Visnove ma byt teraz dokoncene o 3 roky neskor ako Dubna skala -Turany. Ak to ferovo otocis, potom by to malo byt naopak. Inymi slovami DS-Turany o 6 rokov neskor ako sa teraz planuje. To nikto netvrdi, nechce a pravdepodobne by nastalo to co pises. Ale nevidim dovod aby sa nezacalo skor stavat to, co sa otvori neskor.
Zacinat stavat nieco na co nie su pripravene peniaze je blaznovstvo ake robil Meciar, Fico a iny populisti a zlodeji. nVsak na Vysnove je stavebmne povolenie uz skoro 10 rokov. Preco ho Fico nezacal stavat??? Lebo nemal prachy. Vsade kradol a na dialnice nebolo. Snazil sa to potom oklamat predrazenymi PPP a zmanipulovanimi analizami vyhodnosti. Realita je taka ze mame obrovske stastie ze Fico nestihol rozbehnut vsetky 3 PPP projekty. Splatky za vsetky 3 naraz by boli cca 700 mil eur rocne po dobu 30 rokov. To sa chvali dialnicami ked ich bude splacat niekto iny a este aj nase deti.
Prosim Ta to Vysnove radsej nespominaj, alebo ak ano napis kde zobrat 2 mld eur na jeho vystavbu.
Octaviuss skľudni sa, lebo to Višňové Ti aj stvrdlo …a si privodíš úraz.
Napriklad PPP ako to chcela Dzurindova vlada, aj ked na to uz teraz nie je cas. Ale kde je vola, tam je “cesta”. Verim ze navrhovany Figelov plan financovania bude uspesny, aj ked ma svojim doterajsim ministrovanim nepresvedcil. Ale hlavne nemenit koncepciu po kazdych volbach a nezacinat opat diskusiu o severnom variante, donovalskom variante a podobnych nezmysloch.
pokial ma byt stat v ulohe dojnej kravy pre vystavbu estakad a tunelov nema zmysel vyclenovat velke peniaze. okolite krajiny dokazali za velke peniaze urobit velke vysledky a tie sa pocitaju na dlzku v stovkach km. u nas keby dostali 2 mld. navyse tak miliardu vrazia do visnoveho a druhu do D3. nezaujimali by ich vsetky tie uzke a rozbite cesty. o taketo nastartovanie vystavby nemam zaujem a najma nemam zaujem sa na to skladat. nech sa pekne cerpaju eurofondy na D1, R2 a cesty.
Vcera som sa rozohnil pri pisani, za co sa ospravedlnujem, ale Rastislav5 aj tak neodpovedal kde zobrat 2mld eur na Hr. Podhradie - Dubna skala.
Neviem v com boli Dzurindove PPP ine oproti Ficovym?
Nazyvat hypoteku statu na 30 rokov PPP je obrovske klamstvo. Skutocne PPP vyzera tak, ze stat da sukromnikovy alternativy trasy kadial chce dialnicu. PPP koncesionar za svoje prachy vykupi, naprojektuje, postavy a prevadzkuje vybrany usek dialnice, kde normalne vybera myto. Pos konceni koncesie ju za istu hodnotu preda NDS. Ja vydim priestor pre skutocne PPP v Ba a okoli, kde je intenzita dopravy a ekonomicka situacia na takej urovni, ze by sa PPP vyplatilo. Ale to musi posudit nie len NDS ale aj koncesionar.
Myslim si, ze PPP by malo priestor aj v okoli Ziliny, nie len v okoli BA, intenzity su tam dost znacne. I ked zase tunel Visnove je drahy asi aj na PPP a vyhodnost PPP potom klesa…
Okorec máš zaujímavé informácie a keďže už uplynula “slušná” lehota 3 mesiacov, tak prezraď aj mená “odborníkov”, ktorí presviedčali pána S…
Sa trochu dovzdeláme a budeme vedieť kde je sever…teda na Slovensku to už hádam nebude tajomstvo a možno niektorí aj tušia o koho sa jedná…
Treba si ujasnit fakty:
. Visnove bolo naprojektovane uz pred r. 1989 a studii okolo Strecna uz bolo neurekom, pricom vzdy vyslo najvyhodnejsie stavat tunel Visnove.
. Ci je vyhodnejsi severny alebo juzny variant posudi studia, aj ked mnohi jej zrejme opät neuveria…
. Oproti Donovalom su na Strecne 3-4 nasobne intenzity, E50 je zaroven v TEN-T, cena za oba projekty rovnaka.
. Ani v dnesnych cenach nebude stat cely usek HP-DS 2 mld. €, st. expertiza je 1,5 mld. € a po vysutazeni to môze byt menej. V pripade, ze by platila cena 25000 € / meter tunela pri znamych geol.podmienkach, ako tu spominalo par odbornikov, cena by mohla este rapidne klesnut (iluzie si vsak nerobim).
