Dopravné značenie (DZ)

to bolo iba na víkend, to sa “nepočíta” :wink: naproti tomu, to prežilo aj prekonštrukciu križovakty aj celej “magistráli”
instantstreetview.com/@48.1 … Mw4RTfdBwQ
instantstreetview.com/@48.1 … xGWcaMU6TA

Funguju Vam tie linky co postol Vlados? Mne to stranku otvori ale obsah sa donekonecna len natahuje.

Nejaký interný problém. Skúsim inak.
google.com/maps/@48.1483296 … 312!8i6656
google.com/maps/@48.1484771 … 312!8i6656

Práve rozmýšľam, či je povolené takto používať tabuľku “smer platnosti”. To by asi musel ozrejmiť nejaký expert na nové značenie.

Nejde mi to …

zaujimava reportaz z nemecka o dopravnych znackach youtube.com/watch?v=BnwKJVzRjW8

Toto je otázka, ktorá mi napadla a tiež by som si rád prečítal názor expertov. Z Hankovej stránky mi zatiaľ vychádza, že takáto kombinácia možná nie je

KKV, tachografy a povinne prestavky nie su zalezitostou zakona 8/2009, ale inych zakonov (280/2006 a 462/2007), ako aj europskych nariadeni. Nejak sa v tom nevyznam, ale tieto opatrenia by sa mali tykat iba profesionalnych vodicov, t. j. vodicov, ktori su za jazdu nejako plateni, ci uz v prac. pomere alebo ako zivnostnici. Aj ked to nariadenie EU 561/2006 o odpocinkoch je napisane fakt tak drbnuto, ze sa z neho da tazko vylozit ako to vlastne je.

Tie jazdne supravy sk. B do 4250 kg su pochopene a napisane celkom dobre (je to priamo zo smernice 2006/126). Zvycajne ide presne o taku kombinaciu, ako si uviedol - velke tazke osobne auto a za nim obytny prives tazsi ako 750 kg. Ak to dokopy aj presiahne 3,5 t (na co by si inak potreboval uz BE), ale nepresiahne 4250 kg, namiesto BE ti staci ziskat do vodicaku kod B96, ktory dostanes bud po absolvovani osob. vycviku v autoskole alebo (nie aj) po osob. skuske na policii.

Jak pozeram, tak pozeram, ale tych 12 miest na fotkach tam nevidim - nebude to len preklep? Ved vpredu ma iba dve miesta, to by musel mat este potom viac ako tri rady sedadiel po tri, pricom fotky su iba z dvoch dalsich radov po tri.

Nie ze by som sa povazoval za experta na znacenie, ale na tej stranke je napisane aj to, aka dodatkova tabulka sa ma spravne pouzivat na predbezne znacenie regulacie za odbocenim :wink:

Lemže v tomto prípade je problémom to, že predbežná značka tam byť nemôže, keďže zákaz vjazdu na danú cestu nie je, iba odbočenie z jedného smeru

Presne tak, v tomto prípade sa zákaz odbočenia vzťahuje na samotnú križovatku (odbočenie je úzke, zavadzia odbočovací pruh od tunela a kamión by sa tam s vysokou pravdepodobnosťou zasekol), za križovatkou žiadna regulácia nie je.
goo.gl/maps/peQMkLFidCgejQcG9

Dve otazky k jednej krizovatke.

Prva. Mozem vobec pokracovat rovno, ked podla dodatkovej tabulky vlastne cesta rovno neexistuje.
bit.ly/3rXagtX

Dalsia. Ako je to s prednostu v jazde. Pokial idem z tejto ulice, davam prednost modremu autu? Podla mna ano, lebo sa jedna o pravidlo pravej ruky.
bit.ly/3sYv0Tx

Ľudová tvorivosť. Picasso ticho závidí :wink:

Áno. Vyhráš to aj na súde.
Áno, ale za jazdy to 1/2 vodičov tak nepochopí.

To bola reakcia na otazku, ci sa tak moze pouzivat dodatkova tabulka Smerova sipka.

Co sa tyka tejto krizovatky - je to dost formalisticke riesenie, nie? Pride kamion na krizovatku a az tam zisti, ze nesmie ist na tranzitnu trasu, ani rovno, iba presne opacnym smerom a potom co? Ved niekde sa tak ci tak musi otocit. Take situacie sa maju riesit uplne inde, davno pred tou krizovatkou, aby sa dlhe kamiony priviedli na krizovatku z ineho smeru, resp. aby sa na dany smer naviedli inou trasou.
Posunut stop ciaru pre odbocujucich dolava o par metrov spat, aby sa kamion vedel bez problemov vytocit, nikoho nenapadlo? A kolko vlastne takych dlhych kamionov jazdi z centra Cadce tym smerom? Ci je to vobec realny problem alebo len nesedi par cisel v nejakej tabulke o polomeroch, tak hned jeb znacka.

Mimochodom, pouzivat dlzku vozidla na dodatkovej tabulke sa uz nesmie.

Wau, z kazde strany iny tvar na dodatkovke… Ale treba povazovat za necakany uspech, ze na jednej je aj spravny:
https://www.google.sk/maps/@49.0742266,18.9237546,3a,90y,278.82h,84.94t/data=!3m6!1e1!3m4!1sfwXGhjFv-UBXbLuxLkkf6A!2e0!7i13312!8i6656

Neviem preco som si myslel, ze Kosicku-Nemocnicnu v Ziline uz nic neprekona…

Mal som, žiaľ, tú česť byť na niektorých stretnutiach k dopravnému značeniu, ale len ako bezvýznamný hosť a bola to tragédia. Ale ako vznikne takáto križovatka, kde nie sú dodatkové značky rovnaké a nikomu to nevadí, to nechápem. Ja som si naivne myslel, že tvar križovatky je len jedna značka, ktorá sa podľa potreby a svetovej strany otočí.

zda sa ze ludova tvorivost a rozne blikatka neobchadzaju ani zapadne krajiny :smiley: a tie zakazy vjazdu na kolaje su tam tiez dobre
youtube.com/watch?v=8RafTfxtTEU

To ostentatívne ignorovanie blikačov je tiež fajn :slight_smile:

Tie blikátka nič nehovoria. Keby som sa tam objavil, tiež by som nevedel, či blikajú stále, alebo len, keď niečo má ísť. Upozorniť upozornili. Poobzerali sa. Tým ich neobhajujem.
Tie zákazy boli hneď aj porušené. Myslím, že tá električka mala motor. Ja by som to odhadoval, že sa tam môže len s drezínou. :wink:

Teraz si nie som istý, či je to ešte stále v našom zákone o premávke, ale určite tam bolo, že zákaz vjazdu neplatí pre električku, ak tam vedú koľaje, alebo tak nejako. Ako je to v Holandsku, neviem.

A oranžové blikače predsa neznamenajú, že musím pred priecestím zostať stáť. Predpokladám, že je to tak aj v Holandsku.

Stále lepšie, než biele blikajúce svetlá upozorňujúce chodcov na električku v Bratislave - Karlovej Vsi, ktoré nemajú žiadnu oporu v zákone ani vyhláške.