCS L1 je autoblok veľmi problematický (defakto vlaky musia jazdiť až 3 oddiely od seba, aby nedochádzalo k tomu “Nedaj bože že chytí na ETCS stoj to je koniec sveta.”). A to už je skoro podobné ako keby tam boli tie AH.

Čo sa týka počtu oddielov, tak je to vlastne pozitívna informácia, že jazdí viac vlakov než bol odhad v štúdii realizovateľnosti (aj keď neviem, či to nie je krátkodobé stran konsolidácie ver. financí), ale ona je s tým ako spojená nádoba nutnosť posilniť napájanie tej trate elektrickou energiou a ďalšie veci. V ČR sa toto celkom ignoruje, ale vo výsledku si zároveň nejde nevšimnúť že počet havárii trakčného vedenia je tam ďaleko väčší než na Slovensku.

1 lajk

Smutné, že ani všetky Kriváne ním nie sú vybavené. Naše TOP vlaky. My sa tu len hráme na bezpečnosť… a rýchlosť.

Je jedno ako sa ten vlak volá, podstatné je, čo ho ťahá.

Tak inak. Ani na naše TOP vlaky nemáme primerane vybavené rušne.