Otazne je, ci kvoli tomu treba vymyslat znacku, ktora je celkovo velmi zriedkava (maju ju iba v Rakusku, Polsku a Slovinsku). Na uvod aspon prestat znacit retardery a hned je jedna zvisla znacka dole.
To s tym snehom je inac bohovsky argument, ako to len robia napr. vo Finsku, Svedsku, Norsku, Dansku, Estonsku, atd., kde ziadnu zvislu znacku o cyklopriechode nemaju? Zato snehu asi aj trosku viac ako my. Zvisle znacky cyklopriechodov ma totiz ledva tretina statov EU. Taki Briti nemaju dokonca ani len zvislu znacku o priechode pre chodcov.
Ale jasné že ich je veľa. Expwy presadzuje aby neboli. Samozrejme môžeme ich označovať ako cestičky ale len v tom prípade ak sa zmení pravidlo prechádzania cyklistov cez cestu. Inak pruh označený ako cestička músí splnať podmienky cestičky.
Ok, možno sa ešte pár krajín zbláznilo, tak ako my
Vtip je v tom, že cyklopruh vo veľa prípadoch netreba označovať žiadnou zvislou značkou, ale len vodorovnou značkou symbolom bicykla. Modrá príkazová značka so symbolom bieleho bicykla by mala označovať len prípady ak použitie samostatnej cestičky alebo pruhu je povinnosťou. Čiže nie každú cestičku alebo pruh!
Sorry, ale ja tomuto nerozumiem, prečo je dôležité rozlišovať či ide o od vozovky fyzicky oddelenú cestičku napr. obrubníkom alebo o cestičku oddelenú krajnicovou čiarou. Veď funkčne je to to isté a čo sa týka správania cyklistov, tak je rovnaké. Riadia sa rovnakými dopravnými značkami.
Štandardný cyklistický pruh na pravej strane cesty oddelený od vozovky krajnicovou čiarou (0,25 cm), nie je nič iné ako krajnica prispôsobená na vedenie cyklistickej premávky:
Prečo označujeme ako jazdný pruh niečo, čo nie je jazdným pruhom dokonca ani vozovkou a neslúži na premávku motorových vozidiel?
Čiže ak na ceste existuje krajnica, môže ale nemusí ju cyklista použiť. Ak je krajnica dostatočne široká aby spĺňala parametre cyklopruhu (min. 1,5 m vrátane 0,25 krajnicovej čiary; ideálne 1,85 m), tak sa jednoduchio vyznačí symbolom bicykla na vozovke a ak je povinnosť pre cyklistov použiť tento cyklopruh, tak sa osadí príkazová značka C8. Len pre Boha nie C24a Vyhradený jazdný pruh - lebo to žiadny jazdný pruh nie je, lebo neslúži na jazdu motorových vozidiel alebo vozidiel s troma a viacerými kolesami.
Mimochodom toto platí aj dnes a dokonca to máme aj dobre napísané v terajšej vyhláške 9/2009 Z.z. k značke C8 a čiastočne v C24a a nechápem prečo sme od Čechov prebrali tú blbosť s vyhradenými jazdnými pruhmi.
Čiže bicykel na tejto pruhovej značke sa má objaviť len vtedy, ak ide o kombinovaný jazdný pruh určený pre motorové vozidlá napr. s BUS pruhom štandardnej šírky apod. Lebo logicky krajnicový cyklopruh nie je jazdný pruh.
A nie takéto skvosty: upload.wikimedia.org/wikipedia/ … /Cyklo_Poděbrady.JPG
tu zabudli bratia Česi vyznačiť aj jazdný pruh pre električky, veď je predsa v jednej úrovni s vozovkou: upload.wikimedia.org/wikipedia/ … /5/5e/Libeňský_most-pruh_pro_cyklisty.jpg
Ja neviem, ale je toto v poriadku? Posúďte sami, ja už som fakt asi zaujatý.
[album]38781[/album]
Tú prerušovanú čiaru tam akosi neviem nájsť.
[album]38782[/album]
Mám ísť v protismere, keďže pravý jazdný pruh je vyhradený pre cyklistov?
[album]38783[/album]
Prečo dávame značky-bilbordy pred a za každú zastávku? Načo je to dobré?
[album]38784[/album]
Neviem sa zbaviť pocitu, že tam 2 pruhy proste nevidím.
Ja neviem asi idem vrátiť vodičák…
Ten fetiš pruhových značiek je odpudzujúci. O modrých bilbordoch aka C25 niekedy nabudúce. Svoje by vedel povedať Ike.
A toto my učíme naše deti
Nie je ich vela. My, Cesi a Spanieli.
Cyklopruhy by sa nemuseli oznacovat vobec ziadnymi zvislymi znackami podla mna. Nie je to dobre vobec na nic a akurat to komplikuje situaciu.
