D4 Rača - Záhorská Bystrica

Nad 3,5t by malo byt spoplatnene vsetko, ale s roznymi tarifami, t.zn., ze prejazd D1 ma byt drahsi ako prejazd D4 a prejazd mestom ma byt drahsi ako prejazd D1
Otazka je vyska mytneho, kedze na zlodejov ide viac ako statu

Na D1 do mesta by mal byť absolútny zákaz vjazdu pre vozidlá nad 3,5t pre tranzit už od križovatky Ivanka-sever. A tie čo majú v meste svoj cieľ by mali mať úplný zákaz jazdy cez Prístavný most. Úsek od križovatky Bajkalská po križovatku Pečňa by mal byť pre všetky kamióny tabu. Presúvať do svojho cieľa vrámci mesta by sa mali a vchádzať do mesta iba po D4 a následne podľa potreby po R7 od Ketelca alebo po D2 od Jaroviec alebo max po D1 križovatka Bajkalská.

:laughing:

Bol zverejneny rozsah hondotenia navrhovanej cinnosti pre tento usek: enviroportal.sk/sk/eia/detai … -bystrica- . Rata sa tam aj s novym variantom V3, kde by D4 dokonca podurovnovo krizovala aj cestu I/2.

Pozerám, že aj naša “byrokratická celebrita” je účastníkom konania. :confused:

tak mame uz konecne aj EIA k tomuto useku.

odporucany je variant 3a, predlzenie tunelu az priamo k MUK zahorska bystrica.
celkova dlzka tunela je teda 11 760 m
samozrejme kruhace na I/2 pri vyusteni z tunela musia byt ..

velmi zaujimave je najma ako sa bude riesit rubanina. mali by sa s nou urobit prekrytie viacerych tunelov na D2 a to doslova na dost velkej casti D2, dokonca az pri jarovciach, dost velka cast D2 v lamaci, dalej pri zahorskej a samozrejme pri stupave a dalej.
toto ak by sa urobilo v ramci rozsirenia D2 na 3+3 tak to by bolo fajn, viac o tom vo vlaknach k D2

zaciatok vystavby 2023 a koniec 2030. osobne si skor myslim, ze bude uspech ked sa zacne v tom roku 2030 :slight_smile:

[album]43743[/album]

enviroportal.sk/sk/eia/deta … -bystrica-

rubanina by sa mohla pouzit na usek k rakuskym hraniciam a taktiez na rozsirenie D1. :slight_smile:

Kto má pár hodín, tak ju je nejaké info aj od NDS
https://www.youtube.com/watch?v=4hIMGM4o0h8

Chcelo by to nejaky vycuc podstatneho. 5 hodin, to si moze dovolit minut fakt len niekto, kto je za to plateny.

Pre mňa podstatné bolo, že sa majú postaviť jednosmerné vrtné stroje (nejakých 6-8 mesiacov, už si presne nepamätám) ktoré budú rovno aj ukladať betónové prefabrikaty hneď po razení po nejakých troch metroch (budú sa vyrábať online pri vstupe), a výrub pôjde po dopravníkoch von z tunela, tým sa zabezpečí, že sa voda nestratí takmer vôbec (lebo sa to bude online zatvárať). Vŕtanie je vraj rýchlejšie oproti zvyšným spôsobom razenia. Riziko je, že pár strojov v minulostí ostalo na polceste, ale to má zamedziť dôkladný prieskum. Výrub by sa mal ukladať dočasne v blízkych lokalitách a potom by mal zakrývať D4ku podľa variant (je ich viac) až do 800 metrov (tiež si nie som úplne istý) od začiatku tunela smerom k napojeniu medzi Stupavou a Záhorskou Bystricou (čiže sa predĺži tunel). Dokonca jeden variant bol zásyp až po momentálne postavenú D4 ktorá by šla nižšie a zdvihli by I2 ponad ten zásyp (myslím, že kvôli vetraniu, ďalšia vetracia šachta to NDS nechce), poprípade podľa varianty aj umelý kopec smerom k Záhorskej. Výrub chcú použiť aj na zasypanie D2 na vstupe do BA (Lamač-Dúbravka) vcelku mohutným spôsobom a ešte myslím, že tam bol jeden úsek na D2 určený na zásyp.

