Zabudnime na chvilku na priority v dialnicnej vystavbe, predstavme si, ze cela R2, R3 aj R4 na Slovensku uz stoja a podme riesit prakticky Kysuce. Chcem sa spytat tych, co teren dobre poznaju: slo by to trasovat aj nejako takto? (viem, ze ta cesta krizom zo Skaliteho do Oscadnice existuje, ale nesiel som po nej nikdy)
inak ten variant cez oscadnico co hovoril johhan by aj mna zaujimal. faktom je ze by to bolo asi o 2 a viac miliard lacnejsie a aj logickejsie riesenie
predsa len by to aspon “trosku” oddialilo od tesinskej RK a bolo by to rovnomerne vzdialene od R3)
p.s. ten odkaz s obrazkom asi nebude fungovat aby ho tu zobrazilo :-/ , tak som z toho urobil aspon link
feroslav,
urcite by pretrasovanie cez Oscadnicu nemalo iba lokalny prinos. Vyzera to na celkom slusnu usporu kilometrov. Mne sa ten navrh s trasovanim D3 do Ceska a R5 do Polska pozdava velmi. Cadcanom bude asi uplne jedno, ci pocestuju do PL cez Svrcinovec alebo cez Oscadnicu. Zilincanom (tym padom aj dodavatelom a odberatelom KIA) ale urcite nie.
Navrhovane riesenie vyzera priaznivo:
- funkcny ekvivalent
- cena sa nezvysi, ale naopak mozno to bude aj lacnejsie
Prekvalifikovanie spojky na Jablunkov na dialnicu je rozumne, lebo to je trasa E75 a prekvalifikovanie trasy na Zywiec na RC je tiez rozumne, lebo parametre cesty na druhej strane su podobne. D3 sa tak stane o nieco mensim zlom.
Preto sa tomu neda nic vytknut. Ja som asi zle pochopil tu poznamku o paralelnych trasach s R3, lebo R3 je geograficky i dopravne tak vzdialena, ze vzajomny vplyv je zanedbatelny. Len hlupak nezmeni nazor, ak sa situacia zmenila a existuje priaznivejsie riesenie
Můžete mi někdo prosím popsat jak jinak trasovat dálnici D3? A ještě jeden dotaz? Potřeboval bych vědět předběžné datumy(roky) dokončení všech dálnic a RC na Slovensku? Díky moc.
na to obrazku je alternativne a aj sucasne trasovanie.. viacej ohladne trasovania pozri na www.highways.sk tam je presna mapka. tam su tiez aj terminy dostavby.
na jakym obrazku, zadny jsem nenasel.
Já potřebuji termíny dostavby všech úseků na všech dálnicích i RC, je mi jasné, že je to dlouhodobá záležitost a že se to bude ještě mnohokrát měnit. Stačí nějaké rozmezí, třeba D1 2010-2013, D2…
vsak ti vravim ze hladaj na www.highways.sk, tam su tabulky.
a alternativne trasovanie mas o par prispevkov vyssie, tukni na ten link v kaviaristovom prispevku ![]()
Zabudnime na chvilku na priority v dialnicnej vystavbe, predstavme si, ze cela R2, R3 aj R4 na Slovensku uz stoja a podme riesit prakticky Kysuce. Chcem sa spytat tych, co teren dobre poznaju: slo by to trasovat aj nejako takto? (viem, ze ta cesta krizom zo Skaliteho do Oscadnice existuje, ale nesiel som po nej nikdy)
Ano zhruba tá trasa je správna, preto je možné postaviť ( ak by bola vôľa ) prihraničný úsek bez toho aby sa musela 100% nejaká trasa vybrať, myslím Osčadnicu alebo terajší úsek. Inak akurát som sa vrátil z jednéj “kávy” kde sa preberala trošku aj táto téma a dokonca že padol návrh D3 ukončiť v parametroch dialnice pred CA a R5 trasovať SR/ČR Jablunkov/Svrčinovec - Čadca - Oščadnica - SR/PR Skalité /Zwardoň čiže R5 by bola také V. Ale nechcem byť zlý prorok ale mylím že sa vybere najhorší možný variant aký existuje … prípadne nejaký najhorší vymyslia naši múdry páni v BA
johann aj toto vecko (citaj véčko) vyzera celkom rozumne.
Ale bez toho, aby nenastartovali na MDPT feldu a nedohodli si rokovania s ceskym aj polskym ministerstvom dopravy, to budu zase len nekoncepcne a nekoordinovane riesenia.
KIA moze byt obrovskym zolikom pri rokovaniach a trochu by sa dala povydierat aj ceska aj polska strana. Tam, kde by dali zaruky cesty s lepsimi parametrami z druhej strany, tam by bola vacsia tendencia postavit D z nasej strany.
Teraz sa v plnej parade ukazuje, co za blbost sa vymyslela, ked sa zacala D3 stavat piliermi v Skalitom. Uz sme davno mohli mat v prevadzke 5-6 kilometrov od Krasna smerom na CA.
ono sprosto povedane, akekolvek riesenie je lepsie nez terajsie …
a dalsim faktom je ze sa aj D3 do znacnej miery opacne stavia/ podobne ako zeleznica kde medzi skalitym a tusim cadcou je to zrekonstruovane ale medzi ZA a cadcnou nie. inak vazne nechapem preco sa vtedy most pri serafinove aspon nejako neupravil ked to uz zeleznice rekonstruovali :-/
ale faktom je ze co sa D3 tyka, tak je to snad najmenej koncepcne brany usek nasej dialnicnej siete
vsak ti vravim ze hladaj na www.highways.sk, tam su tabulky.
Takže ještě jinak, na www.highways.sk najdu v tabulkách termíny dokončení určitých úseků, to je sice hezké, ale já potřebuji vědět v jakém horizontu se plánuje celá dostavba např.R3 a to tam jaksi nemohu nalést. Možná jsem fakt trouba, ale nějak si nerozumíme ![]()
Steve, ved to ani sam panboh nevie, tak odkial chces vziat tie terminy? Mozme tu davat akurat nase tipy. Moj je takyto :
D1 po KE - 2014 (okrem Braniska, ten zostane v poloprofile)
D1 po Ukrajinu 2019
D3 - 2012
R1 cela - 2011
R2 - 2016
R3 - 2020
R4 - 2022
Keby to ale zalezalo odomna, ja by som to zmenil. Netrval by som na dokonceni celych jednotlivych tras , popresuval by som prostriedky na useky s vyssimi prioritami . R3 by sa mala stavat ovela skor ako sa dokonci D1. Tunel pod Donovalmi je urcite dolezitejsi ako tunel pod Soroskou alebo pod Dargovom .
Steve, ved to ani sam panboh nevie, tak odkial chces vziat tie terminy? Mozme tu davat akurat nase tipy. Moj je takyto :
D1 po KE - 2014 (okrem Braniska, ten zostane v poloprofile)
D1 po Ukrajinu 2019
D3 - 2012
R1 cela - 2011
R2 - 2016
R3 - 2020
R4 - 2022Keby to ale zalezalo odomna, ja by som to zmenil. Netrval by som na dokonceni celych jednotlivych tras , popresuval by som prostriedky na useky s vyssimi prioritami . R3 by sa mala stavat ovela skor ako sa dokonci D1. Tunel pod Donovalmi je urcite dolezitejsi ako tunel pod Soroskou alebo pod Dargovom .
moje tipy su
D1 po KE tak 2015
D1 po ukrajinu hm hoodne dlho, do 2020 mozno potiahnu aspon po dargov ..
D3 .. to sa este bude riesit, ale osobne tiez tak 2015
R3 .. to si ani netrufam hovorit ze kedy by mala byt cela, ale usek zhruba medzi R1/R2 a D1 tak okolo roku 2020, a usek medzi D1 a PL hranice tak 2015 (ale aj to len vo forme obchvatov)
a tunel pod donovalmi nebude, to je uz teraz jasne .. takztiez suhlasim ze by sa mal skor ist na to polskym systemom => postupne platat miesta kde to hori …
To je přesně to co jsem potřeboval, R5 a R6 tedy taky tak kolem 2020 jo? Potřeboval jsem tipy někoho, kdo má o tom trošku větší přehled než já, děkuji mnohokrát kolegové.
