Diaľnice a infraštruktúra: Rumunsko a Bulharsko

Bulharsko nie je Rumunsko. Nie je to len o cenách. Pokiaľ nie si niekde ‘all inclusive’ ale na miestach kde si ráno kupiš na trhu a v pekárni ich vlastné výrobky, zistíš že nepodľahli globalizácii ako my. Plus pláže ktoré sú mimo hlavných letovisk. Ľudia si tam skromní a ústretoví, slováci sú ufrflani a zlostni.

A pruhy pre obcanov EU nefungovali? Ak turci nemaju nemecky pas tak tam nemozu ist. Ale som rad ze si spokojny z cesti. Ja vacsinou chodieva do Srbska pracovne, chodim tak pondelok smer dole a piatok naspat…a maximalne cakam hodinu na hraniciach a to vdaka Madarom.

v nesebare bolo more naozaj špinavé, no našli sme si 19km severnejšie jednu nadhernu plaž, na ktoru sa nechyta ani chorvatsko.
a to som fanušik chorvatskeho mora a vždy som tvrdil že tam je krajšie ako v taliansku.
Ibaže kto sa chce pohodlne dostat do mora, plavat s meduzami, mať bar 10m od lehatka a 20m od mora, všetko za nižšie ceny ako v našich kaviarnach tak toto všetko najde jedine v bulharsku.
Ja osobne budem chodit nadalej hlavne do chorvatska, ale ako zmena to bolo zaujimave. Urcite tam ešte zajdem na dovolenku.

Suhlasim že cez rumunsko a bez čakania nahraniciach to bude jedneho dna lepšie, ale toho sa tak skoro nedočkame.

Pokial ide o tych turkov na hraniciach, tam neplatili naozaj ziadne pravidla…žiadne!!!
Ked odisiel autobus s prechodu len pre autobusy, tak sa tam nahnulo 20 nemeckych turkov a začali trubit, aby ich niekto vybavil. Všetci išli všade a trubili…tam naozaj neboli vobec žiadne pravidlo…len sa čo najrychlejšie niekde natlačiť a pokračovať v ceste.

Koncom minulého týždňa bol na etapy otovrený kúsok posledného “lót-u” medzi cestou 53 a cestou 7. Zatiaľ rýchlosť obmedzená na 80 km/h. Jedinečná križovatka “petolačkata” (6/7/707) by už mala byť prestavaná na štandardný kruhový objazd.

Video prejazdu: www.youtube.com/watch?v=hDvibQ2tEFY

1. Septembra som si novú Bulharskú A1 vyskúšal vlastnou károu. Úsek medzi cestou 53 a 7 je ozaj obmedzený na 80, ale absolútne nikto to nerešpektuje. Škoda toho chýbajúceho úseku, ale aj tak to neskutočne urýchľuje spojenie medzi Sofiou a Burgasom. Budúci rok už non-stop. :slight_smile:

K hraniciam HU-SRB: na HU strane to bolo super, jeden pohraničník prechádzal frontu áut a občanov EU z nej vyberal a posielal inou bránou. Tam ani nechceli vidieť doklady. Turci stáli frontu. Na SRB strane bola fronta na 5 minút. Bleskovo vybavené.
Hranice SRB-BG: na SRB strane sme stáli asi 30 minút, plus asi 10 minút naťahovanie sa s bulharom, čo mi nacúval na predný nárazník a označkoval ŠPZ ťažným. :facepalm:

Mal by som otázku: Neabsolvoval ste niekto cestu cez Rumunsko? Uvítal by som nejaké tipy, postrehy…

Cez Rumunsko som cestoval 2x tusim 4 roky dozadu. Zdrzanie na hraniciach s Madarskom a BG v podstate ziadne, cesty takmer kompletne obnovene, avsak priemerna rychlost 50-60 km/h na hlavnych tahoch. Bocne cesty casto v dezolatnom stave. Podobne dojmy mal kolega, co sa nedavno odtial vratil.
Pokial nebude A1 dokoncena aspon v useku Arad-Sibiu, neoplati sa podla mna cestovat cez Rumunsko, pokial cestujes do TR ci Burgas+okolie.

Ahojte chystame sa do Bulharska cez Srbsko, boli sme v r.2011 tam cez Rumunsko (hrozne zdlhava cesta po serpentivach), spat sme sli cez Srbsko cesta super rychla bez problemou az na hranice tam sme cakali skoro 6hodin a to v noci z piatka na sobotu, dalsi problem som mal s tym ze mam este stary obciansky a nie europsky pustili nas na dobre slovo a preukaz policajta. Neviete ci sa nejak zmenili cakacie doby na hraniciach a ci by som si mal vybavit eu obciansky radsej? alebo pas? aj vtedy sme sli prelom august/september aj tento rok tak chceme ist. ak niekto viete radu uvytam dakujem

Ahoj, vyhybaj sa hlavne piatkov. Najvacsie cakacie doby su na hranicnom priechode Horgos, teda ten dialnicny. Najviac sa caka ked sa ide zo Srbska do Madarska a preto Srbi casto pouzivaju alternativny priechod ktory sa vola Kelebia, to si najdes na google maps bez problemov. Je to sice obchadza a na obycajnej ceste ale naozaj Srbi tvrdia ze tam su cakacie doby minimalne.Co sa tyka dokladov, neviem ti pvoedat, myslim ze stary OP je stale platny a uznavany v Europe, ale videl som raz predo mnou slovaka ktory ukazoval stary OP madarom a ti chceli vidiet aj pas.

eucitizen dakujem

Na OP sa dá ísť do Srbska od 12/06/2010. Na starý OP som jazdil ešte v roku 2011. V 2012 som bol na pas, pretože som si v tej dobe nechával akurát vystaviť nový OP. Paradoxne (ale nejako som to očakával) mali s pasom najviac problémov maďarskí colníci na vstupe, keď prelustrovať jeden slovenský pas trvalo niekoľkonásobne dlhšie, ako 4 litovské pasy pasažierov v aute predo mnou. Asi ich miatlo, že auto bolo registrované v CZ. :slight_smile: Čo sa týka čakania - jazdím tradične posledný augustový piatok tam a o cca 10 dní naspať. Nikde som nečakal viac ako hodinu a pol. Tohoto roku pri návrate možno skúsim prechod Kelbia..

Má niekto info, ako je to s Bulharskou diaľnicou Sofia - Burgas?
Mám neoverené info, že do leta by mala byť celá v prevádzke. Je to pravda?

Aktuálne je (pracovný) termín začiatok augusta, ale pravdepodobne to bude s obmedzeniami pretože všetko sa asi dokončiť nestihne.

Tu a v ďaľších príspevkoch sú najčerstvejšie správy o tom ako to vyzerá naceste do BG: [size=150]>>TU<<[/size]

A aj tu je veľa info: http://bulharsko.orbion.cz/diskuse/cesta-autem-176478/

Včera oznámený termín otvorenia Bulharskej A1 (Trakiya) Yambol East - Karnobat je 12/07. Ale vzhľadom na fekvenciu zmien je možné, že to stále nieje finálny termín. :slight_smile:

Včera bol otovrený posledný úsek Bulharskej diaľnice A1 zo Sofie do Burgasu. Palec hore!

Pekne fotoreportaze a citanie (cez translator) o dvoch usekoch rumunskej A1 Arad - Nadlac (pri hraniciach s Madarskom):

Usek Arad - Pecica, 16.7km, hotovy na 85% a opusteny po skrachovani Alpine:
opiniatimisoarei.ro/exclusiv … 21/10/2013

Usek Pecica - Nadlac, 22.2km, hotovy na 27% a opusteny po zruseni kontraktu:
opiniatimisoarei.ro/exclusiv … 27/10/2013

Novy most Vidin-Calafat ma aj vlastnu webovu stranku:

vidincalafatbridge.bg/en

Celkom oki ale 6 euri za prejazd.osobakom .nieje malo a najma v Bulharsku… :wink:

Plany rumunskej vlady ohladom vystavby D/RC
gov.ro/fisiere/stiri_fisiere/Aut … _R2_1.pptx