Sme síce poriadne OT ale nedá mi - bolo to cez obed, takže bola zhoršená viditeľnosť? dážď, hmla, sneženie, alebo niečo podobné?
hmmm, ten napis je super vec
nic vynimocne, zatiahnuta obloha, ale viditelnost dobra…niektori policajti su ale alergicki na denne svietenie hmlovkami a pod…lebo niekomu pritom nesvietia z svetla…
dalsi priklad: automoto.sk/clanok/190681/sl … eho-vodica
Pri dennom svietení dokonca zadné svetlá nesmú svietiť.
no, mne sa nezda, ze by nesmeli. pri dennom svieteni nesmu svietit stretavacie svetla, cize predne. aj ked niektore novsie auta maju aj ledkovy pasik aj svetla a zjavne nie su dorabane, ale svietia oba.
zadne mozu a nemusia. ano, policajti su na to alergicki, ale co s tym? nie je to prosti zakonu. mozno zo zadu nevedia, ci vodic svieti alebo nie a musia ho obehnut aby to zistili a to sa im nechce
Pokiaľ nebola výrazne znížená viditeľnosť, tak by som to opäť pokladal za ďalší prípad zbytočnej “šikany”. Je pravda že niektoré dodatočne montované denné LED svetlá takmer nie je vidieť, ale integrované denné LED svetlá montované do súčasných áut od výroby sú za normálnej viditeľnosti v pohode, a vodič žiadny predpis neporušuje. Sám ich mám, aj s automatickým režimom, ale za dažďa a pod. manuálne prepínam na klasické svetlá.
no, mne sa nezda, ze by nesmeli. pri dennom svieteni nesmu svietit stretavacie svetla, cize predne. aj ked niektore novsie auta maju aj ledkovy pasik aj svetla a zjavne nie su dorabane, ale svietia oba.
zadne mozu a nemusia. ano, policajti su na to alergicki, ale co s tym? nie je to prosti zakonu. mozno zo zadu nevedia, ci vodic svieti alebo nie a musia ho obehnut aby to zistili a to sa im nechce
Nesmú. S dennými prevádzkovými svetlami nesmú svietiť žiadne obrysové svetlá ani osvetlenie tabuľky s EČV. Koniec OT.
To mas odkial takuto blbost Sergej?

Pokiaľ nebola výrazne znížená viditeľnosť, tak by som to opäť pokladal za ďalší prípad zbytočnej “šikany”. Je pravda že niektoré dodatočne montované denné LED svetlá takmer nie je vidieť, ale integrované denné LED svetlá montované do súčasných áut od výroby sú za normálnej viditeľnosti v pohode, a vodič žiadny predpis neporušuje. Sám ich mám, aj s automatickým režimom, ale za dažďa a pod. manuálne prepínam na klasické svetlá.
to nie je uplne pravda. napriklad tie ledky co ma panamera su skoro ako keby ani neboli. minule som sa v BA preradoval z pruhu do pruhu. vzdy sa pozeram do spatakov. aj tento krat som sa pozrel, ale bolo sero, mierne snezilo a tu panameru som zbadal az ked bola na mojej urovni a ja uz som sa tlacil do vedlajsieho pruhu. nastastie mam dobre reflexy, ale keby svietil normalnymi svetlami a nie nejakymi ledkami na narazniku, tak by som si ho vsimol a nemuselo dojst ku krizovej situacii.

napr. EHK 48 rev 4.
Ak mas radsej netechnicke zhrnutie, vid stranku Ministerstva vnutra:
minv.sk/swift_data/source/po … 0Z%20z.pdf
Denným prevádzkovým svietidlom sa rozumie svietidlo smerujúce dopredu slúžiace na zlepšenie viditeľnosti motorového vozidla za jazdy cez deň. Dennými prevádzkovými svietidlami môžu byť vybavené motorové vozidlá kategórií M a N. Ak sú na vozidle zapnuté denné prevádzkové svietidlá nesmú spolu s nimi svietiť obrysové svietidlá a svietidlá na osvetlenie zadnej tabuľky s evidenčným číslom vozidla.
A prosím ťa, správaj sa slušne, tu nie si v diskusiách našich denníkov.

predpis EHK 48 rev 04:
bod 4. c)
tssgroup.sk/library/files/de … linkov.pdf
c) spolu s dennými prevádzkovými svietidlami nesmú svietiť obrysové svietidlá a svietidlá na
osvetlenie zadnej tabuľky s evidenčným číslom vozidla. (Požiadavka sa vzťahuje len na
vozidlá schválené podľa predpisu EHK č. 48, série zmien 04, účinnej od 7.8.2008, alebo
neskoršej. Skôr schválené vozidlá spravidla túto požiadavku takisto spĺňajú, i keď pre ne nie je
záväzná.)
hmmm, takze dokonca NESMU. zakon je zakon, ale vie niekto, preco je takto nastaveny? zakazu dualneho svietenia prednych dennych LED svetiel a stretavacich zaroven rozumiem, ale preco znacka a zadne svetla nie?
Tak vyrobcovia led svetiel by asi nemali zisky, kedze by bolo nutne upravovat zapojenie zadnych svetiel a ich oddelenie od prednych, kedze kazde auto ma predne svetla zapojene naraz na zadne, dokonca niektore maju istenie poistkami tak, ze lavy predny a zadne prave; prave predne a lave zadne.
Kedze som pracoval v oblasti konstrukcie svetiel, tak o tom asi nieco vediet budem. Norma EHK 48 sa tyka len vyrobcov a aj ten moze poziadat o vynimku. Vo modernych drahsich autach si mozes aj tak navolit ci chces aby ti s dennym svietili aj stretavacie predne a aj zadne svetla. Lebo EHK sa nevstahuje na vodica ale na vyrobcu. Vodicovi teda nie je zakazane pouzivat s dennymi aj stretavacie alebo obrysove svetla. Ved pri znizenej viditelnosti ked su pustene stretavacie tak sa denne vacsinou nevypinaju, porusujes v tom pripade nieco?
Ale sme uz uplne off-topic.
Upravujem trochu svoju povodnu odpoved lebo predpis EHK 48 rev 04: bod 4. c) hovori o svojpomocne domontovanych dennych svetlach. Nie o seriovo - montovanych vyrobcami aut.
No tak v tom pripade by si mal vediet, ze ked zapnes stretavacie, tak denne svietenie sa ti MUSI vypnut. Nezavisle na tom, ci ide o seriovo montovane alebo domontovane denne svietenie. To, ze na mnohych modernych autach so seriovo montovanym “LED pasikom” ti tento ostane svietit je preto, ze po zapnuti stretavaciek pasik prebera funkciu obrysoviek (a meni svoje svetelne parametre). Nejde o ziadnu vynimku.
Posledne prispevky presuniem, aby to tu nebolo prilis OT.
no to je pre mna novinka, ze niektore auta umoznuju svietit dennymi a stretavacimi naraz. Osobne radsej aj cez den svietim stretavackami, dufam ze tym neporusujem nejaky predpis
Trocha OT, v Madarsku nie je problem svietit iba led DRL ci radsej svietit plnymi svetlami ?
v madarsku potrebujes svietit len mimo obce, staci led.