D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec

Len aby neprepadlo 70 miliónov. Moc iných možností asi nebude, keď to musí byť na core TEN-T a zároveň minuté do 12/2020.
Hodnotenie:
The proposed action is very relevant as it will remove a road bottleneck on the Slovak part of the pre-identified cross-border
section Bielsko Biala - Zilina, of the Baltic - Adriatic Core Network Corridor. It will have a high impact on travel time, service
quality and safety. The overall maturity and quality of the Action is good.

na D3 uz prepadli stovky milionov… ako som bol kedysi jej zastanca som znechuteny ako sa sialene predrazuje v kombinaciami so zlymi projektami… v podstate skoro miliarda euro v tahu a efekt temer ziadny…

Keby sa namiesto Brodno - Strážov postavil Brodno - KNM po privádzač do INA aj s privádzačom aspoň v polprofile, Bukov - Svrčinovec a Svrčinovec - Skalité trocha inak, tak by to bolo lepšie a bolo by to zahojené. Takto neviem, tiež pochybujem, ale tie peniaze z CEF aj tak neni kde dať a keď dávajú, lepšie je mať nejaký ten kilometer ako nič. Ceny sa nepáčia ani mne. Poliaci chceli 200 miliónov na Wegiersku Górku, dostali 0, viac bude vo vlákne Poľsko.

to mi potom uz ozaj nedava zmysel cela D3 ked EU nechce zaroven podpodit tolko dolezity posledny usek v poslku…

na D3 sa ked tak mal robit len tento usek, privadzac KNM ako nulta etapa a R5. teoreticky este svrcinovec skalite ale o 100mio menej mal stat…

navyse aj pri tomto tendri je predrazenie vyssie ako 70mio euro.. teraz je to suverenne najdrahsi usek za 1km a to aj visnove moze zavidiet tisko!

Je tu este alternativa, ze vitaz pri hrozbe zrusenia vystavby tohto useku znizi cenu na alebo pod uroven expertizy. Precedens urobil uz Figel, ked dosiahol znizenie Zilinskeho PPP (aj ked tento sa nakoniec nestaval). Takto by bol aj vlk syty aj koza cela.

to sa na slovensku nestalo a PPP bolo kusok o inom .. tam sa vzdali “zmuvneho” zisku a boli “lepsie” uroky, ale s cenou vystavby sa nehybalo ani o cent.

Ok, ale podla tohto je znizenie ceny mozne: ekonomika.sme.sk/c/20253558/riad … nizit.html

bohuzial, toto je velmi velka vynimka. ale v cestnej doprave sme takyto priklad, ze po vyhranej sutazi niekto zniz

Slovensko je taky geologicky oriesok, kam sa hrabe taky permafrost na Sibiri, alebo v Cine, kde sa stavia jedna radost a dvakrat tak rychlo. Mam pomaly obavu ist okopat zahon do zahradky, lebo ma zavali nejaky zosuv. Problemom su kopce, rovina, mosty, tunely, proste vsetko.

Otázne je aká je “správna” cena, štátna expertíza je stará a neaktuálna, nezahrnuje desiatky nových objektov

V piatok podvečer som mal možnosť postáť si na pumpe OMV v Čadci-Podzávoze, kým som na niekoho čakal. Zo zaujímavosti som počítal kamióny v oboch smeroch. Výsledok? Za presne 30 minút (17.45 až 18.15) prešlo úsekom presne 462 kamiónov!!! Nepočítal som pritom žiadne osobné vozidlá, dodávky, ani malé nákladné vozidlá, len ťahače s prívesmi. Tak si to spočítajte, a spriemerujte, aké sú reálne intenzity na úseku Čadca,Bukov - Svrčinovec. :wink:

BoroZA vďaka za faktické okienko, ak toto a pravidelné hlásenia o kolonách v tuneli Horelica nepresvedčia, tak potom už nič…

Z rozhovoru s ministrom Érseksom: :arrow_right:

Kedy podpíšete úsek D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec?
Tiež ide o potrebný úsek, ktorý je navyše možné financovať z nového cezhraničného fondu Európskej únie CEF. Žiadosť o peniaze z tohto fondu musíme poslať najneskôr do 19. novembra a túto žiadosť dovtedy určite podpíšem.

Skúsim teda pánovi ministrovi veriť, a až 20. novembra budem hodnotiť dôveryhodnosť jeho slov. :slight_smile: Díky za info. :wink:

Minister do 19.11. podpíše žiadosť o peniaze, ale nie zmluvu o výstavbe … :frowning:((

Cim je ta cena taka vysoka za to mohli byt v KNM. :slight_smile:

tak bohuzial aj tento usek vlastne len caka na EIA, inak je to saskrarina a kartel ho bude stavat .. lebo vsak

ale dalo sa to cakat ..

co na tom, ze za rozdiel medzi expertizou a vykartelovanou ehm pardon “vysutazenou” cenou, by mohli postavit napriklad pri KNM privadzac aj dvomi novymi MUK .. alebo aj R5 ..

Za ten čas čo čakajú od otvorenia obálok a ešte budú čakať na EIA, už mohli mať urobenú druhú súťaž. Inak nechápem prečo by malo víťazné konzorcium mať spor zo štátom, keby sa súťaž opakovala. Pri Brodne bol nejaký spor keď zrušili Skansku?

to to je iny typ sutaze … na brodno bola regulerna sutaz.. toto bol ak sa nemylim uzsi vyber

Aha, tak v tom sa veľmi nevyznám.