Vďaka za odpoveď. Nie som si ale celkom istý, či tomuto rozumiem. S7 bude o pár rokov vzdialená nejakých 12 km od slovenských hraníc v Podspádoch. Naša D1 bude Poprad obchádzať zo severu, a po hranice to od nej bude nejakých 35 km. Takže by stačilo vybudovať okolo 50 km rýchlostnej cesty, a máme vyriešené napojenie celého vých. Slovenska na poľskú dialničnú sieť, a zároveň aj poriadny prístup pre turistov prichádzajúcich do Tatier z Poľska. A toto je dôležitý bod. Totižto, toto sa netýka len poľských turistov, Krakow a Zakopane sú hlavnými destináciami v Poľsku aj pre zahraničných turistov (a Krakow je v tomto na úrovni Prahy či Budapešti). Neviem, či ste sa niekedy boli pozrieť v Zakopanom alebo v Krakove, v porovnaní s nimi v slovesnkých Tatrách resp. v slovenských “mestách” z turistického hľadiska skapal pes. Ak by sa nám podarilo dotiahnuť do Tatier čo i len zlomok turistov, ktorí prichádzajú do Krakova a Zakopaného, návštevnosť by sa zvýšila niekoľkonásobne (ako možno viete, už teraz vozia poľské cestovky západných turistov z Krakowa na Slovensko, bohužiaľ ale ich destináciou sú rómske osady, kde si pozerajú, ako sa dá v Európe žiť na úrovni subsaharskej Afriky. Toto je ale zas príspevok do témy o Vládnom zbedačovaní východu).
Čiže, podľa mňa je toto riešenie presne tým čo potrebujeme - za málo peňazí veľa muziky. Na druhej strane to ale zas nijak veľmi nehorí. Keď bude D1 po Poprad a S7 od Zakopaného, tých 50 km po cestách prvej triedy sa zvládne v pohode.
Mh. Ten prechod je skutočne úplne neoznačený. Ja som o ňom čítal, a pri poslednej ceste do Krakova (asi pred mesiacom) som ním chcel prejsť, keďže tam ale nebola značka, podarilo sa mi ho minúť.
Na druhej strane ale všeobecné nadávanie na všetkých a všetko sa mi tiež nie celkom pozdáva. Skúsme byť trochu konštruktívni . Určite sa dá napísať SSC (alebo niekomu inému) pripomienka/návrh, aby niekde pri Podspádoch tú značku pridali. Tuší niekto na tomto fóre, komu takúto pripomienku adresovať?
A jedna všeobecná otázka: akou cestou je podľa vás v súčasnosti spojenie Košice-Krakov najrýchlejšie? Ja jazdím KE-PO-Jánovce-Spišská-Belá-Nowy Targ-Krakov. Pri pohodovej jazde to trvá menej ako 4 hodiny.
Uplne najkratsia je KE-PO-Sabinov-St.Lubovna-Cerv.Klastor-Niedzica-Debno-Nowy Targ-Krakow. To sa da stihat v noci za 3:15 , cez den za cca 3:40 pri uplne normalnom style jazdy.
Alebo KE-Krompachy-SNV-Janovce-Sp.Bela- Podspady-N.Targ-Krakow
Zriedkavo jazdim aj tvojou trasou ale musim naisto vediet , ze je Branisko otvorene a nesmiem prechadzat usek Janovce-PO okolo 8 alebo 16 h. v pracovny den.
Inak minuly tyzden som isiel po A4 z Krakova do Vroclavi a poliakom treba dobudovat uz len asi 10 km usek pri Gliwiciach. Ale tych nestastnych 10 km som isiel vyse hodiny . Uz sa tesim ako buduci rok spravim KE-Wroclaw pod 5 hodin lavou zadnou
Je to dost dobra stranka, ktora mapuje aj tuto oblast v historii, pretoze ako je zname, tak A. Hitler staval hlavne dialnice a nie len po Nemecku. Dovod: Daval pracu velkemu mnozstvu ludi a uz len doplnim, ze mnohe dnesne dialnice v Nemecku su na tych trasach, kde ich staval aj Hitler.
Upozornujem, ze toto su len fakty, nic viac. Kazdy na tomto fore pozna moj nazor na danu problematiku.
Nerozumiem, prečo si z histórie poľských diaľníc uviedol práve túto mapku. Poliaci mali plán budovanie diaľničnej siete, resp. siete ciest vyššej kategórie už niekedy v tridsatych rokoch.
Počas druhej svetovej vojny neúspešný maliar staval diaĺnice aj v ČR, Holandsku a inde. Diaľnice boli týmto človekom zneužité.
Mimochodom, som rád, že si uviedol, že každý pozná tvoj názor v tejto oblasti.
Tá posledná veta … to je osobná invektíva alebo je to čo?! Všetci veľmi dobre vieme, že Adoas má názor na Nemecko počas II. sv. vojny dosť negatívny tak neviem, prečo polarizuješ túto tému ešte viac (teraz nemyslím len Poľsko).
Ta sa máme tváriť, že Hitler diaľnice nestaval?
Nakoniec, čo ti bráni uviesť lepšiu alebo presnejšie povedané, uviesť inú mapku? Iný link na mapku?
Ja osobne neviem, ako mohol Hitler diaľnice znaužiť? To mi vysvetli. Ako mohol niekto zneužiť diaľnice? Konkrétne.
Ja to predsa nepopieram. Nic proti tomu co pises, som ja nenapisal.
Ale doplnim, ze ten moj link zasahuje aj do tridsiatych rokov.
OK. Bol vodca a staral sa o rozvoj svojej rise. To je normalne. To robil aj Stalin a vsetci pred nimi - len to neboli demokraticke rezimy a zabijali vela ludi, boli to agresori aj vo vlastnych statoch.
Tak dovolim si ako Caesar sa ta opytat ako sa daju dialnice zneuzit? To, ze ich staval - aj v dnesnom Nemecku su dialnice postavene v trasach ako ich staval alebo planoval stavat Hitler. To su fakty.
Dialnice neboli zneuzite, pretoze boli zbombardovane takze boli znicene. Ale boli tak dobre postavene, ze mnohe useky zostali v zakladoch uplne nedoktnute.
Mimochodom, Branco, 1. dialnica na svete bola postavena aj otvorena Adolfom Hitlerom. To je fakt.
Toto ja povazujem za osobnu urazku. Ja hlboko odsudzujem fasistov/nacizmus aj vsetky ciny Nemcov za II. WW ako bolo vyhladzovanie Zidov, Ciganov, … ako bola okupacia ostatnych statov, ktore nechceli spolupracovat s Nemeckom. Odsudzujem vsetky taketo praktiky. Ako Grek viem, co Nemci robili. Urazas ma. Nakoniec tak ako aj vacsina ostatnych na tomto fore … to mi nevies odpustit Irsko? Alebo sa ti zda, ze malo pisem v USA? OK. Nahrad ma. Pis ty vo vsetkych temach a zaloz tu dalsich 100 statov. Ja koncim! KONCIM!
Urazat Greka tu dokaze kazdy z vas ale ospravedlnit sa nie, aj ked ste sa casto pomylili vy. Ja nemam problem sa ospravedlnit a robim to casto aj pre “dobro fora”, ale uz ma to nebavi.
…
Ked si taky najmudrejsi - tak znovu sa pytam ako aj Caesar, preco si ty nedal nejaku konkretnu link na mapu dialnic v Polsku v 1930-40?
Adoas, vy mate s Caesarom jednu prapodivnu spolocnu vlastnost - robit z komara somara a za kazdym druhym napisanym slovom hladat vypady proti sebe.
Branco chcel len naznacit, ze bez toho dovetku Adoasa by mohol mat obsah celeho prispevku iny vyznam a charakter. Nie kazdy tu cita vsetky temy a keby som ja osobne nepoznal predtym Adoasov nazor na fasizmus, tiez by som sa mozno pozastavil nad skrytym vyznamom predmetneho prispevku .
Adoas, este mi dovol jeden osobny odkaz. Dufam, ze nebudes taky makky, aby ta odtial vyhnalo 10 percent neprajnikov, ak mas u tych zvysnych 90 podporu. Na “hrdeho Greka” by to bol az prilis lahko vzdany boj Vazne, aj keby to malo byt len 50:50 tak to ma obrovsku cenu krmit informaciami aspon tych, ktori si to vazia.
uvědom si, že předválečné Polsko mělo hranice trochu jinde než má teď. Půlka byvalého Polska leží dnes na Ukrajině a Bělorusku. Tato část byla v roce 1939 zabrána Stalinem a Poláci jako náhradu dostali byvalé německé Slezsko a Pomořansko. Takže Hitler si stavěl dálnici na svém území kromě malé části mezi Königsbergem a Gdaňskem. Tento koridor byl taky jeden z důvodů rozpoutání války, protože Poláci nechtěli povolit stavbu přes své území. Není dávno doba co poláci kromě dálnic postavených Německem žádné jiné neměli.
Měl by jsi se Adoasovi omluvit. Každý tady ví, jak má rád nacisty.
Adoas chtěl akorát informovat o této stavbě nic víc. Žádny obdiv stavitelům nic takového.
pozri sa, nechodím každý deň na fórum, som tu ale prítomný tak, aby som stíhal čítať aspoň základné informácie, resp. témy, ktoré ma zaujímajú. Možno práve to je dôvod, prečo som prehliadol Tvoj názor na fašizmus, ktorý si uviedol v inom príspevku. Reagoval som teda neoprávnene, prepáč.
Vieš, možno dôvodom bola akási všeobecná téza, spájať niekedy prvé diaľnice s chlapom, ktorého samotní Nemci nazývali dedinským poštárom.
K vývoju diaľničnej siete v Poľsku uvediem nasledovné odkazy:
Nehodnot nieco o com nic nevies. Az v Tvojom okoli zavrazdia 10 spolupracovnikov a 1/2 rodiny ti zahadne zomrie tak potom sa mozeme rozpravat.
Bolo to zamerne nejasne napisane. Kaviarista nechran druheho. To sa nevyplaca. Minimalne by sa mal dokazat ten druhy nejako chranit sam.
To je mozne, ale to este nikoho neopravnuje pisat take “pripomienky”.
kaviarista - dam ti jednu radu, nestaraj sa do mna. Hrdy som ja dost. Ale nehodlam denne citat 2-3 “vulgarne” mail od neznamych Slovakov a k tomu este taketo narazky na forume. Nestaraj sa do mna nabuduce a odporucam ti, aby si osobne odkazy pisal cez IS.
Je neuveritelne, kto sa dostal k moci a kto vladol a ako to dokazali vsetci Nemci tolerovat. Vlastne o nicom nevedeli. To je podobne ako dnes v KLDR - Severna Korea - ludia nemaju ako vediet a veria vsetkemu, co im povedia ich vodcovia. Nemci za to boli dostatocne potrestani.
Nic to vsak nemeni na tom, ze dialnice sa stavali a stavali sa dobre a rychlo. Jasne - ekonomika isla nadole, ale nie kvoli dialniciam ale kvoli extremnym a enormnym vydavkom na zbrane.
To je vsetko. Nie je to historicke forum. Tu potom odporucam: forum.valka.cz - tam nie som registrovany, ale citam tam niekedy nieco aby som si zlepsil cesky pisany jazyk.
Za ten vyvoj a mapy dakujem ale tiez mam k tomu pripomienku. Plan bol v r. 1939 - smola, ovladnutie Nemeckom - ale Nemci aktivne stavali dialnice v tejto krajine a aj cesty. To su fakty.
Potom prisla velka vojna. Ale mnohe cesty zostali. Len znicene. Ale zostali a “len” sa opravili.
Z histórie budovania poľských diaľníc uvádzam ešte klikaciu mapu na http://nowedrogi.pl/autostrady.htm. Po kliknutí na príslušný rok vľavo sa zobrazí nárast siete diaľníc - obrázok na mapke a úsek a jeho dĺžka.
Ešte uvediem, že povojnové Poľsko otvorilo prvý diaľničný úsek až v roku 1983 a reálna výstavba sa začala až po roku 1989. Hoci štvorpruh, nie diaľnica, spájajúci Varšavu s Bielsko Bialou sa postupne dobudoval.
to je veľmi dobrý systém, tá klikacia mapa. Len tiež to tam nie je moc ružové, tie malé kúsky diaľnic. Aj keď niekedy otvorili toho dosť, ale ešte ani Poľsko nemá ani zďaleka svoju krajinu spojenú diaľnicami a ani napojenú na diaľničnú sieť Európy.
Plany Polska na modernizaciu celej cestnej infrastruktury este z r. 2001. Dovodom bol fakt, ze len 1% celej cestnej siete Polska vyhovovalo standardom EU.
Maximální povolený tlak na vozovky v EU dosahuje 11,5 tuny na osu, v Polsku je přípustná ještě menší hodnota, a to 10 tun na osu, avšak v praxi se tento předpis stále nedodržuje. Standardům EU vyhovuje v Polsku pouze 1% vozovek.
Na základe tejo skutočnosti teda konštatuješ, že 1 % poľskej siete v roku 2001 vyhovovalo štandardom EU. Maximálny povolený tlak však vyhovoval a spĺňal miestne štandardy a predpisy. Ak uvádzaš tento argument, pre porovnanie by si mal uvieť, aké percento cestnej siete v ostatných nových čleonoch EU nevyhovuje štandardom, ich porovnanie so starými, tam tiež nie je všetko najružovejšie, atď.
No neviem, ale keby som porovnával grécku cestnú sieť, najmä jej stav, keď Gréci vstupovali do EU, tiež by sme sa dopracovali k zaujímavým porovnaniam.
Pozri sa, ja som v Poľsku jazdil. Okolie Krakova, Nového Targu a Zakopaného má kvalitu cestnej siete pororvnateľnú s našou, rovnako, ako hlavný cestný koridor Nový Sacz-Grybów. Nehovorím už o cestenj sieti v okolí Katovíc, atď.
Horšej kvality sú však cesty druhej a najmä tretej triedy, jazdil som v smere od Nového Saczu na prechod Becherov-Konieczna.
Trochu oneskorene, ale predsa:
16. novembra bol otvorený obchvat Torune, starého poľského mesta ako súčasť rýchlostnej komunikácie S 10 v dĺžke 11,3 km, vybudovaný zatiaľ ako dvojpruh.
Plánované odovzdanie na rok 2006 /bez rýchlostných komunikácií/:
úsek Konin-Lodž /A2/ 100 km
úsek Legnica-Wroclaw 90 km /modernizácia diaľnice A4/
úsek Golnica-Olsztyn 54,9 km /diaľnica A18, dobudovanie druhého jazdného pruhu/
Práce, samozrejme, budú pokračovať na výstavbe ostatných úsekov diaľníc, rýchlostných komunikácií a najmä na príprave výstavby diaľníc východne od Varšavy a Krakova.