. Financovanie je zatial planovane cez st.rozpocet + uver EIB na useky LL-Visnove a Visnove-DS. S tym, ze EIB vyzaduje posudenie inych variantov a zaroven vynosnost projektu minimalne 10%. T.j. vyclenit rocne cca 170 mil. €. Po r. 2014 je mozne preplatenie projektu z eurofondov, avsak vycerpali by sme si zrejme znacnu cast z balika na dialnice.
. Usek HP-LL staci stavat od r. 2014, kedze bez nasledujucich usekov nema prakticky vyznam. Aj to iba v pripade, ze sa Visnove skutocne zacne stavat najneskôr buduci rok.
. Na cesty I. triedy slubuje MDVRR najblizsie 4 roky 500 mil. €. Takze neda sa hovorit o zanedbani, pokial sa skutocne do nich zacne investovat.
Ale na slovensku budu aj nadalej vsetci nadavat a cele juzne slovensko zavidiet Ziline, aj keby studia ukazala, ze Visnove je najvyhodnejsi variant a EIB posudi projekt ako vysoko efektivny
1.No, Andrej, chcete povedať, že už pred rokom 89 bol celý stavebný projekt na Višňové? Tak tomu neverím. Podľa mňa boli len dopravné štúdie.Preto sa robila od roku 1998 štôlňa (pretože podrobný geolog.tunela pred tým nebol). Čo vy na to?
2. Veľmi rád by som videl tie štúdie o Strečne a Višňovom? Prečo nikde nie sú? Pred nedávnom (myslím to bol šéf VÚD) hovoril, že rovno sa projektovalo Višňové, lebo sa usúdilo (neviem v ktorom roku to bolo), že Strečno by aj tak neprešlo (vraj super príroda naokolo). Takže pokiaľ viem, rovnocenne sa tieto varianty neporovnávali . . .
3. Tieto sľuby na cesty I.triedy sa prevažne použije na pár bodových závad = takže týchto 500 mil. € nie je vôbec veľa.
4. Na Žilinu nechcem nadávať, len vidím dopredu. Dnes hovoria, že treba Višňové. A viete, čo budú hovoriť, keď sa HP - DS dokončí? Že treba urobiť východný obchvat Žiliny (samozrejme s tunelom a mojim predpokladom je začiatok niekde pri obci Višňové a dialnica by išla okoli Tepličky)
A znovu budú tlaky, aby sa stavalo pri Žiline.
Trochu OT k tejto casti dialnice. Ako skor narodeny si pamatam aj navrh trasy dialnice od Ziliny ponad Varin, za Belou do tunela pod M.Fatru s vyustenim kdesi nad Parnicou na Orave, ponad Zaskov, Komjatnu az pod Likavsky hrad. Ak ma pamat neklame tunel mal mat okolo 12 km, co je vlastne zrovnatelne pri sucte Visnove+Rojkov+Havran+Cebrat. Bolo to asi silne motivovane vojensko-strategicky, tj. zrusit lievik komunikácii v Strecne. Ale na zaklade podobnej uvahy sa vybudovala aj cesta z Lipt. Matasoviec cez Huty do Zuberca. Takze roznych studii z roznych dovodov mohlo byt aj viac.
Tych studii bolo neurekom. Posudzovali sa aj varianty ovela juznejsie od Visnoveho, t.j. tunel popod Fatru na urovni Rajeckej Lesnej, ktory by spolu s Rajeckym variantom skratil trasu o desiatky km.
Priamo cez Strecno bol planovany aj uzinovy variant s obrovskym zasahom do meandra a 6,5 km estakad.
st09, bolo by zaujimave vidiet tieto studie, aj ked je samozrejme, ze dnes uz nic podobne neprejde, kedze takyto variant by obchadzal MT a Turiec.
granite, nemam pocit, ze by sa doteraz investovalo do okolia ZA. Za dlhe roky sa vybudoval len relativne lahky usek Vrtizer-HP a kratky usek HP-ZA spolu s privadzacmi v ZA. A vzhladom na to, ze ZA je krizovatka koridorov TEN-T bude len logicke, ze je potrebne vybudovat v okoli ZA viac usekov (V obchvat vsak este minimalne 10 rokov nebude).
Logicke to je, len dufam, ze to bude až potom, keď sa postavia všetky dialnice a R na Slovensku.
Žilina bola a aj je preferovana. Vnútorný mestský okruh s mimoúrovňovými križovatkami sa staval už za Komančov, v podstate ani Blava, ani Košice, ani Prešov, ani Nitra a nehovorím o Trenčíne nemali začiatkom 90-tych rokov urobené cesty tak ako v Žiline.
Môžeš povedať, že Žilina je križovatka ciest, ale to je aj Zvolen a pritom cestný okruh sa tam staval oveľa neskôr.
