Pravda…
Inak v súvislosti s týmto sa plánuje aj nejaká novela vyhlášky? Lebo všimol som si, že v súvislosti s Ternom sa majú používať nové farebné kombinácie, iné šípky a pod. No vo vyhláške sú definované tie staré.
Pravda…
Inak v súvislosti s týmto sa plánuje aj nejaká novela vyhlášky? Lebo všimol som si, že v súvislosti s Ternom sa majú používať nové farebné kombinácie, iné šípky a pod. No vo vyhláške sú definované tie staré.
V tej starej je ešte UG a staré šípky (napr. značka C 25)
zakonypreludi.sk/file/data/2 … 9p01a4.pdf
Nie su tie kilometrovniky na dalsie CSPM nejak zle uvedene? Google ukazuje presne opacne vzdialenosti, ako su na fotke.
Na R1 OMV 15+2=17km
Na D1 Shell 21+2=23km
Zeby si to nikto predtym nevsimol, nez to dali vyrobit?
![]()
Dve otázky
dodatkové značky budú v prípade Ternu all caps alebo budú aj malým písmenom. V našej ulici je avizovaná zmena DZ a pribudnú aj dodatkové tabuľky s textom, tak som celkom zvedavý, či to bude TERNom
Na diaľnici D2 v smere od Malaciek pred Tunelom Sitina pribudli “schované” značky kruhového (zrejme zákazové alebo príkazové) a hranatého tvaru (informatívne, radenie jazdných pruhov a pod.). Nemá niekto informáciu o čo ide?
hm..vychod zas dajak nic…beharovce-fricovce ok, to chapem, nech sa zmeni so spustenim fricovce-svinia, ale PO-KE? Tu sa min do 2020 nebude nic navazne otvarat. Druhe a tretie najvacsie mesto by si tych par tabul, ktore na tomto 26km useku s “az” jednou MUK vymenu snad po 20 rokoch zasluzilo.
Treba zapnut GTA mod on a trocha im s vymenou pomoct ![]()
Ale neboj, v Bratislave mame stale aj pred-Universal-Grotesk tabule ![]()
google.com/maps/@48.145939, … bCojfA!2e0
google.com/maps/@48.179079, … z_PZPA!2e0
a Arial Narrow! ![]()
google.com/maps/@48.220625, … AeC17A!2e0
to ale nie je na dialnici, ale v meste. google.sk/maps/@48.864622,2 … Ki2yig!2e0
Inak v ďalšej novele by mohli urobiť ešte drobnú zmenu: analogicky, ako sú výstražné dočasné značky so žltým pozadím, rovnako ako usporiadanie jazdných pruhov a vyznačenie obchádzok, by mohli so žltým dávať aj dočasné zákazové značky: napr. MPR.
V Mlynskej doline a pod Červeným mostom prebiehajú stavebné úpravy spojené s osadením dočasného dopravného značenia. Nerobil som si ilúzie, ale všetko je veselo uvedené groteskou…
Neviem, ci nova info, dlho som necestoval po R1, ale cela stara trasa medzi Ziarom a Bystricou ma nove znacenie, vratane starej Bystrickej cesty na Donovaly.
Aj Dechtare maju novu tabulu obojstranne.
Zrejme DIN alebo Tern použitý na dodatkových DZ na parkovisku pre McDonnalde v Lamači
google.com/maps/@48.175603, … VyzHcw!2e0
google.com/maps/@48.175518, … B63gCA!2e0
keďže sú to snímky z roku 2012, teda ešte pred prijatím normy, ťažko teraz hádať prečo použili iné písmo. Možno boli tie tabuľky vyrobené v zahraničí.
Ani Tern, ani DIN… to bude Helvetica.
V centre BA včera obnovovali VDZ, najmä nápisy na ceste “Zóna 30”.
Žeby uplatnenie novej normy? Každopádne, čakal som, že sa budú meniť všetky znaky na značkách, vrátane percent pri poklese, maximálnej hmotnosti, maximálnej rýchlosti a pod.
ŽIADNA NOVÁ NORMA NEBOLA VYDANÁ. STÁLE PLATÍ NORMA OD ROKU 2005!
Na ceste z bratislavskej hlavnej stanice osadili novú značku “Autovlak”. Podľa príslušnej dokumentácie bola schválená v máji, osadená pred týždňom. Samozrejme, je písaná Groteskom. Tak buď tá novela naozaj nie je schválená, alebo pravá ruka nevie, čo robí ľavá. To sa potom bude všetko pri zmene DZ v BA vymieňať? Z našich daní? ďakujem…
Bolo osadené nové zvislé značenie na okružnej križovatke ciest II/505 a I/2 v Bratislave. Formát značiek zostal starý s Universal Groteskom. Mohol by mi niekto vysvetliť prečo sa niekde dáva Tern a niekde Grotesk? Alebo zase ľavá ruka nevie čo robí pravá?
Pretože je stále podľa STN 01 8020 predpísaný universal grotesk a aj vyhláška 9/2009 a jej novelizácie obsahujú značky s vyobrazením v universal grotesk. Akurát nejaký “premúdrelý chmuľo” prepísal vo wikipédii, že na slovensku sa od apríla 2014 používa písmo Tern, pričom sa odvoláva na STN 01 8020 / Z2 z roku 2005, stranu 48. Strana 48 obsahuje akurát informácie o vydavateľovi a norma vznikla ešte skôr ako samotné písmo. Mňa by skôr zaujímalo na základe čoho dávala NDS značky z TERN-om, že či to bol experiment, alebo sa naozaj niečo pripravuje…
presne tak bonik-r, už som to sem písal.
Používanie Ternu je v rozpore s 9/2009 ako aj s STN 018020
Bude to tak nejak. Tiež som sa čudoval, že Tern je z roku 2009 a podľa wiki je podľa normy z 2005 ![]()
Ale každopádne, nejaké experimenty sa dejú. Najmä v okolí Trnavy a Voderad. Nemôžem povedať, že by sa mi také značenie nepáčilo (teraz nejde iba o písmo, ale napr. aj o značky radenie do jazdných pruhov), no nie je to nič oficiálne. Možno pri ďalšom 9/2009.
Nie som právnik, ale osobne si myslím, že ak majú byť značky v súlade s vyhláškou, tak písmo JE dosť podstatný faktor.
V Žiline - Strážove sú pre zmenu obe písma na značkách MPR ![]()
http://dialnice.info/gallery/image_page.php?album_id=54&image_id=20319