otázka asi najskôr na Expwy-ho, má toto vôbec nejaký normatívny základ? len tak som si prebehol 30/2020 a napr. značka obce je definovaná aj po svk (305/306) aj v cudzom jazyku (307/308). ale na týchto šípkových / tabuľových smerníkoch som to nenašiel.
Tam to nenájdeš, píše o tom zákon č. 184/1999 Z. z. o používaní jazykov národnostných menšín v §4 - ods. 3 hovorí o informačných DZ 184/1999 Z. z. Zákon o používaní jazykov národnostných menšín | Aktuálne znenie
§ 4 Označenia v jazyku menšiny
(3) V obci**3ab)** podľa § 2 ods. 1 sa môžu na navádzanie účastníkov cestnej premávky k vyznačeným cieľom používať informačné dopravné značky**3ac)** s názvami vyznačených cieľov v štátnom jazyku aj v jazyku menšiny.
Dostalo sa to tam v rámci novely zákona č 417/2021 - platná a účinná od 1.1.2022.
ale píšeš že v obci. môže to tak byť aj ako navádzanie mimo obce?
nechce sa mi študovať celý zákon, ale som zvedavý a Ty vzdelaný ![]()
Tu sa obec myslí územie katastra obce - zákon o obecnom zriadení., nie obec v zmysle pravidiel cestnej premávky.
Čiže platí to na celom území obce, nie len v zastavanom území ohraničeným obecnými tabuľami.
Inak na tomto príklade je vidieť ako 2 rovnaké pojmy znamenajú úplne niečo iné.
To je ako diaľnica v zmysle cestného zákona a diaľnica v zmysle zákona o cestnej premávke.
Taký malý bordelček…
Západní bratia sa už infiltrovali aj do Bratislavy
EDIT: Teraz pozerám, že podľa Streetview je tam táto značka už aspoň dva roky: Mapy Google
Takto to je aj u nás na niektorých križovatkách. Pri odbočení vpravo treba dať prednosť chodcom. Keby bol šípkový, znamenalo by to, že pri zelenej rovno/vpravo pri odbočení vpravo majú chodci červenú.
Z pohľadu vodiča je ale pri odbočovaní vpravo jedno, či je tam plné svetlo alebo šípka, povinnosti má rovnaké (a nemalo by ho zaujímať, či chodec má červenú, alebo nie).
No v KE máme šípku vpravo, ale vtedy majú aj chodci zelenu, na to prvom semafore mas zelenu sipku a na tom druhom semfore presne za nim je oranzovy panacik (z nizkeho auta sa to tak nekryje) ale clovek toho oranzovaeho panacika lahko prehliadne …
Nie je to tak. Na križovatke Lamačskej a Dúbravskej v Bratislave je zelená šípka rovno a doprava a chodci majú zelenú. Vodičom to signalizuje nenápadný malý oranžový panáčik
.
Keby bol panacik tiez zeleny, mal by som o zlomok casu jasnejsie ze chodcov tam vpravo mozem mat.
Na starých križovatkách to je takto všade. Od roku 2020 sa tieto rovno/pravé šípky, kde pri odbočení vpravo je kolízia s chodcami nahrádzajú plným svetlom. A celkom logicky.
Plné zelené svetlo znamená, že môžeš pokračovať pri dodržaní všetkých pravidiel premávky = pri odbočení dať prednosť chodcom.
V prípade križovatky s plným svetlom a pri odbočovaní vľavo musíš dať prednosť protiidúcim vozidlám a chodcom.
Svetlo v tvare šípky by malo byť bezkolízne. Síce to v pravidlách nie je uvedené (a celkom správne). Doplnenie o žltého chodca/cyklistu ho robí kolíznym. Šípkové signály by sa mali osadzovať len tam, kde pre každý smer jazdy je iná fáza. Pokiaľ je fáza rovnaká pre jazdu priamo a vpravo súčasne, nie je dôvod dávať šípkový signál, iba v prípade, že by bol bezkolízny.
Rýchlo to ide, už 10 rokov máme TERN
Ja osobne nemám rád a príde mi to ako nezmysel dať semafor, na ktorom musím na zelenú aj tak dávať pozor na chodcov a ostatné autá. To mi príde už zbytočné tam semafor vôbec dávať.
semafor apriori nerieši problém prednosti chodcom. Pri plnom svetle pri odbáčaní doľava dávaš prednosť autám, pri odbáčaní doprava takmer vždy chodcom. ale križovatka je bezpečnejšia a plynulejšia, ako keby tam semafory neboli.
A to som si myslel, že v Bratislave sa už naučili používať vodorovné značenie… Foto: Ivan Matusik • imhd.sk Bratislava
Mne inak pride zaujimava ta tabula pozor elektricka. Tie tabule su tiez porozhadzovane pri petrzalskej elektricke…
Akoze v petrzalke by som to mozno chapal, kedze je to nova trat a ludia nie su zvyknuti, ale tu kde je elektricka neviem 100rokov?