Diaľnice a infraštruktúra: Rumunsko a Bulharsko

Este doda ze v Srbsku a v Bulharsku cihaju vsade policajti :slight_smile:

tie čakacie doby na SRb hraniciach su pekne prehladne.
náhodou sa tam nedaju pozriet čakacie doby historicky, teda by som si pozrel posledné piatky. Že kedy sa začínajú čakacie doby predlžovať, aby sme sa tomu dokazali vyhnuť.
dakujem.

eucitizen - viac ako u nas?

eucitizen, ak su v Srbsku bezne cakacie doby na hraniciach 30 minut (aktualny stav podla odkazu), tak sa urcite oplati ist cez Srbsko, alebo sa mylim? Oproti 2-3 hodinam, ktore boli bezne par rokov dozadu mi pride 30 minut ako prijemne stravena prestavka :slight_smile: . A hlavne radsej si chvilku pockat na hraniciach, a cez krajinu prejst relativne rychlo a bezpecne, ako sa tralagat cez cele Rumunsko s priemerkou 50-60 km/h.

Ano viac nez na Slovensku.

Uhm skusenost mojich znamych zo Srbska ked isli na Slovensko: minulu sobotu smer SK na hranici cakali 4 hodiny a vraj to brzdila srbska strana. Tuto sobotu sa vratili spat , odysli o 19 a stejne cakali 2,5 hodiny. Sice oni nie su obcanmi EU, ale aj tak o moc rychlo tie rady pre EU nie su. Odporucam Kelebiju ked sa niekto chysta ist na vikend cez SRB. Samozrejme ze cez Srbsko sa ide vyborne, od hranice az po Nisu mas dialnicu, intenzivne stavaju dialnicu smer Bulharsko a smer Macedonsko. V roku 2015 by mala byt cela dialnica hotova.

Pozeral som sa na stranku, ale nenasiel som ziadnu historicku databazu ohladne hranicnych priechodov.

Bol som autom v BG v roku 2010 a 2011, vždy cez Srbsko. Policajtmi som bol zastavený 2x, aj to bola v podstate moja chyba, lebo som v Sofii na obchvate zazmetkoval a miesto na A1 som odbočil na starú cestu (ktorou som nakoniec šiel takmer až do Burgasu). Prvý krát ma zastavili priamo na obchvate Sofie v mieste, kde je most cez železnicu postavený len v pol profile, druhý krát asi 20 km za Sofiou, myslím, že to bola obec Sarantsi. Takže v rozpetí cca 20 minút, bola cca 1 hodina v noci. Prví ani nechceli doklady, v podstate mi nedokázali vysvetliť, že by som mohol vypnúť diaľkové, čo policat vyriešil tak, že mi ich vypol sám a poslal ma ďalej. Druhým som dal doklady a po minúte ma pustili ďalej. Podotýkam, že mám ešte ružový “neeurópsky” vodičák.

K čakaniu na hranici: 3x do 30 min, 1x do 1h - tradične maďari na vstupe. (Ale to bude dosť ovplyvnené tým, že smerom tam jazdím posledný augustový víkend a naspať cca. 12 dní neskôr.)
Odporúčam si maďarskú diaľničnú známku kúpiť cez internet, mám veľmi negatívnu skúsenosť z Rozske. Mýto v Srbsku platím kartou.

Ak sú nejaké ďalšie otázky, rád odpoviem.

ja sa s madarskou znamkou netrapim, jazdim do madarska hadam 7 rokov aspon raz mesacne a doteraz mi ju nikto nikdy nekontroloval. matricu si nekupujem priamo na hranicnych prechoddoch, ale az na prvej cerpacej stanici a vzdy na kartu. na hraniach dokazem zaplatit aj eurami, ale 2-4e navyse platit nebudem.

ty Vážne jazdíš pravidelne po Maďarských dialniciach bez povolenia? He he, že sranda.
Ja by som to kludne riskol tiež, ale predstava, že dovolenku pre 10 ludí za mnoho stovák eur mi pokazí pokus ušetriť 8eur mi príde absurdná. Neviem si ani predstaviť tú komunikáciu s maďarským policajtom.
Ďakujem za radu o tej matrici.

horo100, ked som dobre pochopil Ria13.zm, tak on si kupuje matricu na cs a plati kartou, nejazdi bez povolenia…
Rio13.zm, ked mas kupenu matricu, tak ta nemaju preco kontrolovat, akurat ti mozu namerat rychlost…pri vjazdoch na dialnice ti oskenuju EČV..preto pri kupe vypisujes EČV…a mas ju na tom bloku, co dostanej od predavajuceho…toto chcu mat aj u nas a malo to byt uz od roku 2013, ale pochybujem…

Ked vstupis na madarske dialnice mas cely den cas si kupit nalepku. Nemusis hned ju mat ale do konca dna sa musis zaregistrovat. A maju vsade kamery a auta co kontroluju ci mas nalepku.

hups, to som nepochopil :slight_smile:

kolega sa práve vrátil z bulharska, išiel autom tou cestou čo plánujem aj ja a písal som o nej vyššie. Tvrdil, že dialnice v bulharsku je už dalej ako ukazuje mapy.cz, vraj až niekde k mestu Jambol, no nevedel prestne. Nemáte niekto prehlad o aktuálnej výstavbe BLG dialnic? Ak by to bolo až po mesto Jambol, tak by cesta medzi Sofiou a Burgasom bola skoro cela po dialnici (okrem cca 50km) čo by bolo fantasticke.

Najpresnejší stav Bulharskej A1/A4 je na openstreetmap.org
Tohoto roku by sa ešte mal otvoriť kúsok A1/A4 medzi cestami 63 a 7, snáď ešte to konca prázdnin.

wow, bulhari stavaju rychlostou o akej sa nam ani nesniva.
To znamena že z trasy 1450 km bude mimo dialnic a R-jek len slovensko(165 km), NIŠ-Sofia(165 km), a 50km vo vnutri Bulharska, teda spolu 380km, čo predstavuje 26%.
Zvyšných 74% bude ubiehať ako po masle :slight_smile:

dakujem všetkým za informácie.

V tom masle je trochu nepríjemný piesok v podobe hraničných priechodov na Srbských hraniciach. Každopádne budúci rok Sofia->Bugras komplet po diaľnici. Mimochodom šťastnú cestu!

hlásim sa s nesebaru :slight_smile:
vyrazili sme 17.8.2012 o 11:38 z Bánoviec nad Bebravou.
dorazili sme 4:53 (nášho času) k značke nesebar.
celkový čas 17h15min, z toho iba 1h45min čakania a prestávky.
čistá jazda 15h30min…teda uplna parada. Šli sme takmer predpisovo…naozaj strasne vela policajtov vo vsetkych štatoch.

podrobné info rozpíšem neskor, ale o jednej som vstal a pridal sa k ostatnym.

tak cesta spat trvala o hodinu dlhsie, no moze za to cakanie na hraniciach…turci niesu ludia, do vcera som nebol rasista.
Teda cesta nesebar-prievidza 18h15min.
BLH/SRB hranica čakanie 2hod…bitka s turkami o kazdy meter
SRB/HU hranica, policia nas odklonila z dialnice 50km pred hranicou a po starej ceste na suboticu a prechod kelebia (20min čakanie). Tu treba povedať že sme mali obrovske štasie, lebo sme boli tretie auto ktore odklonili a za nami sa valila armada turkov…ani sme nezastavovali, proste len nahanacka na kelebiu, tesne po nas dorazili turci a tipujem že čakacia doba za nami bola hned v zapeti cez 2hod. Ako to vyzeralo na hlavnom prechode si neviem ani predstavit.
Cez vikend nejazdite z bulharka cez srbsko, turci Vas zadupu pod zem. Tak neohladuplnych ludi na hraniciach ste este nezazili, neviem to ani opisat.

Proste predstavte si , že na hraniciach bezia tri terminaly. Slusny ludia vytvoria 3 rady a pčkaju až pridu na rad. Turci su schopny vytvorit radov aj 12 a tlacit sa k jedinemu terminalu zo vsetkych stran. po travniku, cez obrubnik, im je jedno. Poslu dieta aby sa pred vas postavilo a tak sa nemozete pohnut a oni sa pred vas pichnu. Po nom dalsi a dalsi. Az vam dojdu nervy a to dieta proste odtlacite auto preč. Zavnete trubit, nadavat a stanete sa sučastou toho chaosu. Uplny des.

Este ma napada, že nejazdite poobchavte Sofie!!!
Jedine ak mate teranak, lebo cesta je tam strasna. Naopak v Sofii je cesta velmi dobra, široka, vacsinou 80km/k teda pohoda.
Obchvat Belehradu tiez neodporucam. Ide sa tem pomali 50-60 km/h a neda sa tam predbiehat. Naopak v belehrade prebiehali rozsiahle rekonštrukcie a aj tak sa tam išlo plinulo.
Dialnica v bulharsku je až po Jambol, teda pohodička. cez bulharsko prejdete za 5 hod čista jazda.
Srbko tak 5,5hod…dialnica skoro vsade, okrem prejazdu Belehradu a cesty od NIŠu po hranice. Ale aj tam sa všade dialnice buduje, teda tak za 5 rokov by mohla byt suvisla dialnica z Bratislavy až do Burgasu.
Už sa na to teším, len cestovanie jedine v týždni a bez nemeckých turkov.

síce OT, ale by ma zaujímalo, čo ľudí láka ísť na dovolenku do Bulharska? Raz som bol v Rumunsku, stačilo, tí naší rómovia sú ešte zlatí. Veď tam okrem špinavého mora a nízkych cien nie je nič.

Myslel som, že Kelbija je len pre občanov EU a Srbska. No nič, vyrážam v sobotu 01/09, tak snáď už bude poprázdninová premávka. Skôr ako dobudovanie Srbských diaľnic by som preferoval dobudovanie trasy cez Rumunsko, ktorú by turci mali obísť. A tam by potom úplne odpadli hraničné problémy.