Elektrifikácia a optimalizácia trate Leopoldov–Nitra–Šurany

Nikto tu nepovedal, že najskôr treba zmodernizovať koridor a potom riešiť regionálnu trať. Trnovecká trať je plne použiteľná aj bez modernizácie koridoru BA - NZ. Ja som len písal o konečnom stave, ktorý by bol v prípade realizácie trnoveckej trati a modernizácie koridoru.

Samozrejme pokiaľ niekto robí napríklad na Galvaniho, tak jemu sa vlakom neoplatí ísť. Podstatná časť pracujúcich a študentov ale smeruje bližšie k centru. Tu sa už dostávame k ďalšiemu problému, ktorým je relatívne pomalá a nepreferovaná MHD v BA, ale to je iná vec.

V každom prípade ale trnovecká trať do budúcna ponúka oveľa väčší potenciál ako leopoldovská. Je kratšia, potencionálne s podstatne vyššou rýchlosťou a potencionálne aj s možnosťou oveľa lepšej distribúcie dochádzajúcich na rôzne ciele v Bratislave v prípade (aj keď tu zase budeš hovoriť o utopistických očakávaniach :slight_smile: ) realizácie trate Ivanka pri Dunaji - BA letisko - BA Nové Mesto - BA Hlavná stanica. Okrem toho zdanlivo paradoxne realizácia trate na zelenej lúke ani nemusí byť oveľa drahšia nez zásadná rekonštrukcia existujúcej trate. A to už ani nejdem bližšie hovoriť o takých “detailoch” ako oveľa väčšia kapacita trnoveckého riešenia v prípade dvojkoľajnej trate, keď v špičke je potrebné dosiahnuť minimálne 20-minútový takt, čo je na jednokoľajke problematické.

MHD BA je pomala ale sirsie centrum zase nie je az take rozsiahle takze z hl. stanice trva cesta 5-15 min. koridor IV. sa ani nezacal modernizovat takze trat trnovec-NR je daleka buducnost a zase odsunut modernizaciu koridoru a realizovat novu trat je neprijatelne.

a je divne stazovat sa ze NR nema elektrifikovanu trat a zaroven mat vyhrady k projektu lebo nie je idealnym riesenim. PO a BB su tiez podobne velke krajske mesta a nemaju trate so 160-kou ba ani 120-kou.

Stále nechápem, odkiaľ berieš to, že trnovecká trať je nejako prepojená s modernizáciou IV. koridoru. To sú dve úplne nesúvisiace veci. Všetko, čo som hovoril, bolo len o tom, aký budúci výsledný stav je dosiahnuteľný. Už dnes je trať BA - Trnovec prakticky celá na 120-140 km/h, čo je na slovenské pomery slušné a už toto stačí na kvalitné spojenie BA a NR. Úplne pokojne sa môže najskôr postaviť trnovecká trať a o 10 rokov modernizovať IV. koridor.

Takisto som nikdy nehovoril, že odmietam elektrifikáciu leopoldovskej trate, práve naopak. Iba som hovoril, čo je podľa mňa lepšie.

Keď spomínaš ten PO, tak to je zase ďalší príklad mesta, ktoré trpí lipnutím na CaK trasovaní našich železníc, ale to je na dlhšiu rozpravu. Podobne aj BB.

a z akych zdrojov :question:

neviem ako inac by mohla ist trat na BB a PO je diskutabilny. CaK trasovanie vsak rozhodne nemoze za to ze za 150 rokov su tieto a dalsie trate vratane tej na NR stale jednokolajove nemaju ani 120-ku. podme si to prejst :

odhadujes 7-8 km skratenie trate (cize trnovecka by bola o tolko kratsia ako jestvujuca hlohovecka ak som dobre pochopil) co podla mna nie je nic vyznamne. takisto uznavas ze cestovat do ciela blizko dialnice (spominana galvaniho atd..) nebude vlakom + MHD alternativa. pises ze nova trat nemusi byt drahsia ako reko. to je sice pravda ale hned na to pises ze by bolo dobre postavit trnovecku trat na 160-200 (a mozno aj dvojkolajovu). to uz potom ten pomer ceny sa mi vobec nezda…za ten balik na reko hlohoveckej trate neurobis ziadny zazrak na trnovec.

len taka drobnost, busprepravcovia uvadzaju casy pre cestu NR-BA min. 1:10 -1:15 bez zastavenia, s “medzipristatim” v TT 1:30. prakticky cela trasa po dialnici. uz v pripade dosiahnutia porovnatelnych casov -co rekonstrukcia by umoznila- vyhrava vlak lebo je pohodlnejsi a vdaka dotaciam mozno aj lacnejsi.

Po 2 rokoch od prieskumu trhu tu máme koniec súťaže na vypracovanie PD a inžinierske činnosti pre Hlohovec a podpísanú ZoD:
crz.gov.sk/index.php?ID=3439618&l=sk

Celkovo to hodnotím pozitívne. Rekonštrukciou prejdú všetky koľaje (okrem manipulačnej koľaje č. 7) a výhybky v správe ŽSR, predĺžia sa 2 koľaje, ostane zachovaná koľaj 2b k čelnej rampe, pribudne nové tretie nástupisko i keď len dĺ. 150 m, navrhne sa EOV, výhybky sa navrhnú tak, aby bola montáž elektro prestavníkov.
Traťovú rýchlosť požadujú len 100 km/h, čo je škoda.

crz.gov.sk/index.php?ID=3420693&l=sk

Výstavba novej železničnej trate Nitra – Trnovec nad Váhom - Stanovisko MD SR, ŽSR a ÚHP MF SR k štúdii uskutočniteľnosti
august 2023

Vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti sa dotknuté strany dohodli, že výhľadovo najrýchlejšie spojenie Nitry s Bratislavou by bolo cez Trnovec nad Váhom, a preto v rámci projektového zámeru výstavby novej trate z Trnovca nad Váhom do Nitry bude v územnom pláne kraja (a územných plánoch nižšej úrovne) premietnuté a sledované zachovanie územnej rezervy vyprojektovaného trasovania. Ako však bolo uvedené skôr, efektivita novej trate je podmienená modernizáciou úseku Bratislava – Trnovec nad Váhom. O ďalšom postupe v projektovej príprave bude preto definitívne rozhodnuté až na základe výsledkov/výstupov aktualizovaných štúdií uskutočniteľnosti posudzujúcich súvisiace strategické zámery – modernizáciu trate z Leopoldova cez Nitru až do Nových Zámkov a modernizáciu trate z Bratislavy cez Nové Zámky do Štúrova. Z krátkodobého hľadiska sa tak javí ako efektívnejšie zamerať sa najprv na elektrifikáciu a modernizáciu trate Nitra – Leopoldov.

zsr.sk/files/modernizacia-t … 9jDDHtnQ08

[album]49186[/album]

Neviem, či som to správne z tej mapky prečítal, ale tú spojku už posúvajú na úroveň Poľného Kesova? Čo som videl, niekedy dávno, mapky a územné plány, tak to bolo niekde medzi Cabaj-Čáporom a Svätoplukovom. Nakoniec to posunú do Šurian. Vlastne to nemusia, tam už to je. Len tie kilometre a čas sa oproti severnej trase potom akosi nepodarí ušetriť.

Oprava železničného zvršku v úseku ŽST Alekšince - ŽST Hlohovec, km 10,449 - 22,351

Predmetom zákazky s názvom „Oprava železničného zvršku v úseku ŽST Alekšince - ŽST Hlohovec, km 10,449 - 22,351“ sú stavebné a opravné práce železničného zvršku v úseku ŽST Alekšince - ŽST Hlohovec, km 10,449 - 22,351 na základe prevádzkovej požiadavky o skrátenie jazdnej doby opätovným zavedením projektovej traťovej rýchlosti V = 100 km/h. Traťová rýchlosť bola trvalo znížená dňa 15.06.2022 na 80 km/h, pre HKV patriace do skupiny „3“ priečnych účinkov na koľaj v úseku od žkm 12,866 až po žkm 13,738 na 70 km/h, a to najmä z dôvodu nedostatočnej držebnosti upevňovadiel.

Plánované otváranie ponúk 13.08.2025

Kto čakal nejakú KRŽZ, tak bude sklamaný, ide len o celoprofilové čistenie ŽZ. Koľajový rošt ale bude nový.

4 lajkov