Inak to vyzerá, že “partizánsky odboj” ŽSR proti novému typu výstražníkov pokračuje, nevšimol som si, že by bola akákoľvek snaha na strane ŽSR o prípravu akýchkoľvek dokumentov v tejto veci, notabene snahu o zavedenie nových výrobkov alebo úpravu tých existujúcich. Ak pritom majú byť dodržané doby overovacích prevádzok obvyklé v odvetví zabezpečovacej techniky u ŽSR, nie je už reálne možné stihnúť koniec prechodného obdobia do 31. marca 2024.
A nevšimol som si ani zhora snahu napraviť situáciu keď je vyhláška v rozpore so zákonom, ktorý v paragrafoch 27-28 stále predpokladá len a len súčasný typ výstražníkov, tj. dve prerušované červené svetlá a prerušované biele svetlo.
Je pravda, že príslušné ustanovenie zákona sa zabudlo zmeniť, ale nemyslím si, žeby vyhláška bola so zákonom v rozpore. Význam svetelných signálov určuje vyhláška a majú rovnaký význam, či sú v križovatke, alebo na priecestí. Tento signál formálne neplatí pre chodcov, ale to začína byť problém, až keď sa začnú inštalovať priecestia súčasne bez zvukovej signalizácie a závor; iba so svetelnou signalizáciou. Ešte jeden problém je § 29, ods. 1 zákona, kde osoba pribratá na zaistenie bezpečnej prevádzky železničného priecestia nemôže rušiť červený signál na návestidle.
Viete mi niekto povedať, čo tam bolo doteraz v nesúlade s predpismi? Že tam je odpočívadlo? Lebo miesto, kde je Z 309 teraz umiestnená, nevyzerá byť v súlade s TP 117 (keďže je dosť ďaleko od poslednej križovatky, na ktorej avšak môžu odbočiť iba autobusy a vozidlá údržby)
Jasne, že je to hlúposť. Je to jeden z dôkazov biedy nášho dopravného inžinierstva - od projektantov, cez ľudí pracujúcich na NDS, v polícií a v schvaľovacích orgánoch až po výrobcov DZ.
Uvidíme či príslušné orgány budú rovnako postupovať aj v prípade iných miest, napr. R1 pri BB.
Keby radšej opravili chyby ZDZ ktoré majú už roky napr. google.com/maps/@49.0720339 … 312!8i6656
značku 90 tam dali ešte skôr, ako preznačkovali hranicu diaľnice.
vzhľadom na to, že je to samo o sebe blbosť, lebo len obmedzili 90tkou miesto, kde aj tak bolo 90, je to dôkaz aj hlúposti šoférov, ktorí ani nevedeli, že ešte nie sú na diaľnici, aj keď tam bola značka diaľnica 1km.
mimochodom, svojho času ju z mosta merávali.
Trochu rozumiem cieľu tej značky, ale je prirodzené, že cyklista sa dole kopcom pustí rýchlejšie a potrebuje klopiť zákruty. A krajnica je tam príliš úzka na bezpečnú jazdu.
neviem, ako je presne zákon v ČR, ale na SVK by to význam dávalo, keďže cyklista má jazdiť pri pravom okraji vozovky. Po krajnici SMIE jazdiť, ak… podľa tejto značky, naopak, MUSÍ krajnicu použiť.
Mám taký pocit, že táto kombinácia bola plne v súlade s vyhláškou 9/2009 (križovatka je mimo obce a prichádzam po ceste na ktorej mám prednosť). Samozrejme je to ale nezmyselná kombinácia a úprimne by malo zaujímalo, ako mám v tomto prípade aplikovať prechodné ustanovenia vyhlášky 30/2020 (keďže dodatkovú tabuľku 510 je možné používať len v spojení so značkami 201, 202 a 302)