Tá značka tam úplne stačí, teda ak vôbec tam musí nejaká byť. Neviem zhodnotiť či je potrebné tam cyklistovi prikazovať použiť tento cyklopruh, lebo po chodníku ísť nesmie a ak má možnosť ísť v bezpečnom priestore, tak dobrovoľne by asi po vozovke v jazdných pruhoch nešiel.
tu tá značka nemá byť: google.sk/maps/@48.5764204, … authuser=0
Pod značkou zákaz vjazdu má byť iba dodatková tabuľka, ktorá umožňuje vjazd cyklistu do protismeru
asi takto:
[album]38788[/album]
Aha takže tade som mal ísť na bicykli cez to zvolenské námestie, keď má ten mestský policajt zastavil na tej veľkej, prázdnej, rozpálenej betónovej ploche s prívlastkom námestie. Tam by sa zmestil aj A380, ale podľa neho som ohrozoval chodcov. Len škoda, že keď som ich míňal, tak medzi nami bola rezerva tak 30 m vpravo, vľavo.
Ked pominieme nemecke znacenie, ktore uznava expwy, tak osobne sa mi pacia britske a norske znacky. Nezda sa to mozno, ale aj Ukrajinci maju velmi pekne (graficky) nove znacky. My ceske veci nepreberame preto, lebo su odborne a kvalitne, ale preto, ze neovladame ine jazyky a neviem si najst ine predpisy.
A zavedenie cyklozon a jazdnych pruhov pre cyklistov by som za predbehnutie nepovazoval. Cyklozony su len taka ceresnicka na torte, ktora nijak vyznamne neovplyvni situaciu cyklistov a jazdne pruhy (ktore ani nevedia dobre nazvat, lebo viacucelove pruhy to teda nie su omylom) si pekne do.kur.vili, ked si ich vtesnali do pretrvavajuceho systemu o vyhradenych pruhoch.
Ano, s tym sa da len suhlasit. Bohuzial, nase predpisy nevyzaduju ziadne zvazovanie o znacke (moznost dat). Mas nejake jazdne pruhy na ceste? Drb tam C25 povinne. Mas spomalovac na ceste? Drb tam IP8 povinne. Mas niekde priechod pre chodcov/cyklistov? Drb tam IP6/7 povinne. Mas niekde stopku/daj prednost? Drb tam aj P8 povinne (este aj pri vyjazde zo staveniska!). A tak dalej.
Pri chodcoch nemyslim, odchylkou od standardu sme asi iba my, ved tie pravidla prednosti vychadzaju z Dohovoru o cestnej premavke a su univerzalne.
Pri cyklistoch takato jednotna uprava nie je, to je pravda, ale aj tak pochybujem, ze to niekde maju rovnako debilne ako my.
Nemecké značenie uznávam preto, lebo je minimalistické (minimum značiek vo vyhláške od roku 1993 Schilderwaldnovelle). Rokmi sa totiž dopracovali tam, kde sme my teraz - boli preznačkovaní a vodiči už prestávali značky vnímať a rešpektovať ich. Vrátili sa k zásade, že všeobecné pravidlá cestnej premávky nesmú byť duplikované značkami. Toto je jeden zo základných princípov zo zásad používania dopravných značiek.
Nemecké značenie je dizajnovo prepracované - jednoduché, prehľadné, jednotné a najmä v súlade s Dohovorom o cestnej premávke a Dohovorom o dopravných značkách a signáloch. Veci, ktoré nie sú v súlade s Dohovorom (je ich veľmi málo a nie sú to zásadné veci), tak majú na ne legálne schválené výnimky. Slovensko nemá uplatnenú žiadnu výnimku z Dohovoru a rozporov má požehnane.
A hlavne majú prepracovaný systém právnych predpisov - vyhláška (StVO), vykonávací predpis k vyhláške (VwV-StVO), normy (DIN - naše STN) a smernice (Richtlinien, Leitfaden) = naše technické predpisy (TP).
Na rozdiel od nás majú na vedu a výskum peniaze a kým niečo zavedú, tak to najprv niekoľko rokov skúmajú a preverujú v praxi.
A nie ako u nás, niekde niečo nájdeme, zdá sa nám to cool a hľadáme možnosti ako to zaviesť bez potrebnej aplikačnej praxe…
Len spomeniem významové symboly:
chodci - jednoduché, dizajnovo perfektné a hlavne rovnaké či na značkách tak na semaforoch (bez zbytočných klobúkov, vlasov, mašličiek, oblečenia a pod)
bycikel - jednoduché, dizajnovo perfektné a hlavne rovnaké či na značkách tak ako zvislých aj vodorovných, tak isto na semaforoch (žiadny cyklista na bicykli, žiadne pedále, reťaz - u nás raz raz tak raz onak, to isté na vozovke)
Čo sa týka smerových značiek - Nemci plne rešpektujú Dohovor:
smerníky sa umiestňujú v križovatke, a nie pred ňou ako u nás v rozpore s Dohovorom (čiže u nich vodič vie kde má odbočiť),
pred križovatkou sa umiestňujú predzvesti, ktoré u nás sú výnimočne a keď sú tak sú tak ďaleko, že človek ani nevie ku ktorej križovatke sa vzťahujú,
u nás je v križovatke najdôležitejšia značka C25, ktorú mimochodom používame v rozpore s Dohovorom - má znamenať na viacpruhových cestách so subtrakciou (z niektorého priebežného pruhu sa stáva odbočovací) predradenie sa pred križovatkou, aby sa vodič vedel následne v križovatke správne zaradiť pomocou šípok na vozovke a nie ako u nás: radenie v križovatke, ktoré bez šípok na vozovke je aj tak nepoužiteľná záležitosť - Potom do nich rveme ciele, všelijaké zmenšeniny zákazových a príkazových značiek (viď tie bielo-modré opachy - bilbordy v našich mestách). A úplne to zabíja naša špecialita - vyznačovanie povoleného otáčania v križovatke - v tomto sme experti, takúto blbosť nemajú dokonca ani v Čechách.
diaľničné smerové značenie (Nemci majú niekoľko tisíc km diaľnic a podobných ciest)
vymysleli symboly uzla, výjazdu, ktoré postupne prebrali viaceré krajiny v Európe (ale my vieme lepšie ako to má byť správne)
majú do detajlu prepracovanú metodiku smerového značenia aplikovanú v praxi desiatky rokov
Smerové značenie v Nemecku je jednoduché, čitateľné, prehľadné, zrozumiteľné a hlavne intuitívne - človek bez toho aby musel rozmýšľať, vie kadiaľ má ísť. Všetky šípky a ciele dokáže vnímať intuitívne.
Naše staré smerové značenie je všeličo možné, len nie prehľadné a zrozumiteľné. Za všetko hovorí len FETIŠ vyznačovania všetkých možných pohybov v križovatke (pomaly mapa križovatky), miesto toho, aby sme vodičovi ukázali čo najjednoduchšie ako a kadiaľ má ísť k svojmu cieľu. My kreslíme na značky pomaly mapy.
Čiže náš systém značenia vychádzajúci z normalizačnej vyhlášky 100/1975 Zb. vo veľa prípadoch v ťažkom rozpore s Dohovorom nie je určite dobrý; jednoduchý a prehľadný už vôbec nie, lebo nerešpektuje ani jednu zásadu moderného informačného dizajnu, jednoduchosti a prehľadnosti.
[album]38796[/album]
toto je načo dobré? Radšej keby tam bola normálna predzvesť IS 9
[album]38795[/album] [album]38797[/album]
zníženie počtu jazdných pruhov v pripájacom-odbočovacom pruhu - čo na tom, že pripájací pruh nie je priebežný jazdný pruh, takže nemôže sa jednať o zníženie ich počtu. K tým šípkam, ktoré sú v rozpore so zvislou značkou a dokonca aj samy so sebou, len toľko, že keby tam žiadne neboli, situácia by tam bola oveľa jednoduchšia a prehľadnejšia.
[album]38792[/album]
zbytočný bilbord, pričom sa to dá vyriešiť jednoducho značkou C 1 Prikázaný smer jazdy v križovatke
[album]38794[/album]
otáčanie sa nemá neprikazovať, je to logický nezmysel - otáčanie sa dá len zakázať, mimochodom máme na to značku č. B 28
[album]38790[/album]
toto je TOP
miesto IS 10 s nejakými rozumnými cieľmi, totálna hovadina
Celý problém tkvie v tom, že Česko-slovenská filozofia dopravných predpisov je chorá. U nás prevláda názor, že vodič musí prostredníctvom značiek dostať úplnú informáciu o situácii na ceste. Všetky možnosti, ktorými sa dá ísť. Lenže toto je základná chyba vo filozofii. Vodič má dostať len toľko informácii, koľko ich na svoje rozhodovanie potrebuje a aby daným úsekom cesty prešiel, čo najjednoduchšie a najbezpečnejšie. Pri tejto chorej filozofii naše značky vyzerajú ako podrobný plán územia a tým sú nezrozumiteľné a neprehľadné. Najviac je tento problém viditeľný v kruhových objazdoch, kde sa vyznačujú aj úplne irelevantné smery. Ale to vychádza opäť z chorého presvedčenia, že na značke má byť geometrický plán križovatky:
KO Petržalka - Slnečnice
[album]38799[/album]
Tu som musel zastaviť, aby som to prečítal a pochopil ako mám prejsť kruhovým objazdom. Inak podľa mňa zle stavebne navrhnutá križovatka. Tu mala byť normálna priesečná so semaformi.
K cieľom a číslam ciest sa vyjadrovať nejdem - totálna katastrofa
[album]38798[/album]
Tu je príliš veľa informácii, nepochopiteľne rôzna hrúbka čiar. Tu mala byť takisto styková križovatka so semaformi.
Nevieme tie turbínové kruhové objazdy robiť…
Vo vyspelom svete vychádzajú pravidlá najmä z logiky a psychológie vodiča a jeho intuície. My s týmito pojmami moc nepracujeme. Vo vyspelom svete obmedzujú počty značiek, naopak my ich zvyšujeme a zavádzame nové, často-krát duplicitné, len preto, že je tam iný symbol, ale význam značky je rovnaký.