Domáci jazdia po pamäti a cudzinci by to privítali. A tých miest, kde by bolo treba tieto značky dať je naozaj zanedbateľné. A nakoniec nech to ustanovenie o diaľnici v obci ostane, ak na niektorom mieste zabudnú osadiť “deväťdesiatku”, aby sa tam nemuseli zákon dodržujúci vodiči vláčiť 50 km/h. A všetci budú spokojní.
Mne sa zdá, že podobné čudo je aj v Nitre v smere od Trnavy.
Každpodádne máte pravdu. o 90ke nie je takmer ani zmienka…
Aby sme sa rozumeli: v civilizovaných krajinách je diaľnica vedúca intravilánom obce stále regulárnou diaľnicou. Ceduľa začiatku obce je vždy až na výjazde z diaľnice a naopak pri vjazde na diaľnicu je označenie konca obce. Teda ak niekto diaľnicu používa na tranzit, do žiadnej obce nikdy nevojde, veď načo aj. A ak je potrebné pre zvýšený počet výjazdov obmedziť MPR, slúžia na to príslušné dopravné značky, ideálne tie premenné.
Nevedko> Samozrejme. To len u nás vymyslia takú zvrhlosť. A zdá sa mi, že nebolo to tak dávno, čo to bolo aj v Bratislave tak. Dokonca bola jeden čas po prístavný most 130ka (čo už považujem za extrém). A k takej zvrhlosti, ako je “Veľká Bratislava” sa ani nemá zmysel vyjadrovať…
tu je Drahovského článok z 2005 a vidno, že na exite z dnešnej ďialnice v obci je značka “obec”
drahovsky.blog.sme.sk/c/14855/Me … slave.html
Tato tabula sa mi zda komplikovane rozdelena na 2 casti. Napriklad nerozumiem, preco oznacenie ciest, D1, E50, E75 su na jednej tabuli umiestnene dole a na druhej hore… Aky je na to dovod? ked sa blizim k tabuli aby mi oci behali zhora dole a zlava doprava kym si uvedomim kde co je… Je norma, ktora prikazuje, kde ma byt umiestnene cislo cesty ? A vobec, preco 2 tabule ked moze byt 1?
Nemohlo by to byt napriklad takto? (verzia s pismom DIN1451 aj Tern)
Nie nemohlo by to tak vyzerať ako si to navrhol, lebo už ide o rozdelenie dvoch rôznych smerov, čiže sú to smerové tabule. Tabuľa, ktorú si navrhol je návesť pred križovatkou a používa sa s údajom o vzdialenosti k referenčnému bodu (čiže buď k začiatku odbočovacieho pruhu, alebo k samotnému rozdeleniu smerov ak odbočovací pruh neexistuje). Inak toto sú základy navrhovania dopravného značenia a hovorí sa o tom aj vo vyhláške…
Šísla ciest by sa mali uvádzať vždy ku šípke, lebo tá udáva smer k nim a usporiadanie jazdných pruhov. Avšak môže byť aj výnimka - záleží na rozložení cieľov a údajov na tabuly.
Tieto tabule v reále sú dosť nešťastne navrhnuté - sú zbytočne veľké s nedostatočnou výškou písma cieľov 35 cm. Na ľavej tabuli by sa skôr hodila šikmá šípka - tá skôr vyjadruje realitu vedenia a smeru jazdného pruhu, a tým pádom by čisla ciest boli hore.
dakujem za vysvetlenie. Rad sa poucim
Nie sú označenia ciest D1, E50 a E75 na tabuliach preto takto, lebo smerom do BA ide táto cesta akoby “hore” a smerom do KE opačne, akoby “dolu”?

Vyhoda je, ze netreba za kazdu krizovatku davat znacku s upravou MPR. A to zvlast pri “sikovnosti” nasich ludi zodpovednych za dopravne znacenie, ktori radi vyrabaju pasce na meranie rychlosti
A podla mna aj kvoli setreniu. Inak by sa VDZ obnovovalo castejsie, vodorovne smerove ‘usmernovace’ na krizovatkach ala strecno by boli reparovane castejsie, alebo aspon odrazky na nich cistene (vsetko pripad KE), pripadne by vsade bolo PDZ, ktore vo velkych mestach premavke pomoze neskutocne.
Inak uz sa obcas na cestach objavuju znacky napr. koniec 70ky, aj ked ju rusi krizovatka, pripadne opakovane 50ky, ci 70ky aj ked tam ziadna krizovatka nie je. Stale mam pocit, ako by to ale osadili omylom.. Skoda, velka skoda pre plynulost a bezpecnost premavky.
Nadhera: i37.tinypic.com/99far7.jpg
inak s tymi koncami platnosti rychlosti to nejak prehanaju…
Medzi Bratislavou a Devinom je takato pasca napr.
- znacka POZOR RADAR 70 kmh s dodatkom 6 km (t.j. cely usek)
- potom je znacka 50 kmh (+ zakaz predbiehania)
- potom je znacka koniec vsetkych obmedzeni (teda plati 50ka nie?)
- potom je znacka koniec 70 (aha, tak oni mysleli 70ku?)
- potom znacka 70
- potom koniec 70
strucne povedane… na jednom useku sa so znackou koniec MPR/koniec vsetkych obmedzeni operuje tak, ako by v prvom pripade bolo vseobecne nariadenie 50 kmh a v druhom 70 kmh
pre jasnost - znacka pruhy na bielom podklade je zrusenie vsetkych obmedzeni?
pre jasnost - znacka pruhy na bielom podklade je zrusenie vsetkych obmedzeni?
Myslíš značku “Koniec viacerých zákazov”? Ak áno, ruší maximálnu dovolenú rýchlosť, minimálnu dovolenú rýchlosť, zákaz predchádzania.

