D3 Svrčinovec - Skalité

v europe sa najde kadeco. treba menej trollovat a viac citat a pozerat. z takej povazskej je ale zly vyhlad na europu.

pre Jano1 je to npr. statisticky uplne jedno ci kilometer klukatej R alebo 80 metrov vysoky most ci tunel. mna zaujima aj to kde skoncia moje dane.

Považská je moc na severe čo? devil devil :smiley:

No, neviem ako v zapadnej europe, tam som okrem GER a AUT vela nejazdli, ale napr. v chorvatsku mas semafor pred asi kazdym tunelom aj so znackou.
no a co sa tyka svetiel, vzhladom na to, akych mame vodicov inteligentov, asi by to tam bolo treba aj textom napisat a zvyraznit, bo znacka asi nepomaha.
argumenty? “ved svietim” a ma denne svietenie v hmle / dazdi, pomali v tme. a zazil som aj auta bez svetiel v tuneloch, co je celkom casty jav.

Tak vselikde maju vselico, co u nas nemame a neznamena to, ze to treba zavadzat. Napr. Slovinci maju na dialniciach pred kazdym pripojenim znacku Hlavna cesta. Tie semafory pred tunelom predsa nesluzia na bezne riadenie premavky (cervena-zelena), ale vo vynimocnych pripadoch na uzavretie tunela a vtedy tu informaciu vodic x inymi sposobmi ako tym, ze by mal na zaklade tejto vystraznej znacky sledovat semafor.

Inteligent nedodrzuje jedno pravidlo o svieteni v tuneli, preco si myslime, ze druhe pravidlo dodrziavat bude? Potom musime tuto zbytocnu znacku ukoncovat po vyjazde z tunela dalsou zbytocnou znackou. Alebo zacneme teraz vsade davat znacku o povinnom svieteni s dodatkovou tabulkou za znizenej viditelnosti?

Staci dat vodicak len tym ktory na to inteligencne a psychycky maju a nebude ziaden problem z svietenim a inymi vecami.

Zostali by ale v tom prípade intenzity aspoň pre nejaké diaľnice? :laughing:

No, ako vacsina Slovakov nemam velmi preco ist po tomto useku, takze tak skoro to nepojdem pozriet, ale zo zverejnenych videi mi to tam zas az tak extremne problematicke nepride. Kludne tam mohla byt 70 km/h. Ved upozornenie na zmenu smeru jazdy tam mam. Len u nas sa celkovo pri vsetkych sikanach davaju zbytocne nizke rychlosti.

To množstvo značiek je podľa mňa predovšetkým kšeft pre ich výrobcov.

Semafory môžu slúžiť aj na krátkodobé zastavenie premávky pred tunelom, ak je za tunelom kolóna, aby sa nestálo v tuneli (“tunel Horelica sa pre kolóny priebežne uzatvára”) - vtedy sa asi len rozsvieti červená a iné spôsoby oznamovania (premenlivé značenie na predchádzajúcej križovatke) sa nepoužijú (nezažil som to, ale domnievam sa, že to tak bude). Na to by tam ale podľa mňa stačil dvojfarebný semafor (oranžová, červená), nemusí v normálnom stave svietiť zelená. Úplne scestné je podľa mňa to, že u obojsmerných tunelov svieti v “normálnom” stave na ľavom semafore červená a na pravom zelená. Neviem ani, či má takéto riešenie oporu v zákone. Na informáciu, že do ľavého pruhu je vjazd zakázaný, predsa slúžia svetelné signály nad cestou. Semafor určuje, či môžem ísť ďalej a ak je okrem pravej strany zopakovaný aj na ľavej strane cesty, má ukazovať rovnaký signál.
goo.gl/maps/9CNZtcd1Vs92

Na premenlivom značení sa má upravovať rýchlosť, čo v prípade Horelice nie je už kam. Zelená má zmysel, aby si vedel že už môžeš ísť. Po čase (5 min.) by sa mohla vypnúť.

Ved preco by sme nenatrepali vsade cokolvek nas napadne, ide predsa o bezpecnost nie? Aby som parafrazoval politicky nezmysel - najdrahsie znacky su tie, ktore nie su nikde postavene.

Fuh, tak tie semafory pred Horelicou tam jednoznacne nemaju co robit v takomto rozdielnom stave.
Sl. paradoxy:
auto.sme.sk/c/6220099/v-dialnic … z4k3jdJCFo

FB Fluska.sk:
“Žiadne prepáčte nezaznelo.
Strihali pásku na diaľničnom úseku D3 Svrčinovec - Poľsko. Na Kysuciach tak pribudol 15 km úsek. Aspoň niečo, lebo premávka cez dediny tam bola o život.
Politici sa predvádzali a rečnili, ale nespomenuli slovko prepáčte.
Prepáčte, že to trvalo tak dlho.
Prepáčte, že sa tvárime, že otvárame diaľnicu.
Prepáčte, že to je len polovičný profil, čiže len široká cesta, nič viac.
Prepáčte, že táto polovičná cesta stála 417 miliónov.
Prepáčte, že v Chorvátsku postavili v rokoch 2001 - 2007 plnoprofilovú diaľnicu (4 pruhy) Záhreb - Split s dĺžkou 380 km za 2,2 miliardy eur (2200 miliónov) a na nej 14 tunelov, 50 viaduktov a 26 mostov.
Prepáčte, že ich cena štvorprúdovky bola 6 miliónov za kilometer a naša cena dvojprúdovky je 28 miliónov za kilometer.
Prepáčte, že stále chceme otvoriť dlhovú brzdu, ale fakt nevieme, kde sa nám tie peniaze strácajú.
Marek Belák”

Vlados, v tomto by sme si fakt mohli zobrať príklad z Chorvátska. Tam na úpravu rýchlosti majú na bokoch tunela v pravidelných rozostupoch svetelné značky s vyznačením max. rýchlosti a tieto neslúžia na nič iné, takže ich nikto neprehliadne. Dokonca ak prekročíš rýchlosť, značka sa rozbliká a upozorní ťa. Horný svetelný portál v tuneli používajú na zobrazenie zelenej šípky alebo červeného krížika podľa toho, či do príslušného pruhu môžeš ísť, prípadne na zobrazovanie nejakých mimoriadnych upozornení.

Semafory pred tunelmi majú tiež, dokonca ich používajú tak isto sprosto ako my - našiel som krásny príklad - streetview z novembra 2011 ukazuje situáciu, keď dokonca na pravom semafore je červená a na ľavom zelená:
goo.gl/maps/2fsnpmUNvfH2
V tomto by som si od nich príklad nebral.

Matt: To mi pripomenulo, ako som sa tešil, keď pred cca 20 rokmi otvorili diaľnicu od Hornej Stredy po Ladce, tak som sa tešil, že konečne a až na mieste som zistil, že je to väčšinou len polprofil, v žiadnych správach som to vtedy nepostrehol.

Nikto tam takéto prepčte nečakal :laughing:
porovnávať to s Chorvátskom je populistické drístanie typické pre dnešnú postfaktuálnu dobu, kde ovce prikyvujú, lebo niekto hovorí alebo píše čo chcú počuť a čítať.
Jediné čo príprave tohoto úseku vyčítam je že to nebolo riadne vysúťažené tak aby cena išla viac dole, že je tu z verejných súťaží vytláčaná Skanska, že to stavajú spriaznené firmy. A že v tejto cene mal byť poriešený aj Svrčinovec. Štvorpruh tam zatiaľ netreba, to vidí aj blbec len autor toho výlevu nie.

Marek Belák je ĽSNS… preto to populistické dristanie pre ovce.

Jaaj potom sa nedivím :laughing:

Tak bez populizmu sa poriadna politika robit neda, ved to je ako reklama na produkt. Ale treba niektore fakty uznat. Ta cena za km je oproti nasim dialniciam velmi zaujimava.

zaujimava informacia je tu:

asi polovica tranzitu cez svrcinovec ide do polska a polovica do ceska. t.zn. ze z asi 4.000 NA je potencial asi 2.000 NA cez skalite, okrem tych ktore maju “medzipristatie” v cechach. OA narast kvoli zlepsenym parametrom minus auta ktore zostanu na I/12 cize domaci. nepredpokladam 5.000 aut, skor 3-3.500 aut denne. koncom roka by uz mohli byt seriozne cisla, snad sa nieco dozvieme.

Co su to seriozne cisla? V prvych mesiacoch na novo otvorenom koridore ziadne zazraky nebudu, zvlast ked usek ako jediny poloprofilovy je spoplatneny okrem Braniska, ale to je na dlhej suvislej plnoprofilovej dialnici. Intenzita bude rast rychlejsie ako inde pocas niekolkych rokov, hlavne sa musi sprejazdnit Cadca, teda “seriozne cisla” budu o 4 roky.

A potom budu vyhovorky ze radola viac nepusti a “seriozne” cisla budi na 2030 a tak dalej :wink:

V trstenej su uz teraz o hodne vyssie cisla a to bez toho aby sa tam nalialo vyse miliardy euro a na dalsiu miliardu kysuce cakaku aby sa dostali na hranici na mozno polovicne cisla o 10-15 rokov..

D3 od svrcinovca nemala nikdy ani planovat , nieto ze stavat…