Ne já myslel něco jiného, jestli budu mít čas tak Vám přesnou citaci najdu.
Mě je jasný, že jde o lobbing stavebních firem, různých samospráv a taky hodně o pěnězích.
Věřte tomu, že do toho bude někdo šťourat a bude se ptát jak já. Co mu odpovíte. Stačí mi, když mi řeknete smysl dálnice D3 proti RC třeba XY. Proti pozdějšímu dobudování na dálnici nic nemítám, jenom nechápu proč to stavět tak velkoryse.
[Cesta Žilina - Zwardoň možno nebude diaľnicou)
Nebylo to tak těžké najít, když je to přímo v tomto tématu. Zde se o žádných polích apod. nehovoří.
Takže ještě raz? Řekněte mi nějaký argument pro stavbu dálnice D3
Výstavba D znamená cena pozemkov plus cena stavby D
Výstavba RC znamená cena pozemkov plus cena stavby RC
Prestavba RC na D znamená cena výstavby RC plus cena likvidácie RC plus cena výstavby D plus náklady na upravenie výškových a smerových parametrov na požiadavky D
Myslím že že táto je dosť dobre naprojektovaná jediný problém je prechod medzi KNM a Radoľou kde bude dialnica “potopená” pod úroveň terénu asi v úseku 300m. Neviem čo by sa tam dalo preprojektovaním ušetriť. Ty vieš ?
Ked som SSC pisomne poziadal o vstupne hodnoty pre vypocet urciteho IRR, odpoved bola, ze ich nemaju.
Brodno-KNM nie je zle naprojektovany, ale IRR mozno pochadza z tuneloveho variantu, ktory stavat je nezmysel.
Stavbu dalej predrazuju prelozky ciest v Brodne, privadzac KNM, naplaveniny v blizkosti rieky Kysuca a 1000 rocna voda.
Znacne by pomohol aj usek Brodno - privadzac KNM s dlzkou cca 3,5 km. Cim by sa znacne odbremenila krizovatka Radola ako aj KNM a vacsina kamionovej dopravy z KNM a do KNM by sa z KNM vylucila.
co sa tyka IRR brodno - KNM, tych 2,39% sa mi vazne nezda. su tam sice nejake premostenia (rieka kysuca, zeleznica), ale plus minus nie velmi narodyn usek (osobne mi pripada napriklad sverepec so vsetkymi estakadami a co ja viem akymi vymyslami komplikovanejsi)
navyse su tam vysoke lokalne intenzity (aj ked je fakt ze velka vacsina je to tranzit CA - KNM - ZA), cize jedine ze by kompletne odpisali tieto cisla, alebo si to neviem vysvetlit.
dalsia moznost je ze, robili IRR pre cely usek ZA, strazov - KNM, a potom to len usekli ale nchali aj pre jedno aj pre druhe rovnake IRR.
IRR pre strazov - brodno by bola vazne mizerna => estakada, mosty nad hricovskou priheradou & tunel .. tam by tych 2,39 bolo realnych ak by to bolo dokopy aj s brodno - KNM.
Johhan, najskor otazka, ak by sa teoreticky namiesto niektorych (vseobecne) usekov D26,5 a D24,5 ci uz v plnom alebo 1/2 p. stavala RC 22,5 (plny alebo 1/2) tak komu by to vadilo
Druha vec je ze aj ked by sa muselo platit za prestavbu, nevadilo by to kedze (dufajme) dovtedy budeme na takej ekonomickej urovni ze to nebude problem. Co sa tomto neda pochopit…
JG, teoreticky by o IRR mal povedat viac Dopravoprojekt, zrejme sa to dosadilo do vzorca. Udaje vsak pochadzali od toho kto pozna cenu a predpoveda buducu intenzitu.
Len taky maly priklad, v studii R2 (ZV-L.bana) su uvedene predpokladane intenzity na 2010 aj 2020 a tusim aj po 2020…Najzaujimavejsie je to ze kym medzi 2000-2010 sa da narast intenzity charakterizovat cislom 1,5-1,6 tak medzi 2010-2020 len 1,1-1,2. Cim to je Dalej pri vacsich mestach ma ostavat az 35% premavky na starej ceste, dalej je to okolo 20%
Na 2005 “predpoved” nie je, v kazdom pripade ceny D su podla spravy SSC 2004 tak enormne, ze nizke IRR az takym prekvapenim nie je.
A jednoznacne su cenovo podhodnotene useky s tunelmi, jednoducho nerobi sa poriadny geologicky prieskum.
No, devil, presne tak. SR nerobí dostatočné geologické prieskumy, ani štúdie nie sú úplne tak akoby mali byť, pretože sa šetrí. Ušetrí sa cca. 100 mil. SKK ročne, … potom sa zistí, že sa síce ušetrilo na 1 štúdii a 1 geologickom prieskume povedzme 10-15 mil. SKK, no zároveň sa nám stavba predraží o 100-vky mil. SKK až o mld. SKK. Ale hlavne, že sme ušetrili.
to je celkovo slovensky problem .. ze sa teraz akoze usetri a to ze to potom vyjde neporovnatelne drahsie uz terajsiu vladu nezaujima.
napriklad podla mna sa branisko malo stavat hned ako dvojrurove. vysledna cena by sa prilis nelisiala od sucasnej (dovolim si tvrdit ze mozno 1-2 mld navyse a je to dvojrurove, samozrejme minus 1-2 miliardy za techniku a zdrzania pri tejto jednorurovej verzii)
to iste most kosicka, sitina, cela D3, D1 a nezmyslene natruc zastavenie dialnic. v koncom dosledku to len a len velmi predrazilo vsetku vystavbu a tieto useky uz kludne mohli byt hotove.
Četl jsem v českém tisku o složitosti vybírání mýtného, jelikož stavíme i mnoho rychlostních silnic, zvažuje se jakým způsobem vymyslet vybírání mýtného na dálnicích i na rychlostních silnicích.
Když se bude vybírat mýtné i na RC,což se může i na Slovenku, padá jeden z důvodů pro stavbu D3, zbývá mi tam pouze lobbing stavebních firem, kteří nechtějí přijít o větší zakázku, na které se více vydělá a zaměstná na dlouho hodně dělníků. Když opomenu Žilinský kraj, který samozřejmě z mnoha důvodů bude tlačit pro D3.
Pořád mi lépe vychází stavět na trase Svrčinovec - Skalité - státní hranice RC v polovičním profilu, když opomenu myšlenku s Osčadnicou, které nejsem moc nakloněn, ale budiž.
A mezi Žilinou a Svrčinovcem nyní vymyslet něco přechodného a potom samozřejmě dostavět na určité parametry.
Steve, je to inak. Stavebná spoločnosť na Slovensku má určite vplyv, nech je s akýmkoľvek menom (ktorá stavia diaľničnú sieť). Aj v nej sú ľudia, ktorí by radi jazdili po čo najviac km D a RC. A stále je čo stavať, aj keby sa D3 vôbec nestavala.
Okrem toho Žilinský kraj, to nebude len D3, ale aj R3. Okrem toho samozrejme D1 (tá je všade okrem NR a BB).
Čo je to “hodně dělníkú”? 1000? 3000? 10000? Za vlády VM stavalo diaľnice takmer 20 000 ľudí. To je “hodně”. Teraz je to výrazne nižšie.
Je úplne zbytočné zamýšľať sa nad takýmito úvahami, pretože to vôbec nesúvisí s výstavbou D3 a aké má mať parametre.
Já jenom tak přemýšlím, jaké jsou vlastně momentálně důvody pro stavbu dálnice a ne rychlostní silnice a nic mě nenapadá,tak co jiného než tlaky stavebních společností. Nějaké politické důvody? Jaké? V jakém zájmu je stavět 58 km dálnice Kysucemi?Chci pouze tomu přijít n kloub.
Keby tam boli nejaké silné tlaky stavebných spoločností, tak je už ten úsek dávno hotový. Je to priorita vlády SR, dokonca sa vyrovná R1, nad týmito dvomi je už len D1 a niekde pod D3 a R1 je doprava v BA. Dôvod: súčasť medzinárodného koridoru, výstavba prebiehajúca s parametrami D, samospráva je spokojná aj s pomalšou výstavbou kvôli presunu peňazí na južný ťah R1.
Takže znovu, součástí koidoru může být i RC.
Kde konkrétně momentálně probíhá výstavba na parametry dálnice?
Samospráva je spokojená s pomalejší výstvabou, tak to je snad jediná na světě
Steve, toto nevedie nikam. Nerozumiem tomu, prečo Čechovi záleží až tak na D3 (teraz neútočím na ČR, ale Slováci sa tiež nestarajú až tak do výstavby diaľničnej siete v ČR).
Ano, ZA samospráva je spokojnejšia aj s pomalšou výstavbou, pretože lepšia je pomalšia výstavba D ako pomalšia výstavba RC, tak sa totiž na Slovensku stavia, nie podľa “peňazí”, ale podľa “km”. Naviac, ZA samospráva môže byť spokojná, stavia sa D1, D3 a opraví sa viac ako 30% všetkých ciest v kraji.
Samozřejmě, že to nikam nevede, na jednoduchou otázku chci znám jednoduchou odpověď a tu prostě nedostávám.
Proč se zajímám o D3 jako Čech? Zajímám se o všechny dálnice a RC v rámci V4, mám to v popisu práce. Nevím co je na tom špatného. U nás na D47 staví tolik slováků a kdybyste slyšel jejich starosti, škoda mluvit.
A já na nikoho neútočím, to by jsem si vyprosil!!!
Chci znám názory, stanoviska, argumety,alternativy, ty se mi nedostávají, toť vše.
Ale nic ve zlém.
Žilinský kraj jestli se vše bude stavět tak jak je to momentálně naplánované, bude mít takovou silniční síť, že o té se většině regionů Střední Evropy může zdát.