Dialniciar, je to skor naopak. Ochranari chcu tunel a ministerstvo nie. Jedna sa o dialnicu D8 z Prahy do Drazdan.
Blizsie info:
http://www.tunelkubacka.ecn.cz/
http://www.radio.cz/cz/vydani/63508
Dialniciar, je to skor naopak. Ochranari chcu tunel a ministerstvo nie. Jedna sa o dialnicu D8 z Prahy do Drazdan.
Blizsie info:
http://www.tunelkubacka.ecn.cz/
http://www.radio.cz/cz/vydani/63508
Tak to je, som to cital na stranke RSD a tam pisu ze tunel by donutil nobe navrhy a studie a tak ten usek by bol dokonceny az velmi neskoro oproti terminu 2007.
Vidim ze aj tu toto zdruzenie chce presadit tunelovy variant. ale potom by bolo lepsie keby PB vyhlasila referendum a nech bcania mesta rozhodnu ci chcu cakat do nekonecna alebo uz mat pokoj od tranztnej premavky.
Pre JG:
Tak svojím spôsobom “vyhrali”. Ja som na rovinu povedal, že neviem presne o čo tam išlo a som rád, že sú tu ľudia, ktorí vedia viac než ja v niektorých oblastiach. A k tej PB, ja si osobne myslím, že toto delenie na 2 úseky už skutočne nemá opodstatnenie, podľa mňa už aj tá estakáda cez PB je nezmyslom dávať ju takmer ako samostatný úsek. To nie je o ochote, tá tu bola od r. 1996, len PB sa stále niečo nepáčilo. No tu by sme sa nezhodli. Ja som za kvalitné parametre D1 ako každej inej diaľnice, dokonca aj RC, ale všetko má svoje hranice, najmä cenové.
Pre Bystrika:
Dobre, ok. Máš lepšie informácie, presnejšie ja sa o to až tak nezaujímam, to som len postrehol v správach.
Pre Eucitizena:
Na referendum už nie čas a naviac aké by tam boli otázky? Variant 1, 2, 3, 4? Alebo snáď, ste za súčasný variant D1 alebo nechcete D1 vôbec? To už nemá zmysel, na to bolo dosť času. Okrem toho, tu ide predovšetkým o štátny a celospoločenský (okrem feroslava a p. Mesíka
) záujem, ale zase nie za neprijateľne vysoké cenové varianty.
Inak, vy máte niektorí normálne radosť, že ja som sa pomýlil. Aspoň to tak cítim z tých vašich niektorých slov
, ale ak to tak nie je, tak sorry.
Dialniciar, urcite nie. Ja len upresnujem, ak viem, ze je nieco trochu inak. Ty toho vies ovela viac, lebo sa v tejto sfere pohybujes. A toto forum sluzi na to, aby kazdy napisal to, co vie, pripadne doplnil ci poopravil informacie inych. Ja neprispievam nejak vela, pretoze o spuste veci vobec nemam informacie. Ak vsak viem, ze je nieco inak, ako je v prispevkoch napisane, tak napisem svoj nazor. Takze to, ze som poopravil tvoje tvrdenie neber prosim vobec osobne
Dobre, ok.
existuje nejaky nakres dialnicneho mosta v Povazskej Bystrici? videl som to v niektorej TV.
Slim
Konkrétne most (estakáda) neviem, či existuje, presnejšie nákresy existujú, ale neviem, kde sú sprístupnené. Ponúkam linku, kde sú na mape všetky varianty trasovania D1 cez PB, shcálený je variant V2a:
Tak sa zdá, že Považská Bystrica bude zasa problém:
[infrastruktura.sk/t/dialnica-pre-kiu-nebude-hotova-vcas/328/1)
no ked nic ine, aspon je uz schvalene uzemene rozhodnutie …
[infrastruktura.sk/t/dialnica-nad-povazskou-bystricou-pojde/439/1)
ale aj tak podaju urcite staznost na sud .. takze len polovicna vyhra.. ale podaj by im tam este zopar skrucanych pozrazalo ludi a bolo by fajn ..
ako v tej pesničke. Ale reálne sa nič vážne nedeje, D1 má výrazný časový sklz až do ZA, podobne aj pod Tatrami a čo sa súkromných investorov týka, tak sa ani nezačalo a rok 2005 už je v polovičke. D1 v r. 2006 nesplní svoje termíny a nebude ani na 1/2 úrovni. Už len KIA má viac ako 8 mesačný sklz kvôli pozemkom a to isté bude problémom aj na D1, napr. úsek PO-Svinia, tam to znamenalo zdržanie 1,5 roka.
PB už to z biedy nevytrhne, naopak.
Ako je však možné, že konečne peniaze sú a tento rok a nezačala ani 1 z plánovaných stavieb D a RC?
D. Mráz povedal nedávno veľkú pravdu, že úseky vôbec nie sú pripravené. Preto sa neustále posúvajú termíny.
V prípade PB bolo od začiatku jasné, že skôr ako zač.2007 tadiaľ diaľnica nepôjde, teraz to vyzerá skôr na koniec 2007, ale prečo tak mešká aj HP-ZA, Svinia-PO,R1 Zarnovica-S.Podhradie atď?
Ako je však možné, že konečne peniaze sú a tento rok a nezačala ani 1 z plánovaných stavieb D a RC?
D. Mráz povedal nedávno veľkú pravdu, že úseky vôbec nie sú pripravené. Preto sa neustále posúvajú termíny.
V prípade PB bolo od začiatku jasné, že skôr ako zač.2007 tadiaľ diaľnica nepôjde, teraz to vyzerá skôr na koniec 2007, ale prečo tak mešká aj HP-ZA, Svinia-PO,R1 Zarnovica-S.Podhradie atď?
Prečo? Pretože vláda nemá ani poňatia, čo je to výstavba diaľnice v kapitalistickej spoločnosti, ktorá je v EÚ. Máme rozostavaných takmer 100 km diaľnic a rýchlostných komunikácií, ale na viac ako 45 km nie je ani majetkovo-právne vysporiadanie a viac ako 20 km, kde už je, sa zase nebude stavať, pretože to nie sú prioritné úseky (R3, R4).
Dnes nie je doba, že máme úsek PB-ZA, vyčleníme 20 mld. SKK a diaľnica bude za 4 roky hotová, keď tie úseky nie sú vôbec pripravené. Okrem toho na D1 od ZA-RK a PP-LE nie je stanovená ani presná trasa. A o PB ani nehovoriac.
Vo svete platí jedno pravidlo: 100 km pripravených na priamu výstavbu a 30 km rozostavaných na 40%. U nás nie je ani jedna z týchto podmienok splnená a v konečnom dôsledku nie je ani dostatok peňazí.
Úseky meškajú, pretože SR nedokáže naraz plynule stavať aj D1, D3, R1, R4 KE-Milhosť, R2 ZV-KE a rôzne stavby v BA ani za 30 mld. SKK každý rok, pretože nie sú ani pozemky a ani trasovanie pripravené.
Úsek PO-Svinia už je majetkovo-právne vysporiadaný, aj pripravený na výstavbu, tento úsek sa pôvodne mal stavať ako posledný na D1 BA-KE, t.j. posun tu je, ale v rámci posledných rokov je tu zdržanie o viac ako 1 rok a ak sa zrátajú všetky fakty a reálnosť faktu, kto je pri moci už 8 rokov, tak sú to takmer 2 roky. R1 a R2 ZV-KE mešká, pretože tiež nebol až takou prioritou, ale je tu možnosť čerpania peňazí z EÚ, takže vláda to za prioritu stanovila, ale zase nie sú pozemky a zmenili sa štandardy na chránenie ŽP, t.j. vláda zaspala. A financovanie je do r. 2007, potom ide nový balík peňazí od r. 2007-2013, t.j. SR nevyčerpá 100% ponúkaných peňazí a ide o EÚ ponúkaných viac ako 10 mld. SKK. Vláda však nemá ani dostatok peňazí na spolufinancovanie.
Úplným zlyhaním je aj úsek Mengusovce-Jánovce, reps. celá diaľnica po Tatrami, 3 úseky, 1. úsek je napadnutý, ale ďalším dvom nič nebráni vo výstavbe, lenže zase pozemky a cena.
Problem je podla mna v tom, ze na MDPT pracuju ludia, ktori jednak nie su pre vystavbu dialnic zapaleni a druhak robia len to, co musia a to az vtedy ked im prihara. V pracovnom case si vybavuju sukromne ksefty. Ani sa im moc necudujem, pretoze ak nie je motivacia, kto by sa namahal. Platove ohodnotenie oproti sukromnej sfere tiez nic moc. Ale problem je aj v tom, ze niektori tito byrokrati v zivote neboli na mieste planovanych usekov.
Preco pozemky nevysporiadavaju sukromni pravnici, ktori s tym maju skusenosti? Ak stat dava velke provizie poradcovi MottMcDonald, preco si nenajme aj skusenych pravnikov?
Na Slovensku je to tak
Problem je podla mna v tom, ze na MDPT pracuju ludia, ktori jednak nie su pre vystavbu dialnic zapaleni a druhak robia len to, co musia a to az vtedy ked im prihara. V pracovnom case si vybavuju sukromne ksefty. Ani sa im moc necudujem, pretoze ak nie je motivacia, kto by sa namahal. Platove ohodnotenie oproti sukromnej sfere tiez nic moc. Ale problem je aj v tom, ze niektori tito byrokrati v zivote neboli na mieste planovanych usekov.
lepsie by som to nepovedal
Preco pozemky nevysporiadavaju sukromni pravnici, ktori s tym maju skusenosti? Ak stat dava velke provizie poradcovi MottMcDonald, preco si nenajme aj skusenych pravnikov?
Na Slovensku je to tak
co viem, tak nejake pokusy s tym boli minimalne na useku mengusovce - janovce. ze sukromna firma je zodpovedna za vysporiadavanie (konkretne jedna geodeticka). ale ze problem je ludsky faktor .. ludia chcu docela vela … nieco na styl ZA/PB …
Pokial viem vykupovanie pozemkov robi Vodohospodárska vystavba. Neviem ci vsade ale na niektorych usekoch urcite. Netusim ani ci je VV motivovana konat rychlo ani ze aka je to firma (z ucastou statu alebo nie).
SSC a dnes NDS (ved su to v podstate ti isti ludia) sa nemozu vyhovarat na vysporiadanie pozemkov. Oficialne bola vystavba useku Vrtizer-HP zahajena v roku 1998. Dodnes nie su pozemky pod tuto stavbu vykupene aj ked vlastnici suhlasili s vyhlaskovou cenou. Takze sa chystaju podania na sud. NDS to jednoznacne prehra a zaplati pozemky, sudne trovy aj pravnikov. Nikoho to v NDS(SSC) netrapi, nie su to ich peniaze a nikto im to neda k nahrade.
Za rok od vyhlasenia prichodu KIA uz mohla byt stavba HP-ZA majetkopravne vysporiadana aj vyvlastnenie by uz bolo prebehlo aj zhotovitel uz mohol byt vybraty. Nie je to o peniazoch, je to o uradnikoch v tomto state. Snaha je vybrat zhotovitela bez vyberoveho konania, lebo za rok na to nebol cas.
SSC a dnes NDS (ved su to v podstate ti isti ludia) sa nemozu vyhovarat na vysporiadanie pozemkov. Oficialne bola vystavba useku Vrtizer-HP zahajena v roku 1998. Dodnes nie su pozemky pod tuto stavbu vykupene aj ked vlastnici suhlasili s vyhlaskovou cenou. Takze sa chystaju podania na sud. NDS to jednoznacne prehra a zaplati pozemky, sudne trovy aj pravnikov. Nikoho to v NDS(SSC) netrapi, nie su to ich peniaze a nikto im to neda k nahrade.
Za rok od vyhlasenia prichodu KIA uz mohla byt stavba HP-ZA majetkopravne vysporiadana aj vyvlastnenie by uz bolo prebehlo aj zhotovitel uz mohol byt vybraty. Nie je to o peniazoch, je to o uradnikoch v tomto state. Snaha je vybrat zhotovitela bez vyberoveho konania, lebo za rok na to nebol cas.
Treba však dávať pozor na to, čo hovorí(te)š, pretože mnohé úseky sú už zadané vopred, napr. je na Slovensku jedna firma, ktorá má istých viac ako 60 km plánovaných D a RC.
Ani nepretieklo tak vela vody vo Vahu a uz sa asi aj na MDPT dozvedeli, co mnohi vedia uz aspon pol roka. Scenar, ktory som tu opisal 27.2. 2005, a za ktory ma Dialniciar az nechutne napadol, sa pomaly ale isto vdaka necinnosti MDPT,SSC a NDS uspesne naplna. A pravdou zostava, ze si naozaj neviem predstavit “ako sa štát vyslovene snaží o čo najskoršie spojenie BA-ZA diaľnicou D1.”
dialnice.info/viewtopic.php?p=2366#2366
Takze z dokoncenej D1 Ladce - Zilina v novembri 2006, najprv ukrojili 10 km, teraz uz 15 km. Mozno predpokladat, ze do roka a do dna priznaju nedokoncenych zhruba 20 km v slubenom termine. A realita? Na tu si pockame uz iba 18 mesiacov.
Ani nepretieklo tak vela vody vo Vahu a uz sa asi aj na MDPT dozvedeli, co mnohi vedia uz aspon pol roka. Scenar, ktory som tu opisal 27.2. 2005, a za ktory ma Dialniciar az nechutne napadol, sa pomaly ale isto vdaka necinnosti MDPT,SSC a NDS uspesne naplna. A pravdou zostava, ze si naozaj neviem predstavit “ako sa štát vyslovene snaží o čo najskoršie spojenie BA-ZA diaľnicou D1.”
dialnice.info/viewtopic.php?p=2366#2366
Takze z dokoncenej D1 Ladce - Zilina v novembri 2006, najprv ukrojili 10 km, teraz uz 15 km. Mozno predpokladat, ze do roka a do dna priznaju nedokoncenych zhruba 20 km v slubenom termine. A realita? Na tu si pockame uz iba 18 mesiacov.
JG, osobne sa vám za Diaľničiara ospravedlňujem, ale viete, vtedy sa skutočne zdalo, že sa aj vláda snaží. Veď čo by už malo byť väčšou prioritou ako splnenie požiadaviek firme KIA. Diaľničiar mal istú časť zodpovednosti priamo za tieto úseky, žiaľ, nestihol už uskutočniť viaceré svoje plány, kde sa ešte dalo veľa vecí riešiť. A preto potom prišli aj mnohé vyjadrenia zo strany stavbárov (vplyvnejších) ako to v skutočnosti je, vtedy sa vlastne verejnosť asi aj 1. krát dozvedela, že sa to jednoduche pre mnohé dôvody (nečinnosť vlády, …) nestíha stavať.
Ja som si prečítal ako na vás reagoval a nebolo až “nechutné napadnutie”, to ste prehnali. Vy zvyknete byť tiež dosť “agresívnejší” a jednáte s diskutujúcimi spôsobom “ja mám pravdu a nikto iný” , keď vám niekto povie iný názor (teraz nehovorím o sebe, Scottym ani o Diaľničiarovi, jedná sa o iné témy na tomto fóre).
Keby Diaľničiar silou mocou chcel, tak tie úseky sa stíhajú stavať, štát by prišiel o mld. SKK a to nikto nechcel. No prezentovala by sa neschopnosť vlády a samosprávy a nadmerný záujem stavebnej firmy, čo by mohlo mať iné dopady. Preto sme radšej “cúvli” a nechali zodpovednosť na vláde, ktorá je v konečnom dôsledku za časový harmonogram zodpovedná (zmluvy, …).
JG, osobne sa vám za Diaľničiara ospravedlňujem, ale viete, vtedy sa skutočne zdalo, že sa aj vláda snaží. Veď čo by už malo byť väčšou prioritou ako splnenie požiadaviek firme KIA. Diaľničiar mal istú časť zodpovednosti priamo za tieto úseky, žiaľ, nestihol už uskutočniť viaceré svoje plány, kde sa ešte dalo veľa vecí riešiť. A preto potom prišli aj mnohé vyjadrenia zo strany stavbárov (vplyvnejších) ako to v skutočnosti je, vtedy sa vlastne verejnosť asi aj 1. krát dozvedela, že sa to jednoduche pre mnohé dôvody (nečinnosť vlády, …) nestíha stavať.
Ja som si prečítal ako na vás reagoval a nebolo až “nechutné napadnutie”, to ste prehnali. Vy zvyknete byť tiež dosť “agresívnejší” a jednáte s diskutujúcimi spôsobom “ja mám pravdu a nikto iný” , keď vám niekto povie iný názor (teraz nehovorím o sebe, Scottym ani o Diaľničiarovi, jedná sa o iné témy na tomto fóre).
Keby Diaľničiar silou mocou chcel, tak tie úseky sa stíhajú stavať, štát by prišiel o mld. SKK a to nikto nechcel. No prezentovala by sa neschopnosť vlády a samosprávy a nadmerný záujem stavebnej firmy, čo by mohlo mať iné dopady. Preto sme radšej “cúvli” a nechali zodpovednosť na vláde, ktorá je v konečnom dôsledku za časový harmonogram zodpovedná (zmluvy, …).
Casto reagujem dost agresivne, to som si uz s viacerymi vyjasnil. Casto presadzujem vlastny nazor a dufam, ze skoro vzdy mam pravdu (urcite nie vzdy) a niekedy prehanam. Urcite nemam tolko trpezlivosti vysvetlovat, ako mal Dialniciar. Ale ked som si predstavil ako by to Dialniciar povedal, tak mi to stale pride velmi neprimerane a snad az ponizujuce, zvlast od neho, lebo od niektorych je to normalne a od niekoho to necakam.
V kazdom pripade pri skutocnej snahe sa mohol usek D3 Hricovske Podhradie - Zilina,Strazov stihnut cely v slubenom termine. Dnes to povazujem, za uplne nerealne v nasich podmienkach. Preto bude mimoriadne aktualna otazka, co s usekom D1 Vrtizer - Hricovske Podhradie?