S cenou treba ist na hranu, pripadne pod naklady. To Vam uz uplne harasi? Z coho tie firmy a ludia maju zit? Zodrat sa a potom vystavit kopyta? Do takejto spiny sa zahrabte sam. Uz minule Ste napisal ze za chvilu uz nebude mat kto stavat. Vyratal Ste ze ostavaju realne tri firmy. Necudujem sa, za tuto almuznu? Slovak musi stale len otrocit aby sa taki ako Vy zrejme dobre napapali. A tie somariny ze je to drahsie ako tunel, kde na ne chodite? Len stvat a stvat. Pritom sa tvarit ako dobrodinec. A tu ciernu vizitku nechate pre devila ci aquilu. Vidiet ten krasny prinos z ukradnutia blogu co Ste spachal. Asi nebudete celkom nevinne sam, priznajte farbu za koho hrate.
Kto povedal, ze s cenou treba ist na hranu? Najnizsia cena v tendri je 27 mil. € / km, co je viac ako cena za 1 km drvivej väcsiny tunelovych rur v Europe. Na zvysok prispevku sa snad ani neoplati reagovat
Neviem, ale tu sa debatuje bez akýchkoľvek znalostí situácie, iba také “hospodské kecy”.
Ad Oščadnický variant - páči sa mi, ako hocijaký ujo je odborníkom na trasovanie diaľnic. No normálny postup je vyštudovať vysokú školu, získať skúsenosti ako projektant v tomto obore a potom sa možno k takej robote dostanete. Bez tohto postupu neviete absolútne nič o tom, ako sa trasovanie robí a aké všetky problémy musia projektanti riešiť a zobrať do úvahy…
Ad cena - ak sa vám cena nepáči, viete kde sa v Blave nachádza úrad vlády? Chodte za Ficom, spýtajte sa ho, prečo tuneluje štátnu kasu pre prospech svojej partaje a ich mafiánskych kolegov. Pretože nič iné sa na to povedať nedá. To je realita, takto to tu je. Botka.
a co sa ty vyjadrujes k teme, ked podla vlastnych slov nevies povedat, ci bude po tejto D3 jazdit dost aut na to, aby bola opodstatnena
Co povazujete za „hospodske keci“ (ak si teda uz vykame )? Prosim uviest konkretnu vetu, inak v tom vidim len spochybnenie celeho prispevku, v ktorom som zjavne uviedol nieco, o com sa nesmie „nahlas“ hovorit
Oscadnicky variant bol planovany odbornikmi, alebo myslite, ze ho kreslil „hocijaky ujo“?
Ano, cena je vysoka, okrem ineho aj preto, ze bol usek sity na mieru Vahostavu. To neznamena, ze teraz vsetci jeho zamestnanci su zlodeji. Ale tu idu obrovske peniaze do sukromnych vreciek namiesto toho, aby sli na vystavbu dalsich usekov. Teraz mam zavriet oci a tvarit sa, ze je to ok?
Obávam sa, že si ma nepochopil. Nič také som nepovedal. Povedal som, že multiplikácie jestvovania diaľnice v budúcnosti budú také, že to dnes nevieme odhadnúť. A tým som isto mal na mysli, že to tomu regiónu prospeje!
Nevykáme si. Bolo to množné číslo, takých je tu viacej, čo o tom variante stále niečo trasú.
Nie, neplánoval to ujo. Iba to zodpovední ľudia vylúčili. A asi k tomu mali dôvody, aké som uviedol a nie že sa len blbo vyspali.
A ako v tom vašom ponímaniu zapadajú tie ďalšie firmy, čo sa tendra zúčastnili? A prečo sa nezúčastnili ďalší firmy, zahraničné? Tých tiež uplatili alebo ako?
Uz to tu bolo mnoho krat prediskutovane, ale Oscadnicky variant bol vyluceny len preto, ze ho nechcela v danom obdobi (okolo 1997) obec Oscadnica, hoci bol vyhodnejsi z dopravneho, ekonomickeho ako aj enviromentalneho hladiska. Ale dnes to uz nezmenime.
Dalsie firmy, co sa tendra zucastnili, hodnotim uplne rovnako. Vsetky z nich su zname nekalymi praktikami. Zahranicnych firiem sa tam prihlasilo dost - Strabag, Metrostav, Impregilo, OHL. Ti isti hraci, co sa hlasili aj do ostatnych tendrov.
Osobne by mi vobec nevadilo, keby DPS ziskal Svcrinovec-Skalite ako aj Visnove. Vadi mi vsak sposob, akym ich ziska. V pripade D3 ide o jasny kartel, v pripade Visnoveho o jasne ucelove vylucenie Skansky.
Ako sa dalo cakat, nikto sa neplanuje odvolat a NDS tak nic nebrani v podpise zmluvy.
Rad by som vedel, co dostali ostatne firmy za to, ze robili vitaznemu konzorciu krovie.
co uz no, keby to za tu cenu bol aspon plny profil .. ale pol profil .. to je des ..
Andrej, inak povedané, myslíš, či ponuky ostatných uchádzačov s vyššou cenou ako podalo víťazné konzorcium DPS-VHS, boli vopred takto plánované a vypracované (de facto dohoda), alebo…predsa len, to bola čistá náhoda, že nedali nižšiu cenu, porovnateľnú s tými v predchádzajúcich tendroch (čomu ale verí asi málokto) ?
A ked ze v podpise zmluvi nic nebrani tak kedy ju
Podpisu?
Lubos, keby nebola kriza a firmy by mali dostatok roboty, zavriem oci a tvrdim, ze len skusali, ci nepodlezu s cenou DPS+VHS. V tomto obdobi sa vsak sutazi „na krv“, casto az pod naklady, bez investicii do vybavenia, strojov… (co rozhodne nepovazujem za normalny stav), takze neverim, ze ide o nahodu a zrazu si dovolia ponuknut cenu aj s velkou marzou. Ani OHL ani Hant este nemaju v SR velku zakazku, o ktoru bojuju uz v 5-7 tendri, Eurovia ma jednu „ohlodanu kost“ na Spisi. Dalsi dokaz kartelu su rozsahy medzi najlacnejsou a najdrahsou ponukou – tu je to len 6%, pri poslednych tendroch na D1 to bolo 30% a viac.
a kedy to podpišu teda ?
No pokial sa v stanovenej lehote, ktora tento tyzden uplynula, nikto neodvolal, zalezi hlavne od ministerstva, kedy sa rozhodne zmluvu podpisat.
http://www.ndsas.sk/useky-svrcinovec—skalite–pravy-pas/44223s272c
Včera večer tam nebolo nič. Teraz (28.6.2013 12:40) je tam aj Zhotoviteľ a aj dátum podpisu zmluvy 6/2013 - a s ohľadom na to, že je piatok, to podpisujú dnes.
Kedze je usek uvedeny ako vo vystavbe, podpis zmluvy uz zrejme prebehol. V tom pripade ma udivuje rychlost, s akou bola stranka NDS aktualizovana
No, zostal som aj ja mierne v šoku. Tiež som včera večer prezeral na stránke NDS aké úseky D a RC sa momentálne tendrujú a ešte bolo všetko po “starom”. Fakt zaujímavé, ak je teda kontrakt už podpísaný, že o tomto NDS dopredu neinformovala, ako býva zvykom, a média asi tiež o ničom netušia (zatiaľ)
no co uz no, je to podpisane .. podarilo sa im to pretlacit .. jeden z najmenej potrebnych usekov dialnic ide za predrazenu cenu v polprofile do vystavby … bravo ..
Máme niekde dokumentáciu k tomu, čo sa reálne ide stavať? Ide mi najmä o objekty v križovatke Svrčinovec. Stavia sa aspoň táto úplná na plný profil vrátane všetkých napojení a prípravy na pripojenie R5? Dík.