Polícia vytkla správcovi cesty chybné vodorovné dopravné značenie
o tom Devíne som zrovna nedávno písal.. tam je to jedna z priorít dopr. dohľadu v rámci BA s okolím
Čiže vallovci umožnili obiehať cyklistu pri menej ako “spravidla najmenej 1 m pri najvyššej dovolenej rýchlosti do 50 km . h-1 a 1,5 m v ostatných prípadoch”
(zobrazuje najvhej a pri edit zobrazí najvyssej s diakritikou. nerozumiem)
otazka pre znalejsich v odbore - podla mna nizsie uvedena 50-tka je nadbytocna .. alebo bez pouzitia niektorej znacky “krizovatka” by tam nadalej platila 70-tka (znacka umiestnena na zaciatku klesania par sto metrov s5) ?
Odpoveď nájdeš vo vyhláške 30/2020 Z.z. slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2020/30/
Značka 253 “Najvyššia dovolená rýchlosť” patrí medzi regulačné značky a podľa §7 ods.5 za križovatkou musí byť značka zopakovaná, alebo tam musí byť značka, ktorá ju ukončuje. Ak je pred križovatkou značka najvyššia dovolená rýchlosť 70 km/h, tak táto päťdesiatka ju ukončuje.
P.S. Do 31. marca 2024 platí prechodné obdobie, keď platnosť značky najvyššia dovolená rýchlosť končí na vzdialenejšej hranici križovatky, tak ako to bolo v predchádzajúcej vyhláške. Toto prechodné obdobie malo pôvodne platiť do 31. marca 2022, ale vzhľadom na to, že správcovia cesty sa nemajú k tomu, aby dali do poriadku dopravné značenie, tak bolo predĺžené do 31. marca 2024. čo bude potom, uvidíme.
V každom prípade tá päťdesiatka je tam v súlade s vyhláškou 30/2020. Ak sme v obci, tak tam na ukončenie tej sedemdesiatky mohla byť aj značka 263 “Koniec najvyššej dovolenej rýchlosti”, prípadne 267 “Koniec viacerých zákazov”.
Od kedy tam vyrubali stromy, tak je pred krizovatkou smerom na KVP aj odporucana 50. V mieste kde je max 50
Značka “odporúčaná rýchlosť” vo vyhláške 30/2020 Z.z. nie je.
Tak co je to potom za znacku? Biele cislo v plnom modrom stvorci?
To je bývalá značka IP5 “odporúčaná rýchlosť”, ktorá sa ale už vo vyhláške 30/2020 Z.z. nevyskytuje.
Tu je zaujímavý článok k tomu:
autoviny.sk/reportaze/12361 … jej-vyznam
Nebola to IP10 ? V tejto súvislosti je zaujímavé, že kdesi som ju za posledný rok postrehol a nebola tam určite predtým - kvôli koňom.
vdaka za vysvetlenie, tato zmena mi nejak “usla”
facebook.com/photo/?fbid=62 … 8557319619
Zaujala ma kombinácia značiek “zákaz vjazdu pre motorové vozidlá” a “cestička pre cyklistov”.
Apropos, keby tadeto išiel chodec, tak by mal ísť po ceste, pretože po cestičke pre cyklistov ísť nesmie, však?
A ako pozerám na street view, ten chodník tam bol, len pribudlo dopravné značenie, ktoré chodcov vyháňa na cestu:
goo.gl/maps/WpFziNoFyoadWaiu9
nooo, neviem, či je to exaktne zakázane. tuším, že je len prikázané cyklistom takú cestičku použiť (značka 221). to je pre mňa ekvivalent toho, že chodec má použiť chodník. ak taký nie je, môže ísť po ceste, ale dáva prednosť resp. nesmie ohroziť / obmedziť plynulosť bla bla.
Podľa toho ak by tam nebol ten zákaz vjazdu pre motorové vozidlá, tak napríklad na motorke by som tam mohol ísť? Popis značky 221 tak vyznieva. To by ale bola dobrá blbosť. Ja som bol vždy naučený, že pre ostatných účastníkov cestnej premávky je použitie takejto cestičky zakázané.
Ak kontrolujete text vyhlášky, musíte čítať o kúsok vyššie: Spoločne k špeciálnym cestičkám alebo pruhom
Takže naozaj ten zákaz vjazdu pre motorové vozidlá na jednom stĺpiku so značkou “cestička pre cyklistov” je zbytočný a chodci tam tiež nesmú ísť.
Kvízová otázka: Je na tomto mieste zakázané otočiť sa do protismeru?
goo.gl/maps/Dq6PhBzvtMD7MS9x8
Keby to bola diaľnica, je to jednoznačne zakázané zákonom, ale toto je cesta I. triedy.
Nie som si istý, ale pokiaľ viem, nie je povolené otáčať sa na ceste I. triedy, keď je tam plná čiara. Či áno?
Ja si pamätám, že odjakživa bolo zakázané otáčať sa cez pozdĺžnu súvislú čiaru, teraz v zákone 8/2009 som to nejako nenašiel, ale vo vyhláške 30/2020 je v prílohe slov-lex.sk/pravne-predpisy … 7689-2.pdf hneď pri prvej značke “Pozdĺžna súvislá čiara” napísané
“Ak značka vyznačuje jazdný pruh, je zakázané ju prechádzať alebo nákladom presahovať, ak to nie je potrebné na obchádzanie prekážky cestnej premávky.”
Takže áno, je to zakázané, ale mnohí by tam potrebovali explicitne značku “zákaz otáčania”, pretože sa tam otáčajú v prípade zápchy. A špeciálne v tomto mieste je to veľmi nebezpečné. Už sa tam kvôli tomu stalo niekoľko nehôd.
goo.gl/maps/zUKGUR8EpkcBPpk96
Na stránke SSC visí na pripomienkovanie ďalšia verzia VL 6.X, TP 117 a TP 118 (zásady používania vodorovných značiek, to je myslím novinka).