Vo vyhláške 9/2009 bol do 31.3.2020 k doplnkovej svetelnej zelenej šípke text, ktorý bol jasný:
Toto ale už od 1.4.2020 neplatí. Platí to, čo je uvedené vo vyhláške 30/2020 - “pri dodržaní pravidiel cestnej premávky”.
Vo vyhláške 9/2009 bol do 31.3.2020 k doplnkovej svetelnej zelenej šípke text, ktorý bol jasný:
Toto ale už od 1.4.2020 neplatí. Platí to, čo je uvedené vo vyhláške 30/2020 - “pri dodržaní pravidiel cestnej premávky”.
Už chápete, aká nebezpečná situácia týmto vznikla?
Ono v praxi sa nič nestane, pretože vodiči sú naučení a aj autoškoly to zrejme stále tak učia, ako to bolo vo vyhláške 9/2009.
Ale podľa vyhlášky 30/2020 sú všetky zelené signály okrem zelenej šípky v protiľahlom rohu križovatky rovnocenné a treba “dodržať pravidlá cestnej premávky”, medzi ktoré podľa mňa patrí aj pravidlo prednosti sprava.
Pravilo prednosti sprava platí aj pri zapnutých signáloch? To mi je novinka.
Áno, je tam dosť podstatná zmena.
Predtým platilo, že pri zapnutej signalizácii a plnom zelenom svetle je potrebné pri odbočovaní vľavo dávať prednosť protiidúcim a pri jazde na svietiacu doplnkovú zelenú šípku pri plnom červenom svetle dať prednosť vozidlám vo voľnom smere.
Teraz je tam dosť nejasná formulácia, že pri jazde na zelené svetlo (plné, šípkové, doplnkové) treba “dodržať pravidlá cestnej premávky”. A otázka teda je, či sa to týka len dávania prednosti protiidúcim pri odbočovaní vľavo, alebo aj pravidla prednosti sprava? To som nikde nezistil.
Prečítaj si pozorne §15 ods. 2,3 a 5 vyhlášky 30/2020. Z nich vyplýva to čo som napísal v predchádzajúcom odseku.
Ak by to bolo tak, že platí pravidlo prednosti sprava, keď je doplnková zelená šípka doprava na semafóre s plným červeným svetlom, tak by museli doplniť aj nejakú signalizáciu smeru, ktorý má zelenú, že tí vpravo majú zelenú šípku, pretože by mali prednosť. To je úplný nezmysel, keď sa nad tým človek len trošku zamyslí, ak je to takto čudne napísané vo vyhláške, je nejvyšší čas ju zmeniť, lebo neviem kto by mal byť za prípadné havárie zodpovedný. Najskôr ten čo to tam prepašoval, alebo schválil.
To by znamenalo, že keď máš normálny zelený signál a ideš priamo cez križovatku, tak ak prichádza nejaké vozidlo sprava (je predpoklad, že má červenú), tak nikdy nebudeš vedieť, či tam náhodou nie je aj nejaký zelený doplnkový signál šípka vpravo a teda mu máš dať prednosť. Šialené.
Veď si tú vyhlášku pozorne prečítaj. Príslušné paragrafy som citoval. Ja som presvedčený, že to tak autor nemyslel, ale ako sa hovorí, “co je psáno, to je dáno”. Určite ani policajti by nedávali vinu tomu, kto mal plné zelené svetlo, ale ak by sa do toho obul nejaký právnik, na základe textu vyhlášky by mu vinu dokázal.
Zaujímavé tiež je, že ods5 §15 predpokladá, že doplnkový zelený signál nemusí byť len šípka vpravo, ale môže ukazovať aj iným smerom. Taký prípad je tu:
goo.gl/maps/kNb7Jz8hdcC7XsS19
Podľa starej vyhlášky pri jazde priamo na doplnkovú šípku musím dávať pozor, či vo voľnom smere (priečne) nemajú zelenú a dať im prednosť. Podľa novej vyhlášky túto povinnosť nemám. Musel by som dať len prednosť sprava, ak by vozidlá idúce sprava mali zelenú, ale tým zľava by som prednosť nedával, pred nimi by som mal prednosť ja (vyplýva to z textu “pri dodržaní pravidiel cestnej premávky”).
Predpokladám ale, že nikto nenastaví signálny plán tejto križovatky tak, aby vozidlá v priečnom smere pri tejto doplnkovej šípke mali voľno. To by bol masaker.