Môj návrh technického predpisu (TP) pre používanie informatívnych smerových značiek na diaľniciach a rýchlostných cestách:
motorways-exitlists.com/tp_dialnice_tern.pdfJe tu vysvetlená celá filozofia DZ, jednotlivé pravidlá, rozmery a dizajn DZ. Použitý je nový font Tern. Grafika DZ má rezervy, nemám dostatočné softvérové vybavenie, ale podstata všetkého tam je podrobne ukázaná a vysvetlená.
Na druhej časti TP o používaní DZ na ostatnej cestnej sieti ešte pracujem…
Ja mám k tomuto zopár otázok:
- Pri NST na diaľniciach sa nepoužívajú subplochy, je to pre lepšiu prehľadnosť? Nebude pre (nielen) túto zmenu potrebné prekopať aj súčasne účinnú vyhlášku?
- Použitie “uzla” je len pri križovatkách, ktoré vytvára nadradená cestná infraštruktúra?
- Síce sa to netýka priamo TP, ide len o detail: neuvažovalo sa niekedy nad tým, že by značky “Diaľnica”, “Koniec diaľnice”, “Rýchl. cesta”, “Koniec rýchl. cesty” mali nie modrý, ale zelený podklad? Keď je na D/R všetko zelené.
Nadhera: i37.tinypic.com/99far7.jpg
-
Tak tomuto hovorím zrozumiteľnosť! Toto pochopí aj turecký kamionista…
-
Ináč tuší niekto, kedy sa bude pokračovať s výmenou značenia na R1 TT-NR? To každý náves z iného obdobia a inými údajmi…

