Efekt fora ?

Adoas to v jednom svojom príspevku (hodne dlhom a zaujímavom) napísal veľmi pekne. Počas čítania ma však napadla jedna otázka, ktorá viac menej nepriamo súvisí aj s týmto, ale aj s inými problémovými úsekmi. Má toto forúm vôbec nejaký efekt? Nevnímajúc to, že sami seba navzájom informujeme. Sleduje toto forúm niekto z kompetentných, alebo je to len také “kecanie” ľudí, ktorý sa do toho síce trochu rozumejú, ale nič s tým nespravia? Neviem … som skeptický a myslím, že na tomto fóre sa efektívne nič nevyrieši. Tým nechcem ho podrívať, len som chcel dodať, že situácia by sa asi mala úplne rovnako, či by forum existovalo alebo nie.

na to aby ta niekto zacal akceptovat a pocuvat potrebujes vela priamo zainteresovanych ludi … a to chce svoj cas … toto forum je citane (auila by mohol zverejnit statistiku za rok fungovania fora… teda ak sa taketo data colektuju) … potrva to este ale dlho kym nas zacnu brat vazne a kym sa tu priamo zacnu vyjadrovat ludia ktory maju co do toho povedat … aj ked takyto ludia na tomto fore uz su (a boli aj sa vyjadrovali – nebudem menovat) ale nedozrel cas na to aby sa aj vdaka tomuto foru doslo k nejakym zmenam … takuto moc maju iba dotknuty obcania a eterove media (rozhlas a TV; hehe … toto mi evokuje pojem etericke media :smiley: ale to je o niecom inom :slight_smile: ) … takze nemusis byt skeptik … len treba vydrzat … na zapade je casto kladene aj na mienku takychto medii ako sme mi (mi vsetci sme forum … bez nas by forum nebolo forum) … ale aj to je o inom :wink:

som to trosku oddelil a presunul sem :wink:

efekt fora ? samozrejme, ze je :wink: ludia sa tu dozvedia kopu veci, ktore su tu agregovane a diskutovane :wink: pre kopu ludi je to aj hobby a je tu moznost realizovat sa :wink:

co sa tyka sledovania tohto fora kompetentnymi, mozem len povedat, ze pristup z GOVNETu (t.j. vlady & ministerstiev) je zhruba od leta medzi TOP 10 navstevnikmi kazdy mesiac :wink: takze kompetentny to zrejme sleduju, ale ci aj nieco beru v zretel ? tazko povedat :slight_smile:

inak mesacna navstevnost je zhruba okolo tych 10 tisic unikatnych pristupov , asi 150-200 tisic zobrazenych stranok a zhruba 800 tisic az jeden milion hitov mesacne. cize vcelku sa da :slight_smile:

Pre mna osobne ma toto forum za 1. funkciu ze mi dava nazory ludi na rozne zalezitosti hlavne ohladom vystavby dialnicnej siete na Slovensku a za 2. samozrejme sa snazim aj informovat - vracat info naspat.

Mozem potvrdit ze je vela vplyvnych ludi ktori toto forum citaju ale ci aj nieco potom na zaklde toho riesia - tazko povedat. Aj ked ja mozem povedat ze niekolko nazorov som najprv cital tu a az potom som ich pocul alebo niekde cital od roznych ludi a instituci zo SR. :wink:

Gardenboy,

v každom prípade ty sám máš dosť jasno v tom, aké efekty by mohlo mať toto fórum. Na jednej strane je to hobby pre tých, ktorí tu diskutujú a dopĺňajú si informácie a riešia problémy s nedostatočnými a často nepresnými (ale pre nich jedinými) informáciami z oficiálnych zdrojov alebo z médií. Na strane druhej na to, aby to malo celkový pozitívny efekt je potrebné, aby tu boli prítomní odborníci a oni tu sú prítomní a vyjadrujú sa tu, buď často a na rôzne témy alebo menej často, ale o to s lepšími informáciami. Alebo aj informujú a zároveň aj diskutujú. To sú 2 strany mince, ktoré na tomto fóre platia.

Potom je otázka, či to má nejaký význam alebo zmysel? Ak je to pre niekoho hobby, tak nad týmto nerozmýšľa. Ale vzhľadom na prítomnosť rôznych odborníkov (či aktívne písaním alebo pasívne čítaním príspevkov) je vysoko pravdepodobné, že veľa z toho, čo sa tu napíše, význam alebo zmysel má. Informuje sa verejnosť, informujú sa zainteresované osoby o tom, čo “poburuje” tých, ktorí to tu majú ako hobby, čo “dokáže zdvihnúť zo stoličky” iných odborníkov, …

V poslednej dobe sa to tu dosť mení na súboje odborníkov, kde každý jeden “informovaný zdroj” sa snaží presvedčiť, že on je ten “naj”, čo by nevadilo, keby však často práve takéto diskusie nespôsobovali ďalšie a ďalšie ostré výmeny názorov medzi ďalšími užívateľmi a často to vrcholí až uražaním (sa) ostatných.

Aj tak však má toto fórum svoj význam, začal tu Diaľničiar, ktorý položil skutočné základy diaľničnej siete, na ktorých sa dnes diskutuje veľmi rozsiahlym spôsobom a pokračujú v tomto aj ďalší užívatelia. Fórum sa rozrastá o počet nových registrovaných aj anonymných užívateľov, aj o iné než diaľničné témy a každý si tu nájde “to svoje” a v tomto prípade nemá význam hodnotiť, či toto fórum má nejaký priamy efekt v zmysle možného pozitívneho ovplyvnenia niektorých procesov. Tým, že tu pribúdajú aj odborníci, tak tým toto fórum k tomuto cieľu sa neustále približuje, v prípade, že ho dnes ešte neplní. :sunglasses: