Dopravné značenie (DZ)

Pravda…

Inak v súvislosti s týmto sa plánuje aj nejaká novela vyhlášky? Lebo všimol som si, že v súvislosti s Ternom sa majú používať nové farebné kombinácie, iné šípky a pod. No vo vyhláške sú definované tie staré.

V tej starej je ešte UG a staré šípky (napr. značka C 25)
zakonypreludi.sk/file/data/2 … 9p01a4.pdf

Nie su tie kilometrovniky na dalsie CSPM nejak zle uvedene? Google ukazuje presne opacne vzdialenosti, ako su na fotke.
Na R1 OMV 15+2=17km
Na D1 Shell 21+2=23km

Zeby si to nikto predtym nevsimol, nez to dali vyrobit? :smiley: :wink:

Dve otázky

1. dodatkové značky budú v prípade Ternu all caps alebo budú aj malým písmenom. V našej ulici je avizovaná zmena DZ a pribudnú aj dodatkové tabuľky s textom, tak som celkom zvedavý, či to bude TERNom

2. Na diaľnici D2 v smere od Malaciek pred Tunelom Sitina pribudli “schované” značky kruhového (zrejme zákazové alebo príkazové) a hranatého tvaru (informatívne, radenie jazdných pruhov a pod.). Nemá niekto informáciu o čo ide?

hm..vychod zas dajak nic…beharovce-fricovce ok, to chapem, nech sa zmeni so spustenim fricovce-svinia, ale PO-KE? Tu sa min do 2020 nebude nic navazne otvarat. Druhe a tretie najvacsie mesto by si tych par tabul, ktore na tomto 26km useku s “az” jednou MUK vymenu snad po 20 rokoch zasluzilo.

Treba zapnut GTA mod on a trocha im s vymenou pomoct :wink:
Ale neboj, v Bratislave mame stale aj pred-Universal-Grotesk tabule :slight_smile:

google.com/maps/@48.145939, … bCojfA!2e0

google.com/maps/@48.179079, … z_PZPA!2e0

a Arial Narrow! :smiley:
google.com/maps/@48.220625, … AeC17A!2e0

to ale nie je na dialnici, ale v meste. google.sk/maps/@48.864622,2 … Ki2yig!2e0

Inak v ďalšej novele by mohli urobiť ešte drobnú zmenu: analogicky, ako sú výstražné dočasné značky so žltým pozadím, rovnako ako usporiadanie jazdných pruhov a vyznačenie obchádzok, by mohli so žltým dávať aj dočasné zákazové značky: napr. MPR.

V Mlynskej doline a pod Červeným mostom prebiehajú stavebné úpravy spojené s osadením dočasného dopravného značenia. Nerobil som si ilúzie, ale všetko je veselo uvedené groteskou…

Neviem, ci nova info, dlho som necestoval po R1, ale cela stara trasa medzi Ziarom a Bystricou ma nove znacenie, vratane starej Bystrickej cesty na Donovaly.
Aj Dechtare maju novu tabulu obojstranne.

Zrejme DIN alebo Tern použitý na dodatkových DZ na parkovisku pre McDonnalde v Lamači
google.com/maps/@48.175603, … VyzHcw!2e0
google.com/maps/@48.175518, … B63gCA!2e0

keďže sú to snímky z roku 2012, teda ešte pred prijatím normy, ťažko teraz hádať prečo použili iné písmo. Možno boli tie tabuľky vyrobené v zahraničí.

Ani Tern, ani DIN… to bude Helvetica.

V centre BA včera obnovovali VDZ, najmä nápisy na ceste “Zóna 30”.

• Symboly v značke B31 (maximálna povolená rýchlosť 30 kmh) boli napísané Universal Groteskom
  • Nápis na vozovke “Zóna” ale nebol UG. To písmo mi pripomínalo čosi ako Arial Narrow, no znaky Z, Ó, N a A vyzerajú takmer totožne aj v Terne.

Žeby uplatnenie novej normy? Každopádne, čakal som, že sa budú meniť všetky znaky na značkách, vrátane percent pri poklese, maximálnej hmotnosti, maximálnej rýchlosti a pod.

ŽIADNA NOVÁ NORMA NEBOLA VYDANÁ. STÁLE PLATÍ NORMA OD ROKU 2005!

Na ceste z bratislavskej hlavnej stanice osadili novú značku “Autovlak”. Podľa príslušnej dokumentácie bola schválená v máji, osadená pred týždňom. Samozrejme, je písaná Groteskom. Tak buď tá novela naozaj nie je schválená, alebo pravá ruka nevie, čo robí ľavá. To sa potom bude všetko pri zmene DZ v BA vymieňať? Z našich daní? ďakujem…

Bolo osadené nové zvislé značenie na okružnej križovatke ciest II/505 a I/2 v Bratislave. Formát značiek zostal starý s Universal Groteskom. Mohol by mi niekto vysvetliť prečo sa niekde dáva Tern a niekde Grotesk? Alebo zase ľavá ruka nevie čo robí pravá?

Pretože je stále podľa STN 01 8020 predpísaný universal grotesk a aj vyhláška 9/2009 a jej novelizácie obsahujú značky s vyobrazením v universal grotesk. Akurát nejaký “premúdrelý chmuľo” prepísal vo wikipédii, že na slovensku sa od apríla 2014 používa písmo Tern, pričom sa odvoláva na STN 01 8020 / Z2 z roku 2005, stranu 48. Strana 48 obsahuje akurát informácie o vydavateľovi a norma vznikla ešte skôr ako samotné písmo. Mňa by skôr zaujímalo na základe čoho dávala NDS značky z TERN-om, že či to bol experiment, alebo sa naozaj niečo pripravuje…

presne tak bonik-r, už som to sem písal.
Používanie Ternu je v rozpore s 9/2009 ako aj s STN 018020

Bude to tak nejak. Tiež som sa čudoval, že Tern je z roku 2009 a podľa wiki je podľa normy z 2005 :smiley:

Ale každopádne, nejaké experimenty sa dejú. Najmä v okolí Trnavy a Voderad. Nemôžem povedať, že by sa mi také značenie nepáčilo (teraz nejde iba o písmo, ale napr. aj o značky radenie do jazdných pruhov), no nie je to nič oficiálne. Možno pri ďalšom 9/2009.

Nie som právnik, ale osobne si myslím, že ak majú byť značky v súlade s vyhláškou, tak písmo JE dosť podstatný faktor.

V Žiline - Strážove sú pre zmenu obe písma na značkách MPR :stuck_out_tongue:

http://dialnice.info/gallery/image_page.php?album_id=54&image_id=20319