Ja mám k tomuto zopár otázok:
- Pri NST na diaľniciach sa nepoužívajú subplochy, je to pre lepšiu prehľadnosť? Nebude pre (nielen) túto zmenu potrebné prekopať aj súčasne účinnú vyhlášku?
- Použitie “uzla” je len pri križovatkách, ktoré vytvára nadradená cestná infraštruktúra?
- Síce sa to netýka priamo TP, ide len o detail: neuvažovalo sa niekedy nad tým, že by značky “Diaľnica”, “Koniec diaľnice”, “Rýchl. cesta”, “Koniec rýchl. cesty” mali nie modrý, ale zelený podklad? Keď je na D/R všetko zelené.
-
Používanie subplôch na diaľniciach sa praxou ukázalo ako zbytočné - zaberá to veľa miesta, zväčšuje značku, mýli to vodičov a pri určovaní DZ sú s nimi len problémy. 85% všetkých vodičov číta len text a farby-subplochy na informatívnych smerových značkách im nič nehovoria, vedia len to že na diaľnici je zelené DZ. Uvediem príklad: Na D1 výjazde Ružinov sú hlavné ciele pre odbočenie “Komárno” v modrej subploche a “Centrum” v bielej subploche - na otázku prečo je to tak, drvivá väčšina odpovedala, že nevie lebo ich zaujíma len text. To, že vodič schádza z diaľnice na cestu nižšej kategórie indikujú 2 veci: číslo cesty a tabuľka s exitom (DZ IS 7b), čo si myslím že je úplne postačujúce. Aj preto pri uzloch nie sú exity (ako v ČR) ale symbol uzla, lebo vodič neopúšťa nadradenú sieť D a R. Vo väčšine krajín vo svete sa subplochy na diaľniciach nepoužívajú s výnimkou niekoľkých európskych krajín.
Kvôli tejto zmene by sa nemusela nijak radikálne meniť vyhláška, lebo všetky značky skupiny IS sú evedené len ako vzory, trochu by sa zmenil iba text - takže ťažká pohoda, aj tak sa nová vyhláška od jej vzniku menila a opravovala už niekoľko-krát. -
Presne tak.
-
Logicky by to tak malo byť (zelená farba). Sme jediná krajina spolu s ČR, kde táto farba nekorešponduje s informatívnym značením, ale nemyslím si, že by toto bol nejaký zásadný problém. Ono je to relikt minulosti, kedysi totižto bolo diaľničné DZ u nás modré s bielym písmom (na cestách bolo modré značenie so žltým písmom) a keď to menili okolo roku 1990 na zelené a zaviedli subplochy, tak na značku začiatok diaľnice akosi zabudli.
V súvislosti s diaľnicami som navrhol pre naše cesty niekoľko značiek (resp. ich kombináciu). Inšpirovaný tentokrát Balkánom.
Značky sú číslované ad hoc pre toto prezentovanie
č.1. Usporiadanie jazdných pruhov na diaľnici - Grafická časť vyjadruje počet jazdných pruhov + prítomnosť odstavného pruhu. Zároveň indikuje vodičom v ktorom jazdnom pruhu majú jazdiť a ktorý využiť len na prebiehanie (t.j. nie na bezdôvodnú jazdu). Značka sa umiestňuje za diaľničnú križovatku - 200 m za koniec zaraďovacieho pruhu. Jedná sa o informatívnu značku, ktorej platnosť končí inou značkou č.1, alebo diaľničnou križovatkou. Značka môže byť bez textu, v slovenčine, alebo v angličtine.
Pozn. v prípade pruhu pre pomalé vozidlá najprv nasleduje dopravná značka c22 s verným zobrazením skutočného usporiadania jazdných pruhov a následne značka č.1. s trojitou šípkou, slovenským dodatkom “pomalé vozidlá” a anglickým dodatkom “slow lane”. Pri takomto usporiadaní je riadny jazdný pruh druhý z ľavej strany vozovky.
č.2. Ani možno nepovažovať za samostatnú značku, ide však o náhradu existujúcej kombinácie dopravných značiek a34 s dodatkom “zúženie jazdných pruhov”. Cieľom je zvýšiť zrozumiteľnosť dopravných značiek na Slovensku pre zahraničných vodičov.
č.3. Taktiež predstavuje náhradu existujúcej dopravnej značky (resp. kombinácie dopravných značiek) a34 s dodatkom “otáčanie vozidiel údržby”.
č.4. Predstavuje kombináciu dopravných značiek, ktorá sa umiestňuje na komunikácie medzinárodného významu s Častým výskytom dopravných kongescií, ktoré by neznalý vodič inak nemusel očakávať. Cieľom je zabrániť zbytočným dopravným nehodám (takýto úsek je napr. D1 Senec - Bratislava, alebo D3 Hričovské Podhradie - Žilina).
V súvislosti so spomenutým ešte navrhujem dve zmeny
- zmena podfarbenia diaľničných značení z modrej na zelenú (platí aj pre usporiadanie jazdných pruhov)
- zrušenie zaraďovacích a odbočovacích pruhov pre SSÚD (nakoľko som bol svedkom veľakrát, že na dané miesto zablúdil zahraničný vodič a potom sa nevedel dostať naspäť)

č.3. Taktiež predstavuje náhradu existujúcej dopravnej značky (resp. kombinácie dopravných značiek) a34 s dodatkom “otáčanie vozidiel údržby”.
Niečo “podobné” už existuje, používa sa značka IP 30 “Zmena miestnej úpravy” s textom -otáčanie vozidiel údržby- apod. na fluorescenčnom žltozelenom podklade.
…
Objavili sa už na našich cestách značky IP 34a, b, c? Ja som si ich ešte nevšimol. Ak niekde sú, fungujú ako elektromechanické premenné značky, resp. ak nie sú, mali by fungovať na tomto princípe?
jedna je v RS pri križovatke I/50 a I/72. Ale je to len obyčajná tabuľa ako všetky ostatné. Potom mi uniká význam tejto DZ.

Niečo “podobné” už existuje, používa sa značka IP 30 “Zmena miestnej úpravy” s textom -otáčanie vozidiel údržby- apod. na fluorescenčnom žltozelenom podklade.
Ja viem, že existuje, je to však nezrozumiteľné pre zahraničných vodičov… Mne by bolo asi nepríjemné, keby kdesi v Maďarsku boli všade značky “iné nebezpečenstvo” na fluorescenčnom podklade s nejakým miestnym nápisom a nevedel by som, čo mám čakať… Aspoň na hlavných európskych ťahoch by nebolo odveci mať trošku medzinárodné značenie…
jedna je v RS pri križovatke I/50 a I/72. Ale je to len obyčajná tabuľa ako všetky ostatné. Potom mi uniká význam tejto DZ.
[/quote]
Je to len značka? Lebo by som očakával, že tam aspoň bude nejaká možnosť mechanickej výmeny, keď už nie samostný elektromechanizmus…