toto snáď nemyslíš vážne, čo rozprávaš, to tak nenávidíš BB?
“Preboha živého”, BN? Dobre, veď aj vo ZV je dobre. Veď aj v tej SE, kde nie nie je žiadna RK či D, je dobre. Aj v PP je dobre a tiež tam nie je D1. Ja píšem o niečom inom, treba pozornejšie čítať moje príspevky a dávať menej emócií smerom na mňa, pretože si ma nepochopil.
Okrem toho, nemáš pravdu ani v politickom vývoji. Keď vznikla SR, tak región TT-TN-ZA a TT-NR-BB mali politické výhody, ale reálnu silu mal iba región TN-ZA. ZA to bolo SNS a vtedy sa takéto regióny podporovali bez ohľadu, že SNS nebolo vo vláde. Keď sa do tej vlády dostalo, tak sa tá moc ešte upevnila.
Prečo teda v PD je situácia vážna? Prečo je vážne v CA? Alebo v DS? V NR?
Toto je všetko pravda, ale nielen BB mala politickú podporu.
Tu je problém v tom, že BB nemá dobrých predstaviteľov v súčasnosti. Keďže sa robili megalomanské projekty v BB, tak na ne nie je dostatok finančných prostriedkov, ale to nie je chyba iba BB.
ak nemáš potvrdené zdroje svojich informácií a ak to ani nepovažuješ za dôležité čo sa rozvoja týka, tak ti nerozumiem, respektíve, mimoriadne dôkladne dokážeš zavádzať, pretože mi “nesedí”, to čo píšeš, protirečíš si a to dosť jasne.
Okrem toho, na tejto téme už “pohoreli” viacerí, uveď prosím ťa, koľko peňazí a v ktorých rokoch dostala ZA oproti BB. Uveď zdroj alebo sa ospravedlň za svoje informácie.
A skutočne, to, že v BB nevedia kompetentní riešiť si problémy svojho mesta, tak to nie je vina ZA. Tam sa investuje veľa do celej dopravy.
Táto vláda je tá posledná, ktorá by ZA uprednostňovala a za VM za ZA mala horšie ako BB.
Ja osobne som presvedčený, že oblasť na R1 ZV-Sliač je na tom lepšie než BB, pretože BB nedokáže, resp. nechce spolupracovať.
Avšak, nikto nebude s BB spolupracovať. Ak BB nebude spolupracovať s “juhom”, tak nemá s kým. S MT? alebo s RK? Asi nie. Takže s Breznom. No, to už fakt potrebuje BB takúto pomoc …
A že sú na vine kompetentní? Ano, sú, ale v prvom rade sú to ľudia, ktorí volia tak ako volia.
To vôbec nie je o nenávisti to je iba strohé porovnanie komunálnej politiky mesta ktoré je a bolo na okraji záujmu a krajského mesta ktoré bolo v centre pozornosti a nadmieru podporované. Nič viac nič menej.
Jediné čo neznášam a nenávidím je megalomanské a arogantné zmýšľanie komunálnej politiky v BB inak to mesto a tých ľudí mám rád. A je veľmi poziívne že ludia v BB si už uvedomujú že majú len to čo si zvolia.
Faktom je, že BB nevyužila možnosti, ktoré mala, respektíve, keby trošku viac investovala do všetkých svojich oblastí, tak by teraz z nej bolo nielen pekné mesto, ale aj plné firiem a nemala by teraz až také finančné problémy a veľké dlhy.
BB sa vždy spoliehala na vysokú politiku a podporu z tejto strany a nikdy jej predstaviteľov ani nenapadlo, že by sa to mohlo zmeniť.
V podstate dokážem súhlasiť s viacerými z vás, s Caesarom, aquilom, johhanom v tom, že BB mala politickú podporu a príliš megalomansky všetko riešila a budovala, čo sa jej teraz vracia, len v tom horšom štýle.
Toto všetko by sa ale dalo pochopiť, veď boli takéto mestá aj iné a aj inde bola rivalita miest a aj je dodnes, ale BB nemá takmer žiadne plány pre svoj rozvoj a podobne je na tom aj celý kraj, keďže “nasledoval” svojho “veliteľa”-BB. Toto je to najhoršie. Chýbajú ľudia, ktorí majú znalosti a motív niečo robiť pre svoj región.
Nemam rad ak niekto hovori, ze zavadzam. Jasne som napisal, ze tie cisla su nepotvrdene, teda kazdy ich moze akceptovat ako aj nemusi. Takze, prosim nezavadzaj ty (bez urazky).
Kedze si ma takto krivo obvinil, dal som si tu namahu najst zdroj mojich informacii:
pozrel som si este raz tie cisla, a porovnal ich. Mozno ten rozdiel nie je az taky markantny ako som vykreslil, ale i tak, vzhladom na vysku dotacii do MHD je dost velky, pohybujuci sa v rozdieloch okolo 10 mil. Sk v prospech ZA MHD.
V roku 1997 ten rozdiel dokonca cinil v prospech ZA az neuveritelnych 53,7 mil. Sk.
Este chcem povedat, ze pozeral som cisla iba do konca roku 2004, pretoze po tomto roku o dotaciach uz nema zmysel hovorit, nakolko je to na pleciach miest.
ok, ospravedlňujem sa ti, nepozorne som prečítal tvoj príspevok, sorry.
Ale ohľadom dotácií, tie sa dávajú na základe rôznych podmienok a určite ZA investuje zo svojich peňazí, nie z dotačných, toto je dôležité na linky MHD a ohľadom vyšších súm pre ZA poviem asi toľkoto: ZA bola aj tak v strate pri MHD, aj keď vykázala 2 roky zisk v niektorých svojich materiáloch.
Ano mas pravdu. ZA MHD bola v strate, ale aj preto, ze (odvolam sa opat na predchadzajuci zdroj) dosahovala ovela mensiu efektivitu vykonov na 1km (v spodnej casti materialu). Bohuzial, info z tohto zdroja nie je kompletne, pretoze naklady na 1 km su v nom preratane pre ZA MHD pre rok 2003 (58 Sk/1km)a pre MHD BB pre rok 2004 (44,8 Sk/1km). Avsak aj tieto cisla su dost velavravne o efektivite dvoch MHD, pretoze cisla z BB su o rok mladsie, co znamena, ze “hodnota penazi v roku 2004 bola nizsia” vzhladom na inflaciu (2003/2004 cca 7% ?), takze realne efektivita BB MHD dosahovala este lepsie vysledky ako ZA MHD.
MHD je jedna vec, ale celkové podmienky sú vec druhá:
Ako môže primátor BB, Králik, povedať, že do r. 2008 bude R1 v BB? Toto povedal verejne … ide o to, že on to nemôže priamo ovplyvniť, takže v tej chvíli zavádzal celú SR.
Okrem iného, je to nereálne.
A to je ešte veľa ďalších záležitostí. MHD BB vs. ZA … tak je to 50-50. Ale pokračuj ďalej, kde ZA dostala viac oproti BB, napríklad v počte štátnych inštitúcií …
Ved ja nevravim, ze kralik je pre Bystricu vyhra. Je to asi najslabsi primator akeho som popri Presperinovi videl.
A v com to myslis, ze by som mal pokracovat? Akoze v preratavani toho, co dostala ZA viac ako BB?
Nemyslel som na to, ze to robim s tym umyslom, ale podla mna je spravne, ak si povieme ako to v skutocnosti bolo a je (nemyslim tym, ze mam v zaujme osocovat Zilinu, alebo daco take. je to normalne, ak tu kazdy napise to, co si mysli, a je to este lepsie, ak to ma potvrdene aj zdrojmi - ja na tom nevidim nic zle, …ty ano?)
Podla mna by bolo spravne, aby aj zastancovia ZA napisali o kolko financnych prostriedkov (a do coho boli investovane) dostala BB viac ako ZA. Podla mna takato diskusia je spravna a nie hrat sa tu na nieco.
Ak hovoris, ze dvojkolajna zeleznica bola postavena do Ziliny uz pri jej stavbe, tak sa mylis, alebo zavadzas.
zeleznica do Ziliny bola postavena v roku 1872 ako sucast Kosicko-Bohuminskej magistraly a nie teda pred 150 rokmi. Mimochodom presne v tom istom roku bola postavena zeleznica (len o par mesiacov neskor) aj do BB z Budapesti.
k zdvojkolajneniu zeleznice na useku celej magistraly doslo az v roku 1955 - a teda za silneho socializmu.
K tejto problematike sa vyjadrim este neskor, pretoze nemam volne pristupny net.
JJ: ja som nehovoril ze dvojkolajova zeleznica bola postavena hned ja som len hovoril ze uz kapanek dlhsie tam tam zeleznica je logicke za za tych 150+ rokov je viac casu na modernizaciu a jej postupne rozsirovanie.
myslim ze za slovenskeho statu sa toho docela dost postihalo ale skor aj davno predtym, lebo viem ze nemci minimalne oba tunely cez strecno odpalili, cize uz v tej dobe v docela dost usekoch musela byt magistrala v dvoch kolajach
ale tu nejde o potahovanie sa ja verim, ze v BB je velmi vela ludi co su zhrozeni z politiky, ale mam pocit ze skor rezignovali. ide aj o to ze BB a ZA sa tazko porovnava co sa tyk a polohy. je logicke ze nemoze mat nikdy taku infrastrukturu ako ZA, ktora skratka lezi na koridoroch a je docela vyznamna krizovatka.
ja ot skor vidim tak ze casom ZV predbehne v dolezitostie BB, co je aj logicke, lebo ma velmi dobru dopravnu polohu
Dy, tak toto máš dobré, to som zvedavý, ktoré mesto preferuješ, ale Králik je fakt o ničom primátor. Nechcem nikoho uraziť, čo ste ho volili, ale to už ten Zajac je teda lepší.
Zdvojkoľajnenie Považskej železnice - železničná trať Bratislava-Žilina :
Leopoldov-Nové Mesto n. Váhom 1905
Nové Mesto n. Váhom-Melčice 1906
Melčice-Trenčín 1907
Trenčín-Ilava 1908
Ilava-Púchov 1909
Púchov-Žilina 1911
Bratislava-Leopoldov 1941
Pozn.:Od roku 1910 pokračovala dvojkoľajná trať z Leopoldova cez Sereď do Galanty, kde sa pripájala na dvojkoľajnú trať Bratislava-Štúrovo.
Zdvojkoľajnenie slovenského úseku Košicko-bohumínskej železnice - železničná trať zemská hranica(Jablunkov)-Čadca-Žilina-SNV-Košice :