D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala

presne ako píšeš je tam par metrov miesta kde sa spajaju pruhy z rampy a cesta od CA smerom na Rajec.Ta cesta na Rajec je vlastne privádzač k D1.Takže ak to tam nejako neupravia tak to tam bude sama nehoda a kolóny

Ak by sa Visnove postavilo bez useku HP-LL, vsetky smery by prechadzali cez tuto jednopruhovu rampu, uz dnes su tam velmi vysoke intenzity. Nastastie usek HP-LL môzeme postavit z eurofondov 2014-20, pricom zaciatok vystavby môze byt aj 2 roky po zacati razenia Visnoveho, cize zac. 2014.

Podla hovorcu NDS sa planuje tento rok vyhlasit tender nielen na tunel, ale aj na prilahky usek LL-Visnove v ramci 1 velkeho tendra.
dennik.pravda.sk/Pravda.aspx?datum=5.11.2011#36

Podla mna by sa naopak mal tender este rozdelit - tunel na stavebnu a technologicku cast a usek LL-Visnove zvlast. Na cely usek sa môze prihlasit mensie mnozstvo firiem - mensia konkurencia, resp. iba vo väcsich konzorciach, ako by to bolo pri rozdeleni na tunel+technologia+mostarsky usek. Navyse usek LL-Visnove aj technologiu tunela by bolo mozne financovat z eurofondov. Alebo chcu vyuzit dnesne “akciove” ceny ?

je tam napisane “pod podmienkou zaistenia financovania” co nie je splnene .. a aj kvoli skrtom v rozpocte silno pochybujem ze sa zacne

Ano, v pripade, ze by nebol schvaleny rozpocet. Inak rozpocet na r. 2012 pocita s navysenim o vyse 400 mil. € na vystavbu, pricom peniaze pôvodne urcene na spolufinancovanie usekov D1 z KF sa planuju vyuzit prave na Visnove.

Nikdy - tento úsek by sa nikdy nemal stavať a mal by byť nahradený úsekom Brodno - Dubná Skala

Cez narodny park, cize projekt, ktory nikdy nepodpori EK ? A zaroven chapem spravne, ze chceme mat odrezany vychod a stred SR od dialnicnej siete az do r. 2023-25 vzhladom na absolutne nulovu pripravu takejto alternativy ?

Koro, uprimne, myslis, ze Figelom vysutazena cena v r. 2012 bude vôbec vyssia ako uplne neisty variant okolo r. 2020 ?

No včera bolo neskoro, ale snáď sa to už konečne pohne. Zrejme figeľovcom je jasné,
že keď to začnú stavať oni, bude to za dobré ceny, narozdiel od Fica.

Nominálne nie, reálne áno. Treba počítať hodnotu peňazí v čase, kilometre tunelov a ďalších vyžiadaných investícii nepustia, D3 Strážov - Brodno a východný obchvat ZA nepustia nám to ešte slušne predražia. A nezavádzaj, ľavobrežný tunel by Strečno prekonal bez zásahu do NP. Takisto roky 2023-2025 sú len tvoj výmysel.

Doba pripravy useku na rovine mimo obydli ci chranenych uzemi trva minimalne 7 rokov. Kolko si myslis, ze by trvala priprava useku dotykajuceho sa priamo 2-4 obci, NP, NPR, VD Strecno, tunela bez prieskumnej stôlne a pri zachovani premavky na sucasnej I/18 ? Nominalne/Realne - kazdorocna strata z nevyuzivania tychto usekov je mnohokrat vyssia, ako akykolvek rozdiel medzi novym a starym variantom. Uz to bolo tolko krat omielane a prediskutovane mnohymi odbornikmi, ze sa velmi cudujem, ze vôbec niekto o novom variante este rozmysla. Obzvlast pri dnesnych doslova “vypredajovych” cenach za Figela a dostupnych penazi usetrenych z inych tendrov.

Ak sú to takí odborníci ako Palčak, tak ďakujem pekne. Ale ok, nechce sa mi to znova riešiť, nech si zváži každý sám či tých pár ušetrených rokov stojí za predraženie v stovkách miliónov eur a dopravne horšie riešenie bez napojenia na D3 a KIA.

Myslím, že je správne spýtať sa, keď niečo chceme, či sme aj to niečo ochotní zaplatiť. Takže by sa patrilo upraviť danú otázku týmto spôsobom.

Pridám ešte jeden “kacírsky” názor. Aj keď si myslím, že váhať s Višnovým teraz, keď je roky pripravené na výstavbu a ceny sú mimoriadne prijateľné, by bola škoda (a príprava nového by trvala určite viac ako 5 rokov - napriek vyššej cene oproti tunelu z Dubnej skaly smerom na Varín), tak časom, keď bude tunel Višnové hotový a budeme mať D3,R5 aj R3 cez Turiec (či už do Žiaru, alebo inde), tak sa bude musieť postaviť 2.vetva tunela Višnové - smerom na Varín a vôbec D3. Spojenie Ostravsko, Sliezsko - Budapešť si to pravdepodobne vynúti.

Ja si myslim, ze otazka je v poriadku, pretoze vacsine ludi tu na fore je jasne, ze ak sa zacne stavat Visnove, tak zaplatime vsetci a vela usekov sa tym padom odsunie.

Myslim ze Figel si nenecha ujst prilezitost este pred volbami vyhlasit tender na Visnove, ale predpokladam, ze termin na otvaranie ponuk a nasledne vyhodnotenie tendra bude az tesne po predcasnych volbach, takze jeho dalsi osud je neisty. Istotu maju len 4 useky D1 financovane z eurofondov a pripravovane useky na RC financovane tiez z eurofondov, ktore sa (verim) buduci rok rozbehnu. Visnove velku istotu nema, rozpocet 2012 je na dost vratkych nohach a Visnove na to moze doplatit. Napadaju ma 2 mozne scenare. Prvy: po zdlhavych rokovaniach sa podpise zmluva, vystavba sa oficialne rozbehne, ale kvoli nedostatku financii sa v roku 2012 dokopy nic neurobi. Druhy: tender sa po nejakych opletackach zrusi a zacne sa pracovat na PPP, na ktore sa v roku 2012 ani nepodpise zmluva.

To hlasovanie nie je o variantoch… To už je ako za ficovlády, “ste za PPP alebo za zastavenie výstavby?” :unamused:

Koro, nikto ti nebrani vytvorit temu s tvojim hlasovanim. Tiez by som rad poznal jeho vysledok :slight_smile:

Btw, na ficovu otazku by som odpovedal, ze som radsej za zastavenie vystavby, ako ultrapredrazene PPP :slight_smile:

a preco sa musi visnove rychlo-rychlo zazmluvnit ? cele je to postavene na tom aby existovala zmluva a mohli sa tam nalievat peniaze na dalsie roky bez ohladu na ukor coho to pojde. aj slepy vidi ze visnove sa ma stavat na ukor ciest.

nie je ziadny problem sver-juh ale ZA vs. cele Sk.

Cize plati posledny odstavec v mojom predoslom prispevku :slight_smile:

nie, plati posledny odstavec mojho prispevku. nehovoriac o doslednom zamlciavani vysledkov porovnavacej studie SO a JO ZA. zrejme si ju objednali na potvrdenie visnoveho ale asi to vyslo naopak a bol by pruser zverejnit ten rozdiel v prospech SO. preto ta urputna snaha zazmluvnovat a nie akciove ceny. je smutne ze toto obhajujes.