Vrtižer-Hričovské Podhradie otvoria už v decembri?
Tak neviem, ale toto je správa na stránke MDPaT:
[i]Minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Pavol Prokopovič bol 17. mája na pracovnom výjazde na stavbách: diaľnica D1 - Ladce - Sverepec, D1 - Považská Bystrica - západ Vrtižer, D1 - Vrtižer - Hričovské Podhradie, D3 - Hričovské Podhradie - Žilina , Strážov a úprava cesty I/18, Žilina, Strážov.
Motoristi sa budú môcť dostať po diaľnici z Bratislavy do Žiliny, okrem mesta Považská Bystrica, koncom budúceho roka. Diaľnica bude viesť niektorými miestami len v jednom profile. Výnimkou bude asi 10-kilometrový úsek cez Považskú Bystricu, ktorý pre problém s výkupom pozemkov nemôžu zatiaľ vybudovať. Automobily budú musieť naďalej prechádzať cez mesto.
Medzi Ladcami a Žilinou sa nachádza aj rozostavaný úsek Ladce - Sverepec, ktorý začali budovať v roku 1997 a spojazdnia ho v novembri 2005. Bude provizórne napojený na cestu I/61. Úsek Vrtižer - Hričovské Podhradie, ktorý začali stavať vlani, bude stavebne rozpracovaný tak, aby začiatkom decembra mohli prechádzať po ňom automobily. Je dlhý takmer 13 km a jeho výstavba bude stáť asi 4,5 miliardy Sk. Doteraz tam prestavali asi jednu tretinu uvedenej sumy. Poslednou stavbou na diaľnici z Bratislavy do Žiliny je úsek Hričovské Podhradie - Strážov, ktorý má byť ukončený koncom tohto roka.[/i]
Spraví sa všetko preto, aby sa rozostavané úseky spojaznili min. na 1/2 profil už do konca r. 2005, bude to však znamenať presun financií z iných úsekov, takže to nie žiaden zázrak.
Ja si takisto nemyslím, že sa bude niečo otvárať v zime. Ale do volieb by malo existovať spojenie do ZA po D1 aspoň na 1/2 profil na všetkých úsekoch.
Bude sa stavať takým istým tempom ako doteraz, nepôjde sa na úkor kvality a zmluvy nič nehovoria o konkrétnych podrbonostiach, takže bude sa “strihať” pred voľbami len toľko, koľko bude reálne hotového.
Teraz nás čaká leto, potom jeseň a sú peniaze, takže nám “nič nestojí v ceste” a môže sa “veselo stavať”. Diaľnica D1 “ožila” pred ZA aj v okolí Braniska a ešte Mengusovce-Jánovce a nebude to mať žiadnu chybu.
No celkovo je táto vláda (od r. 2002) vo svojich sľuboch veľmi slabá, čo sa týka ich plnenia. Je tu nesplnených 120 chýbajúcich km D a RC a 7 úsekov mešká.
Ale nie, teraz vážne. Vláda, ktorá príde po r. 2006 bude pokračovať v tomto tempe (r. 2004/05) a ak v nej bude ĽS-HZDS alebo SDKÚ alebo Smer-SD, tak sa bude stavať ešte rýchlejšie. Buď tu budú súkromní investori a EÚ alebo tu bude štátny rozpočet, úvery a EÚ.
Nemalo by už po voľbách nastať také “hluché obdobie” aké bolo po r. 1998/99 až do r. 2002/03.
Všetko sa dá a aj tento úsek by sa dal na 1/2 profil spojazdniť, aj keď ja si skôr myslím, že bude “len dokončený” a otvorí sa až pred voľbami alebo pri spustení KIA (to neviem kedy presne má byť), na plný profil bude až neskôr z finančných dôvodov, nie z technických.
Ja som už viackrát povedal, že sa D1 po ZA dostavať nestihne na viacerých úsekoch ani na 1/2 profil a keď ano, tak len na 1/2 profil za vyššiu cenu, ale aj to nebude na všetkých úsekoch.
Potom si treba uvedomiť ďalšie pojmy a deje:
Príklady:
Úsek A sa dostavia. Otvorí sa a pracuje sa na ňom aj ďalej, len už to nie je také “viditeľné” a úsek je otvorený.
Úsek A sa dostavia. Neotvorí sa hneď a bude sa na ňom pracovať aj naďalej, ale už nie s ťažkou technikou, … no bude to ten istý stav na 1. pohľad pre verejnosť, ale bude to horšie, pretože úsek nebude skolaudovaný, oficiálne otvorený, …
Nechcem sa hadat ani nikoho zbytocne obvinovat. Pockame si do konca tohto roka ci bude aspon polovicny profil Vrtizer-HP vyasfaltovany. A to bez prepojenia na I/18 stale spojazdnitelne nebude.
To sa mi zda take najpravdepodobnejsie. Urcite vsak usek(y) za PB niekedy v roku 2006, aj ked nie prioritne kvoli novemu zavodu, ale skor preto ze pridu volby.