Tak jediná hlavná slovenská diaľnica spájajúca najvýznamnejšie lokality Slovenska teda Bratislavu, križovatku s R1 ktorou sa dostanete do Nitry, Trnavy, Zvolena a Banskej Bystrice; Žilinu a Liptov; Vysoké Tatry, Prešov a Košice. Preto je aj najrozostavanejšou a najdiskutovanejšou. Problém je však ten že mala byť hotová v roku 2010 a stále to viazne. Chýbajú mosty a tunely, mnohé kilometre ciest… Takže to nevyzerá ani len trochu na to aby niekedy v blízkej dobe bola dokončená. Slovensko je bohužiaľ jediný štát v strednej a západnej Európe kde neexistuje súvislá diaľnica. Každý by bol rád keby už existovala a mohli by sme sa pohodlne vybrať do všetkých väčších miest slovenska s tým že v Bratislave nasadneme do auta ideme po diaľnici a potom zídeme, prejdeme maximálne 3-4 dediny a sme tam kde sme chceli byť…
Taký detail, že D1 nekončí v Košiciach ale na hraniciach s Ukrajinou.
Čo si ty predstavuješ pod pojmom súvislá diaľnica ?
Tak ok ale väčšina to berie po Košice. Ja ako obyvatel západného slovenska chodím najdalej max do Prešova príp. Košíc. Ale s tým si mi aspoň potvrdil iróniu tejto témy. Preto som to dal do Off-Topic lebo má slúžiť ako výsmech slovenskej neschopnosti budovať diaľnicu. Z ironickej stránky však má oveľa bližšie k pravde že D1 nebude hotová ani za 30 rokov. Pod pojmom súvisla diaľnica som myslel že ja v Galante sadnem do auta, pri Seredi sa dám na R1, potom sa na tej križovatke dám na D1 a pôjdem stále po štvorpruhovke až do vysokých tatier bez toho aby som z nej schádzal na cesty I a II triedy cez dediny. Ak potiahnú koplet od toho sverepca či kde to končí až po taký Prešov budem úplne spokojný… Ale kedy to bude? Keď tam mám zarátať aj po tú ukrajinskú hranicu s obchvatom Prešova, Košíc atď. Tak bude táto téma ironicka z opačnej stránky že to som ešte skoro povedal… Lebo realita bude že z Rakúskej na Ukrajinskú hranicu pôjdu po diaľnici iba naši pravnuci!
Garantujem ti, že väčšina to neberie ako koniec v Košiciach. Pretože pre východné Slovensko (ďalej od Prešova a Košíc na východ) je to jediný typ diaľničnej komunikácie. A z celkovej dĺžky do 540 km tvorí úsek Košice-Ukrajina asi 85 km, takže to nie je zanedbateľné.
Inak, väčšina štátov strednej Európy nemá dostavanú svoju sieť diaľnic a rýchlostných ciest.
Ak ty sadneš v aute v Galante do auta, tak v roku 2010 sa dostaneš súvisle po Žilinu. Ešte v r. 1993 by si skončil v Hornej Strede pri Piešťanoch, takže ten posun tu je citeľný. A rovnako tak sa opticky o 100% predĺžil aj úsek pod Tatrami.
Že sa nestavajú tunely, to tu kritizujeme všetci.
A len tak mimochodom: I. balík PPP reálne beží (financovanie sa doťahuje) a to je k dobru v r. 2013 ďalších 75 km, hoci je pravda, že sa to dotkne predovšetkým tých, čo idú za Tatry, pretože strategický úsek s tunelom Višňovým sa odkladá … ale napokon, ono to tak väčšinou je, že najnáročnejšie úseky sa stavajú ako posledné
na D2 ako posledný bol úsek s tunelom Sitina
na chorvátskej A1 boli najdlhšie tunely iba s jednou rúrou
francúzsko-španielska diaľnica dostala viadukt Millau nakoniec
grécka diaľnica medzi morskou úžinou dostala most Rion-Antirion nakoniec
talianske prepojenie Sicília-pevnina tiež ešte nestojí
diaľničný okruh Prahy tiež treba ako soľ a stavia sa až teraz
zložité prepojenie Istanbul-Ankara nestojí dodnes
diaľničný obchvat Stockholmu sa stavia až teraz
A preto je logické, že postaviť dve tunelové rúry 7,5 km tunela s napojením v hodnote 700 mil. € nie je jednoduché. Hlavne, ak sa za to dá postaviť 40 km jednoduchších úsekov D1.
Okolo r. 2018-2020 sa bude dať v pohode dostať z Bratislavy do Košíc súvisle. Ak ty máš dnes 20 rokov, tak v produktívnom veku sa toho dožiješ. Ja môžem hovoriť o svojich vnukoch.
Skôr, než sa pustíš do ironických tém, naštuduj si trošku problematiku.
Tak nejak extra veľa to nieje keďže sa súvislo dá ísť po Považskú Bystricu a Žilina je len kúsok ale na slovenské tempo to oceňujem a budem rád… To v Tatrách som videl ale vieš ako chápem že to stálo milióny a neni to ľahké postaviť ale pre mňa je to len 10 minút jazdy…
Au teraz si ma nepotešil…
Viem prešli sme ho keď bol nový.
Veď aj u nás je to tak. Viď Branisko tiež len jedna rúra s dvomi pruhmi…
S týmto súhlasím. Veď napríklad také banálne miesta ako R1 za Nitrou (smer ZV) je len rovina a pole, kludne by mohli k tej ceste dostavať ďalšie dva pruhy a je tam štvorprúdovka hotová… Veď ajtak tá cesta je budúcou R1 nie?
Vidíš ale vystihol som lebo tan kto má 40 teraz sa už fakt odvezie len ako dôchodca alebo len jeho vnuci ako hovoríš. Nevravím že sa to dá postaviť za deň ale fakt také úseky kde je len pole a ešte tam majú aj cestu 1 treidy ktorá môže byť jednou stranou diaľnice neviem čo otálajú???
Ak existuje len cesta I. triedy, nemôže to byť zároveň parameter diaľnice. Parameter rýchlostnej cesty áno, ale museli by sa aj tak dostavať obchvaty.
keď je to off, tak len jednú poznámku, komunisti tuším mali postaviť dialnicu Praha UA do konca roku 1999. prvý úsek otvárali v r.1971.
Povodne mala byt dialnicna siet dokoncena v roku 1990. Co by ani nebolo prilis nerealne, keby na slovenskej D1 stavalo tempom ako na ceskej D1 Praha-BA.
Zaujímavé takže prvá diaľnica v ČSSR bola v takom roku. Som myslel že diaľnice vymysleli aj skôr. Kedy sa postavila prvá diaľnica v Európe?
Prvú dialnicu v ČSR začal staviat ešte Baťa pred IISv. vojnou, a stavala sa aj počas vojny. Hodne úsekov sa rozpracovalo hlavne na úseku Pha-Brno. no komunisti to po vojne stopli. Ak Ťa to zaujíma, pozri si tuna sekciu o histórii, kde je to celkom slušne spracované. Mňa zaujali rôzne vychytávka z téjto stavby, ako napríklad tuším je to most cez Želivku, kde sa na už postavený most, postavil nový, dialničný, a ten pôvodný slúži ako cestný… veľmi zaujimavé čítanie. Fakt škoda, že v tom čase sa dosť zanedbévalo Sk, dnes sme mohli byť kdesi inde. Keď si dobre pamätám, tak v 89 bola ukončená Brno- BA, BA Horná streda, úsek ivachnová Važec (Hybe), a PO-KE, aj to neviem či celý,
youtube.com/watch?v=XH0mgNcgau0
staci ked si pozries toto. je to dokument o historii ceskych dialnic v tejto prvej casti ide hlavne o D1 praha-brno-bratislava na ceskej D1 su naozaj niektore zaujimave stavby o ktorych tam vcelku dost hovoria.
Tak to máš pravdu toto by aj mňa dosť zaujímalo a vďaka aj tebe duli.
Diaľnica D1 v zmysle: súvisle na 2x2 (a viac) až po Ukrajinu bude hotová snáď v r. 2025.
2010 … PB (BA-ZA)
2009-2013 … MT-PO (BA-ZA, MT-PO)
2011-2015 … PO, obchvat
2015-2020 … ZA-MT (BA-PO s výnimkou 2. TR Branisko)
2011-2020 … KE-MI
2020-2025 … 2. TR Branisko
2020-2025 … MI-UA .. ale obávam sa že iba 1/2 profil s prípravou na plný
Dnes mám 64 rokov. Ja už sa po nej asi ani neodveziem, že by som si zašoféroval sám. Vnukov už mám, najstarší má 17 rokov.
Ešte aby to neboli moji pravnuci …
Ano takto som to myslel. Žiadne polovičné prevádzky ale plná 2x2 aj na mostoch a v tuneloch.
Tak s týmto si ma veľmi prekvapil! Kebyže len od Martina po Prešov pôjde súvesle ja už budem úplne spokojný lebo ja z Galanty chodím na východ tak že sa dám na R1 ktorá keby bola hotová tak do BB pohoda a keď prejdem donovaly tak sa hodím na D1 a jedu.
Takže pán diaľničiar musíte uznať že som mal nakoniec pravdu aj keď som si z toho robil iba iróniu… Ja tiež budem mať blízko k 50-ke keď sa to dokončí…
Ale to tu my všetci vieme, že súvislá D1 nebude tak skoro hotová.