Druhy a typy asfaltov

doprastavak doplnil do fotogalérie niekolko fotos týchto strojov, Zariadenie na pokládku emulzného mikrokoberca:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=2189
dialnice.info/album_page.php?pic_id=2190
dialnice.info/album_page.php?pic_id=2191
dialnice.info/album_page.php?pic_id=2192
dialnice.info/album_page.php?pic_id=2193

Za čo mu ďakujem. :wink:

České spoločnosti aj najčastejšie v SR realizujú opravu týmto emulzným mikrokobercom podľa mojich informácií a to tak na cestách I. ako aj na cestách II. triedy a miestnych komunikáciách.

už je to síce trochu staršieho dáta, ale:
technológia výroby farebných asfaltov je jednoduchá, pigment sa pridáva do zmesi vo forme prášku - je teda v celkovej zmesi čiastočne nahradená kamenná múčka…

farba pigmentu môže byť v podstate akákoľvek, ale je treba si uvedomiť, že veľmi svetlé a sýte farby nemá význam uplatňovať kvôli samotnej stálosti farby

Ďalej je ešte možné použiť aj priesvitný asfalt (teda z klasického asfaltu je odstránená určitá látka spôsobujúca čierne zafarbenie) a farba zmesi je udávaná farbou kameniva. tu ale nemôžte čakať výrazné farby. stálosť zmesi je definovaná stálosťou celej vrstvy.

A napr. Colas (Na Slovensku ISK a Cesty Nitra) vyrába spojivo na rastlinnej báze - VEGECOL - ide o priehľadné spojivo.

Cinsky asfalt

http://www.navratdoreality.cz/?p=view&id=4925

Včera sa roztápal asfalt na nemeckej diaľnici a na inej nemeckej diaľnici sa dokonca posunul betónový panel. Nechápem, aký význam má dať sem nejakú “zaujímavosť” z Číny spôsobom, že “takto to vyzerá v celej krajine” … !!!

To je normalny roztapajuci sa asfalt? Ja ze to je nejaka strasne odflaknuta robota.

Je to vplyv teploty. Teplota dokáže pohnúť aj koľajnicami. :bulb: Včera sa roztápali aj vozovky na slovenských komunikáciách, hoci sa o tom nikde nepísalo a dnes už aj na českej diaľnici D5 či na okruhoch Madridu v Španielsku. :bulb:

Čína je krajina, ktorá od roku 2000 radikálne investuje. Ročne spevňuje 100.000 km ciest a je normálne, že 500-1000 km sa nepodarí a do pár rokov sa musí opraviť. :bulb: Rovnako tak postavili 40.000 km diaľnic a rýchlostných ciest, z čoho 1/5 na viac ako 2x3 jazdné pruhy a bohužiaľ, ale ešte neprešlo 10 rokov a 50% z nich je vyťažených na 70% :astonished: takže čo teraz akože ? Napíšeme, že zlyhalo projektovanie ?

Proste, veľká krajina, veľké problémy. :bulb: Nekvalitné vozovky nájdeme aj vo vyspelých krajinách, ktoré sú členmi OECD či EÚ; Slovensko či Poľsko majú cesty v hroznom stave … problematika asfaltových ciest je na tisícky strán; začínajúc od typov ropy, končiac výskumom ekologických variantov, riešiac technologický postup výroby a transportu až po problematiku odolnosti (aj vplyvom teplôt). Arabská ropa je na výrobu asfaltu veľmi dobrá: znesie vysoké teploty (60 st. C - európske normy sú niekde na 50 a keď je v Nemecku v tieni 38-39, tak bohužiaľ) a taká smola znesie max. 35, ak má našťastie kamienkový posyp, znesie viac, ale taví sa aj tak.

dnes som sa s kolegom hadal, ci sa pod asfalt u nas na dialniciach dava beton, alebo asfalt ide priamo na makadam. ako to je?

Diaľničná konštrukcia vozovky má nasledovné zloženie :

• asfaltový koberec mastixový strednozrnný AKMS 40 mm STN 73 6121
  • asfaltový spojovací postrek PS; A 0,5 kg/m2 STN 73 6129
  • asfaltový betón veľmi hrubý ABVH I – mod. 70 mm STN 73 6121
  • obaľované kamenivo hrubozrnné OKH I 80 mm STN 73 6121
  • stabilizácia cementom SC I 200 mm STN 73 6125
  • štrkodrvina ŠD 200 mm STN 73 6126
    celková hrúbka vozovky 590 mm

Ide oto či ste sa hádali o slovíčko :smiley:

cize na: obaľované kamenivo hrubozrnné OKH I 80 mm STN 73 6121 ide asfaltový spojovací postrek PS; A 0,5 kg/m2 STN 73 6129 a na to asfaltovy beton
asfaltovy beton to je co? :smiley:

AB kryt - asfalto-betónový kryt (to sa tak volá “ten asfalt” :slight_smile: )
CB kryt - cemento-betónový kryt

Takže keď hovoríme laicky (ale aj medzi nami odborníkmi), že dáme niekde betónovú vozovku, nie je tomu úplne tak. :slight_smile: Ja osobne na fóre častejšie používam práve tie typy krytov v zmysle AB alebo CB.

auto.pravda.sk/magazin/clanok/37 … za-minutu/

to je sice fajn, ale co to robi v zime ? sak to ten beton musi roztrhat .. pouzitelne najma v teplych krajinach

Aby nepodmylo, neurobilo nejaké kaverny pod vozovkou, tak tam bude musieť nejaké špeciálne celopodpovrchové odvodnenie, odkanalizovanie.

nevedel som presne v ktorej teme sa opytat, tak ak niekto z adminov ma lepsi napad ako toto tak nech to prosim presunie.

otazka. teraz ked robili cestu medzi Pribovcami a Kostanmi nad T., tak krajnice vysypali strkom v sirke cca 30-50 cm. neviete mi niekto objasnit ake su na to dovody? vyhody.

nespevnena krajnica podla novelizovanych STN ??? Aj na telese modernizovanej D1 PO-Budimir vidno, ze sa dosypavalo

mne je celkom jedno ako sa to vola a podla akej to je normy.. skor by ma zaujimali dovody, vyhody.

Netreba to kosit, mozno lepsie odvodnenie. Inac neviem.

kosit to netreba len prvy rok :smiley:

Toto isté robili aj v Dolnom Kubíne pri rekonštrukcii I/59, vidieť to aj na vetvách MÚK s I/70, tiež som pozeral či je to kvôli drenáži / odvodneniu alebo prečo…