A ešte som si spomenul na jednu pre mňa čudnú vec, tie vetracie šachty by boli zapínane len v prípade zvýšených emisií v tunely, normálne by všetky emisie mali vychádzať cez výjazd tunela tlačené premávkou a ventilátormi (čo sa mi zdá pri tej dĺžke dosť)

Bratislavčanom sa to asi nebude páčiť, ale vzhľadom na to, čo všetko chýba inde na Slovensku, tak na tento tunel môžu na najbližších 15 - 20 rokov zabudnúť.

Treba si uvedomiť, že po víruse uvidíme možno 40% zdraženie všetkého… Som zvedavý, či vo Viedni začnú kopať Lobau tunel. Ten je porovnateľný s týmto, ale zdá sa, že ani oni si nemôžu dovoliť všetko, na čo si zmyslia

tento tunel ani realny nie je na programe o 15-20 rokov a ani ho tak netreba.

pre bratislavu je daleko dolezijsia severna tangenta za 250 mio euro. teda zlomok ceny D4.

Zase kto bol v Budapesti a Madarsku tak vie ako vyzera velke mnozstvo kamionov… BA je na tom este relativne v pohode + D1/D4 odkloni cast kamionov ked bude krizovatka cize tunel
ani netreba

asi tak, bratislava si myslí, že je pupok sveta, tak si postavia nefunkčný obchvat za 1,5 miliardy, a potom ešte vyplakávajú, že im treba tunel. To, že KE , alebo ZA … nemajú dokončené obchvaty, to ich vôbec netrápi, a o R2, radšej pomlčím, fakticky súčasná vláda ju odpísala.

A tazko to niekto zmeni kedze nonstop vsetci pumpuju peniaze do BA tym padom aj kupna sila tam je pomaly ako v Nemecku

vyborne dlho sme tu nemali siahodlhe vojny BA vs zvysok slovenska :unamused:

ale paci sa mi ako si sami vytvorite problem, ktory neexistuje, tunel karpaty do vystavby nepojde minimalne 15 rokov nezavisle od tejto nezmyselnej debaty a ako pisal aquila bratislavcanom by 100x viac pomohla severna tangenta, tunel karpaty nema vyuzitie pre 2/3 bratislavcanov a pre tu zvysnu tretinu existuje alternativa v podobe D4 (resp bude existovat po dostavbe krizovatky D1/D4)

Tá alternatíva je bližšie naokolo :slight_smile:
V tej 1/3 máš niekoho z okraja BA východ čo ide do VW, alebo ČR a už vidím ako z Rače ideš okolo celej BA aby si využil alternatívu :smiley:
Takmer celý západ BA by to využil smerom na východ BA, D1… tiež :wink:
A to nebojujem za tunel aj cez mŕtvoly, len píšem o tej 1/3 BA :bulb:

napis kto z fora tu druckej tunel pri bratislave ? resp aj vacsina sa tu vyjadrila, ze cele PPP D4/R7 je pre bratislavu zbytocne a konraproduktivne.

D4 a R7 paradoxne nie je pre bratislavcanov, ale skodi im, len sa tu navali viac aut.

keby sa 1,5 miliardy investovalo do MHD, a trebars len severenej tangenty, alebo predlzenia bojnickej, tak sa mozeme bavit o bratislave ako pupku sveta.

takto je D4/R7 pretlacene developermi z okolia bratislavy na cele so stromcekom a bela bugarovie..

no tak, nemyslel som členov fóra. Myslím si, že tento mega PPP, nikto z fóra reálne nepretláčal aj tak je tu ten nezmyselný projekt. Čo sa týka, tej kontraproktívnosti, tak to môžme napísať aj hociktorom projekte nie len na SK. Napr. kysučania ako takí nepotrebujeu D3… tak isto višnové potrebujú “východnari”… Dočkaj času, keď sa vytiahne tunel karpaty, možno sa budeš diviť ako skoro to nastane. Veˇuž kdesi som čítal, že ukončiť D4 na ceste druhej triedy, je nezmysel. :smiley: