Mne pripada dost nelogicky sposob oznacovania prechodu z nespoplatnenej na spoplatnenu cast dialnice. Konkretne to, ze znacka “koniec nespoplatnenej casti o 500m” je realizovana preskrtnutou znackou dialnice. Ved dialnica tam nekonci. Spravne by mi pripadalo dat len znacku “dialnica” + tabulky informujuce o spoplatneni + 500 (1000,2000) m. Pri prechode zo spoplatnenej na nespoplatnenu detto, mytove/znamkove doplnky preskrtnute.
ved tak to je, ci nie?
Ako kde. Pri vstupe do BA od TT to tak je. V opacnom smere je pred Zlatymi pieskami preskrtnute vsetko, aj hlavna znacka “dialnica”, aj doplnkove tabulky.
Hm. Inak doplnkova tabulka “myto” sa mi zda ako velmi vhodna - zlty stvorcek s pismenom M. Ale ta tabulka pre OA s nalepkou je dost krkolomna a dost tazko pre cudzinca identifikovatelna. Radsej by som tam dal nejaku mincu, bankovku a cestu.
Keďže sa tu hovorilo o VDZ, tak len pridám, že tento týždeň obnovovali šípky aj na jednej križovatke v D. Kubíne a taktiež podľa očakávania starý vzor.
Na ceste cislo 11, smerom od Ziliny je dopravna znacka oznacujuca zaciatok okresu Cadca.
http://www.dialnice.info/gallery/image_page.php?album_id=65&image_id=9203
Na lavej strane je pismom Grotesk,
na pravej strane pismom (asi) Helvetica.
Zrejme robili 2 rozdielne firmy. Kym prava znacka je vidiet uz z dialky… Lavu znacku precitate az ked ste celkom pri nej… ![]()
Inak v tých okresoch je riadny bordel… napr. Ilava je označená aj na diaľnici, ale niekedy nie je na diaľnici ani kraj… podľa mňa by to malo byť tak, že na diaľnici a RC kraje a na ostatných cestách okresy… a tiež nechápem ako je to s Bratislavou… podľa mňa by tam mohlo byť “Mestské okresy hlavného mesta Bratislava”
Môj návrh technického predpisu (TP) pre používanie informatívnych smerových značiek na diaľniciach a rýchlostných cestách:
motorways-exitlists.com/tp_dialnice_tern.pdf
Je tu vysvetlená celá filozofia DZ, jednotlivé pravidlá, rozmery a dizajn DZ. Použitý je nový font Tern. Grafika DZ má rezervy, nemám dostatočné softvérové vybavenie, ale podstata všetkého tam je podrobne ukázaná a vysvetlená.
Na druhej časti TP o používaní DZ na ostatnej cestnej sieti ešte pracujem…
Wooow, parada… Je to rozpracovane perfektne, fakt do detailov… S grafickou časťou Ti môžem pomôcť v prípade záujmu…
Čo sa týka obsahu, vždy sa nájde niečo, čo sa dá pripomienkovať. Nemám teraz presne urobený zoznam a ani som to úplne podrobne nečítal, azda len také detaily.
- sú tam isté veci, ktoré považujem v súčasnom stave za negatívne a určite by som ich, ak by som mal urobiť nejaký návrh, zmenil - príklad - možno slabá internacionalizácia značenia. Pod internacionalizáciou rozumiem značenie na najmenšej možnej mierke, tj. niekedy sú tam zbytočné cieľe (po diaľnici chodí hlavne nadnárodná, resp. národná doprava).
- Na druhom mieste by som - špeciálne na Slovensku - v uzloch uvádzal vždy smer do zahraničia. Slovensko je tranzitná krajina a tých uzlov nie je veľa. Ono každý cudzinec najprv pozerá ovál štátu na značení, potom E cestu a potom lokálne značenie, resp. cieľ.
- pri uzloch by som možno obetoval jednu tabuľu na konkrétne vyzobrazenie celej križovatky. Majú to napr. v Maďarsku a je to tam dost pomocné (zrovna dnes som zverejnil taký návrh na križovatku D2xD4 )
D4 Záhorská bystrica - SK/AT hranica - #11 podľa slafko1
ale inak je to super… naozaj klobúk dole… detailne rozpracované… muselo ti to zabrať dni práce…
Tak to ANO.
Komplexny manual. Ja mam k dispozicii (kedysi som na internete nasiel) takyto manual z ČR. Nahral som to na web, tu je link.
http://rapidshare.com/files/415139443/dopravne_znacky_CR.rar
Tam su presne zadefinovane rozmery tabul, velkosti pisma, rozostupy… tvary sipiek… no uplne do detailov. Velmi zaujimave. Silne pochybujem ze u nas na SK nieco take je. Tu si to kazdy robi ako chce.
S grafikou by som aj ja pomohol.
Je to tak. Niekedy mám pocit, že zákony a slovíčkarčenie sú nadradené účelnosti. Napr. nechápem prečo na bratislavskom obchvate nie je za každou križovatkou 90 kmh (ako napr. vo Viedni, alebo v Belehrade). Zahraničný cestujúci nemá šancu vedieť aká je tam rýchlosť.
Obzvlášť, keď aj značka “začiatok obce” je úplne prehliadnuteľná. Ale proste podľa vyhlášky to tak nemusia, resp. nesmú, tak ľahšie je vyberať pokuty od dezorientovaných vodičov.
V prílohe posielam návrh označovania začiatku a konca obce na diaľnici, tak, aby bolo prehľadné… Tie dve tabuľky prehliadne každý, obzvlášť v špičke a na trojpruhu
To by ale potom na každej križovatke musela byť značka, koniec zóny 90, nie ? ![]()
Hm to je dosť na diskusiu… priznám sa, že neviem odpovedať… Máš všeobecnú úpravu rýchlosti - obec, mimo obec, diaľnica.
Všeobecnú úpravu rýchlosti možno lokálne modifikovať príslušnou dopravnou značkou B31a. Zóny predstavujú akúsi všeobecnejšiu lokálnu úpravu.
T.j. keď si v obci a máš dopravnú značku B31a 40kmh a za ňou nasleduje dopravná značka IS 36b koniec obce, tak potom je interpretácia taká, že končí všeobecná úprava OBEC, v rámci ktorej je lokálna úprava 40kmh a nasleduje nová všeobecná úprava MIMO OBEC, teda platí 90kmh, pokiaľ sa dopravná značka B 31a neopakuje.
Ako je to ale so zónou neviem. Ak by platilo, že priorita je takto
- Všeobecná úprava
- Zóna
- Lokálna úprava
tak potom by platilo, že značka koniec diaľnice znamená aj koniec všeobecnej úpravy DIAĽNICA V OBCI v rámci ktorej platí zóna a nasleduje úplne nová úprava OBEC.
Ak však platí, že všeobecná úprava a zóna sú na jednej úrovni, potom ide o prelínanie zón a to čo som naznačil je blbosť, pretože potom môžme úplne vymazať značky diaľnica (keďže sa 100% prelínajú so zónou) a hrať sa na to, že je to štvorpruhová komunikácia v obci, kde je zónovo zvýšená rýchlosť na 90 kmh.
Uznávam inak, že ta zóna to bol len taký experiment a osobne by som viac uvítal, keby sa len opakovali značky B31a 90kmh, tak ako to funguje aj v normálnych krajinách…
i37.tinypic.com/99far7.jpg
ale dík za pripomienku ![]()
Miestna úprava pravidiel cestnej premávky má prednosť pred všeobecnou úpravou, čiže spomínaná značka B 31a a aj označenie zóny sú miestna úprava, podstatný rozdiel je v tom, že kým platnosť B 31a končí okrem iných prípadov aj na vzdialenejšej hranici najbližšej križovatky, či značkou IS 36a, b, c, d; zóna končí až značkou koniec zóny. Takže by si pred každým zjazdom musel dať aj značku koniec zóny (začiatok/koniec obce či diaľnice nemá na obmedzenie v zóne dosah, rovnako ani križovatka apod.). Alebo druhý spôsob, zmeniť vyhlášku…
Tak s týmto výkladom veľmi nesúhlasím, hoci v tomto prípade máš pravdu, ale v ďalšom táto interpretácia znamená zlé pochopenie ďalšieho prípadu (je to vysvetlené v ďalšom odseku). Pri obmedzení rýchlosti je to špecifické, pretože pri značkách IS 36a, b, c, d je explicitne uvedené, že ruší platnosť značky B 31a. Ale pri iných zákazoch, príkazoch alebo zónach to tak nie je.
Prvá časť vety je pravdivá, značka koniec diaľnice (ak je samozrejme na území obce) znamená koniec všeobecnej úpravy diaľnici v obci a začiatok všeobecnej úprave obec, ale nemá vplyv napr. na značku zóna alebo platnosť napr. zákazových značiek. Na platnosť miestnej úpravy (teda zóny, zákazové, príkazové značky) nemá vplyv všeobecná úprava, resp. prechod medzi všeobecnými úpravami obec, mimo obce, diaľnica v obci, mimo obce, výnimka je len vyššie spomenutá značka B 31a pri vjazde/výjazde z obce, ktorá je ale jasne uvedená vo vyhláške. V iných prípadoch to neplatí, aspoň ma teraz nič nenapadlo.
Toto neplatí, pretože zóna je nadradená všeobecnej úprave.
A čo by ste povedali na niečo takéto?

wizard112 > ďakujem za vysvetlenie…
stačilo inak napísať, že zóna musí byť ukončená koncom zóny… ![]()
rl> akurát som nad tým dnes rozmýšľal - myslím, že taliani to tak majú
Úplne by stačilo zrušiť ten nezmysel “Diaľnica v obci”. Kde v Európe ešte niečo také existuje? Ja poznám iba v Bratislave.
Je tu nejakých 8 diaľničných výjazdov plus 1 diaľničná križovatka, za každú dať značky s MPR a je hotovo. Netreba špekulovať so zónami ani s ničím podobným.
… aj Chorváti a aj Albánci (lebo prebrali celé talianske DZ (kompletne) - už horšie si vybrať nemohli :mrgreen: )
A to také ľahké nevieš…? ![]()
Ešte niečo také existuje v BB a asi (?) v KE. Ale ide o zbytočnosť, rozdiel oproti D mimo obce je len v MPR a min. dovolenej rýchlosti a to sa dá riešiť značkou.
Vyhoda je, ze netreba za kazdu krizovatku davat znacku s upravou MPR. A to zvlast pri “sikovnosti” nasich ludi zodpovednych za dopravne znacenie, ktori radi vyrabaju pasce na meranie rychlosti