Nikde vo vyhláške sa nespomína, že by žlté ZDZ malo byť dočasné. Je to iba nepísané pravidlo.
Podľa mňa sme to zase klasicky po slovensky nepochopili.
Sedliacky rozum mi hovorí:
- žlté VDZ použi tam, kde má byť nová úprava v rozpore so starou úpravou, ale vzhľadom na dočasnosť novej úpravy by bolo neefektívne starú úpravu rušiť; pretože sa k nej plánujem vrátiť,
- žlté ZDZ použi tam, kde je nová úprava premávky, ktorá je v rozpore s pôvodným ZDZ, ale vzhľadom na dočasnosť novej úpravy nemá zmysel starú úpravu demontovať.
Príklad správneho použitia podľa sedliackeho rozumu:
- Máte križovatku s troma pruhmi vľavo | rovno | vpravo a v pravom pruhu je potrebné opraviť kanalizáciu, teda ho uzavrieť. Na zem teda doplníte žltú krajnicu lemujúcu smerovacie dosky, na zem dokreslíte žltú šípku a pred križovatku osadíte žltú C25ku, pričom starú buď zakryjete, alebo olepíte čierno-žltou páskou. Po oprave kanalizácie sa všetko vráti do pôvodného stavu bez výnimky tak, aby po páske a žltom značení nezostala ani stopa.
Príklad nesprávneho použitia:
- D1 od 11 km po 55 km, kde máme v súčasnosti paradoxný stav s dvoma kolidujúcimi žltými VDZ, ale zato (teraz si tľapnime a pripime) s výnimkou senec východ ani cm bielej VDZ.
- Križovatka Námestia slobody a Námestia 1. mája, kde je žltým VDZ preškrtnutý priechod pre chodcov od rekonštrukcie v roku 2015 tuším
Inak nedalo by sa s tou našou “medzinárodnosťou” na D1 niečo robiť?
Dnes som išiel zo Senca k Pečni a všimol som si, že prakticky nikde okrem križovatky Gagarinova nie je uvedené, že pod Prístavným mostom sú konštručné práce spojené s obmedzením premávky. A aj v tej križovatke Gagarinova som dostal paľbu asi 7 smerovníkov rôznej veľkosti, farby, písma a veľkosti písma definujúci rôzne ciele.
Prečo to nefunguje ako v Maďarsku, kde som v angličtine už na výjazde z Budapešti informovaný o uzavretí exitu pri Györi a uvedený je aj náhradný exit, pričom táto informácia sa vyskytuje postupne približovaním k inkriminovanému exitu objavuje častejšie a častejšie?
To je fakt ťažké naprogramovať oznam “Exit 6 closed, use exit 8 instead”. Alebo taká blbosť v základnom pravádzkovom stave “keep right”?
To by najskor niekto z tych, co projektuju/odsuhlasuju/schvaluju dopravne znacenie, musel vediet aspon trochu po anglicky.
Inak, s tym zltym zvislym znacenim si podla mna trochu odporujes - ak povodne radenie prekryjes alebo preskrtnes, uz nie je dovod na odlisnu farbu podkladu. Zlta by sa mala pouzivat len na vyznacenie obchadzok, inde na to nie je dovod.
A ked sme pri zltych znackach, nejaky kreten dal na severnej D1 pri presmerovani do protismeru smernik na Zilinu dolava.
Áno aj nie. S tvojim prístupom (obchádzky) súhlasím. No ak sa má použiť žltá aj na inom ZDZ, tak potom si myslím, že má zmysel aj keď sa pôvodná zakryje. Ono totiž stále zabúdame že zmysel dopravného značenia je podať jednoducho, jednoznačne a rýchlo vodičovu nevyhnutné informácie na bezpečnú jazdu. A keďže veľa vodičov jazdí po pamäti, také pripomenutie zmeny (napr. v podobe žltej C25) nie je na škodu.
Každopádne v prípade Vladosovej fotky je to úplne mimo misu.
Tú žltú na zvislých značkách (okrem obchádzok) aj s tým červeno-bielym pruhovanýcm stĺpikom treba zrušiť. Vôbec sa to nepoužíva tak, ako bol pôvodný zámer, ale dávajú to všade. Dokonca schvaľovacie orgány si vymysleli nový termín - dočasné dopravné značenie resp. určenie dočasného dopravného značenia. Podľa zákona ani vyhlášky nič také neexistuje, ale čo sa čudujeme. Potom všetky značky dávajú do žltej farby a všetky čiary, hoci aj na čiernej vozovke bez akéhokoľvek náznaku bielej čiary, dávajú do oranžovej farby. Dočasné je pre nich všetko, čo nemá akože “trvalé” určenie dopravného značenia. Čo na tom, že nič také ako dočasné dopravné značky a trvalé dopravné značky neexistuje. Čo na tom, že zvislé značky sa delia podľa osadenia na konštrukciu na trvalé a prenosné (čiže na vozidle alebo na samostatnom podstavci, ktorý nie je pevne spojený so zemou). Dočasné môže byť iba vodorovné dopravné značenie a aj to, iba ako zmena miestnej úpravy premávky - presne ako píše Ike.
Bol som účastný jedného zvláštneho rokovania k obchvatu Mostu pri Bratislave, 3 policajti z KDI a pani z magistrátu hl. mesta sa do mňa nechutne pustili s aroganciou im vlastnou, že si mám naštudovať zákon a vyhlášku. Potom ako som zistil, že moje pripomienky k projektu aj tak akceptovať nikto nebude, keďže túto dokumentáciu už mali schválenú, tak som sa schuti zasmial zodvihol a odišiel… Stačí sa pozrieť po Bratislave, čo za blbosti sú tu poschvaľované a osadené - viď Prievoz, Gagarinova, Mlynské Nivy. More žltých neprehľadných nezmyslov. Vrcholom sú tie akože BUS-pruhy - na kandelábroch žlté pruhové značky so zákazovými značkami pripevnené o červeno-biely stĺpik, ktorý visí vo vzduchu, teda na kandelábri. Čo na tom, že je to absolútne neprehľadné a nedá sa podľa toho vôbec orientovať a jazdiť. Je to jedna neschopná mafia.
Len pre zaujímavosť - na ceste I/11 na konci štvorpruhu zo Žilny smerom na Čadcu boli najprv značky so žltým podkladom s vyznačením odbočenia na dočasný most cez Kysucu a na ceste oranžové čiary, ale keď sa zistilo, že tá dočasnosť bude trvať dlho (viď neustále odkladanie stavby D3 Brodno - KNM), tak dali normálne modré značky a biele čiary na cestu
ak sa medzi tým pôvodné biele značenie rozpadlo tak urobili najlepšie možné riešenie. žiaľ na D1 BA-TT oranžové pravidelne obnovujú oranžovým.
expwy, kľudne napíš tie tri mená nech vieme, prípadne aj meno pani z magistrátu. ak nie verejne, tak aspoň do SS. dík
S tým prechodom na biele čiary súhlasím. Narážal som skôr na výmenu žltého ZDZ za modré a na to, že to malo byť naozaj dočasne, počas stavby D3 Strážov - Brodno. Potom si ale ŽSK vyloboval ponechanie mostov až do stavby D3 Brodno - KNM a tu už tá dočasnosť nadobúda úplne iné rozmery.
To mas tak ale po celej bratislave. Neprehladne krizovatky a pod.
To značenie v BA ide posledné 4 roky pekne rýchlo dole vodou. Mám pocit, že dopravní inžinieri spolu s policajtmi nevedia naprojektovať ani tak jednoduchú záležitosť ako je jednosmerka.
Napr. u nás na Valašskej vznikla jednosmerka a človek by očakával kombináciu značiek: prikázaný smer, zákaz vjazdu a pozor obojsmerná premávka. No nie, križovatka s ostrovčekom sa zrazu považovala za tri križovatky, použili sa asi 3 zbytočné značky informujúce o jednosmerke (IP 3a) a celé riešenie je také, že sa dá ísť legálne do protismeru. To nehovorím o tom, že týždeň po osadení tohto značenia prišli striekať vodorovné značenie a dali tam usporiadanie 1+1.
Tie BUS pruhy sú riadny fail. Nikto ich ani nedodržiava a ani nikto nesleduje ich dodržiavanie. Ale to sme tu už preberali. Deti v škôlke by to navrhli lepšie.
Dost pomaha napis BUS priamo na ceste. Ked tam nie je, nikto si z toho tazku hlavu nerobi. Nejake pidiauticko na velkej neprehladnej tabuli malokto vidi. Mali to byt regulerne BUS pruhy a nie ten novy mackopes.
Presne tak, ale hlavne takýto pruh má byť oddelený hrubou krajnicovou čiarou od ostatných jazdných pruhov a nie prerušovanou tenkou a ešte k tomu oranžovou.
T.S., V.T. aj ďalší sa vyjadrili, ak to nebude fungovať, tak začnú “priestupky” riešiť cez objektívnu zodpovednosť. stačilo pristaviť auto s polepmi a vodiči pochopili ako sú tie čiary myslené.
[album]42534[/album]
[size=125]↑[/size] Nerozumiem, hoci ako-tak rozumiem maďarskému jazyku, v hovorenej i písanej forme.
KIVÉVE LAKÓK = OKREM OBYVATEĽOV (asi uličky). [Obyvatelia môžu pendlovať oboma smermi, i motorovými vozidlami?] [size=77]1087[/size]
Je tá ulička vôbec z druhej strany prejazdná? Nie je slepá? Alebo nie je z druhej strany rovnaká značka? V zahraničí som si občas všimol túto značku použitú namiesto zákazu vjazdu v oboch smeroch.
Ale aj keby, prečo by domáci nemohli mať výnimku z jednosmerky? Samozrejme v takom prípade by som očakával rovnakú dodatkovú tabuľku aj z druhej strany.
P.S. Musím ako vodič rozumieť po Maďarsky, keď šoférujem v Maďarsku?
Dopravné značky sú medzinárodné takže nejaké dodatkove tabuľky pre domácich v maďarčine môžeš ignorovať.
Jasné, dodatkovú tabuľku ignorujem a zostáva mi zákaz vjazdu. To je vlastne v tomto prípade OK, lebo domáci tomu rozumejú a ja ako cudzí tam mám aj tak zákaz.
Dnes na Bajkalskej smerom do podjazdu pod okružnú križovatku pod Prístavným mostom bola preškrnutá prenosná značka B31a (30km/h). Kam to spejeme?
Neviem, či je toto ešte aktuálne — Šalamúnsky, ale je prejazdná, slepá je len pre väčšinu ostatných:
[album]42536[/album] Na dodatkovej tabuľke je opäť: KIVÉVE LAKÓK = OKREM OBYVATEĽOV.
Tu je len staré a asi neaktuálne (november 2011) vydanie. Takže tam bude najskôr iná značka, mala by byť. Ešteže som to pozrel a nezavádzal.
Lebo v novembri 2011 i tam bol zákaz vjazdu:
[album]42537[/album] vs. [album]42534[/album] Čiže som si nepomohol som Google-mapami…
[size=125]↑[/size] Na týchto obrázkoch vidieť auto, a sú tam tri obchodíky, nejako ich treba zásobiť (na konci vľavo je úzky chodník medzi záhradami k autobusovej stanici a vpravo poloslepá-poloprípojná ulička k tejto — tade sa ide k nemocnici a železničnej stanici.). Nemocnica je temer, ak nie v slepej uličke.
Zabudol som tú značku vtedy odfotiť. Chcel som si preto pomôcť Google-mapami, výsledok = 0. (Mapovači asi nerozumeli maďarsky a tak nepokračovali v snímaní uličky, ani z jednej, ani z druhej strany.)
[size=77]1088[/size]