To vieme aj u nás (no dobre, LEDky nie)
[album]45146[/album]
No ešte som nevidel bezmennú jednotku. Zabudli alebo ešte nevedia, či neurčili ako sa budú “volať”?
A tie drobunké písmenká na “dodatkovom” texte. Mne osobne chýba pri cieľoch Budapest a Komárom Háčko, i keď ja osobne viem, že sú už za hranicami.
Stará - prehľadnejšia/čitateľnejšia [album]46461[/album] a nová čudná portálová [album]46459[/album] tu.
Stará príliš popisná (a s dvomi 20 t) [album]46462[/album] a nová [album]46460[/album], no aspoň je tam Centrum miesto konkrétneho názvu námestia. Trochu ďalej.
[size=200]•[/size] Nevie niekto, aké označenie majú teraz cesty smerujúce na hranicu s Maďarskom v Komárne? [size=77]1525[/size]
Podľa OpenStreetMap a Cestnej databanky vedie cez most Monoštor I/64 a cez Alžbetin most I/64a. Ale tu to vyzerá, že sa ešte nedohodli, (alebo sa bude 64a rekategorizovať?)
zákaz motorových vozidiel nad 20t = celkom fajn nápad ako hodiť náklaďáky a busy do jedného vreca
az na to ze taka znacka v novej vyhlaske neexistuje. na to mame klasicky cerveny kruh s cislom 20t. ale autor tejto znacky si zrejme povedal ze “nikdy sa to tak nerobilo” a slahol tam co prislo. ak su tie znacky oproti starym neprehladne je to len kvoli tomu ze niekto ignoruje novu vyhlasku. takisto nechapem naco je dobre mat dve vyznamovo rovnake znacky 20 metrov od seba
Lenže v kruhu to znamená maximálnu okamžitú hmotnosť, kým dodatková značka je maximálna prípustná hmotnosť. Inak myslel som, že ta značka je ok, keďže je medzi symbolmi, ktoré vyhláška pozná a definuje.
Je toto (gallery/image_page.php?album_id=65&image_id=46487) v sulade s vyhlaskou? Ten obrateny bicykel je tam najlepsi (na tom chodniku nie je ziadne vodorovne znacenie ani fyzicka zabrana, ktoré by s uvedenymi “pruhmi” korespondovali)
Nemal by tu (gallery/image_page.php?album_id=65&image_id=46488) byt (cyklisticky) semafor s troma svetelnymi signalmi?
Áno, podľa §15 ods. 8 vyhláška 30/2020 by mal byť semafor pre riadenie premávky cyklistov v križovatke trojfarebný.
Ale podľa §21 pri “prechádzaní cyklistov cez vozovku” stačí dvojfarebný semafor.
Teraz ide už len o to, ktorý je to prípad.
tak ten obrateny bicykel je dobra ludova tvorivost
semafor tam ma byt dvojfarebny so zdruzenym svetlom pre cyklistov aj chodcov. ked uz ti projektanti necitaju vyhlasku myslel som ze aspon pozeraju obrazky. je to jeden z mala obrazkov vo vyhlaske
Sranda je, že ten združený je na inej vetve tej istej križovatky.
myhornanitra.sme.sk/c/22581595/ … knuti.html
Je vyjadrenie policajnej hovorkyne v poriadku (v kontexte vyhlášky 30/2020)?
Áno je aj nie je. Zvislé vodorovné značenie neukladá príkazy ale informuje “Pruhové značky informujú o usporiadaní jazdných pruhov vyznačených vodorovnou značkou a o zmenách ich usporiadania alebo smerovania.”
Vodorovné značenie však už prikazuje. Plná čiara “Ak značka vyznačuje jazdnýpruh, je zakázané ju prechádzať alebo nákladom presahovať, ak to nie je potrebné na obchádzanie prekážky cestnej premávky.” a šípky na ceste “Smerové šípky vyznačené medzi pozdĺžnymi čiarami vyjadrujú spôsob radenia do jazdných pruhov a PRIKÁZANÝ SMER jazdy cez nasledujúcu križovatku alebo odbočenie vo vyznačenom smere”. Takže v podstate hovorkyňa hovorí pravdu. Pokiaľ ale bude nasnežené alebo čiary nebude vidieť z iného dôvodu, odbočovať v ľavo podľa novej vyhlášky možné je.
A keď sú síce na ceste vyznačené pruhy, ale šípky chýbajú? Ako v tomto prípade podľa fotografie v článku
Na zakázanie odbočenia/prikázanie smeru máme už pár desaťročí štandardné okrúhle značky; bohvie prečo sa namiesto nich začali používať pruhové tabule, ktoré akurát tak vyvolávajú otázky, ale nič neriešia.
asi preto, ze pruhove znacky pred platnostou vyhlasky 30/2020 prikazovali smer jazdy. Stacilo pouzit jednu znacku na vyznacenie pruhov, prikazane a zakazane smery. Po novom bude potrebne pouzit viac znaciek - pruhove informacne a zakazove, alebo viac prikazovych nad pruhmi.
Nemôžem si pomôcť, ale pred platnosťou vyhlášky 30/2020 to bolo logickejšie. Veď keď na križovatke nie je pruh pre odbočenie vľavo, tak nemám ako odbočiť.
Aký je vlastne zmysel smerovej šípky, ktorá ukazuje do všetkých troch smerov? Bolo to vidieť napríklad pred nájazdom na privádzač k D1 v Žiline.
ziadny. taka sipka vo vyhlaske neexistuje, to je iba ludova tvorivost. expwy to tu rozoberal par stranok dozadu
Úvaha: Ak máme križovatku, kde sa pravého pruhu dá ísť na všetky smery a z ľavého iba doľava, ani v takomto prípade by nemohla byť použitá trojitá šípka? Resp. nejaká norma neumožňuje používať pruh pre viac ako dva smery?
To platí aj teraz, akurát regulačnú funkciu nemá zvislé značenie, ale vodorovné (ktoré na mojom príklade chýba).