D3 všeobecne

R11 sa začala stavať s novým hraničným prechodom Mosty u Jablunkova a obchvatom Mostov u J. a malo sa pokračovať až do Tešína v polprofile … ale po dobudovaní obchvatu sa zrazu rozhodlo o presune stavby na rok 2009 .. teda o skoro 15 rokov.

Nuz, kto nevie cim su Katowice, nech si otvori obycajny skolsky atlas a pozrie si hospodarsko-priemyselnu mapu Polska.
Pre admina:
vidim, ze niektorym tu svieti pod nickom “expert fora, guru fora”.
Bolo by lepsie hodnotit podla kvality prispevkov, a nie kvantity.
Nespajajte si to prosim zrovna s devilom, ale k niektorym sa hodi skor “blbec fora”, ci “debil fora”.

Dobre mate pravdu Katowice su v Polsku dolezite. Ale potom musim polozit uz raz odignorovanu otazku. Preco nie je priorita dialnica od Senice na Vieden, alebo od NR priamo na severozapad MR :question:

Druha vec, preco chodi od Krakova vacsia premavka ako od Katowic (kedze premavka zo Svrcinova je viac SR-CR ako SR-PR) :question:

SE je medzi dvomi dialnicami a ma kvalitnu cestu prvej triedy (medzi SE a TT je to ozaj siroka cesta aj na 3 pruhy), s dvomi problematickymi bodmi a to je biela hora a samotna senica. premavka je inak na tomto useku docela pohoda. a na dialnici si za 20 minut zo SE .. za 45 min v pohode BA - SE :slight_smile: plus minus predpisovo ..

z NR sa na “severozapad” dostanes v pohode po R1 a dalej po D1 :slight_smile:

vid priechody a ich priepustnost a celkovo cesty .. tiez smerom cadca - PL su na tom vazne katastrofalne

aj ked trosicku OT:

zase az tak to netreba prehanat :slight_smile: je dobre mat nazory z kazdej strany, trosku si zaflamovat, faktom je ze to je lepsie ako by sme tu sterilne vsetci zastavali jeden a ten isty nazor, jednak aj diskusia by upadala etc ..

co sa tyka rankov tak viac tu
[Novinky vo fóre - #2 podľa aquila)

ak su nejake lepsie navrhy na ranking, som ich ochotny zmenit :slight_smile: ale nic lepsieho ma zatial nenapadlo :slight_smile:

Nie aquila, nemyslel som zo SE na TT a pod. ale zo Senice priamo na Vieden, bez obchadzky na BA. Tak isto ako SE aj CA by bola bez D3 medzi dvoma dialnicami. Preto som si tento priklad vybral :slight_smile:

A nie NR na severozapad, ale na severozapad MR, Gyor a pod…

Opat nedorozumenie, Trstena a Svrcinovec su cca rovnako zatazene prechody, pritom Trstena prevadza len tranzit z PR, tak Svrcinovej s PR aj CR. Logicky ale potom by mal byt Svrcinovec ovela, mozno az 2x zatazenejsi. Nie je.

Mne z toho jednoznacne vyplyva ze usek cez Skalite je prilis dopredu nadhodnocovany a ze po dobudovani nebude mat az taky vyznam ako tu vsetci horlivo tvrdia.

ale devil no, zase netreba ist do extremu :slight_smile: ide o to ze normalne napojenie do polska by sme potrebovali jak na D3 tak aj na R3…

mozno podcenujes to aku traffic v konecnom dosledku vygeneruje zavod KIA .. pre info moze to byt k momentalnemu stavu od 1000 do 3000 kaminov za 24 hod navyse … co uznas je docela dost ..

Ale ved preco extrem, su to identicke zalezitosti :sunglasses: , okrem PR mame aj inych susedov alebo nie? :sunglasses:

Odvolavat sa na firmu nech je akakolvek nie je spravne, do hocijakeho mesta pride firma ak jej na vlade povedia ze tam bude niekedy dialnica a moze ju urychlit. Toto ale nie je standartny postup a zapricinuje len zmatkovanie.

steve, aby si bol v obraze: diskutujes tu so zilincanmi, ktorym prehnany lokalpatriotizmus zatemnuje mozgy. Logicke argumenty budu schopni prijat , az ked budu mat dialnicu zo ziliny do terchovej a dialnicny tunel priamkou do turzovky. Potom snad budu ochotni pripustit, ze aj na vychod od Martina ziju nejaki obyvatelia, co prispievaju do spolocneho mesca.

Mal som viackrat pozvanych obch. partnerov z SK v Bielsko-Bialej ( aj Bratislavcanov ) a stale chodili radsej cez Tesin ako cez Skalite.

aquila, 1000 kamionov denne navysenie intenzit vdaka KIA v smere na Zywiec. To srandujes, vsak?

ale no, takto sa moze povedat aj prehnanom lokalpatriotizme stredoslovakov :slight_smile: ak si si nevsimol nikto tu nechce stavat D3 v parametroch D3, len proste aby sa z toho urobilo na zaciatok dobra cesta prvej triedy, podobne ako s R3

je to logicke :slight_smile: kto by chodil cez skalite a tie cesty tadial? :slight_smile: ale ked bude S69 v akom takom dobrom stave a tak isto D3 .. tak ver tomu ze si nebudu nadchadzat, ak sa v ZA mozu hned napojit na dialnicu :slight_smile:

kde som to napisal ?:slight_smile: ja som len napisal ze KIA ako taka vygeneruje traffic od 1000 do 3000 kamionov. a cast z toho pojde z/do polska. a ver tomu ze tiez im bude milsie ist cez D3 ako cez R3 …

No, to zalezi odkial pojde ten, komu ma byt milsie. Ak od Krakowa (pripadne hocikde vychodne od neho), tak urcite po R3. Ak z Katowic, tak bude mat k dispozicii dobru alternativnu cestu cez Tesin. Jedine polske mesto, ktore by to mohlo nadmieru ocenit je Zywiec . A to by uz bol teda luxus, aky by si beztrestne nemohli dovolit ani v Nemecku.

Najlogickejsi postup pre buducnost: Dohodnut sa s Cechmi, nech postavia rychlocestu Tesin-Svrcinovec za pomoci presunu prostriedkov z inych cestnych stavieb niekde na zapade CY, z ktorych SK nema az taky osoh a my za to na par rokov zakonzervujeme Skalite. Na nasej strane postavit rychlocestu ZA-Svrcinovec . Ale este predtym vrhnut sily na dokoncenie D1, R1 , obchvatov na R2 a cast R3 popod Donovaly.

luxus by to nebol a nebolo by to len o meste zyviec, ale o to ze RK z polska na rabku/trstenu tak skoro nebude kym S69 sa realne buduje a ked bude tunel milowka, tak je to dost velky progres oproti slovenskej strane .. skratka ci sa to niekomu paci alebo nie D3 je na hlavnom TINA koridore a EU zaujimaju hlavne TINA koridory, na ktore aj poliaci vo velkom beru $$$

silne nevyhodne pre slovensko, jedna cesi by (logicky) na taketo nieco nepristupili, vsak na co ? a navyse ide o konkurenciu. tymto by mal vacsi rozvojovy impulz tesinsky region ako kysuce. navyse ked uz by bola Rka dovedena po cadcu resp CR hranice odtial to je uz kusok do PL, bolo by skoda nevyuzit faktu ze S69 sa tiez pomaly dostavuje …

D1, R1 ako aj obchvaty R2 su dane o tom nie je pochyb.

R3 popod donovaly nepojde, ak je pravda co je napisane v inom fore, tak R3 pojde varianom A2 (co je ze vraj najlacnejsi ale podla mna asi ten neajmenej vhodny :slight_smile: ale o tom v inej teme …

kaviarista, já jsem rád, že mi někdo vysvětlí proč se D3 staví. Ale stále je to pořád to samé. Podepsali se koridory, tak se tam musí stavět, abysme dostali peníze z EU. Bude tam KIA, které potřebuje dobré spojení do Polska. Navíc rozvoj Kysuce, což je KNM a CA.
Moje základní argumenty proč ne D3.

