Tak si treba kupit elektroauto a nabijat v noci…
Ano, vsetci ti zadubenci, co sa boja veternej elektriky, su presne ti, co si kupuju elektroauta ![]()
PS: A v Europe to presne tak aj funguje, ze ked je najvacsia spotreba, vtedy najviac prispievaju OZ. Aj ked celkom stranda, ze onshore wind produkuje vraj viac v noci nez cez den:
Toto vieš nejako vysvetliť? Naprázdno???
Nie, neviem. Tipnem si, ze ten zdroj zatazia niecim zbytocnym co meni elektriku na teplo. Podla grafu ale vidim, ze v Europe je jednoducho produkcia z jadra konstantna (co by asi bol problem, ak by sme na jadro sli na 100%) a v priebehu dna sa meni kolko elektriky produkuju ine zroje (voda, uhlie, plyn, slnko, vietor)
Ale, vie niekto vysvetlit, preco sa z toho vetra produkuje viac elektriky v noci nez cez den? Alebo je to len anomalia jedneho dna?
Low level jet to robi v noci, je to normalne. Chladny vzduch sa v noci zacne stabilne drzat pri zemi, a vo vyske nad 30m sa odpoji od zvysku atmosfery, kde sa vytvori rychlo pohybujuci sa low level jet, co toci turbiny.
Budeme vyrábať EE, aby sme ju potom spálili/premenilo na teplo
Ideálne odpadové teplo… neviem si takú špirálu predstaviť ani vyrobiť… Pri “prebytku” sa Slovensku spustí prečerpávanie vody v PVE. (SE chceli postaviť aj batériové úložiská no nepodarilo sa im dohodnúť s Tarabom a Sákovou. Taraba tvrdí že chce druhú PVE a Fico ďalšiu JE.) Na 100% sa radšej nevyjadruj ![]()
No, ak pripustis, ze na to pouzijeme PVE a bateriove uloziska, tak to presne mozes spravit aj s vetrom a solarom, takze argument pre jadro je uplne nulovy. Ja som myslel, ze sa bavime o tom, co s tou energiou spravis ak ju nemozes ulozit
. Lebo, to potom samozrejme do ceny produkcie jadra potrebujes zaratat aj ceny tych uloznych zdrojov, a vyjde ti to este ovela horsie.
Potmehudak, ok, ale vidim, ze to nie je ani zdaleka jednoznacne, a teda, ze v priemere je veterna energia praveze stabilna potencialne behom celeho dna. A na rozdiel od tupeho jadra ju este naviac mozes kedykolvek vypnut, ked tu elektriku nepotrebujes/nevies vyuzit.
Pozoruhodne su hlavne komentare, ako z tohto fora…
Idealne je tu prebytocnu energiu niekde ulozit a potom, ked treba ju spotrebovat. Do nejakych baterii. Na slovensku mame obrovsku vyhodu v geografii, tak by sme to mohli vyuzit a stavat gravitacne baterie. Hydro - ako je ta na ciernom vahu su relativne jednoduche a spolahlive.
Hura eu nas zachranila pred problemom ktory nam sama vymyslela
Lepsie povedane, ako banda smejdov najskor prisli s napadom ze budeme platit desiatky % viac za energie a teraz ked to bude len plus napr 10% tak mame byt stastni, ze juj ako fajne sa staraju.
Neodtnu nam ruku, iba malicek - parada
Cesi zas s racionalnym pristupom, nie ako Fico na hejslovacky sposob systemom hura:
Žiaden zdroj nepôjde na 100%…
Vždy to musí byť mix, aby keď sa niečo stane nepredvídateľné, tak nech sa s tým dá aspoň niečo robiť.
Ide iba o to, aby ten mix bol nejako rozumne poskladaný, pretože každý zdroj má výhody aj nevýhody. Vôbec to nemožno prezentovať tak, že jeden zdroj EE má len výhody a iný len samé nevýhody.
Presne tak. A presne preto nie je dovod, aby Slovensko nestavalo veterne parky, ked je to najlacnejsia, najcistejsia a domaca elektrina a jej ukladanie je cim dalej tym dostupnejsie:
tak si to postav v zahrade.. zacni s takou cca 5m vrtulou a sleduj svoje okolie..
Asi 11 rokov dozadu som si na dom na stoziar namontoval 500W veternu turbinu. Mal som to tam asi 3 roky kym som zhodil. Veterne turbiny pracuju len v dvoch modoch, nevyrabaju nic, to je asi do 10m/s vetra. Alebo sa samodestruuju v silnom vetre.
Energia vetra stupa s tretou mocninou rychlosti, takze bud 0, alebo nekonecno…
Ked aj fukalo, tak ten vietor bol vzdy premenlivy a vrtula sa tocila kade tade, nedrzala smer kvoli turbulentnemu prudeniu.
Ked uz sa roztocila, tak nizkofrekvencne vibracie sa sirili murmi v celom dome, nepocul som to ale sakra dobre citil v zadku a zaludku.
Za rok mi ta vrtulka vyrobila tak 2kWh. Potom som hladal ake su zisky z veternych elektrarni a nasiel udaje pre Slovensko okolo 18kWh rocne na 1m2 priemeru vrtule.
To je smiesne mala hodnota.
Pre porovnanie 3,3kW solarne panely 16m2 mi rocne vyrobia okolo 3300kWh.
V najhorsich dnoch v zime, pocas inverzie a hmly nevyrabali panely a ani nefukal vietor, takze v obdobi ked to najviac treba vrtule nevyrabaju.
Zhodil som to dole a vrtulu viac neplanujem a ani ju nechcem niekde na poli v zahrade.
Tak uz aj s Harabinom. To je este len pohroma pre Slovensko…
tak zasa nie az tak velka ako ty ![]()
Tak aj Bombic. Fakt vykvet…