Dopravné značenie (DZ)

To mi nejako nevychádza, keďže značka 230 neznamená automaticky jednosmerku

A musí tam byť vôbec nejaká zvislá značka? Keďže vodorovné značenie plynulo usmerní vodiča tam, kam má

pa3ck: aj v zime, ked nasnezi?

goo.gl/maps/pF8xJBqx1esfackA9
Nemala by sa znížiť rýchlosť, aby si ten sloh vodiči stihli prečítať?

Tak keď sa toto dá v pohode prečítať pri 130 km/h, tak mestská cesta nemôže byť problém

maps.app.goo.gl/SzKARSE7ajucm3ki6

Na Botanickej som dnes videl opačný úkaz: priecestie neustále veselo bliká, trúbi, kvíli, či už električka ide alebo nie. Trvalo to minimálne dve minúty a ani začiatok, ani koniec som nevidel.

Vodič je povinný prispôsobiť rýchlosť situácii v premávke… čiže aj bez explicitného obmedzenia má spomaliť tak, aby to prečítal.

Ešte aby poznal miestopis a vedel, kde je Škultétyho ulica.

Tak zase je pravda, že ulice sú určené VZN obce, čo je právny predpis…

PDZ v uzle Žilina: zilinak.sk/prispevky/foto/16289

Trocha semaforovo-citrónovej exotiky z ruského Rostova nad Donom:
https://varlamov.me/2021/perekrestok_rostov/10.jpg
https://varlamov.me/2021/perekrestok_rostov/05.jpg
(Nie, to nie je dopravné ihrisko ale normálna križovatka)

Sovietsky citrón - náš vzor :smiley:

Mal by som prosbu pre znalejších, včera som v DK narazil na prvú lastovičku - novú značku zákazu státia so šípkou priamo v značke, nie na doplnkovej tabuľke. Umiestnená na pravom kraji cesty, kolmo ku okraju, tak ako bežné značky. Keď som sa s týmito značkami stretol prvýkrát (DE) tak som si nevedel vymyslieť mnemotechnickú pomôcku ako si zapamätať ktorá šípka označuje začiatok a ktorá koniec úseku - až kým som na mieste nezistil, že oni ich umiestňujú rovnobežne s okrajom cesty :slight_smile: Zrazu to dávalo zmysel. Ako je to u nás, existujú nejaké zásady umiestňovania tohoto typu značiek, alebo sa montujú ako všetky iné značky - kolmo (tak aby ich bolo vidno z pohľadu nie parkujúceho vodiča ale počas jazdy)? Vopred vďaka!

foto: https://www.dialnice.info/gallery/image_page.php?album_id=65&image_id=46437

PS: ako vkladáte obrázky z galérie priamo do príspevku? Píše mi že img kód je zakázaný, či len cez prílohy?

Je to priamo vo vyhláške, na značkách kolmo na os vozovky šípka nemôže byť.

Len tak pre zaujímavosť, je tam niekde aj koniec platnosti, aby to dávalo nejaký zmysel (keďže začiatok platnosti sa šípkou vyznačiť môže, nie musí)?

Rado: Z Kódu BBCode pre obrázok, čo je takmer vľavo dole pod obrázkom, prekopíruj [album]ččččč[/album] a:
[album]46437[/album] [size=77]1513[/size]

KN.SK a Peter_CZ ďakujem! Áno, je tam aj koniec, hneď za zákrutou, úsek je tak dlhý len cca 100 metrov (odhadom). Značka pre koniec je umiestnená rovnakým spôsobom (kolmo k osi vozovky).

Takže tá značka je v rozpore s vyhláškou, nič zvláštneho (nielen) na Slovensku.

A pomôcka môže byť - otoč si značku tak, aby bola šikmo alebo súbežne s vozovkou a aby si ju z vozovky videl.

Len tak mimochodom - je tá cesta široká tak, aby tam zostal pruh široký 3 m pre každý smer jazdy?

To je zložitá otázka, z nejakého historického dôvodu tam má tá cesta tvar elipsy, v najširšom bode je širokánska a smerom k zákrute sa zužuje. Ale myslím si, že práve v zákrute by už dosť široká nebola. Podobný problém nastáva aj kúsok vyššie (kde sa cesta rovnako zužuje) a občas tam parkuje toľko vozidiel, že sa už dve autá idúce proti sebe neobídu (najmä ak je jedno z nich autobus). Je to asi typická situácia slovenských sídlisk s výrazne vyšším množstvom parkujúcich vozidiel než je parkovacích miest…

Čo vymyslíme, keď inflácia citrónov prekročí únosnú mieru? Budú blikajúce LEDky?

Za Dunajom už nejaký rok bielo blikajúce LEDky. Nie cez deň za vidna, len za tmy. Cez deň takto. [size=77]1524[/size]