1. Na pár kilometrů se spotřebuje neuvěřitelné množství peněz, peníze z EU se mohou použít, nejvíc je možné myslím 75%, zbytek musí zaplatit krajiny samy. To neznamená, že se dostane přesně 75%, nevím jestli se EU řídí přímo IRR, ale na D3 je IRR tak mizerné, že to snad ani na Slovensku nemá obdoby.
  2. Západně asi 100 km se mohutně staví česká D47, osobně nevěřím, že by D3 mohla být takhle používaná. Přechod do Polska v Českém Těšíně kolem 20 000 aut intenzita, i kdyby si to s D47 rozpůlily, pořád to je 10 000. Kolik se plánuje na přechodu ve Skalitém?
  3. Přirozený tranzit je v Trstené na R3, proč učit řidiče jezdit jinde,když je to pro ně po R3 nejvýhodnější?

nizke IRR ma len usek ZA, strazov - brodno - KNM, kde by sa mala postavit niekolko kilometrova estakada, mosty cez hricovsku priehradu a tunel pod povazsky chmelec. ale to zatial nie je nutne kedze dialnicne privadzace hricovske podhradie strazov a brodno viac menej obsluzia potrebnu prepravu. useky od brodna vyssie uz maju velmi rozumne IRR (t.j. nad 10%). takze opodostatnenost tu je. to ze sa stavia D47 nemeni nic na tom ze je to stale len B vetva VI koridoru. a preco by sme nemohli vyuzit peniaze EU na tento usek ?:slight_smile: ako som povedal, D3 ma svoj vyznam, a urcite nema vyznam to vybudovat len po svrciovec .. a potom to potiahnut do CR .. vacsi zmysel vidim v tom to rovno napojit na S69. to ze D3 nebude pouzivana ako D47 este neznamena ze sa nema budovat. skor naopak .. ked nic ine, ked sa nieco vybuduje, aspon moze slovensko dostat cast penazi spat vo forme myta

to ze vytazenost a nutnost D47 na ceskej strane je, o tom nikto nehovori. co sa prechodu skalitom planuje, presne cisla nemam a tak nebudem strielat a ohladne presunu vid nizsie ..

prirodzeny tranzit je vzdy tam kde su lepsie cesty, ked budu na skalitom lepsie cesty a raz RK, tak ver tomu ze vodici sa velmi rychlo naucia jazdit tadial (pocita sa s presunom 60-80% dopravy)

D47 necháme být, tam je situace jasná, o to vlastně nejde. Ale podle KURS 2001 v rámci Dopravy a územního rozvoje Slovenska se píše, že Projekt TINA je otvoreny proces, v rámci ktorého je možné dopravné siete štátov TEN a TINA vzájomne optimalizovat.

Z toho vyplývá, že je pouze neochota Slovenské vlády, s koridorem VI.a jakkoli pohybovat, i když to je možné a stále se asi bude preferovat D3 oproti R3. Podotýkám, že mi o blaho občanů Oravy ani tak nejde, spíš mi připadá vhodnější budovat výbornou komunikaci tam, kde jsou na to lidé zvyklý a o rychlejším propojení Varšavy a Budapešťě nemluvě.

a preco by mala vlada SR nieco s uz danym koridorom VI nieco robit ? :slight_smile: z pohladu slovenska ma D3 zmysel, a aj opodstatnenie, ked uz kvoli nicomu inemu tak kvoli tomu ze na R3 by z polskej strany v dohladnej dobe nic nenadvazovalo.

kym na D3 je tu S69 a od bielsko biala uz ide normalna RK.

a ako som uz pisal, ludia su zvyknuti chodit/jazdit tam kde je lepsia cesta. ak bude lepsia na skalite, velmi radi si zvyknu jazdit tym smerom

co je fakt predlzovanie vystavby D3 vyhovuje ceskej strane. keby bola D3 hotova do 2005 ako sa povodne planovalo, tak by to bolo hold ine kafe ..

Smysl předpokládám, že se lépe spojí Bratislava a Žilina s Katowicemi ne? Doufám, že nejste zastáncem názoru o rozvoji Kysuc. To mi stávají vlasy na hlavě. Kysuce mají nějakou přednost v rozvoji oproti jiným regionům?

Ta Vaše důvěra ve výstavbu S69 je až zarážející,na Slovensku se nestaví a Poláci se do toho budou hrnout.To těžko ne?Nedávno jsem mluvil s Polským kolegou a ten tvrdí,že Polsko toho vždycky mnoho namluví, ale koná už jinak. Preferují výstvavbu dálnic a RC do Německa, teď už se bojím i o A1 do ČR, což už tu taky někdo psal :frowning:

To jako někomu nakážete, máte tudy lepší spojení, je to sice o hodně delší, ale jeďte tam?