Ale k téme. Určite DS - Turany je najpotrebnejší úsek zo všetkých na D1, pretože premávka bude obchádzať Vrútky aj Sučany a najmä ten priblblý kruháč. Však vo Vrútkach je to katastrofa, premávka áut neustála, tam chodci sú “škodná”.
Som rad ze nie len ja si myslim ze Dubna skala - Turany je v sucasnosti najpotrebnejsi usek na D1. Ked podelime naklady na vystavbu poctom prejdenych aut, tak si myslim ze je to aj efektivny usek. Nehovoriac este o casovom hladisku. Ekonomika prevadzaky je diskutabilna, lebo po dialnici sa chodi vyssou rychlostou a tym padom je vyssia spotreba pri vacsine aut. Ale to je nepodstatne.
pre EIB bol efektivny aj PPP projekt…pre banky je efektivne podporovat grecko lebo ich milovane uroky na kt. najviac zarabaju by boli v pripade nepozicania a krachu! ci su to dialnice alebo “zachrana” krajiny ide najma o uroky.
granite01 to vystihol, v ramci “utlacania” ZA komunistami a najma zlou-zlou BB vyrastlo z dovtedy priemerneho az vyse 80.000 mesto, postavil sa okruh (ked v BA aj KE sa chodilo cez centrum), dotiahla sa univerzita z prahy atd…utlak ako hrom. teraz tam pojdu eurofondy z kohezneho ale aj z ERDF co sa mi osobne nepaci. ten by mal ist len tam kde kohezny ist nemoze, a potom si este stat ma vziat mld. uver, kvoli 20 km useku. nehovoriac o zeleznici, ci uz koridoroch alebo supravach, na str. Sk chodi denne len poltucet R v jednom smere ale nove supravy idu najskor na TN-ZA.
Tiez by som si velmi rad pozrel tie studie Strecianskych variantov, ak nejake vobec existuju. Stale sa argumentuje proti estakadovemu rieseniu, ktore dnes uz nikto nenavrhuje ale spochybnit 3 km tunel Strecno nedokazal nikto. Jediny relevantny argument co proti nemu zaznel je zeleznicny koridor, ale to je tiez smiesne, stat ma moc zmenit priority a ked bude vôla nie je problem to urobit. Ja som presvedceny, ze ZA Brodno - DS by bolo o 500 mil. € lacnejsie ako HP-DS + privadzac, nehovoriac o cene vychodneho obchvatu, ktory by ZA nasledne pozadovala. Severny obchvat je nielen lacnejsi ale aj dopravne lepsi a preto sa oplati pockat 4 roky na jeho pripavu, hlavne ked na Visnove aj tak nie su peniaze.
prave preto aby sa nemohla rozvinut seriozna diskusia a porovnanie variantov robia z visnoveho zakazdym scenar “comming soon”, kazdy iny projekt kt. nie je financne zabezpeceni odsunuli na 2014-20.
s tunelom visnove ale radovo kratsim sa sice pocitalo, ale aj v ramci rajeckeho variantu sa pocitalo s dvomi kratmi tunelmi cez strecno a niekolkonasobne estakadove krizovanie vahu .. tunel visnove ako ho pozname aj s tunelmi ovciarsko a zilina bol skor vymysel polovicky 90tych rokov ..
v 80tych rokoch sa uvazovalo s uzinovym variantom .. mapy mape aj v galerii .. napr
gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=440
este v roku 1994 sa pocitalo aj vo vladnych dokumentoch s rajeckym variantom
gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=439
kazdopadne su iste veci, ktore sa uz zmenit nedaju a ako som napisal uz predtym, paradoxom tohtoo super deluxe riesenia pre zilinu je to, ze keby bol rajecky variant, tak uz o strecne nemusime diskutovat.. bol by aj krasne vychodny obchvat, ziadna problematicka krizovatka pri tescu a boli by sme vysmiaty ..
teraz bohuzial to vyzera tak, ze na visnove peniaze nemame a ten napad co tu dal Koro a co urcite uz nepadlo aj viacerych by poriesil dopravnu situaciu vicej a lacnejsie ..
a co sa tyka Korovho navrhu, tak by som upustil od MUK pri lavobreznej, ale radsej urobil MUK s planovanym mostom, ktory by sa napajal na I/18 a aj na cestu ku KIA a ta cesta by sluzil ako privadzac ..
skoda ze sa alternativy neposudzovali uz davnejsie, ale pri pohlade na teren a stupen zastavania oblasti od Brodna po Dubnu Skalu si nemyslim, ze by sa tu po zohladneni spolocenskeho dopadu oneskorenej vystavby dialnice dalo vela usetrit
Od Strecna po Zilinu je cista rovina bez suvislej zastavby…
http://www.abload.de/img/kiaocrz.jpg