Elektromobily

aby sme boli konkretni, kukol som zakon

Prípustná miera znečistenia oddelene zbieranej zložky komunálneho odpadu v zbernej nádobe podľa § 59 ods. 9 je

Rok Prípustná miera znečistenia
2019 do 45 % vrátane
2020 do 40 % vrátane
2021 do 35 % vrátane

cize ked nechas etiketu a spinavy kelimok tak mas este rezervu jak delo :wink:

no korigacia po pripomenkach nie je velmo vedecke
a to druhe - ano mas pravdu je to nekorektne, pouzil som to umyselne aby sa ukazal ten nezmysel o emisiach elektroaut, ved predsa ani elektrina sa nevyraba len pre nich
nikto neriesi ze by boli vysavace zdrojom emisii vsakze

aj tu v tomto fore ludia riesia ze elektroauta nie su bezemisne a to je jednoducho nie je pravda

Takže podľa teba sú elektroautá bezemisné?
//no offense len tú poslednú vetu máš zvláštne zformovanú

Samozrejme ze elektroauta nie su bezemistne (to si snad nikto nemysli). Dolezitejsie s mojho pohladu je kde sa tie emisie vypustaju. Pre mna za mna mozu byt v koncenom dosledku rovnako emisne ako spalovacie (aj ked o tom pochybujem) ale je lepsie ked emisie vypusta zopar velkych, lahsie kontrolovatelnych zdrojov ako su elektrarne - ktore nemas nacapene hned pri meste - ako ked v meste vypusta mnozstvo aut vsetok bordel rovno ludom pod nos.

Dalsi dolezity faktor je ako ekologicky sa vyraba elektricka enerigia a tu myslim ze sa to rok od roka zlepsuje, cim sa automaticky stavaju elktoauta tiec viac ekologicke. Spalovacia auta sa poslednych par rokov stavaju ekologickejsie tak na papiery

A este ked odstavia Novaky, hoci by na ich mieste aj postavili na celej ploche fotovoltiku s mensim vykonom, vyrazne by sa to zlepsilo. Druha vec je naozaj odber zo siete a potrebny celkovy vykon.

hej tak som to myslel, sorry za komplikovanost :slight_smile:

Ja si to myslim.
A je to strohy fakt. Elektro auto nevypusta ziadne emisie. Emisna je elektraren, ktora vyraba elektrinu, za to auto nemoze ani to nema ako ovplyvnit.
Tento argument je len trapnym pokusom odporcov elektromobility zbrzdit ich nastup.

Uz som to tu pisal, ale preco nikto neprotestuje proti “emisiam” vysavacov, praciek, zehlicek, atd. atd.??? Pretoze tam je kazdemu jasne aka je to blbost.
Rovnako som tu uz pisal, ze nikomu ani nenapadne do emisii spalovacich motorov priratavat emisie rafinerii ci ropnych tankerov.

Len elektroauta su akosi v nemilosti.

https://www.youtube.com/embed/f7MzFfuNOtY

Neviem ci som spravne napisal URL ale zaujimeve video a ucinosti baterie a vodika a benzinu

Cybersoc, tak dobre su bezemisne, happy? :smiley: . Aj tak je to jedno. Vysavace, ta mozno prekvapi, ze riesila EU a znizoval sa ich maximalny prikon, preco asi? Ja som maximalny zastanvca elektro a keby mam nato uz teraz sa vozim na Tesle

Keď sa budeme ťahať za slovíčka tak áno, elektromobil je relatívne bezemisný (okrem výroby, lenže tam vždy boli/sú/budú emisie takže je to irelevantné).
Z logického hľadiska to je len presúvanie problému a zakrývanie si očí.
Tá elektráreň musí o toľko viac elektriny vyrobiť (o koľko auto potrebuje), čo produkuje buď viac emisií pri tepelných/fosílnych elektrárňach
alebo
spotrebúva viac vody a teda vytvára viac odpadu (jadrové elektrárne)
Výrobok nemá emisie, tie sa však preniesli inam.

voda z jadrovyych elektrarni sa vypusti do rieky o cosi teplejsia prejde jednym cylkom kolobehu vody a potom tu vodu vypijes. to nie je spotreba vody.
emisie z elektrarni pravda treba viac emisii z elektrarni. ale kezde ideme aj cestou alternativnych zdrojov je to rok o roku lepsie ale stale nie bez CO2.
podla mna treba pozerat aj na to kolko elektriny spotrebujeme v domacnosti. aj kolko energie spotrebujeme elektroautami. ved skuste si pspocitat CO2 stopu vasej domacnosti (dom, auto, potraviny, energie, teplo). treba zacat riesit CO2 na vsetkych frontoch o pol storocia moze byt neskoro.

no nie je to jedno
uz som pisal vyssie, ze toto je casty argument odporcov a politici na to pocuvaju
taketo informacie brzdia rozvoj elektromobility a z tohto hladiska je dolezite zdoraznovat bezemisnost

Elektronákladiaky asi tak veľmi skoro nebudú využívané. I tie znečisťujú. Možno ešte tak mestské elektroautobusy, nejaký kríženec s trolejbusmi, s trolejmi alebo i bez nich — ktovie ako je to s percentuálnymi stratami pri prenose do nabíjacích staníc a do trolejov.

Maxx787: Sekundarna voda mozno. Ale primarnu asi tazko mozu vypustit. Nastastie doplnanie do tohto systemu nie je az tak kriticke.

Celkom zaujimava diskusia sa.tu strhla. Tiez som zastanca elektroaut, resp. Ich vyvoja. Vyroba auta a vybavy je zhruba rovnaka zataz na prostredie bez ohladu na pohon. Ale co taka bateria? Dnes sa pouzivaju litiove, to tazenie litia je tiez nie uplne eko-friendly. A co s baterkami po zivotnosti? Viem, dnes je to zanedbatelna cast celkovej tazby, vyroby a spracovania vyradenych baterii ale kedze toto odvetvie rapidne napreduje, ide o stale vacsiu zataz.
Preto sa treba zamerat na vyvoj efektivnejsieho uchovania energie. Zvysit objemovu kapacitu a rapidne znizit hmotnost. Zaroven by sa to malo dal lahko recyklovat, atd…

Ked chceme zaratat znecistenie na vyrobu elektriny, tak musime zaratat aj znecistenie na prepravu ropy a z prevadzky rafinerii. Dalo by sa povedat, ze prevadzka elektroaut ako taka je bezemisna. Jeho vyroba a vyroba elektriny uz emisna je.

Ked sa to rozmohne, pripadne ked nastane prelom v bateriach, tak bude zufaly nedostatok el. energie. Poriesia to asi len atomky- relativne najcistejsi zdroj, zarovne najstabilnejsi. Problemom su v poslednych rokoch extremne naroky na bezpecnost. Ale fakt ze extremne, najma po fukusime, co ma za nasledok velmi drahe riesenia inak trivialnych veci, v niektorych priladoch dokonca technicky nerealizovatne…
Treba dufat ze sa v radovo 10kach rokov spravi pokrok v jadrovej fuzii.

elektromobily určite nie sú bezemisné. To je len taká marketingová fráza. Tie batérie, elektrina tiež “vyrába” nejaké tie emisie.

Počul som návrhy používať ich do záložných zdrojov, kde údajne znížená kapacita nevadí. Tým sa problém s recykláciou prenesie na niekoho iného a my sme zelení.
A rád by som pripomenul jednu dôležitú vec: s dnešnou technológiou je lítium z vyradených batérií nerecyklovateľné!

Preberali sme to vyššie.
Je to hra so slovíčkami. Fakticky to auto nevypúšťa nič. Lenže keď sa na to pozrieš kriticky dôjdeš k tvojmu záveru (už som to aj písal vyššie).
Pri elektrine sa však použije argument o tom, že sa bude vyrábať čistou cestou (jadrová energia nie je čistá - jadrový odpad JE stále odpad, ktorý sa niekde musí “odložiť”, zabrať a znehodnotiť prírodu.
A vodička, slniečko a vetríček sú síce fajn, ale oproti napr. jadrovej energií sú neefektívne.

(Skoro) každá ľudská činnosť robí odpad, len s rôznym dopadom na okolie, životné prostredie.

Niektorý odpad je “dobrý”, takže sa budeme tváriť, že nie je. Podobne aj okolo ničenia pôdy veľko-plantážami repky a podobného svinstva je ticho, pretože je z toho dobrá zelená prísada benzínu.