D1 tunel Višňové

Tie supravy nemozu byt jednorazovky. Stoja okolo 50 mil. eu. jedna. Menia len v predu na tom rotacnom kolese tie zhruba 20 cm segmenty.

Ani jedno z tých vraj som tam nedal…

ja by som sa chcel len spytat ked sa to bude razit TBM ze ci bude ihned ta suprava za sebou stavat prefabrikovane dielce tunela, alebo to bude iba razit a steny tunela budu robit ako pri NRTM

ludia viem že na tejto stranke je vysvetlene niekde čo je TBM a NRTM metoda..ale možte mi to tu a jasne vysvetliť v skratke?a co sa týka toho razenia..odpratavanie hliny a sute? to ako prebieha..neviem si to predstaviť.. :neutral_face:

Najlepšie a odborne by ti to vysvetlil asi magnus. Ale jednoducho asi takto:
NRTM: príde mašina, navŕta do čelby diery, naplní sa to trhavinou, odstrelí sa to, bager potom vyčistí a obnažená hornina zastrieka betónom. Opakuje sa to potom všetko napr. 2xdenne (postup tak 10m/deň)
TBM: dovezie sa mašina za ťažké milióny, poskladá sa na mieste pričom v jej predku je rotujúca fréza ktorá “strúha” pred sebou horninu na drť ktorá je potom napr.pásovým dopravníkom odvádzaná preč a všetko to sa pomaly posúva dopredu v prípade dobrej geológie o čosi rýchlejšie než NRTM

ver tomu ze su to jednorazovky aj ked neviem ci vsetky alebo pripadne ci niektore casti sa este pouziju v inom stroji ale 100% viem ze jedno take TBM pochovali pod LaManch kanalom ked v nom skoncili s razenim.

Je síce pravda, že jedno TBM pochovali pod La manche, ale preto, lebo tento tunel razili z oboch strán naraz a v strede sa stretli a nemali inú možnosť, iba jedno TBM pochovať, ak chceli vytiahnuť späť aspoň jedno z nich. Mám pocit, že prežilo to francúzske, bolo vodotesné a teda aj drahšie :wink:

Mame tuna na patricnej stranke uz od davna velmi pekne fotos tychto raziacich strojov.

Ty si tiež strašne múdry. Áno je v priamom kontakte s tými ľudmi. Peniaze sú schválené od rakúskych bánk.

Ani 1.balik PPP este nie je uzatvoreny a 3.ti sa mozno aj zrusi, len to pred volbami nikto otvorene nepovie.

No ja som počul že je to už spravené. Peniaze majú dať nejaké rakúske banky. A raziť sa má v októbri. :smiley: Tak teda uvidíme.

dakujem za kompliment :wink: s akymi ludmi to je v kontakte? priamo s tymi rakuskymi bankarmi? :laughing: ani minister zrejme netusi ci a kedy sa to podari uzavriet, ale ten kto stavia ubytovnu pre robosov to uz vie, dokonca aj s terminom zaciatku razenia, sa fakt nedaj vysmiat :unamused:

Pocuvaj aj nas: este to nie je uzatvorene. Skus napisat do Narodnej dialnicnej spolocnosti.

Tunel sa zacal stavat v roku 1998, ale stale nie je hotovy, lebo na neho zatial nikto nenasiel peniaze. Tento stav stale trva…

Ja vám len hovorím to čo povedal… :confused: :unamused:

Rosina, na tomto fóre sa pohybuje x ľudí, ktorí majú ďaleko presnejšie informácie ako všetci miestni stavbári dokopy. Tak prosím nepovažuj tvoje JPP správy obsahujúce 4x slovo “vraj” za fakty a daj si povedať. Myslím, že takéto správy tu drvivú väčšinu ľudí vôbec nezaujímajú.

v niektorych pripadoch je autocenzura dobra vec :wink:

Nie je pravda, že tento balík budú financovať výhradne rakúske banky a ani nebudú mať dominantný podiel.
Nie je pravda, že by to bolo finančne vyrovnané, aspoň na 50% stavby.
Nie je pravda, že EIB už sa zaviazala, že peniaze dá. EIB má len stanovisko, že môže prispieť do 1 mld. €.
Je faktom, že Hochtief, ktorý je na čele konzorcia III. balíka (Žilinská diaľnica, a.s.), už oficiálne informuje na vlastnej stránke a aby ma niekto neobvinil, že to nevie nájsť, tak to je tu: hochtief-pppsolutions.com/pp … l?pid=8410 .
Nie je pravda, že sa uvažuje, že sa III. balík nepodarí uzatvoriť. Je ale pravda, že ak sa zásadným spôsobom zmení vláda, tento balík bude možno zrušený, čo by stálo vládu do 10 mil. €.
Aktuálne nie je ticho o tomto balíku, len sa nevynášajú informácie von (niečo na spôsob príchodu investora), pretože: vláde se nepozdávajú náklady na zhotovenie a koncesionár je ochotný cenu znížiť, ale ak ju má znížiť radikálne, tak zase v prípade geologických problémov (čo pri 20 km tunelových rúr) by mal štát tieto zvýšené náklady na dostavbu doplatiť a toto nejak naráža na odpor.

Inak spôsob odkomunikovania v smere k robotníkom prebieha asi takto: najvyšší manažment smerom na stredný riadiaci manažment, ten pravidelne s majstrami a tí potom s robotníkami, pričom ale od majstrov po robotníkov to ide väčšinou v krčmách spôsobom JPP, ako nič v zlom Rosina, ale tie informácie sa zakladajú na nepravdách. Lebo či sa začne raziť v októbri alebo nie je doslova vo hviezdach. … inak doviesť sem stroje, poskladať ich a začať, to je proces na 30-60 dní. Takže teoreticky to môže byť aj skôr, ale: vláda presazuje I. balík … a financií na stavby verejné je v regióne str. Európy proste nedostatok, … už aj to zapojenie EIB je rekordné.

Ak sa vie, kolko to bude stat, tak nad tym musel niekto uvazovat :slight_smile:

Diaľnica D1 Hričovské Podhradie – Dubná Skala, III. balík PPP projektov :arrow_right:

viewtopic.php?f=35&t=13360

*odborný článok; z hľadiska stavebných objektov
*vizualizácie tunelov, odpočívadla, MÚK atď.

kriste pane tie portaly budu naozaj vyzerat takto? :unamused: