České spoločnosti aj najčastejšie v SR realizujú opravu týmto emulzným mikrokobercom podľa mojich informácií a to tak na cestách I. ako aj na cestách II. triedy a miestnych komunikáciách.
už je to síce trochu staršieho dáta, ale:
technológia výroby farebných asfaltov je jednoduchá, pigment sa pridáva do zmesi vo forme prášku - je teda v celkovej zmesi čiastočne nahradená kamenná múčka…
farba pigmentu môže byť v podstate akákoľvek, ale je treba si uvedomiť, že veľmi svetlé a sýte farby nemá význam uplatňovať kvôli samotnej stálosti farby
Ďalej je ešte možné použiť aj priesvitný asfalt (teda z klasického asfaltu je odstránená určitá látka spôsobujúca čierne zafarbenie) a farba zmesi je udávaná farbou kameniva. tu ale nemôžte čakať výrazné farby. stálosť zmesi je definovaná stálosťou celej vrstvy.
A napr. Colas (Na Slovensku ISK a Cesty Nitra) vyrába spojivo na rastlinnej báze - VEGECOL - ide o priehľadné spojivo.
Včera sa roztápal asfalt na nemeckej diaľnici a na inej nemeckej diaľnici sa dokonca posunul betónový panel. Nechápem, aký význam má dať sem nejakú “zaujímavosť” z Číny spôsobom, že “takto to vyzerá v celej krajine” … !!!
Je to vplyv teploty. Teplota dokáže pohnúť aj koľajnicami. Včera sa roztápali aj vozovky na slovenských komunikáciách, hoci sa o tom nikde nepísalo a dnes už aj na českej diaľnici D5 či na okruhoch Madridu v Španielsku.
Čína je krajina, ktorá od roku 2000 radikálne investuje. Ročne spevňuje 100.000 km ciest a je normálne, že 500-1000 km sa nepodarí a do pár rokov sa musí opraviť. Rovnako tak postavili 40.000 km diaľnic a rýchlostných ciest, z čoho 1/5 na viac ako 2x3 jazdné pruhy a bohužiaľ, ale ešte neprešlo 10 rokov a 50% z nich je vyťažených na 70% takže čo teraz akože ? Napíšeme, že zlyhalo projektovanie ?
Proste, veľká krajina, veľké problémy. Nekvalitné vozovky nájdeme aj vo vyspelých krajinách, ktoré sú členmi OECD či EÚ; Slovensko či Poľsko majú cesty v hroznom stave … problematika asfaltových ciest je na tisícky strán; začínajúc od typov ropy, končiac výskumom ekologických variantov, riešiac technologický postup výroby a transportu až po problematiku odolnosti (aj vplyvom teplôt). Arabská ropa je na výrobu asfaltu veľmi dobrá: znesie vysoké teploty (60 st. C - európske normy sú niekde na 50 a keď je v Nemecku v tieni 38-39, tak bohužiaľ) a taká smola znesie max. 35, ak má našťastie kamienkový posyp, znesie viac, ale taví sa aj tak.
cize na: obaľované kamenivo hrubozrnné OKH I 80 mm STN 73 6121 ide asfaltový spojovací postrek PS; A 0,5 kg/m2 STN 73 6129 a na to asfaltovy beton
asfaltovy beton to je co?
AB kryt - asfalto-betónový kryt (to sa tak volá “ten asfalt” )
CB kryt - cemento-betónový kryt
Takže keď hovoríme laicky (ale aj medzi nami odborníkmi), že dáme niekde betónovú vozovku, nie je tomu úplne tak. Ja osobne na fóre častejšie používam práve tie typy krytov v zmysle AB alebo CB.
nevedel som presne v ktorej teme sa opytat, tak ak niekto z adminov ma lepsi napad ako toto tak nech to prosim presunie.
otazka. teraz ked robili cestu medzi Pribovcami a Kostanmi nad T., tak krajnice vysypali strkom v sirke cca 30-50 cm. neviete mi niekto objasnit ake su na to dovody? vyhody.
Toto isté robili aj v Dolnom Kubíne pri rekonštrukcii I/59, vidieť to aj na vetvách MÚK s I/70, tiež som pozeral či je to kvôli drenáži / odvodneniu alebo prečo…