Diaľnice a infraštruktúra: Poľsko

Postup prac na skoro prihranicnom useku.

Dalsie video z S19 Miejsce Piastowe

Pri Katowiciach spravili obchvat a ten sa im zacal prepadat…

1 lajk

Zaujimavy vyvoj intenzit na hlavnych hranicnych priechodoch slovensko/polsko:

Zwardon: 2548
Chyzne: 4002
Barwinek: 4645

Data z roku 2024, mali by to byt automaticke scitace, tak tie data su velmi presne, vidno tam aj najhorsie casy ci mesiace.

Podrobne statistiky:
Zwardon:

Chyzne:

Barwinek:

1 lajk

Ešte, že to dali Poliaci a z automatických sčítačov, lebo mne sa nikdy nezdalo, že Barwinek len cca 2000 a už v Giraltovciach znížený počet a až za Lipníkmi zvýšený počet. Ak by sa to zaviedlo a zverejňovalo na Slovensku, asi by sme boli všetci ešte viac prekvapený.

3 lajkov

vyborne grafy,

tak to uz mame cierne na bielom co pricetnejsi diskutujuci tusili uz davno. skalite dokazalo odklonit len par sto nakladiakov z trstenej. dialnica za majland s intenzitami hodnymi bezneho prechodu cesty I. triedy.

barwinek podla nasho scitania 2.273 NA potom + par sto od svidnika a potom par sto minus lebo odklon smerom na stropkov. kazdopadne barwinek ma tolko kamionov ako trstena a zwardon spolu. lebo barwinek sa prakticky neda obist.

4 lajkov

Už dávnejšie rozmýšľam že prečo nie sú inštalované autosčítače na miestach ktoré by si ich zaslúžili, ale s tým že dáta budú online dostupné automaticky. Lebo také “ľudské” sčítanie a následné “vyhodnotenie” sa dá pokrútiť všeljako … lebo ako sa hovorí: Neverím žiadnej štatistike ktorú si nesfalšujem sám …

1 lajk

Som zvedavy, co sa stane, ked poliaci dokoncia S1 z Bialskej do Katowic. Mozno to bude mat vplyv, mozno nie. Uvidime

na trstenu aj barwinek vedu horsie cesty ako na skalite. lenze skalite ma blizko svrcinovec a ten vzdy vezme aj nove intenzity. preto som vzdy tvrdil ze cesty treba rozmiestnit rozumne lebo cim si dalej tym menej aut odklonis. prechod co najviac chyba pre NA je niekde pri mnisku alebo jurgov.

2 lajkov

Ja som toho nazoru, ze je zbytocne pustat NA niekde, kde to nie je potreba. Na dlhych trasach je tych par km navyse uplne zanedbatelny. A hlavne ked sa ta trasa nenachadza v nejakom uplne lahkom terene, kde je siroka cesta a ziadny problem s intenzitou NA tam nenastane.

neviem ako to myslis. vzdialenost trstena-barwinek je 150-200 km. myslis ze by sa tam prechod pre NA neuzivil ?

mame tu prispievatela co sa aktivizuje pri akejkolvek sprave o moste pre NA pri sturove. pritom do 50 km mas v oboch smeroch prechod pre NA a zaroven nevyhovujucu cestu I/76 a pre lokalnu NA je kompa cez dunaj. to by som aj povedal ze mozno nie je potreba. ale 150-200 km je trosku iny level

1 lajk

Určite by sa uživil prechod.
Rozdiel medzi Podspadmi a Mníškom je, že tam sú vylúčené 7,5t a 12t, kdežto v Štúrove je vylúčená 3,5t. Čiže aj malé zásobovanie. Daľší rozdiel je priemyselný park hneď za hranicou.

V polsku teraz otvarali obalky pre tunel pod Odru v Stetine. Vychadza to na nejakych 2 miliardy euro.

Ale znova je zaujimave sledovat, ze u nas mame cez 7km dlhy tunel a nemame ani odstavne pruhy, u nich bude tento 5km a bude mat odstavne pruhy.

Co je este vtipne, tak najlacnejsiu ponuku dal fejkovy uchadzac.

The cheapest bidder, although with a bid for the not insignificant amount of PLN 4.9 billion, is a sole proprietorship, without a consortium member: CCS Claims Consulting Samson Zbigniew Szymczak from Bydgoszcz. The bid was submitted by an engineer with “many years of experience in coordinating large infrastructure projects Build and Design and Build”. – I can and like implementing new projects and supervising financial expenses. I am not afraid of new engineering challenges – he describes himself on his LinkdIn profiles. In the past, he worked for GDDKiA for a dozen or so years and although the subject of road construction is close to him, he does not represent a company involved in the implementation of construction works.

Nejake aktualne fotky zo S19 okolo Dukly. Buduci rok by to mali otvarat. Nasledne potom uz pre mna asi uplne strati zmysel jazdit do Presova na “nakupy”.

Na rekonstrukciu zeleznicnej trate v smere Jaslo - Nowy Zagorz polsko vyhradilo peniaze z fondov EU.

Jedna sa o tuto cast:

Obalky na tender sa otvarali este zaciatkom roka:

Celkovo to ma stat 300milionov euro a hotove do roku 2029.

Pre Slovensko je to tiez zaujimava investicia… Aktualne vlakom z Medzilaboriec do Rzeszowa su to 4h, po rekonstrukcii by to malo byt menej ako 3h.

1 lajk

Vyzera to tak, ze do konca roka spojazdnia S19 Dukla - Krosno (je to az za miastom piastowym). Uvidime, ze ako stupne premavka na nasej I/21, uz teraz je citit brutalny narast.

Ale je inak zaujimave, ze hovoria o tom, ze spustia premavku koncom roka, ked nemaju dokoncene mosty:

Na OSM je už celý úsek od Dukly po Rzeszow rozostavaný, okrem jedného asi 10km podúseku, niekdev strede pri Domaradz. No byť v koži obyvateľa dediny okolo Svídníka, modlím sa aby to dokončili čo najneskôr.

A u nás stále nič a ticho, ani len Lada - Lipníky ešte nie je ani v tendri, sila. V tých 2 dedinách to bude o chvíľu masaker.

3 lajkov

My zatiaľ po neviemkoľkýkrát opravujeme rozbitú cestu cez Chmeľovský kopec…

2 lajkov

Plan otvarania usekov na S19 pri hraniciach so slovenskom je:

2025 - cca 21km
2026 - cca 24km
2027 - cca 17km
2028 - cca 10km
2030-2031 - zostavajucich cca 10km.

Uz v roku 2017 som tu pisal, ze do roku 2025 budu to mat postavene cele, aj ked som moc netrafil, ale bol som blizko + to ovplyvnil covid a vojna na ukrajine, tak snad mi prepacite. :grin:

Ale to nic nemeni na fakte, ze na slovensku sme dost zaspali…

1 lajk

toto pre 7x vacsie polsko nie je az taky balik. nasa cast 60 km je vraj za 1,6 mld. to je vyse 25 mega/km pre cestu kde bude chodit okolo 5000 aut a je jedno ci tam bude/nebude narast o 1000 kamionov. kebyze chcu tak to naprojektuju striedmejsie, urobia najskor tie najhorsie casti. ale oni chcu velku zakazku, lebo to su ine zaujmy. a kopu ludi tym oblbnu.

1 lajk