D1 tunel Branisko

Myslel som generalku v style aku potrebuje most. Neviem ako sa to pomenuva pri tuneloch, ale tie steny asi 30 rokov bez zasahu nevydrzia. CB Kryt sa meni komplet po kolko - 15 rokoch ?

Tunel sa raz vyrazí a vydrží 100 rokov. S malými investíciami ďalších 100 r.

CB kryt sa mení podľa typu a životnosti. Po 20-30 rokoch.

Technológie v princípe meniť nemusíš - tie len zvyšujú bezpečnosť a plynulosť premávky. Ale vetrací systém si vyžiada po 25 rokoch výmenu viacerých častí a kvôli cene je už lepšie inštalovať nový systém.

Steny treba raz za 7-12 rokov natrieť, podľa intenzít. Rovnako s náterom sa obnoví omietka alebo iná vrstva steny.

GO tunela je zložitejšia, lebo sa vždy spraví iba niečo, narozdiel od mosta.

Dialniciar … a teraz "… zase v zime stojí údržba 1 km HP (na D) 2-4 mil. SKK a ešte aj nemusí byť HP zjazdný alebo je zjazdný zle. Tak čo je lepšie ? " si odpovedal na otazku preco je chuj… stavat D1 vprielome vahu vo velkej fatre (cez kralovany) v udoli de sa sneh a lad drzi od novembra do marca (~5 mesicov) a teplota tam moc rychlo nestupa a nie cez tunel korbelka … ak si vypocitam 13x2x30 vyde mi 780mil len na udrzbu … neviem ale cele je to riadna debilina … som z toho hotovy …

Ja nič proti Korbeľke nemám …

Ako je mozne vyuzit unikovu stolnu za predpokladu, ze druha rura ostane pocas vystavby v prevadzke?

Iba ako únikovú štôlňu, iný zmysel v tom nevidím…

Ja som to pochopil tak, ze sa vyuzije ako smerova stolna 2. tubusu. Je vsak realne, aby pocas jej “prestavby” bola stale vyuzitelna ako unikova stolna?

Tunel je uzavrety lebo vraj je tunel bez prudu … teraz je tam tak ako ma byt … tma :slight_smile:

NA expreše este stale hlasia, ze je uzavrety. Asi ta vcerajsia burka, naprsalo do neho :slight_smile:

korzar.sme.sk/c/4886670/burka-pr … nisko.html

Predpoklada, ze tunel ma aj nahradny zdroj napajania, ci nie? Takze neaka burka by ho nemala zaskocit. Ci na slovensku je to tak, ze zdroj bol vytunelovany?

Uz sme to tu rozoberali, ak dojde v tuneli k udalosti, PDZ automaticky tunel uzavrie. Nahradny zdroj tunel samozrejme ma, ale nie je urceny na beznu prevadzku, iba na vyprazdnenie tunela.

No a máme tu prvú tragickú nehodu v Branisku. Bola len otázka času, kedy sa niečo také stane. Pri našich vodičoch je obojsmerná premávka v jednej rúre nebezpečná.

daj neaky link, kde o tom pisu??,

Bohuzial dvaja neprezili

V tuneli Branisko pri nehode zomreli dvaja ľudia :arrow_right:
[V tuneli Branisko pri nehode zomreli dvaja ľudia)

Mimochodom, vraj to bolo Cesi.

je to smutne, ale napriek tomu je tunel velmi bezpecny, ludia skratka maju respekt… je to prva vaznejsia nehoda za 6 rokov prevadzky

Áno, asi sa ťažko dalo predpokladať a dúfať, že sa tam nikdy nejaká tragická nehoda nestane, najmä ak je tam obojsmerná premávka. Zatiaľ to stále (našťastie) bolo bez následného vypuknutia požiaru v tuneli, no či sa podarí udržať túto štastiku nehôd v tuneli čistú aj do budúcnosti, nie som si istý.

Podľa aktuálnej správy “začala polícia trestné stíhanie pre usmrtenie a ublíženie na zdraví.”

“Štyridsaťročný vodič Hyundai TQ z obce Náměšť nad Oslavou prešiel z nezistených príčin do protismeru a čelne sa zrazil s protiidúcim autobusom Mercedes pravidelnej linky Prešov-Námestovo.”

Na to aká bola príčina toho, že prešli do protismeru, si asi budeme musieť počkať do ukončenia vyšetrovania…

ja som čítal, že to bol pravdepodobne mikrospánok vodiča Hyudaiu…