Poslední hloupější otázka. Na D3 se bude nově zpracovávat projekt na dostavbu Svrčinovec-Skalité a nebo se bude zpracovávat projekt celé D3, tedy i s možnou variantou přes Osčadnicu?Díky
To je přesně to co jsem potřeboval, R5 a R6 tedy taky tak kolem 2020 jo? Potřeboval jsem tipy někoho, kdo má o tom trošku větší přehled než já, děkuji mnohokrát kolegové.
Poslední hloupější otázka. Na D3 se bude nově zpracovávat projekt na dostavbu Svrčinovec-Skalité a nebo se bude zpracovávat projekt celé D3, tedy i s možnou variantou přes Osčadnicu?Díky
R6 je dovedena po puchov (zatial ako dialnicny privadzacn a D1) a s jej dalsou stavbou sa pocita az sa bude aspon ako tak budovat napojenie z ciech teda R49 ak si dobre pamatam
R5 detto az ked bude nejaka aktivita v ceskej strany.. podla povodneho planu mala byt R5 vlastne len asi 3km odbocka z D3. teraz by bolo lepsie keby D3 bola pretrasovana na oscadnicu a R5 vlastne by zacinala od oscadnice obchvat cadce a dalej na jablunkov
co sa tyka D3 a R5, tam je otaznikov viac nez je zdrave.
Kaviarista, ta nacrtnuta trasa cez Oscadnicu dost dobre sedi. Celkom by ma zaujimalo, aky by bol vysledok referenda v Oscadnici, ci by obyvatelia suhlasili s dialnicou popri obci. Lyziarske stredisko je uz velke (na slovenske pomery) a ambicie su este vacsie. Dokonca bol clanok (tusim v Plus 7 dni) o krytych zjazdovkach vo svete s celorocnou prevadzkou. Na Slovensku by udajne najskor prichadzali do uvahy dve lokality: Jasna a Oscadnica-Velka Raca.
Steve, vzdialene terminy nevie nikto. 2006 sa zmeni vlada a vsetko sa moze zmenit, nieco bude skor o 5 rokov a nieco neskor o 10 rokov. R5 sa este dlho stavat nebude, bud tam bude chybat tych 1,5 km alebo cca 6-7 km, ak by sa stavala D3 cez Oscadnicu. R6 zavisi predovsetkym od vystavby moravskej R49, ktora sa este ani nezacala a ma mat cca 70 km. U nas chyba iba cca 20 km.
Aquila, ten podjazd v Serafinove. Uz som to aspon raz kdesi pisal. Zeleznice pri rekonstrukcii podjazdu navrhli SSC, ze ked SSC financne prispeje, tak ho rozsiria (postavia nanovo s normalnou sirkou). SSC to odmietla, ze sa stavia D3, pritom v tom case uz bola vystavba D3 zastavena. Tak zeleznice to nechali zrekonstruovat na povodnu sirku. Ten podjazd sa takmer cely betonoval nanovo, ale pre povodnu sirku cesty, teda ako jednosmerka.
Takže ještě jinak, na www.highways.sk najdu v tabulkách termíny dokončení určitých úseků, to je sice hezké, ale já potřebuji vědět v jakém horizontu se plánuje celá dostavba např.R3 a to tam jaksi nemohu nalést. Možná jsem fakt trouba, ale nějak si nerozumíme
RK R3 sa bude stavať, presnejšie sa dostavia najskôr v r. 2030, možno na 1/2 profil s väčším financovaním a inými prioritami by sa mohla dostavať v r. 2020, ale to je vysoko optimistický variant. ![]()
Citácia z Monitoringu tlače:http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=1073
Okrem tohto vydala NDS aj dve predbežné oznámenia, podľa ktorých plánuje podrobný inžiniersko-geologický prieskum stavby diaľnice D3 Svrčinovec - Skalité v celkovej dĺžke vyše 12 kilometrov
Keďže nie som stavbár, znamená podrobný inžiniersko geologický prieskum razenie prieskumnych štôlní pre tunely Svrčinovec a Poľana?
Podľa najnovších úvah by mala byť diaľnica D3 otvorená do 10 rokov na plný profil.