Co jako ČR vyhovuje? Nesetkal jsem se v ČR s názorem, že by D3 spolu s D1 měla být nějakou konkurencí D47 a D1 na české straně. I kdyby byla D3 vybudovaná, stejně by jsme museli D47 stavět, koridor, nekoridor, kvůli Ostravsku a hlavně hraničnímu přechodu Těšín (viz těch 20 000 aut/intenzita)

steve, proste oni tam byvaju, tak chcu tam mat dialnicu a hotovo! toto je jedina argumentacna zakladna, od ktorej si potom prisposobuju nejake vymyslene cisla na svoj obraz. Vymysli sa blud, ze sa 60 percent dopravy z Trstenej presunie na Skalite a ked sa v reali ukaze, ze je to hovadina jak traky, tak co uz, D3 preto nezburame, takze takouto podlou manipulaciou dosiahnu svoje.

D3 ma opodstatnenie, o tom niet pochyb, ale o 40 rokov, ked uz budu stat kompletne R2, R3, R4 a R7.

Treba Zilincanov postavit pred otazku, ze bud budu mat Visnove s Ovciarskom, alebo D3. Iba jedno z toho a nie - vsetko alebo nic. A potom by sa krasne ukazalo, ze argumenty pre D3 pokryvkavaju na vsetky nohy.
D3 je svinstvo storocia v slovenskej ekonomike. Horsie ako nebankove subjekty, oddlzenie bank alebo ruske deblokacie.

KIA je spravna a dobra vec (aj s tou statnou podporou, aj so zmluvou v takej podobe, v akej je ) ale to neznamena, ze treba na zvysku Slovenska zatiahnut rolety.

Mam obavy ze je to kus prehnane, u Poliakov je to projekt mensieho vyznamu, robi sa velmi poskromne. Este nikde som nevidel ze by 27 km usek bol rozkuskovany na tolko malych usekov. Ono je to dobre lebo sa tym setri, len u nas je bohuzial nastroj na odovodnenie az extremnych km nákladov. Cisla hovoria okolo 660 mil/km pre 1/2 profil. A to je prilis velka cena za to ze sa trasa o nieco skrati.

A ak sa uz argumentuje KIOU tak KIA nijaku podmienku na D/RC na Polsko neurobila, iba na BA. Teda aj drviva vacsina premavky vygenerovana KIOU pojde po D1.

Z cca. 2 200 v/den na cca 5 600 v/den, na hranici z 865 v/den sa to zdvihne tak na max. 3 000 v/den. (odhadom). To je dovod na upravu cesty na bezpecne parametre, ale na projekt typu Skalite urcite nie.

Dobry postreh :slight_smile:

Z polskej strany nadvazuje c.7 a od Rabky S7. Priepustnost je dana. Na druhej strane je dnesna cesta 69 horsia ako cesta 7 a ani jej vylepsenie premavku z E77 nijak neovplyvni.

Ale zabudlo sa na BBiala-ZYwiec :wink:

Cela E77 od Oravy cez Donovaly je (hlavne zime) zla. Este nik nevyratal ze by bolo ak by tadial isla seriozna cesta I. triedy. Preco to nikoho nezaujima :question:

No vieš najprv by sa češi museli chcieť dohodnúť a to sa moc nechcú. R11 presunuli na rok 2010 a neskoršie, teda minimálne o 15 rokov neskorej ako pôvodne plánovali. A okrem toho češi nič nepresunú zo západu lebo pripojenie na nemecko je pre nich tiež prioritné.

Poliaci budú stavať RC na Slovensko v tomto poradí S69, S9 a protom možno dostavajú S7 až k hranici k Trstenej. A toto je rozhodnutie poliakov a nie slovákov. Po zavedení mýta bude sa tranzit z juhovýchodnej europy snažiť obchádzať ČR z dôvodu že to bude dialnica naviac. Totiž z Maďarska sa nedá priamo prejsť do Česka a Poľska. Z južnej Europy sa jedine Talianom oplatí chodiť cez Rakúsko a Česko do Poľska

Inak podla pôvodných polských zámerov mala dialnica A1 končiť na hranici zo Slovenskom a to diaľničným hraničným prechodom Jaworzyňka/Skalité. Ostrava mala byť pripojená krátkou dialnicou a Tešín RC