V tom prípade ale je hlúposť, že je tam tá doplnková šípka, malo to byť riešené normálnymi trojfarebnými semaformi pre jednotlivé smery.
Tu v NY je od davna; Mimo mesta mozes na svetelnej krizovatke na cervenu ist doprava vzdy, len mas pockat 3 sek., dat prednost vsetkemu co je v krizovatke (chodcom samozrejme tiez). Ziadne sipky "na vykresoch"na semafore nie su. Niekde,ale to je vidiet zrietka je tam znacka ze tento manever nemozes.
Myslím, že to rozsekne predchádzajúci paragraf:
Podstatné je slovo „nadradená“. A § 14 sú tiež pravidlá cestnej premávky.
Nerozsekne. Prednosť sprava, o ktorej tu stále hovorím, nie je prednosť určená dopravnými značkami.
A značky náhodou nerušia prednosť sprava? Možno niekde sú svetelné križovatky bez značiek, ale neverím tomu.
Nechajme to. Verím, že na doplnkovú zelenú šípku budeme dávať prednosť ako doteraz, bez ohľadu na to, čo je vo vyhláške 30/2020 napísané.
Celkom dobrý bordel. Od 1. apríla 2020 do 29. marca 2022 naozaj platilo to, čo som tvrdil. Potom niekto na to prišiel a od 30. marca 2022 platí to čo predtým, viď §30a, písmeno b) vyhlášky 30/2020:
slov-lex.sk/pravne-predpisy … ragraf-30a
Toto platí do 31. marca 2024. Dovtedy by sa zrejme mala táto signalizácia zmeniť tak, aby vozidlá z kolízneho smeru nemali voľno.
Čiže to budú meniť podľa praxe v NR? Lebo mám pocit, že v NR sú všetky križovatky s doplnkovou zelenou šípkou, ktorá je vedľa červeného plného signálu, nekolízne. čo je šialené keď si na to vodiči zvyknú, ale nemusí to tak byť. Podľa mňa tam, kde už to je nekolízne, má byť plný semafór pre ten smer.
Podľa mňa tá zelená šípka bola vymyslená na to, aby sa rýchlejšie vyprázdňovali križovatky, ak zrovna smer, ktorý má voľno nie je plne využitý. Ak to chcú zabezpečiť nekolízne, tak tam stačí dať plný semafór pre ten smer.
Áno, máš pravdu, svietiaca doplnková zelená šípka potom stráca zmysel.
Na možnosť odbočenia vpravo pri zasvietenej červenej máme novozavedené dopravné zariadenie 730 - Zelená šípka. To je zelená šípka namaľovaná na kuse plechu alebo iného materiálu, nie je to svetelný signál.
slov-lex.sk/pravne-predpisy … 7691-2.pdf
Dokonca už aplikovaná na dočasnej CSS na začiatku Slovenského Grobu na križovatke ciest 1082 a 1083. Plechová tabuľka so zelenou šípkou na úrovni červeného signálu. Možnosť takto odbočiť pokiaľ je červená a nič nejde z ľava od Grinavy alebo z prava od Vajnor.
Mimochodom tieto tabuľky so zelenou šípkou si pamätám z detstva v 60. rokoch v Bratislave.
Doplnkový signál so zelenou šípkou má síce rovnaký význam ako pri trojfarebnom šípkovom semafore, ale používa sa tam, kde pre odbočenie doprava nie je samostatný pruh
To je pravda. Trojfarebný semafor so šípkovými signálmi sa môže použiť len tam, kde je pre daný smer samostatný pruh (viď §15 ods.3).
slov-lex.sk/pravne-predpisy … 15.odsek-3
V Nitre nájdeš všeličo. Napr. samostatný pruh doprava a doplnková šípka bez kolízie: google.com/maps/@48.3018617 … 312!8i6656
google.com/maps/@48.3029294 … 384!8i8192
google.com/maps/@48.308959, … 384!8i8192
Špecialitka doplnková šipka priamo a doprava (priamo svieti len spolu s doprava a určite je bezkolízna, keď svieti len doprava nie som si istý): google.com/maps/@48.3079896 … 384!8i8192
Na semaforoch pribudla nová značka. Zásadne mení spôsob jazdy cez križovatku. Má to však svoje pravidlá