D1 Turany - Hubová | tunel Havran, Korbeľka

Lufthansa: Tunel Havran ma viac ako dva kilometre, prieskumna stolna by bola velmi vhodna. V ramci setrenia ale asi realizovana nebude.

Kolik se ušetří tím, že se nebude razit průzkumná štola? Vyplatí se taková úspora ve srovnání s rizikem, že při ražbě tunelu přijde neočekávaně vážný geologický problém?

v pripade sitin to bolo pol miliardy .. v pripade havrana bohvie kolko ..

Jarda: aquila ti nepriamo odpovedal. Prieskum z povrchu ma nevyhodu v tom, ze je to bodova zalezitost, ktora ani pri najlepsej snahe nezhodnoti masiv rovnako kvalitne ako prieskumna stolna. Nehovoriac o dalsich vplyvoch stolne: moznost lepsej logistiky pocas razenia velkeho tunela, kvalitna drenaz, unikova cesta a podobne. Nechcem porovnavat co sa opalti a co nie, ale v pripade dlhych tunelov si myslim, ze prieskumne stolne prinasaju usporu a vyrazne znizuju riziko vystavby.

najlepsie na tom kvazi povrchovom variante je ze to bude vlasne tunelovy variant … ktory bude dlhsi s vyssim poctom tunelov a teda aj drahsi … podla mna je to najhorsi variant pretoze z casti ide po clenitom povrchu (sama eskada, most a hlboke svahove zarezy - podobne ako na D3 pred zilinou je tam vela kratsich tunelov co znamena bud zdrzanie alebo znacne predrazenie v dosledku potreby paralelnej vystavby vsetkych tunelov (viac raziacich strojov .. viac minerov.. viac tunelovych nadvory…) a bude znacne dlhsi! … korbelka aj napriek tomu ze je planovana cez hlbkovo dosial neskumane pohorie je lepsie riesenie aj do buducna

Pokial si dobre pamatam tak Havran nebol spominany ani v jednom Vazneho vystupeni pocas tlac. konferencii. Tak teda je tento tunel vobec v jeho planocha a on ho len “zabudol” spomenut???

a aku ma inu trasu myslim obchadzku kadial ked nie tumel ???

Podľa PPP sú na tomto úseku plánovane 4 tunely tak asi vyhral povrchoví variant a tunel Korbelka sa nebude stavať

ma niekto bližšie info?

A to vážne vyjde lacnejšie stavba viacerých menších tunelov ako stavba jedného dlhšieho (Korbelka) plus možno ešte jedného kratšieho?

nevyjde, len to bude o nieco rychlejsie .. skor naopak to moze byt drahsie ..

Na jednej strane som rád, že to bude rýchlejšie, no mínusom je, že diaľnica bude viac kľukatejšia a dlhšia, ako keby šla Korbelkou. Hlavne, že tam čosi bude do r. 2010. Snáď.

Keby mohli o tom rozhodovat investori, takmer urcite by si vybrali tunelovy variant korbelkou. Dialnica by nebola v r. 2010, ale o rok alebo dva neskor. Ale nebolo by to pred volbami :wink:

JG ma na stranke uz aj mapku tohoto useku
highways.sk/highways/Turany-Hubova.html

dost vyrazne na tomto useku vzrastli intenzity …

v 2000 to bolo okolo 9-10 tisic a teraz skoro 19 tisic… co je dost velky skok…

skoda tej korbelky …

aj ked takto sa zlepsi obzluznost oravy ..

Ten narast intenzit sa dal ocakavat. Inac som si doteraz neuvedomil, ze oproti I/18 to bude skratka az o 3,3 km, tu dialnica usetri hodne casu :slight_smile:

korbelka by bola tusim dokopy skoro o 10 km kratsia :wink:

Turany-Kralovany mozno aj stihnu v stanovenom termine :wink:

tak keď už si ministerstvo požičiava mapy od JG-ho, ta zrejme sa dá brať, že toto bude konečná trasa. ja som v oblasti fatier za tunely, ale nie som fanda korbeľky, lebo na oravu bude pripojenie z D1 pri kraľovanoch

vtip je v tom, ze na prezentacii PPP mali mapku s korbelkou :laughing:

Bude to vyhodnejsie iba docasne kvoli napojenie na Oravu pri Kralovanoch, ale po dobudovani sev. R3 to bude v podstate jedno. Pochybujem, ze vyhra variant R3 na Kralovany, skor si myslim, ze to pojde cez Komjatnu :slight_smile: